úterý 9. prosince 2014

O ďalších rekordných zápisoch - Zhrnutie 14. kola Primera División


V 14. kole nezaváhala vedúca štvorka a madridský Ronaldo s barcelonským Messim sa zase predbiehali v posúvaní hraníc rekordov. Cristiano vytvoril ten v počte hattrickov – 23. Messi tiež nastrieľala hattrick a prehupol sa cez 400-gólovú hranicu v drese Barcelony. Toľko v jednom klube nedal v Španielsku nikto iný.

Počas minulého pracovného týždňa sa po Európe hrali ligové kola aj pohárové súťaže. V Španielsku si dali zápasy Copa del Rey. Vo všetkých celky Primera División zrovna neexcelovali, ale napr. Real Madrid má už vybavené, keď po dvoch zápasoch vyradil mužstvo Cornellà celkovým skóre 9:1; Sevilla zasa Sabadell 11:2. Culés zahrialo srdiečko, keď Barça na ihrisku Huescy vyhrala 4:0, a to nie bársakými gólmi, ale strelami spoza alebo z hranice šestnástky. Niektorí fanúšikovia taký jav v svojom fanúšikovskom období ani nepamätajú. Hlavne Iniestov kúsok (aspoň pre mňa) bol naozaj luxus.

Vo víkendovom kole La Ligy bola na body medzi domácimi a hosťami remíza 14:14, 4 – 2 – 4. V strieľaní gólov boli lepší hráči domácich celkov - 19:10.

Piatok tentoraz ostal bez ligového futbalu. Kolo otvorili v sobotu na ihrisku Elche. Gólovo to však ostalo na hosťoch z Madridu. Za Atlético strelil krásny pohotový gól Giménez a po ňom sa opäť presadil chorvátsky kanonier Mandžukič, rovnakou strelou zvnútra šestnástky. Domáci síce tiež neboli zlí, ale efekt to nemalo, keďže pre bránu, v ktorej stál Moyà, zase neboli nejakí nebezpeční.

Takto sa sledoval zápas z lavičky Atlética.

Potom na domácom San Mamés nastúpil Athletic – po vydarenej sérii výsledkov, proti poslednej Córdobe, ktorá ešte v tomto ročníku Primery nevyhrala. A div sa svete. Paradoxne sa nováčik prvý raz trojbodovo dokázal presadiť práve v Katedrále – v tejto sezóne a inak po 42 rokoch a 14 kolách.
Po chybe v obrane domácich zvládol nájazd na Gorku alžírsky reprezentant Ghilas. Sympaticky hrajúca Córdoba sa mohla presadiť aj viac razy, ale určite je šťastná aj za jednogólové víťazstvo, ktoré udržala až do nervózneho konca.

Radosť na ihrisku aj v hľadisku. A toto, samozrejme, neboli jediní oslavujúci.

Celta sa na Santiago Bernabéu držala polhodinku. Ani potom nebola úplne márna, ale aj tak to Realu Madrid stačilo, aby jej dal trojku. Stačil na to aj sám Cristiano Ronaldo. Prvý gól bol taký tradičný – z penalty. Po hlúpom naťahovaní rukou v šestnástke v podaní obrancu Celty Jonnyho, prišiel zasa raz umelecky stvárnený pád Ronalda a potom aj jeho gól. Dokonca už aj v televíznych správach zaznamenali, že „niektorí prezývajú Ronalda Penaldo.” Ďalšie dve gólové akcie boli spolu s finále oveľa futbalovejšie a prispeli k ďalším trom pohodlným bodom pre Real.

Darmo hráči Celty hučali do rozhodcu.

Počas sobotnej noci bol na Riazore veľmi nepríjemným hosťom brankár Málagy Kameni. Zneškodnil penaltu, ktorú za Deportivo kopal Cavaleiro a poradil si aj s ďalšími tutovými šancami Deporu. A ešte jeden nevítaný hosť sa našiel – Darder, ktorý vsietil jediný gól stretnutia do brány Deporu, a tak domáci prišli o všetky body.

Kameni pevne dtrží v rukách loptu kopnutú zo značky pokutového kopu.

Aj v nedeľu naobed stačil hosťom na výhru jediný gólik. Vo Vallecas ho dal v drese Sevilly (po ďalšej chybe kola pred vlastnou bránou) už v 8. minúte Bacca. Hoci sa Rayo hlavne v druhom polčase všemožne snažilo o zvrat alebo aspoň o vyrovnanie, nevyšlo mu to.

Strelec gólu

O piatej bola na rade Barcelona a ja som dúfala, že v barcelonskom derby rozhodne dosť skoro, aby som s pokojom mohla vyraziť na (blbo naplánovanú) cestu vlakom do Bratislavy.

