úterý 1. dubna 2014

O kole v znamení jednotiek a skorých góloch – Zhrnutie 31. kola Primera División


Tak tak, madridisti by sa mali zomknúť ako Di María a Bale.

Na vrchole Primera División po poslednom kole nič nové. Real sa pozbieral a vypol k úspešnému výkonu a Barcelona a Atlético tiež dokázali body uchrániť, hoci bojovali na nebezpečných územiach a nemali to ľahké. Zato poslednému Betisu aj z hrnca vykypelo a na dolných poschodiach prebieha ostrý boj o prežitie.


Na začiatku novembra sa hralo 12. kolo Primera División. Prebehlo v znamení „pätiek” a celkovej vyrovnanosti. Ligové body si domáci a hostia rozdelili v pomere 15:15, keďže 5-krát zvíťazili domáce tímy a 5-krát návštevníci cudzích štadiónov. V skóre domácim chýbal jeden gól do „pätnástky“ a hosťom zasa jeden, aby dosiahli aspoň dvojciferný počet: 14:9. „Päťkový“ výsledok sa podaril na Anoete: Real Sociedad – Osasuna 5:0. 5 gólov padlo aj v súbojoch Málaga – Betis 3:2 a Rayo Vallecano – Real Madrid 2:3. A kým v minulom kole sme mali 4 výsledky 1:0, resp. 0:1, v 12. kole takýmto skóre skončila presná polovica zápasov.

Odvetné súboje 12. kola tiež priniesli veľa jednotiek. Zrodili sa opäť výsledky 1:0 aj 1:1, 1:2 či 1:3. Celkovo nazbierali domáci 11 bodov. Hostia až 17. Na domácom štadióne sa totiž výhra oslavovala len 3 razy. 5-krát triumfovali hostia a dva zápasy skončili remízou. V skóre to síce bola remíza 12:12, ale domácich „zachránil“ len 5-gólový Real Madrid, ktorý bol zároveň jediným tímom, čo dal v tomto kole pred svojimi divákmi viac ako 1 gól. V polovici zápasov padol gól v prvej pätnásťminútovke, v 4 z nich už v prvej sedemminútovke.

31. kolo odštartovalo až v sobotu, a to barcelonským derby.

Espanyol – Barcelona 0:1 (Barcelona – Espanyol 1:0)

A hneď tu máme výsledky 1:0, resp. 0:1. Obidva razy to víťazne dopadlo pre Barcelonu. Tá sa však so svojim susedom pravidelne riadne zapotí. A to je koniec pokojného konštatovania...

Ako povedal Tata, „smutné, že sa nebude hovoriť o futbale.“ Messi skóroval z penalty odpískanej za jasnú ruku Javiho Lópeza v šestnástke, ale predtým loptu rukou zasiahol asi aj Neymar.

Barça má tri body, ale mohla a mala sa postarať, aby sa nemuselo po zápase hovoriť o polemickej penalte. Čistú šancu spálil Neymar aj Alexis, Piqué trafil brvno...

Espanyol napokon dohrával len s desiatimi, keď Casilla v 37. minúte druhého polčasu zahral rukou mimo šestnástky a domáci už mali vyčerpané striedania. Do brány sa postavil Javi López.  

Messi naďalej rozhoduje.

Nie všetci sme to videli celé, lebo niektorí (ace a ja, a možno aj iní, čo sa k tomu moc nepriznávajú) chodíme podporiť aj naše „lokálne“ kluby. Ale toto OT radšej necháme až na záver, tak mimo.

Celta Vigo – Sevilla 1:0 (Sevilla – Celta Vigo 0:1)

Celta Vigo taky tak... ako Barcelona. Dvakrát vyhrala nad Sevillou vďaka jedinému gólu. V sobotu na Balaídose to bolo gólom z jedenástky po ruke sevillského obrancu Fazia.

Tento rozhodujúci úder prišiel v 87. minúte. Penaltu premenil Nolito. Ale domáci môžu byť za výsledok vďačný hlavne svojmu brankárovi Yoelovi.

Pre Celtu to boli veľmi dôležité body, keďže ich v poslednej dobe dosť postrácala a začala klesať v tabuľke. Seville tento duel ukončil sériu 6 výhier po sebe. Zápas nevyšiel ani jej lídrovi Rakitičovi, ktorého Emery trocha stiahol do stredu poľa a odtiaľ sa Chorvátovi nedarilo vytvárať nebezpečenstvo pre súpera.

Keď sa už Serena Williams tešila z titulu v Miami a bolo jasné, že do mužského tenisového finále postúpili Nadal a Djokovič, lebo Berdych a Nishikori do semifinálových zápasov nenastúpili pre zdravotné problémy, na San Mamés svoj súboj rozohrali Athletic a Atlético. 

Nolito práve chladnokrvne premieňa penaltu.

