úterý 18. března 2014

O siedmych bezgólových a jednom sedemgólovom tíme a o výsledkových šnúrach – Zhrnutie 28. kola Primera División


Madrid si užíva na vrchole tabuľky, ale ani v Barcelone sa ešte nezabudli tešiť z víťazstiev.

 
Aj po tomto kole ostáva na čele tabuľky madridská dvojka. Hrou a gólovou úrodou však v nedeľu nadchla Barcelona, čo je pred blížiacim sa El Clásicom pre futbal sľubné.

9. kolo Primera División v októbri 2013 bolo „prepadákom“ pre domáce tímy. Vyhrali len 3 stretnutia, 5-krát pustili perie a 2 razy hrali s hosťami nerozhodne. Na body to vyzeralo:11-17 a pasívne chudobné skóre malo podobu: 9:10. 8 tímov (4 domáce a 4 hosťujúce) počas kola nevsietilo ani gól. Maximom boli 2 gólové kúsky jedného mužstva. V jednom zápase padli najviac 4 – Valladolid – Málaga 2:2. Ani jeden hráč nedokázal skórovať viac ako jeden raz.

V odvetách sa pomer otočil v prospech domácich: 18:9 za 5 výhier, 3 remízy a 2 prehry. Strelci boli úspešnejší: 20:8, hoci gól nedal len o jeden tím menej. Tri tímy však skórovali 3-krát, Sevilla 4 razy a Barcelona zasadila Osasune 7 gólových rán. Aj jednotlivci boli gólovo plodnejší. Dvojgólového strelca malo Rayo: Larrivey, Sevilla: Gameiro aj Granada: El-Arabi. Barcelonský Messi si zaspomínal na svoje hattrickové časy.

V obidvoch kolách boli víťazné len dva Realy – ten z Madridu a Real Sociedad San Sebastian.

Začalo sa zostra. Hneď v piatkovom úvodnom zápase kola padlo 6 gólov, po tri na každej strane.

Getafe - Granada 3:3 (Granada – Getafe 0:2)

Getafe nevyburcoval k výhre ani nový tréner. Snáď sa Cosminovi Controvi ešte podarí vybojovať ju, ale v piatok jeho mužstvo zaknihovalo len remízu, a to napriek tomu, že trikrát vyhrávalo. Granada dokázala vždy odpovedať.

Na prvý zásah Getafe zo 6. minúty zareagoval vyrovnávajúcim gólom po polhodine hry Riki a hoci už o tri minútky domáci zase išli do vedenia, v druhom polčase gólovo odpovedal El-Arabi. A keď domáci dali ešte jeden, tak ešte raz.

Tak už chýba len jeden krôčik a Getafe je medzi zostupujúcimi... veď už je to nešťastná trinástka, ktorá označuje počet nevyhratých ligových stretnutí Getafe v rade.

A Cosmina Contru aby aj porazilo.

Pokračovalo sa v sobotu:

Levante – Celta Vigo 0:1 (Celta Vigo – Levante 0:1)

Po dvoch ligových prehrách (v Elche 0:1 a doma s Atléticom 0:2) Celta opäť zabodovala, a to vonku a naplno. Vrátila Levante požičané zo svojho štadióna.

Zabezpečil to po rýchlej priamočiarej akcii Nolito, pohotovým gólom z 19. minúty. Jeho proťajšok v útoku domácich – David Barral mal viacero príležitostí na vyrovnanie, ale nepremenil ani jednu, vrátane penalty, ktorú poslal do brvna.

Ako povedal kouč Levante Joaquín Caparrós: „Nie je to spravodlivé ani nespravodlivé, proste to skončilo 0:1.“

Levante zaznamenalo druhú prehru v rade. V minulom kole podľahlo Realu, ale predtým v 8 zápasoch po sebe bodovalo. Novú sériu sa bude snažiť naštartovať nabudúce, rovnako ako jej sobotný súper. Celta pred spomínanými dvoma prehrami bodovala 5-krát bez prerušenia.

V tabuľke Levante uzatvára prvú časť „laligového“ pelotónu, Celta otvára druhú. Rozdiel: 3 body. Hoci je to malý rozdiel, už dlho nenakukol nikto z prvej polovice tabuľky do druhej a naopak.







Nolito bol úspešný.
                                                                                             
                                                                      Barral nie.

