úterý 21. října 2014

(Už to asi bolo, ale aj teraz) O výhrach na nulu - Zhrnutie 8. kola Primera División

Deportivo šokovalo. Iných aj seba.

V zápasoch víkendového kola si porazení gólovo takmer ani neškrtli. Len Real Sociedad a Córdoba pri svojich prehrách dali gól. Nie je to však veľká útecha, hlavne keď oba tímy prehrali 1:2 na vlastných štadiónoch. Kým Córdoba v nadstavenom čase len prikrášlila výsledok, Erreala v ňom prišla o body.

Z prvej päťky naplno nezabodovala len Valencia. Los ché prvý raz v tomto ročníku prehrali, a tak jediným tímom La Ligy bez prehry ostala Barcelona. Vyhral aj šiesty Villarreal, ôsma Málaga, deviate Rayo a desiate Getafe. Z tímov, ktorých miesto je momentálne v nižšej polovici bodoval len Athletic v jedinom remízovom stretnutí kola – 1:1 s Celtou a Valenciu prekvapivo skolil Depor, čo bol najšokujúcejší výsledok ligového víkendu.

Štatistika 8. kola: domáci – hostia 13 bodov:16 bodov, 4 výhry – 1 remíza – 5 prehier, 13 gólov:13 gólov (za výdatnej pomoci madridskej päťky).

V piatok cestovali bojovať o laligové body do Granady futbalisti Rayo Vallecano. Ja som to po absolvovaní upršaného levického jarmoku a večernej ceste do Bratislavy nevidela, ale aj ich vybojovali.

Rayo sa môže v rámci nečakane úspešného bodového zberu v tejto sezóne tešiť z ďalších troch bodov do tabuľky. Granadu zasa môže od zlosti aj poraziť. To tak býva, keď dostanete rozhodujúci gól zápasu v nadstavenom čase. Na Los Cármenes taký prišiel v 92. minúte. Jeho autorom bol Manucho, ktorý v útoku hostí vystriedal Lea Baptistaa. „Manuchazo“ padol po chybe domáceho obrancu Nyoma a rýchlej kontre zverencov Paca Jeméza.

Granadskí môžu byť smutní; pravdou však je, že Rayo sa o ten gól snažilo v zápase viac, a tak od Granady odskočilo o tri body, keďže pred zápasom mali tieto tímy rovnaký bodový zisk.

Toto asi nebudú zuby, ale aj tak pekná značka od Iturru na tele Lea Baptistaa.

V sobotu vyšlo počasie krásne. O to španielske som sa síce nestarala, ale v Bratislave a Senci bolo krásne, čo ešte vylepšilo ďalšiu perfektnú akciu slovenského fanklubu fanúšikov Barcelony. Na Valnom zhromaždení vládla skvelá atmosféra. Už sa nás veľa medzi sebou pozná, a tak je to o stretnutí kamarátov. A spoznanie nových ľudí je tiež vždy fajn.
 

Kým naživo sa medzi členmi Penyi odohrávali turnajové boje, v mobiloch sme, pochopiteľne, sledovali, ako to ide Realu. No ako asi?! Ako vždy (v poslednej dobe)! Vyhrával a s jeho výhrami a gólmi je automaticky spojené meno Cristiano Ronaldo a takisto pojem jedenástka.

Tak všetko po starom. Prvý gól dal Ronaldo z jedenástky a ďalej sa sypalo: Chicharito, ďalší Cristianov zásah, James Rodríguez a Isco, ktorý dostal šancu a zahral dobre. Na konci zápasu sa dostal na ihrisko aj madridský odchovanec Medrán, ktorý debutoval v Primere.

Real dosiahol 5. ligové víťazstvo v rade, Levante ďalej paberkuje. Nie je to už Caparrósove Levante z minulej sezóny. JIM s ním zatiaľ veľa strachu nenaháňa.

Cristianova víťazná figúra.

V Senci sme však riešili iné. Vlastne vôbec neriešili. Víťazi turnaja sa tešili z pohára, zapózovali fotografovi; medzi nimi aj šťastný Jožko; a potom sme sa ďalej zabávali a kecali v hoteli.
 

A ozaj, stalo sa vám to už tiež? Jeden pán, ktorý bo ako ja na letnom zájazde a odvtedy sme už prehodili pár slov na FB aj na tejto akcii, ku mne zrazu pristúpil a začal: „Romanka, inak my sme sa už poznali predtým.“ Ale ešte skôr ako to vyslovil, len na mňa pozrel, v tej chvíli mi preblesklo hlavou: Veď my dvaja sme sa poznali už predtým, z Nových Zámkov... Pritom dovtedy mi to vôbec nenapadlo.

Vylosovala sa aj tombola, v ktorej som ako vždy nič nevyhrala. Pozornosť som zbystrila pri šále Slovenska, že ten by som brala. Nič samozrejme, ale vyhral ho chalan, ktorý sedel neďaleko mňa a potom mi ho daroval. Zlatý!
 

