úterý 15. dubna 2014

O kole v znamení potvrdenia európskych úspechov a o góloch v závere zápasov – Zhrnutie 33. kola Primera División



Akýsi častý obrázok

Atlético sa stále drží na čele Primera División, Real sa ďalším vysokým víťazstvom prebojoval na druhú priečku a Barcelona pokrivkáva za nimi. To je stručný výsledok toho najdôležitejšieho, čo sa cez víkend udialo na vrchole španielskej ligovej tabuľky.


Kým minulý týždeň to so španielskymi zástupcami po ich prvých štvrťfinálových vystúpeniach v európskych pohárových súťažiach vyzeralo všelijako, teraz mohli všetci okrem Barcelony oslavovať postup. A aj tá bola sklamaná na úkor ďalšieho úspešného španielskeho mužstva – Atlética. A všetci okrem Barcelony získali cez víkend aj všetky tri ligové body.

14. kolo skončilo bolo jedno z tých, čo skončili bez remízy, a predsa vyrovnane. Hoci domáci hostí prestrieľali 23:19, body sa delili presne napoly: 15:15, keďže v piatich súbojoch vyhrali domáce mužstvá a v piatich hostia. 6 tímov nestrelilo gól, zato tí z čela tabuľky nadeľovali. Atlético sedem kúskov Getafe, Real manitu Almeríi, po štyri Barcelona Granade, Espanyol Rayu a Sevilla svojmu susedovi v mestskom derby. Villarreal vyhral rozdielom triedy na ihrisku Levante. Porazený tím sa iba v jednom prípade zmohol na viac ako jeden gól. Na Anoete bola prestrelka: Real Sociedad – Celta Vigo 4:3. Všetky 4 góly domácich dal Vela.

V odvetách 33. kola boli remízy tri. Bodov získali domáci tentoraz o polovicu viac 18:9, 5-3-2. Body zvonku zo 14. kola totiž doma potvrdili Villarreal, Real Madrid aj Athletic. Dve víťazstvá hostí patria mužstvám, ktoré tiež vyhrali aj v 14. kole, vtedy pred domácimi divákmi: Sevilla opäť potvrdila svoju momentálnu dominanciu v meste nad konkurenčným Betisom a Atlético svoju líderskú pozíciu v celej španielskej futbalovej spoločnosti. Gól sa nepodarilo dať až 8 mužstvám a najväčší výprask bol „len“ 4:0. Dostala ho Almería od Madridu. Iba jeden gólik vyšiel nazmar. Žiadny bodík nepriniesol nováčikovi z Elche na Mestalle. Ostatní porazení nedokázali skórovať vôbec. Celkovo chudobnejšie gólové kolo vyznelo z pohľadu domácich: 15:9. Viac ako jeden gól, a to dva, dali z hráčov len Gameiro za Sevillu (jeden z jedenástky) a v poslednom zápase útočník Athleticu Aduriz.

Na 6 štadiónoch padli góly v poslednej desaťminútovke stretnutia. Espanyolu a Celte zabezpečili, že si na domácich štadiónoch udržali aspoň bodík, na Madrigale padol jediný gól zápasu až v 5. minúte nadstavenia.

V strede týždňa teda športovo zamestnával futbal na európskej scéne, keď sa naň zle dívalo, tak niekedy radšej pizza alebo „hranolky rojiblancos“ (pozdravujem Mindrota a Luba) a potom u nás výborné dramatické hokejové finále medzi Košicami a Nitrou a ace nám zase neúnavne sprostredkoval boj o to české finále medzi Kometou a Spartou. Len zabudol spomenúť, že Komete to v piatom zápase pri nájazdoch vychytal slovenský brankár Čiliak a jediný úspešný strelec bol Kováčik.

V piatok už v Španielsku načali La Ligu.