Rayo Vallecano – Almería 3:1 (Almería – Rayo Vallecano 0:1)

Rayito nám to zmŕtvychvstanie myslí vážne. Tretí raz po sebe zvíťazilo, tretí raz po sebe skóroval jeho argentínsky útočník Larrivey. A mužstvo Paca Jaméza sa zrazu ocitlo nad čiarou zostupu.

S Almeríou je to opačne. Na Estadio de Vallecas s priamym súperom v boji o ligové prežitie jej nevyšla Franciscom naordinovaná defenzívna taktika a po troch prehrách vhupsla do zostupových vôd.










Paco Jémez je stále rovnako energický,

 

ale jeho zverenci už strieľajú víťazné góly, napr. Larrivey.

A môžu sláviť úspech.

Málaga – Real Madrid 0:1 (Real Madrid – Málaga 2:0)

Do aktívnych radov Realu sa vracia Varane. V minulom kole nastúpil v stopérskej dvojici po boku Sergia Ramosa, teraz bol jeho partnerom Pepe. V obidvoch stretnutiach madridský klub udržal čisté konto a obrana si zaslúžila pochvalu, no kým Levante strelili pusinky 3 góly, teraz Málage len jeden. Postaral sa oň šikovne Cristiano Ronaldo a stačil.

Po remíze u susedov na Calderóne, prišla druhá výhra a predlžuje sa kraľovanie v tabuľke. Nasleduje veľmi dôležitý krok – El Clásico.

Málaga síce nebola len nemo sa prizerajúcim sparing partnerom, ale jej sympatická snaha na žiadny bodový zápis nestačila.

Schusterov tím sa musí vrátiť k bodovaniu, ako v predošlých troch kolách, hoci len jedno z nich bol trojbodový zásah, lebo bodov tiež nemá na rozdávanie.

Keď to nevedia hráči Málagy, aspoň ja ťa zadržím.

Atlético – Espanyol 1:0 (Espanyol – Atlético 1:0)

Aj Atlético si v 28. kole vystačilo s výhrou 1:0 a aj jemu ju zabezpečil najlepší strelec mužstva. Diego Costa sa trafil v 55. minúte.

Ani druhý madridský tím to však nemal ľahké. Viackrát sa musel vyznamenať Courtois v bráne. Espanyol, ktorý v prvom tohtosezónnom ligovom strete dvoch „menších“ z Madridu a Barcelony doma Atlétov porazil, hrýzol aj teraz.

Nech bolo, ako chcelo, co je doma, to se počítá – tri body pre Atlético.

Atlético doma neprehráva. Vôbec. V tejto sezóne ako jediné ešte nezaznamenalo domácu ligovú prehru, "len" 12 výhier a 3 remízy.

Espanyol to má také premenlivé. Vie bodovať aj vonku, ale druhý zápas po sebe vonku nedal gól. Na predmestí Madridu (proti Getafe) to stačilo na bod, na pôde Atlética nie.

Thibaut si vytrpel svoje,

                                                                      
                                                                      ale vyplatilo sa.

Elche – Betis 0:0 (Betis – Elche 1:2)

V nedeľu na obed sa v španielskej Primere nezrodili góly a ani veľa šancí na ne.

Kto vie, koľko fanúšikov Betisu by vymenilo historické víťazstvo v EL nad mestským rivalom za tri body z tohto duelu. „EuroBetis“ pomaly vypúšťa „laligovú dušu.“

V tomto zápase malo loptu väčšinou pod kontrolou Elche. Betisu sa navyše už v prvom polčase zranili Dídac a Caro a v druhej polovici stretnutia putoval z ihriska s problémami aj Baptistao.

Betis síce bodoval v treťom kole po sebe, ale v jeho situácii sa už počítajú len trojbodové zásahy. V nedeľu sa taký opäť nekonal.

Elche to moc sériovo nedáva. Pred touto remízou prehralo v Barcelone s Espanyolom, predtým získalo bod na Coliseum Alfonso Pérez, v predchádzajúcom domácom zápase zdolalo Celtu Vigo, predtým zase prehralo na Santiago Bernabéu, remizovala s Osasunou... ale celkovo sa nováčik drží – momentálne na 13. mieste.

Konečne sa lopta približuje k bráne, ale aj tak v nej neskončila.

Barcelona – Osasuna 7:0 (Osasuna – Barcelona 0:0)

Keď sa to podarí, ešte vždy to môže byť úžasné. Úvod nebol pre Barcelonu najlepší, ale potom sa do toho dostala.

