úterý 24. února 2015

O zlyhaní tretieho favorita a o nečakanej kooperácii – Zhrnutie 24. kola Primera División

Najväčšia senzácia kola sa udiala na Camp Nou.

Tohtokolové zhrnutie bude mať dva rôzne uhly pohľadu. Nejde o nič plánované a pri žiadnej špeci príležitosti (nie, Barcelona je síce veľkoklub, ale ani jej prehru medzi zvláštne príležitosti nerátame), len som začal z nudy písať a Romi som sa spýtal príliš neskoro – článok mala napísaný už aj ona. Tak nebudeme kynožiť pekne nazbierané písmenká a šup to rovno spojíme. To len tak, na vysvetlenie.
Na dovysvetlenie od Romi: Mindrot vedel, že som chorá, a tak, zlatý, začal písať on. Ja som ale aj napriek chorobe písala a sedela v robote...


V 24. kole sa nezrodil ani jeden nerozhodný výsledok, to na jeseň v piatom sa body delili v dvoch prípadoch.
Na jeseň sa domáce tímy tešili v šiestich prípadoch, hostia v dvoch a dvakrát už spomínané remízy.
V jarnom kole bolo opäť šesť domácich víťazstiev, nevďační hostia odchádzali s tromi bodmi vo vrecku v štyroch zápasoch.
Iba dva madridské tímy, Atlético a Real dokázali zvíťaziť o viac než jeden gól. "Pomstiť" sa za jesennú prehru dokázali Athletic, Erreala a Getafe.
Štatisticky:
jeseň: skóre domáci - hostia 16:6, bodové zisky domáci - hostia 20:8
jar: skóre domáci - hostia 14:12, bodové zisky domáci - hostia 18:12


Getafe - Espanyol 2:1 (5. kolo Espanyol - Getafe 2:0)

Arbilla strieľa golazo kola, na body to už nestačilo...

Romi: Getafe na Coliseum Alfonso Pérez porazilo Espanyol, ktorý už má pre ligový pokoj viac nahraté, t.j. nazbieraných viac bodov.  Piatkový zápas sa vydaril hlavne Sarabiovi. Prvý gól dal a na druhý nahral Álvarovi Vázquezovi. Hostia znížili až v 89. minúte striedajúcim Arbillom.

Mindrot: Kolo odštartovalo na Coliseu, Getafe privítalo Espanyol. Quiqueho zverencom to na domácom trávniku v poslednej dobe pekne funguje, zato od súperov sa nedarí nosiť body. V piatok bol ústrednou postavou Pablo Sarabia, keď v prvom polčase stál na správnom mieste a doklepol do siete Alexisov center, dvanásť minút po zmene strán pre zmenu predviedol nádhernú akciu po pravej strane, po ktorej Álvarovi stačilo už len nastaviť kopačku. Pericos sa zobudili až po druhom góle, do konca zápasu domácich zatlačili a vytvorili si viacero sľubných šancí, až minútu pred koncom sa im však podarilo skórovať. A nie hocijako, Arbilla napriahol z dobrých 35 metrov a postaral sa o najkrajší gól kola. Nič platné, na body to tentoraz pre Espanyol nestačilo.

Barcelona - Málaga 0:1 (5. kolo Málaga - Barcelona 0:0)

Tvrdý pád z nebies

Romi: Tak ani Barcelone dlho nevydržala hviezdna forma. Málaga má v poslednej dobe tak trocha jánošíkovské správanie: bohatých obrala (Valencia, Barcelona), chudobným dala (Levante, Espanyol). Ku Kataláncom prišli zverenci Javi Graciu skutočne výborne pripravení. Počas zápasu sa zdalo, že vždy presne vedia, kde treba stáť a veľa toho domácim naozaj nedovolili. Najdôležitejší moment zápasu prišiel už v prvej desaťminútovke, keď obrannú chybu Daniho Alvesa zužitkoval na gól Junami. Hostia už nepustili, domáci sa už nechytili. A tak ako predtým pri zlyhaní madridským hráčom aj barcelonským teraz tiekli nervy. Cristianove facky, Ardova šmarená kopačka či teraz Jordiho kopnutie ležiaceho hráča sú ale trošku moc. Málaga Barçe zobrala body aj doma. Uvidíme, či sa andalúzske mužstvo bude aj naďalej hrať na Jánošíka. Momentálne si to celkom môže dovoliť. Nachádza sa v „zemi nikoho,“ v tabuľkovom vákuu na 7. mieste, 6 bodov za Villarrealom a 7 pred Celtou Vigo.