Athletic – Atlético 1:2 (Atlético – Athletic 2:0)

Aj Atlético bolo úspešné v obidvoch súbojoch proti Athleticu, no v oboch dalo po dva góly.

Po prvom polčase boli na San Mamés na ukazovateli tiež len jednotky. A medzi nami, mohlo to tak ostať. Ále nie, ak Atléti vydržia do konca, tak si to zaslúžia...

Pre Baskov to začínalo fajn, ale neskončilo. Už v 6. minúte Munian dostal gólom do vedenia Athletic. Atlético však už má za sebou dosť úspešných zápasov a skúseností, aby nepanikárilo. Trpezlivo pokračovalo v zápase a už v 22. minúte vyrovnal jeho kanonier Diego Costa. Víťazný gól prišiel z hlavy dôležitého stavebného kameňa stredu poľa – Kokeho.

Atléticu teda stále nedošiel dych, ako sa to čakalo po skúsenostiach z predchádzajúcich sezóny a tréner Cholo Simeone odkazuje: „Nechajte nás žiť a tešiť sa z reality, ktorú zažívame.“ 
Aj Courtois mal prácu.

Real Madrid - Rayo Vallecano 5:0 (Rayo Vallecano – Real Madrid 2:3)

O desiatej večer začalo (jedno) madridské derby.

A aj keď sa Rayo viditeľne zlepšilo a pozbieralo body a Real Madrid má za sebou trpké chvíle porazeného v dvoch posledných ligových zápasoch, ďalej už zájsť nenechal a ukázal, akých výsledkov je stále schopný. Hoci... nálada ostáva neveselá. Hľadisko si na svoje hviezdy aj trocha zapískalo. Carlo má ďalšiu vec, ktoré nedokáže pochopiť, a to – ako ľudia môžu pískať na Cristiana Ronalda.

To ale nebolo nič platné Rayu, ktoré si zo Santiago Bernabéu odnieslo manitu. V prvom polčase skóroval len, napriek všetkému platný a spoľahlivý, Cristiano. V druhom sa ale dvakrát pridal už rovnako dôležitý element hry Realu Bale a po jednom góle zaznamenali Carvajal a Morata.

Náladu mohli zlepšiť správy z Cornellá El-Prat a San Mamés. To hovoríme o situácii ešte pred stretnutím v Madride. Bohužiaľ pre Real, už pri výkope bolo známe, že Barça aj Atlético svoje súboje na nebezpečných územiach zvládli. A tak po tomto kole ostáva situácia na prvých troch miestach nezmenená.

A to už sme sa prehupli do nedele. Tak trocha spánku a na obed prišlo dobré jedlo a pre niektorých aj boj na futbalovom trávniku. Aj veľmi dôležitý a ťažký – o záchranu.

Carvajal oslavuje svoj gól - s fotkou rodiny.

Valladolid – Almería 1:0 (Almería – Valladolid 1:0)

Po päťke si dáme zase jednotku. Alebo vlastne obidve. V piatej minúte stretnutia padol ďalší jediný gól stretnutia 31. kola. Dal ho útočník domácich Manucho.

Po domácej výhre Almeríe 1:0 sa karta obrátila úplne naopak na štadióne José Zorrilla oslavovali triumf s rovnakým skóre hráči Valladolidu.

Almería v predošlých dvoch ligových stretnutiach doma obdivuhodne zabrala a vybojovala body s lepšie postavenými tímami v tabuľke. Na spolubojovníka o záchranu ale vonku nestačila. Tak ako ani pred spomínanými dvomi duelmi na Rayo. Po kikse v minulom zápase môžeme opäť spomenúť argentínskeho obrancu Almeríe Torsiglieriho. Tentoraz dal o sebe negatívne vedieť vylúčením v 29. minúte druhého polčasu. Takže v ďalšom kole ho asi nespomenieme.

Valladolid sa na Almeríu bodovo dotiahol a vystúpil zo zóny vypadnutia. Zatiaľ.

Všetci prekypujú šťastím. Aj maskot.

A zatiaľ čo v Anglicku úspešne bojoval Liverpool, v Španielsku prišli k slovu Osasuna a Real Sociedad.

Osasuna – Real Sociedad 1:1 (Real Sociedad – Osasuna 5:0)

Baskovia mohli využiť zaváhanie Sevilly a preskočiť ju v tabuľke.

Dokázali ju však len dorovnať. Mužstvá si v tomto súboji „rozdelili“ polčasy a každý vyhrali ten svoj 1:0. 

Prvý patril favorizovaným hosťom. Autorom ďalšieho rýchleho gólu tohto kola bol v 7. minúte Uruguajčan Castro. Tréner Arrasate nechal v rámci rotovania so zostavou na lavičke hráčov ako Griezmann, Canales či Pardo. Erreale asi práve kvôli týmto absenciám akosi chýbala kreativita a Griezmann po svojom príchode v priebehu druhého polčasu už veľa nezmohol. Úplne presvedčiví neboli Baskovia ani v obrane. Osasuna to využila na vsietenie aspoň jedného vyrovnávajúceho gólu. Dal ho hlavou Oriol Riera.

