pondělí 29. září 2014

O smerovaní tímov - Zhrnutie 6. kola Primera División

Raz si dole a o pár dní môžeš byť hore © futbal

Zo 6 odohratých kôl La Ligy už možno vypozorovať (úvodnú) formu jednotlivých mužstiev a zhodnotiť, ako sú momentálne schopné zbierať body. Atlético, Barcelona a Real Madrid cez víkend ukázali, že idú tvrdo na titul. Sevilla v tomto kole prehrala práve s Atléticom a Valencia remizovala.
V tabuľke však ostávajú „prepletené“ medzi tromi vyššie spomenutými. 

12 bodov šiesteho kola ostalo na domácich štadiónoch. 15 ale odišlo, takže s bilanciou 4 výhry – 3 remízy a 3 prehry boli druhý krát v novom ročníku úspešnejší hostia. Na góly však vyhrali domáci 12:7, a to hlavne vďaka 6-gólovej Barcelone a 4-gólovému Atléticu. Vonku dali po dva góly madridské tímy Real a Rayo.Dalších 5 celkov dalo v tomto kole po 1 góle a vyše polovica – 11 vyšla naprázdno.

V piatok potvrdila dobrý smer nastúpenej cesty Celta. Na štadióne Martínez Valero, kde sídli Elche, získala na svoje konto ďalšie tri body.

Zápas bol vcelku vyrovnaný, šance sa zrodili na oboch stranách, ale využitá bola len jediná. Tá z 90. minúty po výbornej prihrávke od Krohna Dehliho. Na gól ju premenil Nolito.

Celta ešte neprehrala a momentálne je na šiestej – pohárovej priečke.

Elche bude musieť pridať, aby druhá sezóna medzi španielskou elitou nebola na nejaký čas jeho poslednou. Zaznamenalo už štvrtú prehru, tretiu v rade.

Fran Escribá má toho určite veľa na srdci.

V sobotu sa podávala veľmi zaujímavá porcia španielskeho futbalu: pekne po sebe sa hrali zápasy Villarrealu s Realom, Barcelony s Granadou a Atlética so Sevillou. A ja som mala stretávku zo strednej, takže som až v nedeľu driemala pri reprízach.

Súboje mali „papierové grády“ vďaka obom súperom, no presadili sa tí, papierovo o čosi, silnejší, aj so svojimi hviezdami v akcii.

Vo Valencii Real. Pre merengues zabezpečili body gólmi Modrič a opäť Cristiano, ktorému asistoval Benzema. Ako písali na Marce, Real (vraj) znova ukázal, aký je rozdiel medzi ním a väčšinou smrteľníkov.

Noooo, tak minimálne v dvoch zo šiestich tohtosezónnych ligových kôl už asi na ten rozdiel zabudol a obyčajnými smrteľníkom body odovzdal. Momentálne ale dáva svojimi výkonmi hlasno na známosť, že žiadny úpadok do krízy sa nekoná.

Villarreal má rovnako vyrovnanú bilanciu ako Eibar: 2 výhry – 2 remízy – 2 prehry, no podľahol len Barcelone a Realu. Obidvom síce na svojom ihrisku a určite chcel v týchto dueloch aspoň nejaký ten bodík získať, ale dôležitejšie pre ponorku bude bodovať naďalej v zápasoch s ostatnými.

Nad Madrigalom sa počas zápasu objavil odkaz od jedného fanklubu Manchestru United: Poď domov, Ronaldo.

Barcelona po ukážke nemohúcnosti v minulom kole zakončovala a aj góly dávala. Podarilo sa jej až šesť. Keď som to na druhý deň pozerala, s prekvapením som zistila, že už o prvého gólu sa diali veci: brvno Granady, Munirovo vykopnutie lopty skoro z brány (súperovej) a Messiho neuznaný ofsajdový gól.

Granada aj v ďalšom priebehu ukázala pár dobrých akcií, ale gól nevsietila. Neymarovi sa (na striedačku) zase vydaril výborný zápas. Strelil hattrick. A ako sme si minule na Atléticu ukázali góly hlavičkou, aby ich nedával len Piqué raz za uhorský rok, tak sme ich teraz pekne dali. Menovite, opäť výborný, Rakitič a dokonca aj Messi, hoci pri jeho hlavičke naozaj stačilo len dobre nastaviť hlavu. Ale ani jeden gól hlavou nepadol po rohu. Aj tak sa to cení. Rovnako ako to, že Messi dal aj druhý a ani tentoraz to nebolo obľúbenou ľavačkou, ale pravou nohou a chalan nám aj parádne asistuje – z tohto zápasu 3 nahrávky na gól. Škoda, že Munirovi sa nepošťastilo ani z druhej dobrej strely, ktorý lízala pravú žrď. Už by sa mohol zase gólovo chytiť.