Mindrot: Javi Gracia to na Blaugranas tento rok vie. Aj v druhom zápase jeho Málagy proti katalánskemu gigantovi sa jeho zverencom podarilo zneutralizovať nespornú ofenzívnu silu Blaugrana. A ako bonus pridal na Camp Nou už v siedmej minúte Juanmi prvý a jediný gól stretnutia. Predchádzalo mu však fatálne zlyhanie Daniho Alvesa. Inak povedané, poriadny fail. Boquerones dotiahli zápas do víťazného konca, domácich napriek ich urputnej snahe poriadne k ničomu nepustili, naopak, sami ešte viackrát ohrozili Brava v domácej klietke. Barça nečakane stratila ďalšie body v boji o titul, Real si výhrou opäť zabezpečil štvorbodový náskok. Na zamyslenie sú reakcie "fanúšikov" Barcelony. Masochisticky som sa podíval na niektoré športové weby do diskusií. A tí, čo pred týždňom "stekali" (ráčte odpustiť) z MSN, teraz posielali všetkých troch k čertu, Dani Alves by sa mal vysťahovať minimálne na Mars a Lucho je čokoľvek, len nie tréner. Do toho posmešky tiežmadridistov a máme presný obraz o diskusii na slovenských weboch pod športovým článkom.

Córdoba - Valencia 1:2 (5. kolo Valencia - Córdoba 3:0)

Valencia sa vracia na výslnie

Romi: Netopieri to nemali u posledného zrovna ľahké, ale tri body si vybojovali. Pekná pohotová gólová strela Andrého Gomesa nestačila, lebo z jedenástky vyrovnal Ghilas. Víťazný zásah zaznamenal oblúčikom ponad Saizara Piatti.

Mindrot: Netopieri zapli a v poslednej dobe prinášajú body aj z ihrísk súperov, na nemalú radosť ich fanúšikov. Tentokrát si to zlízol nováčik z Córdoby, hoci najmä v prvom dejstve pôsobili domáci o chlp výraznejšie, sieť sa však do prestávky vlnila len za Saizarom, keďže André Gomes mal v domácej šestnástke miesta ako na tanečnom parkete, nerobilo mu problém otvoriť skóre. Vcelku vyrovnaný zápas so šancami na oboch stranách pokračoval i po prestávke a domáci sa dočkali vyrovnania v 74. minúte, ktorýsi z domácich sa sklátil vo veľkom vápne hostí a Nabil Ghilas sa penaltového mága Diega Alvesa nezľakol a rozradostil domáce tribúny. No už o sedem minút boli misky váh opäť na strane Valencie - po okulahodiacej akcii zakončoval Piatti, nevedno, či to bol jeho zámer alebo nie, každopádne lopta od zeme doplachtila až do ľavého vinkla domácej brány. Vale si drží štvrtú priečku a naháňa Atlético, Córdoba je na samom dne tabuľky. Nedovolíme si ju však odpisovať, vedenie sa ešte stále nerozhodlo angažovať experta na zostupy, maestra Lotinu.

Atlético - Almería 3:0 (5. kolo Almería - Atlético 0:1)

Griezmann zvyšuje na 2:0, Juliánov bezmocný výraz hovorí za všetko

Romi: Atléti si opäť raz strihli duel, ktorý vybavili rýchlo. Mandžukič otvoril skóre zo spornej, no minimálne veľmi prísnej, jedenástky. Potom dvakrát po sebe trafil do brány hostí Chorvátov partner z útoku- Francúz Griezmann a po polhodine bol pokoj.