Bodík sa málil hosťom, ale aj domácim, ktorí sa opäť ocitli medzi vypadávajúcimi. Prostredie na El Sadare im ale môžu závidieť aj lepšie tímy. 

 Super. Ale jeden bol málo.


      Super. Ale jeden tiež nestačil.


Villarreal – Elche 1:1 (Elche – Villarreal 0:1)

Po neúspechu Sevilly a Realu Sociedad prišiel rad a šanca pre Villarreal. Žltá ponorka navyše hrala doma.

Šancu na preskočenie spomenutých mužstiev v tabuľke ale nevyužila. Na konci zápasu svietili na ukazovateli skóre opäť dve jednotky.

Elche po troch stretnutiach, v ktorých vyšlo „nasucho“, opäť skórovalo, hoci len z jedenástky. Na penaltový gól Damiána dokázal akrobatickým gólom odpovedať.

Viac sa toho Villarrealu nepodarilo, hoci oživenie priniesol hlavne striedajúci Óliver Torres.

Jonathan Pereira akrobaticky dal gól aj ho akrobaticky oslávil.

Valencia – Getafe 1:3 (Getafe – Valencia 0:1)

Valencia na to tiež išla zhurta. 7. minúta: 1:0, gól: Vargas. To ju však nejako uspalo. Veľmi dlho to netrvalo ani Getafe s gólovou odpoveďou, a to hneď „dvojitou“. V 24. minúte vyrovnal Lafita a v 27. definitívne otočil skóre v prospech hostí Ciprian Marica.

V druhej časti už prišlo na konci len prikrášlenie výsledku. Na 1:3 uzavrel v 88. minúte Pedro León. A v 90. ešte stihol domáci obranca Mathieu schytať červenú.

Getafe tak pretrhlo svoju neradostnú sériu - 15 nevyhratých ligových zápasov, ktorú so sebou ťahalo už od novembra, a nečakane to bolo na Mestalle.

Do radov Valencie v druhom polčase síce priniesol oživenie striedajúci Paco Alcácer, ale skórovať sa mu nepodarilo.

Mathieu strácal nervy.

V Miami si zatiaľ Djokovič celkom pohodlne kráčal za ďalším tenisovým triumfom. A taktiež Saganovi sa dobre darilo v  etapách cyklistických pretekov v Belgicku. V Japonsku zase prebiehali majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní, ktoré som nestíhala sledovať, no Javier Fernández skončil tretí, Verner to zas nejako pokecal, aj keď dobre začal a Březina odstúpil pre zranenie. Mamina mi žalovala, že českí komentátori povedali, že vieme, kedy sa odstupuje pre zranenie, ale doping to (dúfajme) nebol, bolo to naozaj zranenie. Súťažila aj Březinova sestra Eliška. Skončila 18.

V Španielsku nás čakal ešte futbalový pondelok.

Granada – Levante 0:2 (Levante – Granada 0:1)

V novembrovom zápase Levante zaváhalo, ale v odvete ako mužstvo z prvej polovice tabuľky porazilo Granadu z tej druhej. Hostia stavali na zabezpečenej obrane. To im vyšlo a obranca Navarro vsietil v na začiatku druhého polčasu prvý gól stretnutia. Po jeho ruke sa však mala už na začiatku stretnutia pískať penalta proti hosťom. Aj sa pískala, ale Álvarez Izquierdo svoje rozhodnutie korigoval. V závere prišla možnosť pre Pedra Lópeza, ktorý upravil na konečných 2:0 pre hostí.

Moment, v ktorom rozhodca ukazuje na biely bod. Jedenástka sa ale napokon nekopala.

Betis – Málaga 1:2 (Málaga – Betis 3:2)

V poslednom stretnutí 31. kola sa takmer opäť zrodil výsledok 1:0. Ale len takmer. Detaily rozhodli o tom, že je to úplne naopak. Šťastena ukázala poslednému Betisu chrbát...

Gólom Lola Reyesa sa sevillský klub dostal do vedenie a viedol takmer celé stretnutie. V poslednej desaťminútovke prišiel o všetko. Hostia totiž otočili gólmi Juanmiho a Dardera. Kalich horkosti si domáci vypili až do dna, keď v nadstavenom čase síce dostali možnosť zahrávať pokutový kop, ale Rubén Castro poslal loptu do konštrukcia brány.

Keby boli domáci predtým využili niektorú z viacerých gólových šancí... Možno keby nestál v bráne Málagy výborný Caballero.

A tak ostali len oči pre plač.

