úterý 16. prosince 2014

O madridskej rekordnej vlne – Zhrnutie 15. kola Primera División


Madridský Real ďalej bez milosti zmieta všetko z cesty a predlžuje svoju sériu víťazstiev. Nejaké rekordy ňou už pokoril a ešte sa nejaký ten chystá. Cristiano Ronaldo si popritom nezastaviteľne navyšuje gólové konto, ktoré má tiež nábeh pokoriť zopár rekordov. 

Barcelona, naopak, nedokázala vo víkendovom kole skórovať, a teda ani vyhrať, na štadióne Getafe, čo je štatistickou kliatbou v snahe o zisk titulu. Ešte horšie v tomto kole dopadlo tretie Atlético. Nielenže doma gól nedalo, ale aj dostalo a pustilo všetky tri body. Štvrtá Sevilla doma remizovala. Piata Valencia vyhrala, no len bod za ňou už je pokoriteľ Atlétov Villarreal a takisto Málaga.

Strelci sa v 15. kole veľmi neukázali. Iba tradične Ronaldo a rovnako dva góly ako madridská hviezda dal aj Feghouli z Valencie. Ako mužstvo dal len Real 4 góly, Valencia 3, Espanyol 2. 7 tímov sa zmohlo len na jeden gól a 10 (teda presná polovica) ani na ten jeden. Domáci získali 16 bodov oproti 10, čo pripadli hosťom. Výhry-remízy- prehry: 4-4-2. Chudobné skóre 9:7.

5 gólov v jednom súboji mohli v Španielsku diváci vidieť len v piatok. To Almería privítala Real Madrid. Zlatý klinec prišiel už na začiatku, keď „vystrúhal“ krásny gól Isco. Domáci dokázali Verzom vyrovnať, ale už do polčasu dostal hostí do vedenia Gareth Bale. Cristianove minúty boli
tentoraz 81. a 88.

Bola to už 20. výhra merengues v rade.

Almeríu viedol v zápase 15. kola Miguel Rivera a v pondelok bol predstavený ako nový tréner Juan Ignacio Martínez.

A Casillas chytil ešte aj penaltu.

„Bolo to strašné! No strašné!“ hovorila mi mamina v nedeľu do telefónu o zápase Getafe – Barcelona. Až potom zistila, že ja ešte neviem ani výsledok. Aspoň som si nekazila wellness víkend v Piešťanoch. A nenechala som si pokaziť ani úžasný koncert IMT Smile s Lúčnicou. Veď to sa jednoducho ani nedalo.
 

Ale dobré bolo, že som v sobotu v piešťanskom bare, kde sme žúrovali pod vedením šéfa, hneď zbadala veľký plagát Barcelony zo sezóny 2011/12. Šéf ma pri ňom hneď fotil a ja som sa pýtala čašníka, kde sa to tam zobralo. Vraj (ich) šéf to tam dal. Kolegyne čašníkovi hneď s rehotom bonzli, že s tým by som si určite pokecala. Ale šéf baru bol  Bratislave na Lúčnici. To my s kolegyňami až na druhý deň. Bolo to síce po tom „wellnessovom“ žúre ťažké, ale stálo to za to.
 

A keď som v bare spokojne odkráčala od plagátu fotiť sa s mojim pracovným kolektívom pri stole, trenčianska kolegynka Maťka poznamenala, že toto už bude v sekcii - Inak ako pri sledovaní futbalu.

No a k tomu nešťastnému 15. kolu: Ako som sa až v pondelok dozvedela, bránke Getafe v podstate zahrozil len Messi zo štandardiek.

A vraj v sezóne, v ktorej Barcelona nevyhrala na Coliseum Alfonso Pérez, nikdy nezískala titul. Ale veď neva, aj keby. Zas bude aj lepšie a verní fanúšikovia si to potom užijú.

Tak dneska nie no.

Valencia sa v súboji proti Rayu prezentovala výkonom, akým by sa chcela vždy. Vyhrala rozdielom triedy. Pohodlné víťazstvo si vystrieľala už v prvom polčase dvomi gólmi Feghouliho a jedným Piattiho.