Camp Nou sledoval najlepšie verzie Messiho a Iniestu, čo je samo osebe zárukou výborného futbalového divadlo. Iniesta sa svojím krásnym gólom nestratil ani pri Messiho troch. Pekne skóroval aj Tello a góly pridali aj ďalší útočníci: Alexis a Pedro. Pred El Clásicom zažiarila nádej. Uvidíme, čo z nej v nedeľu ostane.

Polemika sa rozprúdila opäť okolo Neymara, konkrétne sa rieši, prečo vôbec nezasiahol do hry a čo to asi znamená. Naopak, pozitívne sa hodnotí výkon Jordiho Albu, ktorý vyčnieva pri súčasnej obrannej mizérii Barçy.

Osasuna bola, v podstate ako väčšina mužstiev, odkázaná na to, koľko jej Barcelona dovolí. Nedovolila ani čestný a na rozdiel od súboja na El Sadare nešetrila Andrésa Fernándeza v bráne.

Messi prekonal doterajší klubový gólový zápis Paulina Alcántaru, keďže už má na konte o gól viac – 370, teda najviac v histórii klubu.

Inak má Barcelona momentálne na konte neobvykle krátku sériu výhier, konkrétne jednu. Osasuna sa zase zasekla po sľubnej výhre 3:0 nad Atléticom, už tri kolá nebodovala a nedala ani gól a zase sa nebezpečne zblízka začína pozerať do zostupového pásma.











Neymar dumá na lavičke,




Messi znova prekonáva rekordy










 a konečne sa darí aj Iniestovi.






Sevilla – Valladolid 4:1 (Valladolid – Sevilla 2:2)

Tak čo to bolo cez týždeň s tým Betisom? Zlyhanie, s ktorým bude ťažká robota ho odčiniť.

V Primere si pri tom Sevilla pohodlne predĺžila sériu výhier na 4 a zápasov bez prehry na 5.

Proti Valladolidu skóroval opäť kapitán Rakitič, dva góly dal Gameiro, ktorý triafa do brány nepretržite už tri kolá, výborným výkonom sa prezentoval Marko Marin – pohodička.

A teraz – ako hovorí tréner Emery: „Štvrok nás čaká najväčšia výzva tejto sezóny.“

Valladolid ostáva tretí od konca, hoci v predošlých troch kolách bodoval. Po remízach doma s Levante a v Málage nasledovala sladká výhra nad Barcelonou.

Ale pokoj, pán tréner,

veď to ide.

 
                                                                                                           aspoň v La Lige.

Real Sociedad – Valencia 1:0 (Valencia – Real Sociedad 1:2)

Štvrtý výsledok 1:0 sa zrodil na Anoete. Hviezdou večera sa stal gólový strelec Agirretxe. Za záporného hrdinu môžeme označiť Piattiho z Valencie. Hra sa mu nedarila a tréner Pizzi ho na začiatku druhého dejstva vystriedal Fedem.

Erreala víťazstvom uťala dve prehraté kolá, Valencia už tri kolá vonku nevyhrala, dve nebodovala.

Hviezda Agirretxe,

s ktorým si neporadil ani Senderos.

V Španielsku ešte čakala pondelková dohrávka, ale všeličo sa dialo aj inde.

Taliansky tabuľkový líder Juventus si opäť postrážil výhru. AS Rím a Neapol na svoje zápasy tiež čakali až na pondelok.

Nemecký suverén Bayern porazil Levekusen, zatiaľ čo jeho exprezident Uli Hoeness mieri do väzenia. Vráťme sa však k športovej rovine. Leverkusen táto prehra odsunula na 4. pozíciu, lebo Schalke 04 vyhralo v Augsburgu a má tak na treťom mieste o tri body viac. A len o bod menej ako druhý Dortmund. Ten tiež prehral výsledkom 1:2. Doma s Mönchengladbachom. Za Freiburg dal dva góly naturalizovaný Slovák Karim Guédé a jeho tím aj vďaka tomu vyhral na štadióne Eintrachtu Frankfurt. V Hoffenheime to v zápale boja schytal kameraman, ktorý bol dokonca po zrážke s hráčom v bezvedomí, ale už by mal byť v poriadku.

