úterý 29. dubna 2014

O druhopolčasových góloch, iných futbalových hlúpostičkách a spomienke na Tita - Zhrnutie 35. kola Primer División


Atlético stále drží, Barcelona nevzdáva a Real valcuje a čaká, či to bude stačiť a Betis sa definitívne lúči s Primerou. Ešte pred začatím bojov 35. kola však prišla vážnejšia a smutná správa, ktorú na ŠFB expresne rýchlo sprostredkoval aimar. Zomrel bývalý tréner Barcelony Tito Vilanova. 


16. kolo sa odohralo v réžii domácich, ktorí 6 zápasov vyhrali a v troch remizovali. Úplne dobytý bol len jeden štadión. Vo Vallecas zbíjali futbalisti Granady. Bodovo to teda vyzeralo 21:6 a gólovo 19:8 – domáci skórovali dvakrát viac.

V odvetách to body prevážili na stranu hostí, ktorí 5-krát vyhrali, raz remizovali a 4 razy odchádzali ako porazení. Na body teda 13:16.

Už v decembrovom kole padlo viac gólov v druhom polčase, ale v odvetných súbojoch to bolo ešte výraznejšie. Hoci sme sa opäť dočkali aj pár veľmi skorých gólov, 1. verzus 2. polčas skončil: 8:21.

Len pár hodín po Titovej smrti sa hral prvý zápas kola:

Elche – Levante 1:1 (Levante – Elche 2:1)

Elche sa usilovalo snáď ako nikdy, aspoň ako nikdy inokedy v tejto sezóne chcelo skórovať. Raz sa mu to podarilo. Po hodine hry dal gól Boakye. Ale viac sa nepodarilo. Symbolom neúspešných pokusov bol Rodrigues. “Ako keby zakončoval so zavretými očami,” napísali na Marce.

Vyrovnal Ángel, ktorý bol v tomto zápase pre domácich stálym nebezpečenstvom.

Levante je za vodou, ale Elche ešte asi bude mať plné ruky záchranárskych prác. Bojovať ešte bude na Rosalede, na Pizjuánovi a medzitým doma privíta Barcelonu.

Jeden je tam. Ale to bolo málo.

Granada – Rayo Vallecano 0:3 (Rayo Vallecano – Granada 0:2)

Rayo sa do Európy nedostane – tak znie aktuálna „zlá“ správa pre tím, ktorý začiatkom tejto sezóny vyzeral byť odsúdený na zostup o level nižšie. Tri kolá pred koncom si Rayito pripísalo vonku výhru rozdielom triedy a usadilo sa v prvej desiatke.

Granada sa zato ešte potí. V tomto súboji stratila v úvode druhého polčasu po druhej žltej útočníka Brahimiho a v oslabení tri razy inkasovala. Od Saúla, kanoniera hostí Larriveya a na konci aj od Sebu Fernándeza.

Kouč Granady Lucas Alcaraz je presvedčený, že jeho tím sa v Primera zachráni. Nuž, zopár mužstiev je na tom horšie, takže Granade by to mohlo vyjsť.

Sobotné sklamanie na Los Cármenes

Getafe – Málaga 1:0 (Málaga – Getafe 1:0)

Aj ďalší domáci namočený – Getafe stratilo vylúčeného, a to dokonca už v 36. minúte prvej polovice zápasu. Dovtedy  stihol nazbierať dve žlté útočník Ciprian. Domáci ale stihli gól šupnúť už v 7. minúte, konkrétne ich druhý útočník – Colunga. A to napokon vystačilo na celý zápas a teda aj na tri body.

Málage totiž nešlo o nič a nič aj hrala – proti jedenástim, proti desiatim a rovnako aj desať na desať, keď sa po polhodine druhej časti porúčal z ihriska aj jej obranca Angeleri.

Nemecký tréner Málagy Schuster vyhlásil, že so svojimi zverencami chcel vyhrať ale kvôli Getafe (ktoré tiež v minulosti trénoval) sa teší.

Najsmutnejší z tohto výsledku bol však napokon tím, ktorý ani nebol jeho priamym účastníkom. Rozhodol totiž o zostupe Betisu.

Aj v Madride si uctili Tita.

Real Madrid – Osasuna 4:0 (Osasuna – Real Madrid 2:2)

Real to proti Osasune vybavil poľahky, na pol plynu. Nastúpil aj Cristiano Ronaldo, aj si zastrieľal, aj si pripísal dve výstavné gólové strely. Prvú už v 6. minúte hry a druhú v 6. minúte druhého polčasu. Ďalšími úspešnými strelcami boli obrancovia Sergio Ramos a Carvajal.

Real sa môže dobre naladený vybrať do Mníchova na semifinálovú odvetu LM s Bayernom a Osasuna sa sústrediť na ďalšie (primero)životne dôležité súboje.

Ešte na chvíľu v Madride: so spomienkami

aj s gólovou súčasnosťou

Betis – Real Sociedad 0:1 (Real Sociedad – Betis 5:1)

Tak to má Betis spečatené. V budúcej sezóne bude štartovať v Segunde a zamieri tam z posledného miesta Primery.

Verdiblancos sa určite nastupovalo na trávnik ťažko, keďže tento fakt už nemohli nijako zvrátiť.

Baskovia majú príjemnejšie starosti. Usilujú sa o Európu. Sevillskú skepsu sa im podarilo využiť, hoci dokázali dať len jeden gól, a to z penalty nariadenej za faul na Velu. Samotný Mexičan aj skóroval.

Bohužiaľ

Ja som v sobotu trpela pri pohľade na unikajúcu najvyššiu súťaž aj naživo. No, Nitrička mi tam asi neodvratne mieri.(Odvrátiť to už môže len malý zázrak.) Čo už. Život je sviňa a robí aj horšie veci.

Espanyol – Almería 1:2 (Almería – Espanyol 0:0)

Prvý polčas nedeľného obedňajšieho zápasu nebol veľmi vzrušujúci. Rozprúdil to až Stuani. Pár minút pre prestávkou dal gól a pár minút po nej dostal druhú žltú kartu.

Tým dostala možnosť spraviť niečo so zápasom Almería. Hostia to veľmi potrebovali a napokon sa im podaril výsledkový obrat. V 70. minúte vyrovnal Fran Vélez. O dve minúty sa stal víťazným hrdinom Suso. Mladý Španiel nastúpil na začiatku druhej časti a svojím výkonom veľmi pomohol. Korunoval ho rozhodujúcou strelou z priameho kopu.

Almería ostala v pásme zostupu, ale ešte žije.

Aj na barcelonskom Cornellá-El Prat sa spomínalo,


aj oslavovalo - viac hostia

Valencia – Atlético 0:1 (Atlético – Valencia 3:0)

To zas bolo o chlp. Jeden krôčik, vlastne hlavička Raúla Garcíu posunula sny Atlética zase do o kúsok reálnejšej podoby. (S Realom to ale nemá nič, aj keď zároveň veľmi veľa)

Jediná „trefa“ súboja padla na Mestalle na konci prvého polčasu. Netopieri nedokázali gólovo odpovedať, a celkovo za sebou nemajú veľmi dobrý týždeň, keďže prehrali v španielskom súboji semifinále EL v Seville. Ani v jednom z týchto dvoch duelov neskórovali a to bolo asi kľúčové.

Valencia pokračuje na 7. mieste tabuľky.

Atlético pred ďalšou ligovou bitkou čaká odveta semifinále LM v Londýne s Chelsea.

Fanúšikovia Atlética sú pripravení oslavovať. Aj u cudzích.

Niektorí sme sa zatiaľ zase napchávali pizzou pri ďalšom sledovaní zápasu v jednom bratislavskom podniku. Ja tentoraz s našimi a s bratrancom a fandili sme Liverpoolu. Od istej doby sa v tých podnikoch tuším cielene radšej napchávam. Nech z toho aspoň niečo mám. No na houby zas. Chelsea vyhrala a ešteže ja mám toho najlepšieho kamoša, čo fandí Chelsea, aby som to prežila. Keby som si mala spomenúť len na aceho a jeho kecy, tak by mi už ani tá pizza nechutila. Ale keď raz naživo zistím, aký je „andílek“, možno ma to prejde. J Tak som si doma aspoň hneď nachystala bieločervené oblečenie na stredu. Už si len vybrať zo štvoro červených náušníc. Ale treba uznať, že v drese Chelsea mal vydarený debut český mladý obranca Kalas. Nasledoval zápas Manchestru City, ktorý na pôde Crystal Palace nezaváhal a predstavil tak silu svojich majstrovských ambícií.

Athletic – Sevilla 3:1 (Sevilla – Athletic 1:1)

Valencia nezabodovala s lídrom, ale ani víťaz prvého španielskeho semifinálového súboja EL nebol úspešný. Sevilla na San Mamés nastúpila do priameho súboja o štvrtú pozíciu v španielskej tabuľke, ale v tom jasne dominovali domáci Baskovia.

Už v štvrtej minúte začal ukazovateľ skóre meniť vďaka Susaetovi. Na ďalšie dva góly nahral Iraola. Najskôr Muniainovi a potom Anderovi Herrerovi.

Gameirov gól tento raz znamenal pre Sevillu len úpravu výsledku.

Athletic má na pozícii zaručujúcej štart v LM 6-bodový náskok. Sevilla sa teraz musí sústrediť na EL (zatiaľ tohtoročnú).