Osasuna – Valladolid 0:0 (Valladolid – Osasuna 0:1)

Len góly ešte nezačali padať. Osasuna aj Valadolid síce nastrelili po žrdi (Cejudo a Víctor Rodríguez), ale väčšími hviezdami boli brankári Andrés Fernández a Jaime. Hlavne vďaka nim to skončilo bez gólov.

Či je to zlatý bodík alebo strata dvoch preveľmi dôležitých sa rozhodne až neskôr a povedať do toho majú čo aj iné tímy.

Do brány gólmani loptu nepustili za žiadnu cenu.

Celta – Real Sociedad 2:2 (Real Sociedad – Celta 4:3)

Hostí dostal Balídose do vedenia už v 8. minúte Canales a po Nolitovom vyrovnaní z jedenástky ešte pred prestávkou znova Griezmann. Navyše, na začiatku druhého polčasu Celtu oslabil Aurtenetxe. Real Sociedad to však nezužitkoval, svoje šance pozahadzoval, ba v poslednej desaťminútovke dostal od neúnavne bojujúcich domácich vyrovnávajúci gól. Hrdinom zápasu sa stal Santi Mina.

Brankári sa snažili všade, ale Bravo na pokutový kop zahraný Nolitom nestačil.

Villarreal – Levante 1:0 (Levante – Villarreal 0:3)

Po nasledujúcom stretnutí preskočil Errealu v tabuľke Villarreal, pretože ten si doma poradil s Levante. No, poradil – jemu padol gól z neba v 95. minúte.

Zápas bol takmer bez šancí, brankári sa zapotili len pri zakončení od vlastných hráčov. Takže ani vlastný nepadol.

Posledná akcia zápasu bola štandartka po faule Nikosa Karabelasa na Aquinoena. Rozohral ju Trigueros a gól dal hlavou Perbet. Potom už prišiel len záverečný hvizd stretnutia.

                            A je tam.

Veru je.

Granada – Barcelona 1:0 (Barcelona – Granada 4:0)

V Barcelone si takýto čierny týždeň dávno nepamätajú. V stredu prehra na štadióne Atlética znamenala vypadnutie tímu vo štvrťfinále LM. V sobotu v La Lige to pos.ali už úplne. Pri menách v zadných radoch tímu (počnúc brankárom) sa mnohým tajil dych už pred zápasom. Mne osobne hlavne pri mene Busquets na stopérovi. Ale samozrejme nechcem byť „vychytralá“, veď ťažko nájsť niekoho iného...

Obranná fáza Barçy naplno zlyhala už po štvrťhodine, keď dostala gól od Brahimiho. A dať nejaký ani za toho oného. Keď to nejde, tak to nejde – to je neveselá barcelonská súčasnosť. Aspoň brankár Granady Karnezis bol za hviezdu.

Dobre vidíme, ale stále verne fandíme – ozajstní fanúšikovia.

Aj keď to nejde.

A do budúcna sa hneď dá pozrieť optimistickejšie pri správe, že Barcelona tento rok už tú LM vlastne vyhrala, v mládežníckej kategórii.

No a ešteže na rozptýlenie som v sobotu ja mala (futbalovú) Nitričku a ace (hokejovú) Kometu, resp. tých vyku.vených rudých cajzlov a tak... píp píp píp. Asi ani Slováci neboli najlepší no. Zato ja som sa v Nitre bavila – zmrzlinka, fast food a dobrý futbal s dobrým výsledkom 3:1. Tréner hostí z Ružomberka Chovanec sa po návrate na Slovensko dostáva do slovenskej reality. Už po prvom nitrianskom góle v hľadisku zaznelo: „A Chovanec už jede do Prahy.“ Odozva: „No, určite tam naňho všetci čakajú.“ Tak sme občas skôr hnusní ako dobrosrdeční, no a čóóó? Niektorí sú furt.