„Výstavná“ radosť v podaní Piattiho a Negreda

Córdobe sa nedočkali prvej domácej výhry a ani gólu. V zápase s Levante nebolo ani veľa dobrých šancí.

Djukic možno rozmýšľa, ako svojich zverencov naučiť strieľať góly.

Málaga sa približuje svojmu európskemu snu. Tentoraz si tri dôležité domáce body pripísala za výhru nad Celtou. Rozhodla hlavička Samu Garcíu.

Aj Celta mala šance, ale už v 5. kole v rade jej hráči neskórovali.

Rozhodujúci moment stretnutia

Na CornellàEl-Prat zanechala Granada dobrý dojem. Po hodine hry bolo medzi domácim Espanyolom a hosťami z Andalúzie 1:1. V prvom polčase otvoril skóre Caicedo, v druhom vyrovnal za hostí El Arabi.

V prospech barcelonského mužstva rozhodli výborné zákroky gólmana Casillu a víťazný gól Stuaniho v závere. To už Granada dohrávala v desiatich.

Oslavovalo sa nielen po 1:0, ale aj na konci.

Sevilla robila, čo mohla, ale proti Eibaru gól nedala. V tejto sezóne prvý raz na vlastnom štadióne nedopriala svojim divákom gólovú radosť. Aj energický kormidelník Emery robil, čo mohol, okrem tradičných vášnivých gest nasadil všetko ofenzívne, čo mal na lavičke. Ale ani Bacca, Denis Suárez ani Delofeu nepomohli zmeniť ukazovateľ skóre.

Piovaccari mal tiež nejaké šance, ale celkovo mohol byť Eibar s bodom spokojný.

Aj zápas Atlético – Villarreal prepisoval históriu. Colchoneros doma prehrali po 19 mesiacoch, prvý raz od mája 2013. Pukli s ponorkou 0:1. Dielo skazy pre domácich dokonal v 84. minúte vydarenou gólovou strelou Vietto.

Asenjo so spoluhráčmi uchránili bránu Villarrealu od gólu.

Tak pekne klišovito sa v baskickom derby o body po bratsky podelili. Domáci Real Sociedad vyhrával už od 3. minúty gólom Velu. V 61. vyrovnal De Marcos. Erreale svitla nádej na víťazný gól po vylúčení stopéra Athleticu Laporteho, ale aj zhasla. Ostalo 1:1.

David Moyes je stále obľúbeným objektom novinárov a fotografov.

Gól Fariñu a výborný Fabricio v bráne Deportiva zachránili Víctora Fernándeza na lavičke tímu z La Coruñe. Domáci hlavne vďaka nim vyhrali v pondelok na Riazore nad Elche 1:0.

Argentínsky stredopoliar Deportiva Fariña

V Anglicku si pozíciu na čele ligovej tabuľky upevnila ďalšou výhrou Chelsea. Vyhral aj druhý Manchester City. Na treťom mieste je prebratý Manchester United, ktorý v 16. kole sfúkol 3:0 Liverpool.
 

V 15. kole Bundesligy dal 4 góly jediný celok – naďalej suverénny Bayern. Dortmund zasa naďalej pokrivkáva. Prehral v Berlíne s Herthou.
 

Priemerný Guingamp uštedril prvú prehru v sezóne Ligue 1 Parížu  Saint-Germain. Rovnako 0:1 prehral aj prvá Marseille, a to v Monaku.
 

V 15. kole Serie A Juventus doma remizoval 1:1 so Sampdoriou. Využil to AS Rím. Vďaka výhre nad FC Janov sa priblížil k prvým Turínčanom už iba na rozdiel bodu.
 

V Čechách a na Slovensku majú teraz hráči s aktívnym súťažným futbalom pokoj. A ten už bude mať pravdepodobne navždy aj Thierry Henry. Francúzsky majster Európy i sveta, ktorý získaval aj trofeje so španielskou Barcelonou (2x La Ligy, 1x Copa del Rey, 1x španielska Supercopa, 1x LM, 1x Európsky superpohár, 1x Majstrovstvá sveta klubov), ukončil profesionálnu kariéru.

Žádné komentáře:

Okomentovat