Dobrý zápas odohral Mathieu a napr. aj Xavi – prvý raz v tejto sezóne La Ligy v základe a prezentoval sa krásnym priamym kopom, ale po ňom aj Roberto výborným zákrokom. Mnohým culés srdce poskočilo, keď v priebehu zápasu nastúpil na stopérsky post vedľa Mathieua Bartra a Mascherano sa posunul tam, kam patrí – na DM. Keď to už Lucho tak točí, tak by snáď aj Busquets prežil občasnú alternáciu. Aj keď na ďalšiu šancu čaká aj Samper.

Po čase zase nejaké to Messiho nové ohromné jubilejné číslo: Vo svojej profesionálnej kariére dal už 400 gólov. 358 za Barcelonu a 42 za argentínsku reprezentáciu.

Aby sme nezabudli, aj madridský Ronaldo pekne boduje v historickom rebríčku najlepších strelcov La Ligy. No a Messi je už len na 4-gólový dostrel od toho (ešte) stále najlepšieho – Telma Zarru.
Svoj prvý rekord v barcelonskom drese má na dosah gólman Claudio Bravo. Čilský brankár v 6 kolách nedostal ani gól. Držiteľom doterajšieho rekordu je Artola, ktorý ho dosiahol tiež v bráne Barcelony. V ročníku 1977/79 prvý raz inkasoval v 20. minúte 7. kola.

Barcelona v 6 kolách 5 razy vyhrala, ale jej remízové bezgólové zakopnutie sa konalo toť nedávno - v minulom kole.

Granada La Ligu dobre rozbehla, no minulé kolo sa jej tiež nevydarilo. Podľahla doma Levante. Toto bola druhá prehra po sebe, ale viac ich ešte nemá. Tiež je medzi tými „2-2-2“.

To sa dá streliť hattrick aj bez penált? (Cristian Tello na Twitteri)

Venujme sa ale už Atléticu. Madridská červenobiela ekipa nastúpila na domovskom Calderóne, ale proti Seville, ktorá mala v tabuľke o dva body viac, rovnako ako Barcelona a Valencia. Atléti ju z vedúcej trojky zvrhli, keďže jednoznačne dominovali.   

Ale trošku po poriadku. Diváci s nadšením privítali naspäť na trénerskej lavičke Chola. Určite im nevadil ani Mono Burgos, ale veď aj ten tam ostáva a Simeone sa nemusí bezmocne chytať za hlavu na tribúne, ale pekne sa vykričať, kedykoľvek mu srdce ráči. Stačilo by však len na svojich hráčov, nech zas neskončí vo vyhnanstve zlatej klietky na tribúne.

Už v 20. minúte Cholovi muselo to srdce poskočiť, keď skóroval Koke. Jeho strelu nešťastne tečoval sevillský obranca Pareja, čím ju učinil nechytateľnou pre uzdraveného brankára Beta, hoci ten predviedol parádny výskok. Nedočiahol. Druhým zásahom do sevillskej brány bola pár minút pred prestávkou tradičná hlavička. Tentoraz ale nie od stopéra, ale od stredopoliara Saúla. V druhom polčase dala gól aj jedna z ústredných postáv súčasného Atlética, hoci v zápase len striedajúca. Raúl García premenil penaltu. Aj posledné slovo patrilo Raúlovi. Bol to ďalší striedajúci Raúl. Mladý mexický útočník Raúl Jiménez pridal druhú gólovú hlavičku stretnutia. Toto posledné gólové slovo duelu bolo zároveň jeho prvým gólovým v drese rojiblancos,

Mandžukič sa síce strelecky nepresadil, ale zaujal maskou na tvári, potrebnou po operácii nosa – ako komixová postavička © tv komentátor

Atlético síce už dva razy remizovalo, ale ešte neprehralo a už je len na dva body od Barcelony. Takže dobrá cesta...

Tú nemá zlú ani Sevilla, len prišlo prvé bezbodové zakopnutie. Predtým po úvodnej remíze 4 razy v rade vyhrala. Tak uvidíme, čo bude nasledovať po prvom páde.

Cholo späť na lavičke,

hráči oslavujú gól – všetko ako má byť.

Sobotné baskické derby skončilo bez gólov. Nebolo to však to, na ktoré sme zvyknutí. V tejto sezóne sa vďaka Eibaru počet a podoba derby zápasov rozšírili. Už sme spomínali zlý baskický úvod sezóny. Nuž, tak najlepší ho má spomedzi baskických tímov práve nováčik Eibar. Aj po tomto súboji.

Athletic zatiaľ vyhral len raz. Z vlani takmer nedobytného nového San Mamés si bod odnáša nováčik a už aj úplne padol, keď z neho všetky tri body zobrala Granada. Baskickí levy dúfajú, že Valverde nezopakuje Bielsovo pôsobenie, keď po výbornej sezóne nasledovala veľmi zlá. Aktuálne smerovanie nevyzerá najlepšie, ale smer sa ešte dá zvrátiť.

Nováčik Eibar usilovne zbiera body. Bodoval už tretie kolo po sebe a inak je v „dvojkovej“ spoločnosti: 2 víťazstvá – 2 remízy – 2 prehry.

Súboje úplne nechýbali, ale góly áno.

