úterý 11. listopadu 2014

O tom, aké ťažké je dať gól - Zhrnutie 11. kola Primera División

Veď vydržte!

Po víkendovom kole sa nám to v tabuľke Primery opäť pekne premiešalo, keďže z prvej päťky nedokázali vyhrať Atlético, Valencia ani Sevilla.
A góly boli naozaj problém, až na výnimky pravdaže - ako je napríklad súčasný Real Madrid. 8 tímov nedokázalo skórovať vôbec. A o ťažkostiach so strieľaním gólov by vám svoje porozprávala aj taká Barcelona.

Polovica zápasov (a ešte jeden k tomu) 11. kola nemala víťaza. 3 razy vyhrali domáci a len raz hostia. Chudobné skóre 12:7 prizdobil aspoň trošku Real manitou.

Hneď piatkový úvod bol bez gólov.  Na štadióne Municipal de  Árcangel neskórovala domáca Córdoba ani hostia z La Coruñe. K výhre mal lepšie nakročené práve domáci nováčik, veď by to aj bola prvá sezónna v La Lige. Bolo to však až zúfalé, keď neskóroval ani Fede z penalty a Fabricio zachraňoval Depor pri šanciach Córdoby, ktoré sa rodili počas jej dlhej presilovky. Už po polhodine hry bol totiž vylúčený Hélder Postiga.

Súboje boli „k videniu“, gól nie.

„Romanka, ešte nedójdete?“ „My máme teraz futbal, krstná mama.“ „Šak bol dočilku.“ „Ale to bol iný. No veď keď budú vyhrávať, možno prídeme skorej.“ No houby budú vyhrávať. Barcelona zase nie a nie dať gól. Pritom šance boli, zase kopa žrdí... To už naozaj nebolo možné. Len poľutovať a trpieť s nimi. Zato tá nefungujúca záloha je na pováženie.

Barcelona po kope nevyužitých šancí zas dostala zrazu z jasného neba gól. Minule od Celty, teraz v Almeríi. Strelil ho veľmi aktívny Thievy. Do druhého polčasu nastúpili Neymar s Messim, a my s ocinom sme sa stále chystali vypnúť a odísť na oslavu ku krstným ale nedalo nám to. Odtrpeli sme si to až do konca. Vďaka gólom Neymara a Albu, ktoré do brány asi nakoniec dotlačili očami, úspešného. Messi ostáva čakateľom na vyrovnanie gólového rekordu Telma Zarru.

Na oslave sme si potom pripili na to, že sme to prežili. Bratranec Peťo nám aj tak závidel, že aj keď s trápením, Barça aspoň vie vyhrať, na rozdiel od Liverpoolu. Ten zas doma pukol s Chelsea. A to sa mi zdalo, že acík písal len o bode zvonku.

Hocijak, len nech je tam.

Nasledoval ďalší súboj tímov bez pušného prachu. Getafe na svojom štadióne zatlačilo Elche snáď až na konci zápasu, ale aj to dosť bezzubo. Tri naj šance stretnutia mali zverenci trénera Escribá, ale nedokázali sa presadiť. Miesto strelcov Elche sa vyznamenal Guaita.

Zas to má.

Real Madrid sa netrápil. No my by sme sa možno trápili pri sledovaní jeho ďalšej jednoznačnej výhry, takže to sme si už odpustili. Fanúšikom pusiniek sa, naopak, muselo veľmi páčiť ďalšie vysoké víťazstvo. V tomto kole sfúkli Rayo Vallecano. O góly sa merengues pekne podelili. Začal Bale, ohľadne ktorého sa v poslednej dobe riešilo jeho odstavenie kvôli rozporom s Ancelottim. Pokračovali Sergio Ramos, Kroos, Benzema a opäť si gól neodpustil ani Cristiano Ronaldo. Za Rayo skóroval ešte v prvom polčase Bueno (na 2:1).

To sa vyskakuje, keď sa darí.

Pekne na striedačku nasledoval ďalší duel bez gólov, lebo Barcelone sa gól dá dať, ale Granade nie. Aspoň tak to platí pre Celtu Vigo. Roberto v bráne Granady bol neprekonateľný.

Tak nie.

Už v 5. kole po sebe naplno zabodovala Málaga. Ako väčšinou, zvíťazila o gól. Porazila Eibar, hoci Garitanov tím vyhrával a aj vyhral prvý polčas, a to gólom Arruabarrenu. Vyrovnal Juanmi a až v úplnom závere strelil víťazný gól z penalty Amrabat.

Málaga tak vyrovnala svoju najúspešnejšiu bodovú sériu, akú predtým dosiahla pod vedením Manuela Pellegriniho.

Málage to ide.

Poriadne dlho sa zápas naťahoval v Seville. Ale nebolo to len tak bezdôvodne a dôvodom (hádam) nebolo ani to, že domáci podplatili rozhodcu ako to zhodnotil Kily. „Prestoje“ boli dlhé, zranenia domácich určite bolestivé. Dobre sa na to nedívalo. Aj keď situácia okolo brankára Beta bola až tragikomická. Po zranení brady, do ktorej mu vletel vlastný spoluhráč, odhodlane pokračoval v hre, hoci vôbec nevyzeral dobre. Keď mu ale do zalepenej brady kopol štýlom kung-fu opäť vlastný spoluhráč, bolo mi až blbé, ako sa mi chce rehotať.

Ale aj góly padli. Vytiahol sa zase raz aj Deloufeu. Výborne nacentroval na gól Vitolovi. Levante však v 80. minúte dokázalo vyrovnať. A po góle Casadesúsa už žiadny nepadol, Sevillčania sa mohli aj potrhať.

Vitolo hlavičkuje a o chvíľu bude lopta v sieti.

Druhá remíza kola za sebou sa zrodila na barcelonskom Cornellá El-Prat. Villarreal vyhrával nad Espanyolom gólom Maria, ale ani vo štvrtom zápase po sebe nezabodoval naplno. Pre domácich zachránil bod v 90. minúte Colotto.

Zahrievanie sa pred zápasom

Už dlho sme si nedali 0:0, takže tretia remíza bude bez gólov. Valencia nedala gól Atheticu, a tak nepredbehla Barcelonu. Nepomohlo ani nasadenie Negreda. Naopak, Athletic sa, zdá sa, zbiera.

A je po šanci.

Aké to asi je, prehrávať všetko do radu, prinajlepšom sa zmôcť na remízu, ale zato poraziť madridské špičkové kluby – Real aj Atlético? V San Sebastiane to vedia. Po slávnom obrate zápasu s Realom dokázali otočiť skóre aj v súboji s Atléticom. Madridský celok vyhrával, keď sa trafil Mandžukič. Ľavačkou krásne vyrovnal Carlos Vela. Víťazný gól dal Agirretxe, hoci ho v druhom polčase vôbec nebolo vidieť. Tak sme napokon všetci uvideli, „znajbližša“ Atléti.

A ako som tak pozerala neustále „pindanie“ hráčov a rozpravy s rozhodcom, aj po jasnej druhej žltej pre Siqueiru, som si uvedomila, v čom sa prejav Barcelony zlepšil.

Jeden zápas koučoval Santana, ďalej to vyzerá na Moyesa.

V Anglicku zase dávali góly mená spojené v minulosti s La Ligou: Alexisov gól tentoraz nestačil na body Arsenalu (Swansea – Arsenal 2:1); Krkič skóroval vo víťaznom góle Stoke City na ihrisku Tottenhamu 2:1; výhru Manchestru United zariadil Mata (Manchester United – Crystal Palace 1:0); za Manchester City pri remíze s QPR 2:2 dal obidva góly Agüero. V tomto stretnutí skóroval aj Demichelis hrajúci v drese Citizens, ale do vlastnej siete. No a okrem prehry Liverpoolu mi bratranec Peťo vykladal o rozhodcovom rozhodnutí v tomto zápase, ako domácim neuznal gól, ktorý padol po zlom výkope Harta. Že to bolo také čudné...
 

Mníchovskí zverenci Guardiolu v Nemecku zase bez problémov – vo Frankfurte výhra 4:0 nad Eintrachtom. A pozor! Vyhral už aj Dortmund. Vlastne mu ho vyhral vlastenec Kramera. V súboji Borussií nad Mönchengladbachom, ktorý je v tejto sezóne fakt dobrý.
 

Vo francúzskom šlágri vyhral druhý Paríž St. Germain nad prvou Marseille 2:0 a v tabuľke na lídra stráca už iba bod.
 

Juventus deklasoval v talianskej Serii A Parmu 7:0. Medzi strelcami sa dvakrát ocitli aj Llorente a Morata. Druhý AS Rím bol rád aj za 3:0 nad Turínom a tretiemu Neapolu stačilo aj 1:0 vo Fiorentine. Gól dal Higuaín. Kucka v drese Janova sa zahral na Barcelončana a v remízovom zápase Caglairi – Janov 1:1 trafil do žrde.
 

V Čechách aj na Slovensku pukli lídri, ale kým Plzeň ostala prvá, Trenčín predbehla Žilina. Mňa v sobotu potešila sms od kamoša, že konečne vyhrali obidvaja naši – B. Bystrica aj Nitra.

Žádné komentáře:

Okomentovat