Už sme sa chystali na spoločné sledovanie barcelonského ligového súboja, keď sme s otcom prezidenta Peťa pozerali na telku, že Atlético stratilo ďalšie dva body remízou s Celtou. Iba že by nie. Všimla som si jedno meno medzi futbalistami schádzajúcimi z trávnika, zaostrila som lepšie na dresy a potom na potvrdenie si dojmu na názvy tímov v hornom rohu obrazovky: „To nie je ATM, ale ATH. Athletic Bilbao – Baskovia.“ „Aha.“

Pritom pre Athletic to začalo sľubne. Do vedenia išiel už v 6. minúte, keď Aduriz premenil jedenástku odpískanú za ruku Sergiho Gómeza, ktorého trafila lopta v šestnástke. Baskovia aj v ďalšom priebehu hry „vyzerali na výhru“. Ale tá sa nakoniec nekonala. Celta gól z hry neinkasovala a cca. 20 minút pred koncom skóroval po výbornej akcii Nolito.

Levi tak nateraz ostávajú stále len s jednou ligovou výhrou na konte. Celte sa na 7. mieste tabuľky dýcha rozhodne lepšie.

Toto nie je Adurizov výraz po premenenej penalte, ale po spálenej šanci.

Na veľkom plátne v sále hotela nasledoval súboj Barçy Eibarom. Messi v prvom polčase nepremenil to, čo väčšinou dáva, Eibar sa okrem dobrého bránenia dostal k dvom perfektným gólovkám, konkrétne útočníci Cala a Saúl Berjón, ale ukazovateľ skóre stále ostával bez zmeny. Napriek tomu sme verili, že to príde.

Cez polčas sme sa poriadne posilnili. Po výbornom obede a večeri nám totiž v hoteli pripravili aj švédske stoly na druhú večeru. Mňam! A s tým bielym vínkom. Výborné!

A v druhom polčase to prišlo. Od Xaviho, ktorý zabral po krásnej Messiho prihrávke. A tradične sa gólovo chytila aj dvojica Neymar – Messi.

Bravo si ďalej drží čisté konto (už prekonal klubový rekord Valdesa) a Messi je už len gól od
Zarrovho rekordu. Nasleduje El Clásico...

Pre nováčika Eibar zase nasledujú ďalšie boje, v ktorých bude možno ľahšie bodovať. Veď mu to celkom ide.

Keď má loptu Messi...

Ukázať sa musel aj Bravo.

V Senci zavládla spokojnosť a pomaly aj lúčenie tých, ktorí neostávali v hoteli na noc. Ja s Jožkom sme to nejako nemali moc domyslené. Ale zas kto pred mesiacom vedel, že akurát v takomto čase bude zápas a po ňom už nepôjde nič do Blavy? Večer predtým sme síce zohnali odvoz autom na cestu tam, ale Michal s Luckou, čo nás zviezli, tiež ostávali aj na noc, Blaváci nám už zdrhli... Aj tak mali voľné len jedno miesto a my sme si chceli s ostatnými pozrieť ten zápas. Najprv sme sa zastrájali, že „potiahneme“ do pol piatej, kým pôjde prvý ranný spoj, ale aj po energeťákoch sme zrazu boli z celého dňa unavení. Už sme začali porovnávať ceny taxíka a ubytovania, keď som predsa len objavila dvoch chalanov, čo išli do Bratislavy. Tak sme sa super pohodlne odviezli aj späť.

V Španielsku sa zatiaľ hral posledný sobotný duel 8. kola. Andalúzske derby. Podľa médií v Córdobe jasne dominovala Málaga. Jej prvý gól dal Samuel a už na začiatku druhej polhodiny hry zvýšil z jedenástky Amrabat. Práve on svojím výkonom celkom zaujal.
Nováčik v nadstavenom čase už iba skorigoval na konečných 1:2 a ostáva v najspodnejšej časti tabuľky. Málaga v hornej polovici.

Fanúšikovia Málagy na Estadio Nuevo Arcángel

V nedeľu na obed rozohrali ako predkrm budúcotýždňového Clásica na Calderóne madridsko-barcelonské derby: Atlético – Espanyol. Domáci stánok Atlétov nielenže ostal v tejto ligovej sezóne nedobytý, ale Colchoneros neprišli ani o tie dva body.

Prvý gól zaznamenal krásnou hlavičkou ponad brankára Espanyolu Kika Casillu Thiago. V druhom polčase portugalského stredopoliara s viditeľnými zdravotnými problémami vystriedal Mário Suáraz. A prebral aj gólovú štafetu. Na konečných 2:0 zvýšil v 71. minúte. Napriek dvom inkasovaným gólom bol najlepším hráčom hostí gólman Kiko Casilla. Moyá tiež musel vytiahnuť aj lepší zákrok, ale väčšinu času mal pokoj.

Tohtotýždňové body z madridsko-barcelonského derby teda ostávajú v Madride, Atlético v prvej päťke a Espanyol na začiatku druhej polovice tabuľky.

Hráčov hostí až strach, ale aj tak musí zachraňovať Kiko Casilla.