V tom istom čase ako Athletic hralo svoj zápas 6. kola aj Rayo Vallecano. Madridský celok porazil cez týždeň Baskov vďaka dvom gólom Lea Baptistaa. Brazílskemu útočníkovi sa podaril taký istý kúsok aj v nedeľu. Teraz si to jeho dvomi gólmi odnieslo Levante. Rayo ho porazilo na nulu, čo nie je veľmi výnimočné, keďže Levante sa v tejto sezóne nedarí a gólovo je to katastrofa. Na doterajšie 4 body mu stačil jediný gól. Povzbudivú výhru síce Levante dosiahlo cez týždeň v Granade, no hneď cez víkend zase puklo doma.

Rayo je viac povzbudené, keďže svoje dva víťazné zápasy odohralo oba minulý týždeň a vyrovnalo tak svoju bilanciu dovtedajších remíz a prehier.

Jesús Fernández a jeho víkendová nočná mora – Leo Baptistao

Getafe Málaga majú problém so strieľaním gólov. Aj vo vzájomnom nedeľnom obedňajšom súboji padol, a tak rozhodol, len jeden. V 24. minúte skončil v sieti Málagy. Domácemu Míchelovi vypracovali akciu Sarabia a Yoda a on ju presne zakončil.

Getafe sa tak po troch prehrách bez streleného gólu opäť tešilo z výhry. Gólovo (3) a bodovo (6) sa tak  dotiahlo práve na Málagu. Spolu s Realom sú jedinými tímami, čo v tejto ligovej sezóne ešte nehrali nerozhodne.

Andalúzske mužstvo v minulom kole dokázalo doma ukradnúť bod Barcelone. Málaga bodovala v 4 zápasoch zo 6, lenže tri z toho boli iba remízy, a tak po úvodnej výhre nad Athleticom stále čaká na druhú.

Jediný strelec zápasu  - Míchel

Na druhé víťazstvo čaká aj Deportivo. Zatiaľ vyhralo len v nováčikovskom súboji v Eibare. V nedeľu opäť stratilo body na vlastnom štadióne. Súbojom s Almeríou zaznamenalo Deportivo už tretiu ligovú prehru po sebe.

Posledný týždeň by Depor najradšej vymazal z pamäte. Len keď do tabuľky to rátajú! Cez týždeň vo Vigu prehral 1:2, keď krátko pred koncom nevyužil penaltu. Na Riazore hral vyrovnanú partiu s Almeríou. Po pol hodine jej obranca Sidnei trafil len bránkovú konštrukciu. V nadstavenom čase z poslednej kontry stretnutia prišiel smrteľný úder od Edgara.

Almería si veľmi pomohla dvomi poslednými vyhratými zápasmi u súperov. Ja tak piatym tímom „2-2-2“. Mala by sa ale zlepšiť v domácom prostredí.

Ďalší gólový hrdina - Edgar

Na Anoete nastúpila nabudená Valencia z pozície lídra Primery. Motivácia domáceho Realu Sociedad bola jasná – potreba bodovať a tá sa aj odrážala na hre. Domáci sa veľmi snažili, no vydarený gól sa pošťastil Valencii, konkrétne Carlesovi Gilovi. Snaha Errealy sa však dala ďalej doslova cítiť aj cez telku. Ich pekné strely ale pekne vyrážal Diego Alves. Až sa ujala tá, ktorá mala byť vlastne len centrom. Autor: Canales.

Real Sociedad pred touto sezónou oslabil, zo súpisky zmizli mená ako Griezmann či Bravo. Bodíky zbiera Erreala pomaličky, ale bojuje. Najlepším dôkazom je doteraz jej jediné víťazstvo – vybojované v zápase proti Realu Madrid, v ktorom museli hráči otáčať z 0:2. Vo Vigu si vybojovali bod v nadstavenom čase. V 4. kole boli najčastejšie zakončujúcim tímom, hoci nakoniec museli skloniť hlavu pred Almeríou. V nedeľu nehľadeli na to, že oproti nim stojí vedúci tím tabuľky a nemilosrdne doň búšili.

Valencii sa darí viac. Na Anoete síce prerušila sériu 4 výhier a na čele tabuľky ju vystriedala
Barcelona, ale v tejto sezóne ešte neprehrala.

Po 6. kole sa tým v La Lige môžu pochváliť aj ďalšie tri, už spomenuté, tímy: Barcelona, Atlético a Celta.

Za snahu prichádza odmena.

6. kolo ukončili v Španielsku už v nedeľu. Ale to len tak – bez gólov, hoci nováčik z Córdoby bol doma ďalším veľmi snaživým mužstvom. Veď ako jediný účastník najvyššej ligovej súťaže stále bojuje o svoju prvú výhru v sezóne. Byť v zápase s Espanyolom lepším sa mu podarilo, skórovať a bodovať naplno však nie.

Espanyol sa pokúsi ustáť ďalšiu sezónu v Primere. Nebýva veľkým favoritom, ešte tak na zostup, napr. ako v minulej. Udržal sa a aj v tej aktuálnej boduje už v 3. kole po sebe.

Vždy sa gól nepodarí ani Sergiovi Garcíovi.

Žádné komentáře:

Okomentovat