V Anglicku tiež padali „jednotky“ a padol líder. Chelsea prehrala na štadióne Crystal Palace 0:1. Rozhodol vlastný gól kapitána Terryho a Mourinho zavalil, že myslí, „že dnes sme stratili šancu skončiť v tejto sezóne na prvom mieste v Premier League.“ Arsenal s Manchestrom City sa rozišli po remíze 1:1. Hostia viedli vďaka Davidovi Silvovi. Vyrovnal v druhom polčase Flamini. V nedeľu sa na vrchol tabuľky dostal Liverpool. Jeho rival Tottenham mu hneď v úvode pomohol parádnym vlastencom pätičkou. Potom krásne povedľa brankára poslal loptu do siete snajper Suárez a ku konečným 4:0 prispeli ešte Coutinho a Henderson. V zápase sa zranil španielsky útočník Tottenhamu Soldado.

Nový bundesligový majster Bayern len remizoval doma s Hoffenheimom 3:3, čo slovenský futbalový internetový portál charakterizoval ako zaváhanie Bayernu, ale aj Pep to bral vážne. A ďalšie nepríjemné španielske zranenie – aj Thiago si natrhol väzy v kolene. Z tých, čo sa bijú v tabuľke za Bayernom: Za Dortmund hattrickom zažiaril Reus a zabezpečil tak výhru svojho klubu 3:2 v Stuttgarte. Schalke 04 vyhralo 2:0 nad Herthou. Bayer Leverkusen doma len remizoval s Eintrachtom Braunschweig 1:1.

Aj vo Francúzsku rozhodovali „jednotky.“ Vedúce PSG vyhralo 1:0 v Nice. Druhé Monaco prehralo 0:1 na ihrisku Évianu a napr. aj o poháre bojujúca Marseille prehrávala tesne pred koncom stretnutia 0:1 u predposledného Sochaux. Napokon vyrovnal N´Koulou. K Monaku sa trocha priblížili Lille vďaka ďalšej výhre 1:0 – nad Giunganpom ďalším gólom z úplného záveru zápasu: 90.+ S. Kalou. Lyon doma podľahol St. Etienne, ktoré si vďaka tomu upevnilo 4. priečku práve pred Lyonom.

V Taliansku sa hral šláger Neapol – Juventus. Líder Serie A  v ňom prehral s Neapolom 0:2, hoci to na tabuľkovom postavení oboch tímov nič nemení. Ani na tom, že medzi nimi je na druhej priečke AS Rím, ktorý vo víkendovom kole vyhral u nováčika Sassuola takisto 2:0.

Slavia pribrala do trénerského tímu legendu Šmicera – no to sú zas internetové titulky... Lepšie sa mi čítalo: športový riaditeľ Karol Kisel... V 22. kole Plzeň rozstrieľala Liberec 6:0. Svoj premiérový gól za ňu v najvyššej súťaži strelil talentovaný stredopoliar Patrik Hrošovský, Petržela dal dva so zlomeným prstom z odvety EL proti Lyonu. „Reštartovaná“ Jihlava udelila päťku Olomoucu. Vyhrala Sparta aj Brno, prehrala Slavia.

A teraz to najväčšie OT s podtitulom „Support your local club“ © ace.

V krásnu slnečnú sobotu sme sa s ocinom vybrali do Nitry podporiť ju v boji o záchranu (šak my zvyklí). (A inak, na neďalekom hokejovom štadióne už pár rôčkov vládne skvelá atmosféra a momentálne eufória - Nitra mieri do finále play-off. To ale sledujeme len v telke.)

Pod Zobor som konečne nezabudla zobrať aj foťák, keďže mi už dlho vŕtalo v hlave, že keďže máme spoločné fotky z viacerých zahraničných štadiónov, mohli by sme si urobiť aj na nitrianskom, kde chodíme už nananadsať rokov.

Prvý ma ale zaujal sympatický transparent hostí: Ďakujeme Laco pre ich bývalého a dnes už nitrianskeho trénera. Pohotovo som siahla do kabelky a vytiahla... kozmetické vrecúško miesto foťáka. Tak to na fotke nemám no. Neva. V krásnom počasí, so známymi naokolo, sa hral dobrý futbal a Nitrička nám vyhrala 3:0!







7 komentářů:

  1. Shrnuti spanelske ligy a ty si z toho delas cobolske zpravodaj :P jeste o takovych nevyznamnych lopatach jako je Sagan, o okresnim stadionu v Nitre nemluve :D

    OdpovědětVymazat
  2. Nie všetci sme to videli celé, lebo niektorí (ace a ja, a možno aj iní, čo sa k tomu moc nepriznávajú) chodíme podporiť aj naše „lokálne“ kluby.

    ale za toto chvalim :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veď ja viem, že ma máš aj tak rád. Aj Slovákov :-)

      Vymazat