středa 18. června 2014

Podpis La Ligy v prvých zápasoch MS

Ďalší strelec z La Ligy? Iba že by nie.

Na svetovom šampionáte v Brazílii sa okrem španielskej La Rojy predstavuje aj veľa hráčov, ktorí v Španielsku hrajú ligovú súťaž, ale reprezentujú iné krajiny. Našťastie. Aspoň sa španielska futbalová scéna po „prvej runde“ predsa len môže niečím pochváliť.

Gólovo turnaj načal brazílsky hráč Realu Madrid Marcelo. V 11. minúte vlastným gólom. Brazílskym (gólovým) spasiteľom sa stal útočník Barcelony Neymar. Penalta, ktorú premenil, však bola dosť sporná a kritizovaná, ako vlastne aj celkové víťazstvo domáceho favorita v otváracom súboji proti Chorvátom. Zapísané to však pre futbalovú históriu ostáva takto: Brazília – Chorvátsko 3:1, góly: 29. a 71. (11 m) Neymar, 90. +1. Óscar – 11. Marcelo (vl.)

V prvom zápase druhého hracieho dňa sa postavili proti sebe mužstvá s bývalými hráčmi Barcelony v úlohe kapitánov. Mexiku velil Rafal Márquez s Kamerunu Samuel Eto´o. Obidvaja však už bojujú mimo hraníc Španielska a do gólových štatistík sa obranca ani africký snajper nezapísali.

Potom už prišli na rad finalisti posledných MS v Juhoafrickej republike a výbuch španielskeho obhajcu titulu. Vďaka premenenej penalte z kopačky futbalistu Realu Madrid Xabiho Alonsa sa síce španielsky výber dostal do vedenia, ale potom sa už presadzovali len hráči Holandska a novinári si pripisovali ďalšie a ďalšie riadky kritiky zverencov Vicente del Bosqueho.

Krátko po polnoci si zobral gólové slovo ďalší barcelonský útočník, ale to už bolo v drese Čile. Alexis Sánchez strelil prvý gól proti Austrálii v, nie zas až tak ľahko vybojovanom, víťaznom zápase Juhoameričanov 3:1.

V Belo Horizonte (Kolumbia – Grécko 3:0) ani vo Fortaleze (Uruguaj – Kostarika 1:3) neprišiel žiadny ďalší gólový zápis pre La Ligu. Takisto ani keď sa víkend prehupol do nedele a v Manause slávili Taliani výhru 2:1 nad Anglickom. A ešte ani v zápase hranom v nekresťanskom (pre Európanov) čase v Recife. Pobrežie Slonoviny v ňom otočilo skóre s Japonskom z 0:1 a 2:1. Vyrovnával Bony Wilfried, hráč waleskej Swansea, ale v minulosti aj Sparty Praha.

Popoludní v hlavnom meste však už rozuzlenie súboja medzi Švajčiarskom a Ekvádorom zobral do rúk zástupca baskického Realu Sociedad Seferovič a v nadstavení rozhodol o troch bodoch pre európske mužstvo. Dal gól na 2:1.

V následnom zápasu otvoril skóre francúzsky útočník Realu Madrid Benzema. Ďalší presný zásah bol pripísaná ako vlastenec hráčovi Hondurasu, ale na konečných 3:0 upravil z penalty opäť Karim.

O polnoci nastúpil na svoje prvé stretnutie Messi, od ktorého (nielen) argentínski fanúšikovia veľa očakávajú. Prvý gól stretnutia vsietila už v 3. minúte reprezentácia Bosny a Hercegoviny, ale bol to ďalší vlastný gól turnaja. A ten víťazný patril hviezde Barcelony. Na konci zápasu prišlo zníženie Bosny a Hercegoviny na 1:2.

Hráč s aktuálnym titulom najlepšieho futbalistu sveta ale vybehol na trávnik až v ďalšom stretnutí. Útočník madridských pusiniek Cristiano Ronaldo sa so svojimi spoluhráčmi postavili vo svojom prvom vystúpení zoči voči Nemecku. Ronaldo vyzeral dobre ako vždy, ale aj tak sa väčšina očí na štadióne či pred telkou upierala skôr na tých, čo sa stretávali s loptou. A "účinnejšie strety" predvádzali Nemci. Müller dosiahol prvý hattrick majstrovstiev a celkovo sa lopta v portugalskej sieti zatrepotala 4-krát. Ďalší kľúčový hráč madridského Realu, stopér Pepe, sa do diania zápasu najvýraznejšie zapísal červenou kartou, o ktorej oprávnenosti sa ale tiež dá polemizovať.

Zaujímavé futbalové boje s gólmi v každom zápase a bez remízy na chvíľu prerušila nuda v Curitibe. Nigéria s Iránom zápas odštartovali, a rovnako aj ukončili bez gólov.

V hlbokej (európskej) noci potom USA zdolali Ghanu 2:1.

Rovnakým výsledkom dominovalo Belgicko nad Alžírskom, hoci to gólovo začalo nepredpokladane. Jedenástku totiž premenilo ďalšie meno známe z La Ligy – valencijský, a inak alžírsky Feghouli. Belgičania sa v zápase stihli otriasť a odvrátiť prekvapenie. Len ten Toby... "... Alderwe... Alderwei... strašné meno má, strašné..." Laco Borbély zvláda všelijaké krkolomné slovne zvraty, ale s týmto si nevie poradiť ani on.

Po tomto zápase sa na majstrovstvách dostali druhý raz k slovu Brazílčania a Mexičania. V ich vzájomnom súboji prišla nečakane druhá bezgólová remíza (aj napriek Neymarovým šanciam, napr. tej, na ktorú mu nahral rovnako na blond prefarbený spoluhráč z Barcelony Dani Alves), hoci tentoraz vôbec nie nudná, a to hlavne vďaka výbornému mexickému tímu a jeho čarodejovi v bráne.

Ale dokončime radšej tie prvé vystúpenia. V noci zo 17. na 18. si premiéru na tohtoročných MS ako poslední odbili Kórejčania a Rusi. Remízovo to vyzeralo od začiatku, napokon to našťastie bolo aj s gólmi, ale bez „laligového“ podpisu.

1 komentář: