úterý 23. prosince 2014

O kole, ktoré sa dohrá asi až v roku 2015 - Zhrnutie 16. kola Primera División

Tak sa už aj Suárez dočkal gólu v Primere.

Málo úspešní domáci, málo gól ovo produktívne tímy, rozhodujúce jedenástky… chýbajúci líder. Aj také bolo neúplné posledné kolo Primery pred Vianocami a pred začiatkom ďalšieho roka.

Real Madrid síce bol len toť za rohom – v Maroku, nie ako niektorí, čo musia o titul klubového majstra bojovať na druhom konci sveta, ale naspäť do Španielska to už nestíhal. Kedy dohrá svoj duel 16. kola so Sevillou neviem, keďže zatiaľ som videla len poznámku „sin confirmar”, čiže dátum a čas ešte nepotvrdený.

V odohratých 9 kolách sa zrodili len dve výhry domácich – Barcelony a Villarrealu.

Úvodný zápas kola sa odohral v piatok 19.12.2014. Celta Vigo ním pokračovala vo svojom zlom období, keďže doma podľahla Almeríi. Hráči Celty opäť ani nestrelili gól. V štatistikách majú aktualne už 576 minút „na suchu.” Blízko ku gólu mal Orellana, no trafil len žrď a taktiež Nolito, ale jeho zakončenie pre zmenu zastavil výborný Julián v bráne Andalúzanov, a to na neho tá strela smerovala zo značky pokutového kopu z odpískanej penalty.

Almeríi stačil gól Hemeda zo 17. minúty a ubrániť.

Oslavuje Almería, sklamaní sú hráči Celty.

V sobotu sme s partiou mali pozeranie zápasu Barçy s Córdobou na programe u Effka na predvianočnom stretku. Prišlo na rad až po aktívnom fucíku a jeho sledovaní vo veľkej zime a výbornom segedínskom od Effkovej mamy. A niečím na zohriatie a tak…

Veľmi nás zas Barcička neoslnila, ale vyhrala a góly stáli za to – o Pedrovi sme pred výkopom zo srandy skonštatovali, že je v riadnej streleckej forme vďaka hattricku v pohári, a on fakt ako prvý parádne zavesil. Luis Suárez sa konečne dočkal ligového gólu v drese Barcelony, Piqué zasa raz vzácneho hviezdneho momentu – gólu hlavou po rohu, no a Messi s nič moc výkonom dvoch utešených gólov pravačkou. Takže cajk. 

 Pedro strieľa úvodný gól stretnutia.

Chvíľu sme ešte mali Primeru pustenú, ale moc sme už nesledovali…


ako Levante remizovalo 1:1 s Realom Sociedad. Vedenia sa ujali hostia alebo ako stále (a nijak inak) počúvam v telke – zverenci Davida Moyesa. To bolo na začiatku druhého polčasu. Na jeho konci, čiže v úplnom závere zápasu rozhodca odpískal polemickú penaltu za ruku Carlosa Martíneza. Ivanschitz premenil, a tak jeden bod ostal na Ciutat de Valencia.

Aj Levante bojuje ako vie.

Ďalej bola v sobotu na rade výhra Valencie v Eibare. Chudobný nováčik bol však tiež skolený len jedným gólom. Fanúšikovia netopierov sa určite potešili, že už zase strieľa Alcácer. To bol autor jediného gólu stretnutia.

Tak sa to podarilo.

V poslednom sobotnom zápase si prvé víťazstvo u súpera v prebiehajúcej ligovej sezóne vybojoval Espanyol. Zabojoval vo Vallecas. Ústrednou postavou výhry nad Rayom bol neprekvapivo kapitán Espanyolu Sergio García. Na jeho prvý gól ešte na konci prvého polčasu dokázal gólovo odpovedať Baptistao. V druhom dejstve však Sergio García asistoval Lucasovi Vázquezovi na víťazný gól a v nadstavenom čase ešte sám prikrášlil trojbodový výsledok na 1:3.

Sergio García je istotou Espanyolu. Bol ňou aj vo Vallecas.

U Effka sme v sobotu ešte pozerali na finálový súboj majstrovstiev sveta klubov, v ktorom Real porazil San Lorenzo 2:0. Niektorí vydržali len do Ramosovej gólovej hlavičky, iní sme videli aj Baleov druhý gól, ale všetci sme sa u len z internetových správ dozvedeli o Ronaldovom odignorovaní Platiniho pri preberaní ocenienia. Ako som si neskôr vypočula v správach, dôvod je možno veľmi jednoduchý – Ronaldo sa musel ponáhľať na rodnú Madeiru, kde odhaľovali jeho sochu. Nejako mi však v tej infoške chýbal ironický tón, či?

No a ešte jeden zápas sme v sobotu pozerali. Teda jeden pozeral a ostatní si z toho robili srandu. Rafter pred notebookom statočne vydržal odsledovať celý zápas Serie A… a ešte aj s výsledkom 0:0. Ale to je len vtip, jeden z takých, aké chudák Rafter počúval pred, počas aj po zápase AS Rím – AC Miláno.

Miro nám ešte večer ukazoval na notebooku hráčov, ktorý by sa zišli do Barcelony, medzi nimi aj Kokeho: “Vidíte? On je stale v pohybe” a z Atlética spomínal v superlatívoch aj Saúla.


Nedeľný obed svojim fanúšikom spríjemnila ponorka - Villarreal zdolal Deportivo 3:0, statočne bojuje, boduje a drží sa v hornej=pohárovej časti tabuľky. V prvom polčase skóroval Jonathan dos Santos, v druhom dva razy Vietto, ktorého spolu s Čeryševom za výkon v tomto súboji najviac vyzdvihovali.

Prvý gól v Primere oslavoval v tomto kole aj Jonathan dos Santos. Bol sa potešiť aj s bratom Giovannim.

Dve G-éčka vo vzájomnom súboji remizovali 1:1. Góly padli až po zmene strán. Domáca Granada vyhrávala po góle Johna Córdobu. Hostia z Getafe sa radovali z vyrovnania po zásahu Velázqueza. Pre Granadu to bol už 12. nevyhratý zápas po sebe, z čoho má jej tréner Caparrós asi ťažkú hlavu.

V zápase sa zranil domáci obranca Martins a z radov Getafe zasa Lafita.

Córdoba to mal pri góle jednoduché.

Málaga ďalej valcuje a v nedeľu prevalcovala Elche. Na štadióne Martínez Valero síce prehrávala, ale len „pochybne” a len 4 minútky. Autorom prvého „ofsajdového” gólu bol Lombán. Za hostí vyrovnal Camacho a na končených 2:1 skóroval Luis Alberto.

Málaga sa zatiaľ drží veru dobre, zatiaľ čo Elche padá. Vlastne už ani nemá kam nižšie.

Takto sa po góle tešil Camacho.

Sláviť Vianoce do tepla domova sme od Effka postupne vyrážali od soboty večera, ale v nedeľu nás ešte stále bol plný dom. Naobed sme sa rozlúčili traja. Ďalší traja plánovali pobyt až do pondelka a v nedeľu poobede sledovanie zápasov ako Valladolid – Barcelona „B”, Liverpool – Arsenal či Athletic – Atlético.

To isté sme plánovali aj my doma s ocinom. Z barcelonského výprasku sme ale videli len prvé dva góly; iba zo správ sme sa dozvedeli, že v Liverpoole Škrtel najskôr bránil, ale nezabránil prvému gólu, potom utrpel krvavé zranenie hlavy a v nadstavenom čase sa už s ofašovanou hlavou stal hrdinom zápasu, keď vyrovnal na 2:2; a zo zápasu Athletic – Atlético sme videli len prvý domáci gól Mikela Rica. Do konca polčasu sme to už väčšinou len „počúvali” so zavretými očami z gauča. Keď sme cez prestávku obidvaja náhodou otvorili oči, ocino zahlásil, že „toto už nemá budúcnosť”, vypli sme a išli spať.

Pre Atlético to však ešte budúcnosť malo. Druhopolčasovú ružovú. Hattrick totiž zaznamenal Griezmann a jeden gól pridal z penalty Raúl García. Ale noira tuším Atléti poriadne rozčuľovali.

Griezmann hlavičkuje do siete. Atlético vytiahlo na San Mamés sivú sadu dresov.

Ešte u Effka sme si na nete prečítali, že Manchester United remizoval v Birminghame na ihrisku Aston Villy vďaka vyrovnávajúcemu gólu ex-valca Atlética Falcaa. Líderskú pozíciu v Premier League si napokon poistila Chelse výhrou 2:0 u Stoke City, kde dal druhý gól Fàbregas. Tri body za Chelsea ostal Manchester City, ktorý zdolal Crystal Palace. Na výsledku 3:0 sa dvomi gólmi podpísal Silva a jedným Touré.

S partiou sme tiež po očku sledovali, že Dortmund zase prehráva a že aj prehral a sebakritický tréner Klopp vyhlásil, že so svojím tímom vyzerajú ako banda idiotov. Nuž, vicemajster z minulej sezony je po 17 kolách zase druhý. Ale od konca. Bayern je, naopak, tak ako pred rokom, na čele, v poslednom zápase v Mainzi mu výhru zabezpečil až gólom v závere (na 2:1) Robben.

Vo Francúzsku sa po vysokej výhre v Bordeaux (5:0) v 19. kole po pár rokoch opäť dostal do hry Lyon. Momentálne je v tabuľke Ligue 1 druhý, dva body za Marseille.

Rafter teda odsledoval, ako v Serii A druhý AS Rím len remizoval. Prvý Juventus vyhral v Caglieri. Na lavičke domácich skončil tréner Zeman. V pondelok však po výhre nad Juve získal taliansky Superpohár SSC Neapol so slovenským kapitánom Hamšíkom a španielskym trénerom Benítezom.

Hamšíkov otec zatiaľ zaňho preberal ocenenie za 9. miesto v ankete o Športovca roka na Slovensku. V kategórii športových kolektívov získali prvenstvo po jednom zo svojich najúspešnejších rokov futbalisti.

Ďalším výborným futbalistom známym aj z La Ligy, ktorý oznámil ukončenie kariéry krátko po Francúzovi Thierrym Henrym, je jeho krajan - obranca Eric Abidal. Okrem futbalových patrí k jeho veľkým životným triumfom aj úspešný boj s chorobou. 


Kolo sa dohralo až 5. februára 2015. Sevilla sa na Samtiago Bernabéu predstavila v dobrom svetle, ale pre domácich bolo dobré hlavne to, že vyhrali. Dokázali totiž viackrát skórovať. V 12. minúte James Rodríguez a v 36. sa (aj) gólovo vrátil na scénu Primery Jesé. Za Sevillu sa presadil iba Iago Aspas v 80. minúte a to nestačilo.

Realu Madrid urobili radosť tri body a vďaka nim štvorbodový náskok pred Barcelonou na čele tabuľky a starosti zdravotné problémy a vypadnutie ďalších hráčov z kádra pred madridským derby.

Jesé znova oslavuje góly v drese Realu.

Žádné komentáře:

Okomentovat