Mindrot: O ôsmej hodine večernej už bol rad na Atlétoch. Po výbuchu a zaslúženej prehre vo Vigu chceli Cholovci napraviť dojem doma s Almeríou. Nakoniec išlo o najnudnejší zápas kola, domáci rozhodli o víťazstve už počas prvej polhodiny a zvyšok zápasu sa už len dohrával vo vlažnom tempe - teda pre domácich ideálny scenár pred stredajším osemfinále Ligy majstrov s Leverkusenom. Už tradične úradovala dvojica Mandžukić - Griezmann, prvý menovaný najskôr premenil Lahozom darovanú penaltu a prihral na ďalšie dva góly Toníkovi Griezmannovic. V závere, zrejme od samej nudy, Mateu Lahoz znenazdajky vylúčil Siqueiru po druhej žltej, Atléti sú na treťom mieste tri body za Barcelonou a rovnako ďaleko pred dorážajúcou Valenciou. La Unión sa drží štyri body nad pásmom zostupu.

Deportivo - Celta 0:2 (5. kolo Celta - Deportivo 2:1)

Vitajte v La Coruñi

Romi: Aj druhé galícijské derby v sezóne patrilo Celte. Jeho hlavným hrdinom bol Dán Krohn-Dehli, hoci skórovali iní. Autormi druhopolčasových gólov boli útočníci Charles a Larrivey. Deportivo nie a nie sa trafiť a definitívne ho asi položilo vylúčenie Lopa za stavu 0:1.

Mindrot: Sobotu zakončilo galícijské derby, ktoré dopadlo lepšie pre Célticos. Dépor mal deň blbec, určite to poznáte. Hnaní zaplneným Riazorom toľko tlačili do plných a bili na Sergiovu bránu, až z toho inkasovali. Oba góly padli po zmene strán, z nich prvý hneď v 46. minúte, už tradične po súhre Nolita s Orellanom doklepol do prázdnej brány Charles. Domáci zapli ešte viac, vytvorili si obrovské množstvo šancí, no zahodili aj nemožné. A tak prišiel trest - najprv sa po surovom zákroku nechal vylúčiť Lopo a osem minút pred koncom vyrobil Luisnho pred vlastnou šestnástkou taký neuveriteľný fail, že už väčším failom by bolo takú chybu nepotrestať. Aspoň v tom za sobotu nebude Dani Alves sám. A Larrivey sa núkať nenechal, pohodlne zvýšil na konečných 0:2. Dépor sa zošuchol na 15. miesto, Celta sa zobudila a okupuje peknú ôsmu priečku.

Real Sociedad - Sevilla 4:3 (5. kolo Sevilla - Real Sociedad 1:0)

Facepalm v podaní sevillských, Txuri-urdin oslavujú

Romi: Na Anoete sa v nedeľu na obed hral bláznivý zápas s happy-endom pre domácich. Domáci dvakrát vyhrávali, hostia doťahovali a zrazu vyhrávali oni, no domáci sa nevzdali a napokon otočili vo svoj prospech. Zápas gradoval na konci, ktorý vyzeral ako lotéria. Teixeira Vitienes pískal tak nejak kompenzačne. Ako by rozmýšľal, ktorý tím je teraz na rade, aby mu pískol a udržal tak nejakú zdanlivú rovnováhu. To najdôležitejšie nám napokon povedia o zápase góly: 16. Agirretxe 1:0, 43. Kolodziejczak 1-1, 48. Xabi Prieto (11 m) 2:1, 68. Bacca 2:2, 78. Gameiro (11 m) 2:3, 83. Arribas (vl.) 3:3, 90. Xabi Prieto 4:3