Francúzska vedúca dvojka nezaváhala, hoci nemala ľahkých súperov. PSG doma zdolalo St. Etienne. Oba góly zápasu dal Ibrahimovič. Monako vyhralo v Lyone 3:2, ale... všetky tri góly hostí padli po ofsajde. Rozhodcovia už uznali, že bulharský útočník Berbatov stále vo všetkých troch situáciách mimo hry – raz skóroval, dvakrát prihrával.

V nedeľu som zachytila výsledok, že prehrala Chelsea. (Aston Villa – Chelsea 1:0). Ja som si poobede s ocinom a bratrancom odskočila z oslavy do podniku pozrieť, ako Liverpool bez problémov zdolal Manchester United. Na Old Trafford. To tak pred rokom tipnúť... Gerard skoro dosiahol jedenástkový hattrick. Ale tú, čo sa nemala pískať, nepremenil. A potom sa už nepískala, hoci sa mala. Z hry skóroval Luis Suárez na 3:0 a malý Maťko zatiaľ doma behal v novom liverpoolskom drese. Na zápas pôjde, keď nebude mať povinnosti oslávenca. V severolondýnskom derby vyhral u Tottenhamu Arsenal. Zariadil to parádne už v 2. minúte Tomáš Rosický.  Zvíťazil aj Manchester City v Hulle. Prvá zatiaľ ostáva Chelsea.

Acíka určite potešila aspoň výhra Slovana 2:0 v derby s Trnavou. Boixa určite nie. Mňa zaujímali iné zápasy, ktoré skončili na ho... radšej nič.

Do Ružomberka zamieril tréner Jozef Chovanec, ktorý vymieňa Vukušiča.

V Plkátku som zachytila aj radosť, že v Gambrinus lige sa na posledné miesto tabuľky skĺzla Ostrava. V Brne remizovala 0:0 (už asi viem, kto sa to tešil), zatiaľ čo Bohemians 1905 vyhral nad Libercom a v tabuľke ju preskočil. Za gól sa tlieskalo Lietavovi. Na čele už Sparta odskočila na 10 bodov od Plzne, čo sa tuším u nás doma radšej ani nespomínalo. Ba! Spomínalo sa, že Lafata dal gól desať minút pred koncom z jedenástky. Aj v Plkátku to išlo. Aj to, že Husár ide do Nitry. Z Brna, ale vlastne nie z Brna, lebo tam mu už neplatila zmluva. Tak ace?

Bodku urobíme v Španielsku. A nie hocijakú. V pondelok na El Madrigal privítala ponorka baskický Athletic, t.z. stret piateho so štvrtým tímom tabuľky.

Villarreal – Athletic 1:1 (Athletic - Villarreal 2:0)

Po zápase už však platí, že Villarreal je šiesty. Bod si síce uchránil, ale predbehol ho Real Sociedad, ktorý v tomto kole ukoristil všetky tri. Villarreal pri porovnaní s famóznym začiatkom sezóny trocha poľavil. Doma po prehre s Celtou (0:2) a remízou s Betisom (1:1) nevyhral doma ani do tretice.

Naopak, Athletic vonku bodoval už piaty raz za sebou. Z Valencie si po dvoch predošlých kolách, ktoré tu odohral, odváža 2 body za dve navlas rovnaké remízy – 1:1 na Mestalle a rovnako na Madrigale. V obidvoch zápasoch vyrovnával Aduriz. Minulý týždeň z penalty (tak ako aj kolo predtým doma proti Granade, kedy zaznamenal hattrick), v tomto kole mu ju Asenjo zlikvidoval. Reparát stihol urobiť vyrovnávajúcou hlavičkou v 83. minúte.
Inak, tím z Bilbaa dostal výhodu jedenástky v 4 posledných kolách. Ale na veľa zaujímavostí nám stačí aj tento jeden zápas. Ponúkol toho dosť. Napr. zlyhanie domáceho stopéra Gabriela, ktorý zapríčinil spomenutú jedenástku a v druhom polčase odohral len 19 minút a porúčal sa po červenej z ihriska. Villarreal musel aj „vďaka“ tomu oželieť dva body, keďže neudržal vedenie získané gólom zo začiatku druhého polčasu, ale radosť mu urobil napr. výkon Caniho a takisto hosťujúci Óliver Torres sa veľmi dobre ukazuje.











Po nepremenej penalte bol Aduriz smutný,



ale potom predviedol ukážkovú hlavičku.

Žádné komentáře:

Okomentovat