Keď ponecháme mládež mládežou a ostaneme pri senioroch, Barcelone mohol spraviť týždeň ešte čiernejším Real:

Real Madrid – Almería 4:0 (Almería – Real Madrid 0:5)

A aj urobil. Hráčom zápasu bol Di María, ktorý aj zabezpečil prvý gól. V druhom polčase skórovali ešte Bale, Isco a Morata, hoci Esteban v bráne Almeríe robil, čo mohol a zabránil ešte ďalším kúskom v sieti hostí.

Aj Real má viacero zranených, aj v obrane, najnovšie Sergia Ramosa, ale na rozdiel od Barcelony do nej stále má nejaké rozumné možnosti.

Tréner pusiniek Ancelotti prízvukoval, že ani prehra Barcelony nezmení finále Copa del Rey. No, aspoň že mená finalistov už nezmení...

Vyzerá to, ako keby narazil kolenom o žrď. No, aj horšie sme toto kolo videli.

V Nemecku si trošku hanby zase urobil Bayern, keď prehral doma s Dortmundom 0:3.
V Anglicku sa zase urodilo 5 výsledkov 1:0 (0:1), ale to hlavné bolo na programe až v nedeľu.

V Španielsko bolo v nedeľu ako prvé na programe sevillské derby:

Betis – Sevilla 0:2 (Sevilla – Betis 4:0)

Sevilla vo štvrtok excelentne zvládla odvetu štvrťfinále EL s FC Porto, keď po prehre 0:1 v Portugalsku doma vyhrala 4:1. V nedeľu zaznamenala ďalšie víťazstvo, ale u mestského rivala ju k tomu nakopol rozhodca, a to ani nie veľmi zaslúžene. Vellasco Carballo vylúčil obranca Betisu Juana Carlosa a zapískal veľkorysý pokutový kop v prospech Sevilly. Darček neodmietol Gameiro. Ten istý hráč v 81. minúte skóroval na konečných 0:2 a kormidelník posledného mužstva tabuľky Calderón si akurát tak mohol zanadávať na otrasnú úroveň španielskych rozhodcov.

Takto to vyzeralo v Seville.

Valencia – Elche 2:1 (Elche – Valencia 2:1)

Valencia má za sebou ešte famóznejšiu odvetu v EL. Po tom, čo vo švajčiarskom Bazileji padla 0:3, futbalový film na Mestalle po predĺžení skončil ohromujúcim skóre 5:0, v hlavnej úlohe s trojgólovým Pacom Alcácerom.

V následnom domácom ligovom zápase dominovala, ale na výhru sa musela trocha potrápiť a brankár Guaita predviesť svoje schopnosti. Elche nedokázalo premeniť čisté šance, dokonca ani jedenástku. Coro síce vyrovnal na 1:1, ale domáci mali v zápase dvoch strelcov: Piattiho a Daniho Pareju, a to im na tri body stačilo.

Pre Elche na Mestalle nevystalo.

A k tomu anglickému nedeľnému superšlágru: Keď Škrtel krásnou hlavičkou zvýšil na 2:0 pre Liverpool, zdalo sa, že je vymaľované. Manchester City sa však vzchopil a v druhom polčase vyrovnal. Drámu rozhodol v prospech domácich šikovnou strelou Coutinho. Liverpool na čele tak dostal osud Premier League do svojich rúk. Nateraz. Tesne pod vrcholom sa drží Chelsea. Vyhrala 1:0 u Swansea. Všetky zápasy posledného kola Premier League sa začali so 7-minútovým meškaním, čo bolo poctou 96 obetiam tragédie v Hillsborough (25. výročie tragédie, ktorá sa odohrala na štadióne v Sheffielde.
Getafe – Atlético 0:2 (Atlético – Getafe 7:0)

A keď Barcelona po horkej prehre, tak Atlético po sladkom víťazstve.

V LM Atléticu stačil jeden gól a určite by im bol stačil aj na Coliseum Alfonso Pérez. Bola by to vyriešila aj Godínova hlavička, nič ani to, že Diego Costa nepremenil penaltu. U menšieho (pred)mestského suseda napokon Colchoneros dali aj druhý, ale pri pohľade na to, ako po jeho dokopnutí do siete naráža koleno Diega Costu do žrde, asi mnohým napadlo, že jáááu.

Informácie o vážnosti stavu „Brazílošpaniela“ sa každú chvíľu menili, aj na stránke našich čs. Atlétov, kde som sa nestíhala chytať a zrazu sa tam vyrojilo pár čudných indivíduí... no napokon to s tým zranením také vážne asi nebude, hoci to bolo zaplatené krvou.

Toto bolo „koleno kola“.

Espanyol – Rayo Vallecano 2:2 (Rayo Vallecano – Espanyol 1:4)

Rayito sa už nekrčí na spodku tabuľky, ono dokonca kradne body u tých z jej hornej polovice. A nechýbalo veľa, aby v Barcelone ulúpilo všetky tri. 

Domáci síce mali výborný nástup, keď vedenie 1:0 zariadil už v 3. minúte Stuani. Koniec prvého a úvod druhého polčasu ale patrili hosťom. Vyrovnal Falqué na 1:2 otočil Larrivey. Domáci napriek tomu ostali v hre. Koučovi Aguirremu vyšli striedania. Poslal na ihrisko Córdobu a Lanzaroteho a vďaka nim sa predvádzala dobrá hra a po gólovom začiatku patril Espanyolu aj záver zápasu. Tri minúty pred koncom riadneho hracieho času vyrovnal Colotto.

Pri vyrovnávajúcom góle Espanyolu Rayo reklamovalo faul.

Zo slovenskej futbalovej ligy ešte stojí za zmienku, že jarnú nepriestrelnosť Košíc tiež ukončil Chovanec. Ale iný, Jano Chovanec z našej dediny. Doplnenie pre Boixa: v drese Trnavy. Ja a ace sme ďalej sledovali aj hokejové boje. Acík prebojovanie sa Komety do českého finále a ja to naše finále. A samozrejme, že keď to Nitra zase zvládla (vyrovnala na 2:2), dostala som za info v plkátku „milú“ reakciu.

Ale aj tak nebudem hnusná a nejdem pri českom futbale spomínať zase Sovákov, ani toho, čo Zbrojovke vychytal nulu. Ďalej kraľuje Sparta, ktorá v derby zdolala Slaviu, výsledok až tak netreba, že aimar? Veď Pabli vie.

Francúzsky líder z Paríža po prehre v Lm s Chelsea zakoplo aj doma – v Lyone 0:1. Druhé Monako, naopak, vyhralo 1:0 v Rennes, ale aj tak je medzi nimi 10 bodov.

V Taliansku si svoju druhú pozíciu pohodlne drží AS Rím, Neapol naň napriek víkendovej výhre stráca 12 bodov.

V pondelkovej dohrávke úlohu lídra opäť potvrdil Juventus. V Udinese vyhral 2:0. Druhý gól zaznamenal Llorente. Jeho bývalý španielsky, či baskický tím bol v ten deň ešte úspešnejší:

Athletic – Málaga 3:0 (Málaga – Athletic 1:2)

San Mamés bol jedným zo štadiónov, kde v 33. kole padol rýchly gól. Už v 4. minúte. Začal Aduriz a aj pokračoval vo svojom výbornom výkone, ako aj celý tím Athleticu. Málaga pri tejto exhibícii robila len sparingpartnera. Bolo to proste o Baskoch a o ich hlade zase ukázať Európe, čoho sú schopní. Do Ligy majstrov majú nakročené dobre.

Na doplnenie faktov. Aj druhý gól dal Aduriz a tretí pridal Ander Herrera.

Tak to zrazu pekne ide.

2 komentáře:

  1. škoda tej nekomentovanosti, ale ono Romi vysype všetko podstatné a záživným štýlom, viac k tomu netreba dodať...len pls Romi pokračuj, tieto zhrnutia by mi chýbali :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak som si to aspoň vynútila :-) ale poho, keby som nechcela, tak to nerobím

    OdpovědětVymazat