Ovácie pre Muniaina

Villarreal – Barcelona 2:3 (Barcelona – Villarreal 2:1)

Začiatok stretnutia pochopiteľne patril spomienke na Tita, smutným skloneným hlavám, slzám Busquetsa aj iných hráčov....

Per sempre Tito

 
 
Samotný zápas priniesol veľa vzrušenia a zaujímavých vecí, pre každého ale inak.

Ponorka prehral vyhratý zápas, Barcelona vyhrala prehratý. Neskutočná smola či neschopnosť Villarrealu? Nezlomnosť či nechutné šťastie Barcelony?

Villarreal sa do Barcelony zahryzol a vyhrával už 2:0. A potom sám aj vyrovnal. Do správnej brány trafili Cani a Trigueros (peknou hlavičkou), do vlastnej obrancovia Gabriel a Mussachio (takisto pekná hlavička). Dielo/skazu dokonal Leo Messi.

Rasistické pokriky a gestá si žiaľ na Madrigale užil Diego Alves. Jeho pohotová reakcia s nadhľadom, keď pred rozohratím rohového kopu zjedol banán, ktorí diváci vhodili na plochu, si získala veľa sympatií verejnosti. Nie tak v Plkátku, samozrejme... Veď zbiera odpadky, ktoré sú ktovie čím napustené.

Mňam.... A už to vidím v plakátku – ovce. No niekedy je fajn pridať sa k mase.

Ani inde ešte nie sú rozdané ligové tituly. Francúzsky PSG len remizoval 1:1 u slabého Sochaux a keďže Monako vyhralo u posledného Ajaccia 4:1, parížsky tím si predĺžil čakanie na potvrdenie obhajoby, u ktorom ale málokto pochybuje.

Bayern už svoj nemecký titul dlhšie má a odvtedy hráči brnkajú na nervy Pepovi. Aj s Brémami prehral polčas 1:2, ale napokon zvíťazil 5:2. Werder sa pritom motá v tabuľke dole, ale nie tak dole ako napr. Hamburg, jediné mužstvo, ktoré ešte nikdy nezostúpilo z Bundesligy je aktuálne 3. od konca, t.j. medzi vypadávajúcimi. Štvrtí Leverkusen remizoval s druhým Dortmundom 2:2 a má nového trénera - Rogera Schmidta.

Juventus tuším nie je zas až tak neohrozene na čele, ako mi to pripadalo a ako som asi aj písala..., ale zato už má titul na dosah. V pondelkovej dohrávke vyhral na trávniku Sassuola 3:1, hoci prehrával. Ako posledný skóroval Llorente.

Celta – Valladolid 4:1 (Valladolid – Celta 3:0)

V Španielsku v pondelok večer Celta definitívne potvrdila svoju príslušnosť medzi celkami Primery aj pre budúcu sezónu, zatiaľ čo Valladolid sa topí. Pucela je druhá od konca. Má síce zápas k dobru, ale zápas proti Realu, až tak „k dobru“ nevyznieva.

Domáci sa dostali do pohody dvomi gólmi svojich útočníkov Nolita a Charlesa v poslednej päťminútovky pred prestávkou a potom to už išlo samo. Nolito pridal svoj druhý hneď v úvode druhej časti a potom padol ďalší vlastňák kola. Jeho autorom bol Mitrovic. Srbský stopér spolu s tímovým kolegom Ruedom nemali šťastný deň. Hosťujúca obrana zlyhávala, domáci sa bavili futbalom. Nič už na tom nezmenil ani čestný gólik Manucha. Keby bol gól padol na začiatku, možno by bolo všetko ináč. Larsson však nevyzrel na gólmana Yoela.

Dobrá práca

Ďalšie kolo za nami, s kopu radosti aj sklamania, aj so spomienkou na Tita...

Zomrel človek. Tak ako milióny iných každý deň. Stratu a smútok to znamenalo pre jeho blízkych. Španielsky futbal a predovšetkým Barcelona mu vzdali poctu ako človeku, ktorý futbal miloval, pracoval v ňom a dosiahol v ňom aj úspechy, ale tiež to mnohých z nich zasiahlo aj hlbšie, keďže ho poznali a niektorí sa s ním denne stretávali. Pre väčšinu z nás je to len cudzí človek, ktorého sme poznali z médií, ale tiež môžeme vyjadriť: Descansa en Paz, Tito; barcelonskí fanúšikovia aj: Gracias (za tvoju prácu, ktorá Barcelone priniesla aj veľa radosti), a aj si môžeme povedať, že na futbalovom ihrisku sa deje toľko úžasných vecí, a pritom takých úplne nedôležitých...

1 komentář:

  1. "Tak som si doma aspoň hneď nachystala bieločervené oblečenie na stredu."
    výborne Romi, výborne :)

    OdpovědětVymazat