Po štyroch prehrách v rade sa chytilo Deportivo. A za súpera na porazenie si nevybralo nikoho iného než pozitívne španielske prekvapenie tejto sezóny  – Valenciu. Netopieri prehrali prvý ligový súboj.
V nedeľu sa „načali“ sami, keď si v 36. minúte dal vlastný gól obranca Gayà. (Najskôr novinári písali o Mustafim.) Pred koncom polčasu to už bolo o dva. Lucas Pérez po prihrávke aktívneho portugalského útočníka Cavaleira prekvapil svojou strelou brankára Yoela a zaznamenal podarený gólový debut. Depor na dôvažok dominoval aj herne.

V druhom polčase spečatil výhru domácich o triedu striedajúci Toché.

Tréner netopierov Nuno skonštatoval, že mali so zverencami zlý deň, ale „dvakrát po sebe neprehráme.“

Valencia ja aktuálne na 4. tabuľkovej pozícii, celok z La Coruñe poskočil na 15. miesto.

Lucas Pérez aj so svojim tieňom :-)

Na rozdiel od Valencie si Sevilla v 8. kole bodmi pomohla pri udržiavaní sa medzi najlepšími v tabuľke. Je usadená hneď za vedúcou Barcelonou.

V nedeľu vyhrala v Elche 2:0. Útočníci Andalúzanov - Bacca a striedajúci Gameiro sa strelecky presadili v druhom dejstve stretnutia. Bacca skóroval po centri Deulofeua a druhému autorovi gólu perfektne asistoval Denis Suárez.

Elche ešte stále nedokázalo doma vyhrať a je to vidieť aj na umiestnení. Je tretie od konca.

Márna snaha, už je tam.

Nezaváhal ani Villarreal v poslednom nedeľnom súboji proti Almeríi. Za ponorku v každom polčase raz skóroval nigérijský kanonier Uche, hoci druhý gól padol pravdepodobne z postavenia mimo hru a herný prejav ponorky nebol taký presvedčivý ako zvyčajne.

Okrem výhry môže Almería ponorke závidieť aj postavenie v tabuľke.

V pondelok sa hralo záverečné stretnutie 8. kolo medzi Realom SociedadGetafe. Už sa pomaly zdalo, že gólovo ostane uzavreté z nedele. Potom prišiel gól domácich. Striedajúci Hervías ale nakoniec nebol strelcom víťazného gólu, dokonca jeho zásah nestačil ani na bod. V závere duelu bol totiž dva razy gólovo úspešný Francúz v službách Getafe – Yoda.

Madridský tím sa vďaka tomu vyšvihol do stredu tabuľky. Baskovia sú na tom horšie. Zatiaľ v sezóne zaznamenali len jedinú výhru, a to proti inému madridskému tímu, proti Realu.

Zase...

Už v sobotu v Senci sme preberali Agüerovu štvorku za Manchester City do siete Tottenhamu. V Anglicku taktiež zaujal bláznivý záver, ktorý na štadióne Queens Park Rangers lepšie zvládol Liverpool a vyhral. Za Arsenal skóroval aj Alexis Sánchez, ale Londýnčania na konci zachraňovali len remízu 2:2 s Hull City. Alexisov bývalý spoluhráč v Barcelone Cesc Fábregas strelil v Londýne víťazný gól, a to v londýnskom derby Crystal Palace – Chelsea 1:2. A ešte v Anglicku: Anglický klub AFC Sunderland ponúkol po zahanbujúcej prehre 0:8 na ihrisku Southamptonu fanúšikom refundáciu lístkov... Hmmmm
 

V Bundeslige opäť zlyhal Dortmund (1.FC Köln - Borussia Dortmund 2:1) a valcoval Bayern (Bayern – Werder Brémy 6:0). Medzi strelcami jeho gólov bol aj ex-Madridčan Xabi Alonso. Smoliar Thiago Alcántara, ktorého si tréner Guardiola doviedol z Barcelony, si obnovil zranenie kolena a čaká ho ďalšia operácia. Po jednej dlhej pauze tak nasleduje ďalšia. Tiež dlhá, keďže ide o roztrhnuté väzy v kolene.
 

PSG síce vyhral v 10. ligovom kole v Lens 3:1 (druhý gól Parížanov dal bývalý barcelonský obranca Maxwell), víťazstvo si však pripísalo aj vedúce mužstvo francúzskej Ligue 1 Marseille a na vrchole si tak udržuje 7-bodový náskok.
 

Lídrom talianskej Serie A je po 7. kole Juventus. Zaujímavý zápas sa hral v Miláne, kde Inter hostil Neapol. Góly padali až na konci stretnutia. Za hostí dvakrát skóroval bývalý hráč Realu Madrid Callejón, ale po jeho druhom zásahu v 90. minúte ešte domáci dokázali vyrovnať. V zápase Hellas Verona – AC Miláno 1:3, skóroval obranca Márquez, ktorý pôsobil aj v Barcelone, a to do vlastnej aj do súperovej brány.
 

Na čele českej Gambrinus ligy je Plzeň, slovenskú Fortuna ligu vedie Trenčín.
 

A dnes už máme LM.

Žádné komentáře:

Okomentovat