Mindrot: K nedeľnému obedu sa ponúkalo sľubne vyzerajúce menu, no výsledok predčil všetky očakávania. Anoeta zažila partidazo, ktorému nechýbalo nič, až na červenú kartu. Zato výkon arbitra bol naozaj hodný "dobrého" mena španielskych rozhodcov, keďže pískal jeden z "Teixeirovic šašků" (©Carlitos). Skóre otvoril v 16. minúte obranou hostí zabudnutý Imanol Agirretxe po Zalduovom centri. Tesne pred prestávkou však vyrovnal Kolodziejczak (ktorého španielski komentátori volajú radšej len "Kolo"), po rohu z blízkosti a za asistencie Rulliho kolena vyrovnal na polčasových 1:1. Hneď po prestávke však už bolo veselšie na domácej strane, po faule na Canalesa zahrávali Txuri-urdin penaltu, ktorú kapitán Xabi Prieto bezpečne premenil. Emeryho zverenci však vzápätí zapli, najprv zlyhal Arribas v 1000% šanci, Carricova bomba skončila na tyči, Bacca sa však hlavou po štandardke už nemýlil a vyrovnal v 67. minúte na 2:2. Sudí Teixeira následne domácim odpustil jasnú penaltu po kung-fu zákroku Rulliho, v 78. minúte bol už ale po ruke Iñiga Martíneza neoblomný, loptu si na biely bod postavil Gameiro a Seville sa podaril obrat. Na ťahu bola Erreala a vyrovnanie sa jej podarilo už o päť minút. Babrák zápasu Arribas po skrumáži odpratal loptu rovno do vlastnej siete. Bláznivý zápas mohol rozhodnúť Chori Castro, po úniku trafil len bočnú sieť. Zodpovednosť teda vzal na svoje plecia kapitán Xabi Prieto a v 90. minúte po rohu hlavou k prednej tyči rozhodol o víťazstve modrobielych. Partidazo! Sevilla prišla o dôležité body v boji o Ligu majstrov, Erreala je na desiatom mieste, na míle vzdialená pohárovej Európe.

Athletic - Rayo 1:0 (5. kolo Rayo - Athletic 2:1)

Aduriz strieľa jediný gól zápasu

Romi: Nie ľahko, ale zaslúžene porazil Athletic doma Rayo. Jeho snaha sa zhmotnila do gólu až 4 minúty pred koncom riadnej hracej doby. Tento víťazný gólový podpis priložil kanonier Baskov Aduriz.

Mindrot: Nedeľné popoludnie už také bohaté na góly nebolo. Na San Mamés zavítalo Rayito a dlho to vyzeralo, že si z Baskicka odvezie bod za bezgólovú remízu. V prvom polčase čaroval v bráne veterán Toño. Aby sme nekrivdili, aj Gorka vytiahol zopár skvelých zákrokov. No najmä po zmene strán mal domáci gólman čoraz menej práce, Valverdeho zverenci tlačili viac a viac. To už ale v bráne Raya nestál veterán z Alicante, kvôli zraneniu ho Paco Jémez cez polčas musel nahradiť Cristianom Álvarezom. Na ňom zopárkrát stroskotal domáci mladík Williams. A keď sa to nedarilo mladým, vzal to do rúk starý harcovník a osvedčený strelec, v 86. minúte rozhodol o domácej výhre Aritz Aduriz, keď doklepol v skrumáži viackrát poodrážanú loptu. Po víťazstve preskočili v tabuľke Txingurriho zverenci práve tých Pacových, Athletic kotví na dvanástom mieste, Franjirojos o dve priečky a jeden bod nižšie.

Villarreal - Eibar 1:0 (5. kolo Eibar - Villarreal 1:1)

Zorro del Moral

Romi: Aj ponorka slávila svoje domáce víťazstvo vďaka jedinému gólu kanoniera vo svojom kádri. Vietto zaznamenal gól v 71. minúte. Šancí bolo aj na bohatšie skóre, ale Villarreal má to hlavné – tri body.

Mindrot: Do tretice sa v nedeľu predstavil baskický klub, ako jediný vonku a ako jediný aj prehral. Nováčik z Eibaru cestoval na Madrigal a šlo o jednoznačný zápas. Aspoň priebehom, skóre v tomto prípade dosť zavádza. Žltá ponorka tlačila a zahadzovala šancu za šancou, či už ich vlastnou nemohúcnosťou alebo Iruretovým pričinením. Gólman hostí sa mohol stať hrdinom zápasu, no stal sa pravý opak, keď mu v 71. minúte prepadla cez ruky štipľavá Viettova strela. Kiks hodný Ikera. Nič platné, že o pár minút neskôr predviedol ďalší z neuveriteľných zákrokov, Eibar zaslúžene podľahol, no najmenší klub Primery sa drží na peknom 12. mieste, i keď mu v poslednom čase dochádza dych. Marcelinovi zverenci okupujú šiestu priečku so šesťbodovým náskokom, ak ich do konca sezóny nezastihne vyslovený kolaps, vo futbalovej Európe by (zaslúžene) mali byť aj v budúcej sezóne.

Elche - Real Madrid 0:2 (5. kolo Real Madrid - Elche 5:1)

Benzemova "chilena"...gól však neplatil

Romi: Real Madrid využil zaváhanie Barcelony na opätovné získanie 4-bodového náskoku na čele ligovej tabuľky. Prvý polčas sa jeho súper ešte držal, ale po prestávke nekompromisne zavelil k výhre Benzema a víťaznú ambíciu potvrdil gólovou hlavičkou Cristiano. Ešte viac uznania si vyslúžil Isco. Mladý Španiel sa zaradil do spoločnosti hráčov, ktorých na znak uznania kvalít vytlieskalo hľadisko súpera.

Mindrot: Aj v poslednom víkendovom stretnutí sa hralo len na jednu bránu. Na Martínez Valero bola ostreľovaná tá domáca. Stred Vesmíru (rozumej v reči najnezávislejších z nezávislých športových denníkov Marca a AS - Cristiano Ronaldo) hýril aktivitou, v prvom polčase najprv nastrelil tyčku, potom ho vychytal Tytoń, potom zahodil nemožné, potom hlavou minul o milimetre... Rozhodcovia v prvom dejstve neuznali Benzemov gól po nožničkách kvôli údajnému ofsajdu. Aj tu si spomínané nezávislé plátky zgustnú. Elche sa držalo celý prvý polčas i prvých desať minút druhého (za zmienku stojí brutálny zákrok Aarona proti Baleovi), v 56. minúte sa však Benzemovi vrátilo šťastie po neuznanom góle z prvého dejstva, keď sa k nemu poodrážala lopta a Francúz len pohodlne doklepol do prázdnej brány. V 69. minúte sa konečne dočkal aj Cristiano, parádnou hlavičkou z 11 metrov presne do vinkla upravil na konečných 0:2. Los Blancos si upevnili vedúcu pozíciu, Elx je na prvej nezostupovej pozícii.

Levante – Granada 2:1 (5. kolo Granada - Levante 0:1)

Radosť Levante po Barralovom zásahu bola nekonečná. Veď aj šlo o finále, podľa predzápasových slov hráčov z oboch táborov.

Romi: Levante v doterajšom priebehu ligovej sezóny vyhralo dokopy 5-krát. Z toho 2 razy nad Granadou... a tak ju po pondelku pekne nechalo o tri bodíky pod sebou. K zápasu nižšie:

Mindrot: Stretol raz plešatý hrbatého a pýta sa...tak nie, tento storočný vtip nechajme tak, no situácia týchto dvoch súperov je dosť podobne nezávideniahodná. Pondelkový súboj o všetko zakončil 24. ligové kolo. Najviac práce mal hlavný arbiter Álvarez Izquierdo, najmä v druhom polčase spustil nevídaný mariáš a „rojadirectu“ (a poriadne prísnu) videli hneď traja hráči, jeden domáci a dvaja hostia. Práve Abelovi zverenci to mali dobre rozohrané, keď viedli už od 13. minúty – El-Arabi premenil penaltu po ruke domácich. Ešte do prestávky si Granada vytvorila viacero sľubných šancí, nič z nich nezapršalo – čo je ich celosezónny problém a aj kvôli nemu sú tam, kde sú. Čiže na predposlednej priečke, pretože domáci Granotes v samom závere otočili a dostali sa na dostrel jediného bodu od bezpečnej zóny. V 88. minúte najprv potrestal Oierovu chybu Camarasa, aby vo štvrtej minúte nastavenia zabezpečil víťazstvo domácich David Barral z pozície na samej hranici ofsajdu. Granade ostali oči pre plač, jeden z ekonomicky najzdravších tímov Primery je vo veľmi, veľmi hlbokej kríze.

Žádné komentáře:

Okomentovat