úterý 6. ledna 2015

O nepodarenom vstupe Realu a Barcelony do nového roka - Zhrnutie 17. kola Primera División

Vianočný návrat – Fernando Torres naspäť v Atléticu

Novoročné želania úspešného roka 2015 hneď v prvom ligovom kole tohto roka vybuchli dvom najväčším španielskym favoritom na všetko – Realu Madrid aj Barcelone. V tabuľke Primery sa vďaka tomu a vďaka svojmu víťazstvu na Barcelonu dotiahlo Atlético.  


V La Lige si dali cez Vianoce aspoň jeden víkend pohov. Treba si oddýchnuť, zregenerovať, prejesť sa… vlastne to netreba, len sa to vždy niektorým podarí, aj keď futbalistom možno až tak nie.

Tak sme si užili Vianoce, rozlúčili sa s rokom 2014 a privítali rok 2015.

V 17. kole mužstvá vyhrali najviac o dva góly a len Atléti dokázali dať aspoň tri. Zrodila sa len jedna remíza. Najčastejším výsledkom bolo 2:1 – v 4 prípadoch. Domáci získali 19 bodov, hostia 10, 6-1-3. Na góly vyhrali domáci 15:10.

Prvé tri laligové body si v roku 2015 vybojovalo Atlético. Prvý gól v zápase proti Levante bol ich klasický – hlavička po centri do vápna. Prvý strelec nového roka sa volá Griezmann. A rovno dvojgólový strelec, lebo lopta skončila jasne za bránkovou čiarou aj po jednej z jeho ďalších akcií.

Tak nejako, ako puk v boji na MS v hokeji do 20 rokov medzi Slovenskom a Českom. Tým sme žili noc predtým. Skončilo to slovenskou výhrou 3:0, zápas to však bol z oboch strán vynikajúci.   

Atlétom ešte všetko skomplikoval El Zhar a opäť všetko upokojil Godín. Prvý zápas 17. kola teda skončil výsledkom 3:1. Z tribúny „hlavičkové gólové trio” svojich sledoval Fernando Torres.

Strelec Griezmann

Sevilla si pripísala najtesnejšiu výhru 1:0 nad Celtou Vigo. Gólový bol v stretnutí len jej obranca Pareja zo štandardky. Celta bojovala a pôsobila veľmi sympaticky, a to hrala už od 20. minúty bez prísne, ale obhájiteľne, vylúčeného ľavého obrancu Planasa. Napriek tomu bola andalúzskemu mužstvu vyrovnaným súperom a dokonca nastrelila aj žrď, hoci to sa podarilo aj domácim.

Peraja venoval svoj gól zranenému Seba Cristóforovi.

Villarreal vyhrával na ihrisku posledného Elche už krátko po skončení prvej štvrťhodiny hry 2:0. A krátko po odohraní polhodiny už bolo 2:2. Po útočníkoch hostí Viettovi a Uchem sa ku gólovým zakončeniam dostali domáci Jonathas a Víctor Rodríguez. Elche tak nevzdáva boj o záchranu vo svojej kritickej druhej sezóne v Primere.

Tréner Elche Fran Escribá to snáď ustojí.

Po úspešnom rozbehnutí sa Athletic zase začal zakopávať. V sobotu si pripísal už 4. ligový zápas v rade, v ktorom nevyhral. V prostredí domáceho Riazoru porazilo Baskov Deportivo, čo ho snáď povzbudí v záchranárskom boji.

Athletic bol bez Aduriza, Deporu stačil gól Cavaleira z 24. minúty.

Cavaleiro strieľa gól.

Po troch víťazných kolách zakopla Málaga. Na Rosalede dosť prekvapujúco podľahla mužstvu Almeríe zo spodnej časti tabuľky. Postavami hostí boli dvojgólový strelec Hemed (víťazný gól dal z jedenástky) a tréner Juan Ignacio Martínez. „Efekt JIM” zatiaľ funguje znamenite. Trápiaca sa Almería pod novým trénerom vyhrala všetky tri zápasy, dva posledné vonku.

Za Málagu vyrovnával Samuel, ale už o tri minúty prišiel rozhoujúci gól súboja.

JIM dáva inštrukcie.

Nedeľný obed bol tento krát časom Getafe Raya. Vlastne práve hostí z Raya, hoci to začalo lepšie pre madridské Getafe. Už v 3. minúte skóroval domáci Álvaro Vázguez. Vyrovnanie však ešte v prvom polčase zariadil gól Jozabeda a v druhom zaslúženú výhru Raya víťazný gól Baenu.

Nuž a pomaly, ale isto príšiel aj čas Cosmina Contru. Čas odobrať sa z lavičky Getafe na nejakú inú trénerskú štáciu. A keď že máme tú módu návratov (Torres do Atlética, Pepe Mel do Betisu...), ku kormidlu Getafe sa vracia Quique Sánchez Flores. Do klubu, kde ako tréner začínal.

Druhý krát do tej istej rieky..., čo zas ale nie je až taká rarita.

O piatej už prišiel čas na prvý výbuch. Na prehru nepremožiteľného tímu, ktorý (vraj aj napriek prehre 2:4 v priateľskom zápase s AC Miláno, lebo teda vraj rátame súťažné zápasy) naháňal svetový rekord v počte výhier v neprerušenej sérii. Tak už nič (pre tento raz). Skončilo to pri nerekordnej cifre 22.

V 23. zápase Real zastavila Valencia. Hoci to začalo tak pekne madridsky – premenenou jedenástkou Ronalda. (Opäť nie úplne jednoznačnou.) Potom sa ale zmobilizovali a v druhom polčase vytiahli netopieri. Barragán a Otamendi zabezpečili svojimi gólmi trojgólovú oslavu Mestally.

Trochu zlomyseľné, ale sranda

A miesto pre víťazov

Eibar zavítal do Barcelony a na štadióne Espanyolu potvrdil svoju veľmi dobrú fazónu u súperov. Zverenci trénera Garitana pozbierali vonku už 14 bodov a v tabuľke zápasov vonku sú aktuálne 5.. Domáci zaplatili v zápase hlavne za svoje obranné chyby. Z tímu hostí ich na gól využili Manu del Moral a Bóveda. Za domácich už len znížil Caicedo.

Traja králi medzi futbalistami Espanyolu. Ak už aj nie hráčov, aspoň ich ratolesti potešili. Veď v
Španielsku práve oni prinášajú vianočné darčeky.

Tak to bolo jedno barcelonské zlyhanie, ale nedeľný veľký výbuch č. 2 predviedla Barcelona v San Sebastiane.

Real Sociedad nemá v prebiehajúcej sezóne na konte veľa výhier, ale zato má skalp Realu aj Barcelony. Ten druhý im vlastne barcelonskí darovali sami, minimálne jediný gól zápasu, ktorý si do brány hlavou šupol už v 2. minúte Jordi Alba. Striedajúci Neymar a Messi nestihli žiadny zvrat, ani žiadny gól, a tak si to za svoje „experimenty” zlízol Lucho.

Po potvrdení trestu pre Barcelonu v podobe zákazov nákupov v dvoch nasledovných prestupových termínoch si to už zlízol aj športový riaditeľ Andoni Zubizarreta; či ako znejú iné interpretácie: „šaškáreň,” „A čo by tam robil, keď sa nemôže nakupovať?”... a odstúpil aj  Zubizarretov asistent Carles Puyol. No veď, „nech radšej pri tej šaškárni neni.” Aj Messi je podľa infošiek nejaký naštvaný. No, náladička nám vládne v Barcelone.

Tak čo pomôže? Môj ocino odkazuje: „Vám už nič.” Ale keď zas bude dobre, tak so mnou bude rád oslavovať.

V pondelok odohrali posledný duel kola na Estadio Nuevo Arcángel, kde Córdoba vybojovala druhé víťazstvo v tohtosezónnej Primere. Zdolala Granadu 2:0. Góly dali jej kanonier Ghilas (skóroval aj pri prvej výhre 1:0 v Bilbau) a Florin Andone.

Veľká radosť domácich

To už Slovensko zase raz žilo hokejom (a ace mindrákmi). Naši mladí získali po výhre 4:2 nad Švédmi bronz na MS do 20 rokov! Úžasnééééé! Spoločné nočné prežívanie zrodu tejto udalosti s kamošmi na FB bolo rovnako skvelé.
 

Angličania si tradične ani cez Vianoce nedali pokoj s futbalom. Zaujímavý bol aj Nový rok, keď Mourinho dostal ako tréner len druhú päťku v kariére. Prvý krát jeho Madrid rozbila 5:0 Barcelona a teraz v Anglicku jeho Chelsea prehrala 3:5 s Tottenhamom Hotspur. Podľa Mourinha však len vinou rozhodcov. Chelsea je stále na vrchole tabuľky Premier League, s rovnakým bodovým ziskom ako má druhý Manchester City.
 

V Nemecku ešte oddychujú. Za najlepšieho hráča prvej polovice Bundesligy vyhlásili Robbena z Bayernu Mníchov a francúzske športové periodikum L'Équipe určilo za najlepšieho hráča roku 2014 nemeckého brankára Bayernu Manuela Neuera.
 

Vo Francúzsku hrali pohár, v Taliansku už rozbiehajú ďalšie ligové kolo a v Čechách a na Slovensku sa začína so zimnou prípravou.

Žádné komentáře:

Okomentovat