pondělí 13. října 2014

Španielsky trojbodový trip


Slováci ukončili 8-ročnú kvalifikačnú neporaziteľnosť Španielov.

Žijeme v dobe, v ktorej sa neúprosne rúcajú istoty. Aj v športe. Tieto "katastrofy" však dokážu niektorých, dokonca mnohých, ľudí aj potešiť.

Nie, nie, ešte neprišla doba, keď Španielsko horlivo diskutuje o hokejových výsledkoch. Stále je tu jedným z hlavných každodenných problémov futbal. Terminológia z ľadu je zapožičaná na označenie dvoch kvalifikačných súbojov Furie Roja, ktoré odohrala u súperov. Získala v nich 3 body. Jednoduchá matematika prináša výsledok, že jeden z nich tým pádom musela prehrať.

Prihodilo sa tak po dlhých ôsmych rokoch, po sérii 14 výhier na trávniku súpera za sebou. Zbúrala sa istota kvalifikačného bodovania a napríklad aj moja spočívajúca v presvedčení, že minimálne pred (starobným) dôchodkom sa nedožijem výhry slovenských futbalistov nad španielskymi. A žila som v tom presvedčení dosť veľa rokov.

Táto životná istota sa mi nádherne rozpadla na cucky vo štvrtok, 9. októbra roku Pána 2014.

Ale poďme už na to trošku fakticky. Španielom sa pred dvojzápasom na Slovensku a v Luxembursku zranil stopér Sergio Ramos. Na to, že vypadnutie jedného kvalitného hráča znamená skutočný problém pri zostavovaní jedenástky, som tiež bola zvyknutá len z našich končín. Súčasné Španielsko má ale naozaj problém so zložením stopérskej dvojice. Vypadol najkvalitnejší článok a "trable" boli na svete. Vedľa Albiola z Neapolu sa postavil Piqué, ktorý už nie je v Barcelone základným stavebným kameňom obrany. Hlavným problémom (už dlho každého) dňa španielskych médií je však muž v bráne, menovite Casillas. Chyba sa mu pritrafila aj v Žiline pri gólovej bombe Kucku. Keď sa chce aspoň na chvíľočku zmeniť téma, máme tu brazílskeho Španiela Diega Costu. Bombardér v Chelsea sa za španielsky výber nie a nie trafiť. Dvaja kľúčoví muži na kľúčových postoch môžu byť rozhodujúci. Ale mužstvo najvyšších kvalít nesmie závisieť len od nich. Slovenský tréner Kozák vymýšľal a výborne vymyslel taktiku na tím ako celok. Neboli to náhodné zakončenia, ktoré školácky pustil Casillas ani tisíc šancí vypracovaných spoluhráčmi, ktoré spálil Diego Costa, čo tvorili dej toho zápasu. S ocinom sme pri pozeraní ďalšieho kvalifikačného súboja so šokujúcim výsledkom, akým bola výhra Poľska nad čerstvým majstrom sveta Nemeckom, nahlas rozmýšľali, že tí Nemci asi tlačia viac ako predtým nás Španieli. Tréner Kozák ukradol aj španielsku zbraň - hru bez hrotového útočníka. Dopredu postavil Hamšíka a priznal, že ten nad tým plánom zozačiatku krútil nosom, ale svoju úlohu pochopil a výborne previedol. Strieľanie dôležitých a krásnych gólov sa pre neapolského kapitána posunulo do zápasu v Bielorusku.

Naši ale, pochopiteľne, neboli tými, čo v Žiline jednoznačne predčili a zničili Španielov. Nie, stačilo trošku a bolo by všetko inak... Vždy stačí či chýba kúsok... šťastia, umenia... kúsok niečoho... čo mali Španieli pri zisku titulov svetových a európskych šampiónov; čo nemali naši, keď dokola prichádzali o praktické a o chvíľu aj teoretické šance na postup z kvalifikačných skupín. Španieli sa môžu zmobilizovať a dokonca bojov v našej skupine šliapať ako hodinky. Naši majú stále možnosť dodžubať to. Ale v poslednej dobe španielsky výber svojim fanúšikom pripravil veľa sklamania a ten slovenský za tri zápasy toľko radosti, ako snáď nedokázal vo všetkých predošlých kvalifikáciách dokopy. S výnimkou tej jednej, potvrdzujúcej pravidlo, a zneužijúcej na pomoc ešte aj poľské služby.

Skúsenosti s vybuchnutím v zápasoch s futbalovo malými s nami zatiaľ Španielsko nezdieľa, a tak stretnutie v Luxembursku využili zverenci Del Bosqueho na aspoň čiastočné odčinenie žilinského zlyhania, na zlepšenie nálady a na zisk ďalších pár dobrých "puntíkov". Pri výhre 4:0 sa opäť presadil valencijský útočník Paco Alcácer. Počet stretnutí so streleným gólom nenavyšuje len v klube, ale aj v reprezentácii. Zatiaľ skóroval v každom z troch odohraných zápasov skupiny. Konečne sa v španielskom drese gólovo presadil aj Diego Costa. V bráne dostal šancu De Gea z Manchestru United. Na stopérskom poste si celý zápas vyskúšal Marc Bartra.

Hlavne, aby sa nezabudlo, ako sa oslavujú góly a víťazstvá.


Kvalifikácia ME 2016 vo Francúzsku - skupina C:

9.10.2014:
Slovensko - Španielsko 2:1, góly: 14. Kucka, 87. Stoch - 82. Paco Alcácer

12.10.2014:
Luxembursko - Španielsko 0:4, góly: 27. David Silva, 42. Paco Alcácer, 69. Diego Costa, 88. Bernat

Žádné komentáře:

Okomentovat