Prvý gól dal odchovanec La Masíe, ktorý je ale oporou a kapitánom Espanyolu – Sergio García. Predtým sa nepískalo po spornej situácii, keď ostal na zemi Busquets. Rozhodca Iglesias Villanueva aj potom budil dojem, že Barçu vôbec nemá rád. Našťastie pre culés sa napriek tomu všetko na dobré obrátilo. Na obrat zavelil Messi, a to opäť strelou z hranice šestnástky. 5 minút po prestávke padla do brány ďalšia v jeho podaní. No a potom hlavička Piquého po rohu. Nuž, už je tu predvianočný čas, čas zázrakov.

Potom som takmer začala kopať ja. Od nervozity. Len mi bolo ľúto nábytku. Stepovala som pri dverách a kričala na ocina, nech ma už konečne ide zaviesť na stanicu, lebo ten vlak nestihnem. A on nie a nie... ešte túto akciu... už len jednu... „Bezo mňa by si ani nevedel, čo je to Barcelona.“ „No... to možno... ale ešte toto musím počkať...“ Našťastie som stihla a vo vlaku sa dozvedela, že gól dal aj Pedro a Messi ešte jedným skompletizoval hattrick a manitu.

Dvaja strelci gólov.

Pri zápasoch Realu Sociedad sa v španielskych titulkoch ešte stále spomína Moyes. V 14. kole sa jeho zverenci zosypali na Madrigale. Aj keď sa vzpierali poriadne dlho. Villarreal útočil a tlačil, ale lopta z kopačiek jeho hráčov sa stále nemohla vtesnať do Zubikaraiovej brány. Až tomu pomohol sám gólman. V 64. minúte sa strela Bruna zo štandardky odrazil od brvna a od brankára do siete. Druhý gól dal Čeryšev a svoj štvrťhodinový pobyt na ihrisku ozdobil dvoma gólmi Moi Gómez. 

Zubikarai si zráža loptu do brány.

Valencia v minulom kole prišla o  bod v závere zápasu s Barcelonou. Teraz o dva na Los Cármenes s Granadou.

Negredovi najprv zabránila skórovať žrď. El Arabimu zase rozhodca nesprávnym odpískaním ofsajdu. No Negredo krásnou strelou ľavačkou predsa len vsietil prvý gól. Ale zadarilo sa aj na druhej strane. Striedajúcemu Succesovi.

Negredovi sa proti Granade strelecky darí. Skóroval proti nej aj v drese Valencie-

V pondelok sa doma rozšupol nováčik Eibar. Už po pol hodine vyhrával nad Almeríou 3:0. Kanonádu načal v 8. minúte Piovaccari. Pokračoval Saúl a Raúl Albentosa. Potom Eibar konečne trocha pribrzdil Soriano. V druhom polčase však pokračovali v navyšovaní skóre domáci. Góly pridali Raúl Navas a Capa. Výprask Almeríe ešte stihol zmierniť gólom Edgar.

Tréner Garitano prihliada oslave svojich hráčov.

Kolo uzatvorila remíza 1:1 na Ciutat de Vàlencia. Levante si rozdelilo body s Getafe. V 13. kole oba celky prehrali zhodne 1:2, takže teraz si polepšili. Remíza bola v podstate spravodlivá. Vedenia sa ujali hostia gólom Yodu. Za domácich vyrovnal hlavou Rafael Martins.

Súboj domáceho Davida Navarra a Lafitu z Getafe.

Tak už nám aj Chelsea prehrala. V 15. kole v Newcastli 1:2. Na čele Premier League ale ostáva. O tri body za ňou je Manchester City, ktorého výhru nad Evertonom gólom zariadil ex-Barcelončan Yaya Touré.  Zhasnutý klenot Barcelony Bojan Krkič sa podieľal gólom na výhre Stoke City nad Arsenalom 3:2. Za Londýnčanov skóroval aj španielsky reprezentant Cazorla. No a Manchester United piaty raz po sebe vyhral.
 

Bayern stále dominuje v Nemecku. Z dna sa odrazil výhrou Dortmund. Vo víťaznom zápase Eintrachtu Frankfurt (5:2 nad Werderom Brémy) zaznamenal jeden gól Seferovič, v Španielsku známy z pôsobenia v Erreale.
 

Marseille a PSG sa vďaka výhram v 17. kole Ligue 1 udržali na vrchole francúzskej tabuľky. Za Parížanov dva razy skóroval Ibrahimovič.
 

Na prvých dvoch miestach Serie A sa podarilo udržať Juventusu a AS Rím, hoci oba tieto tímy v poslednom talianskom ligovom kole len remizovali. FC Janov, v zostave so Slovákom Kuckom, vyhral nad AC Miláno 1:0. Je na tretej priečke pred Neapolom, v kádri s Hamšíkom.

1 komentář:

  1. bez rasistického podtónu, ale... "..šmarja, to už skôr za Athletic budú hrať černosi, než tá Córdoba konečne vyhrá..."

    OdpovědětVymazat