pondělí 23. března 2015

O katalánskom triumfe v bitke o Španielsko - Zhrnutie 28. kola Primera División


Odvetné Clásico tejto ligovej sezóny malo druhého víťaza. Hoci bola fáza zápasu, keď bola Barcelona na uterák, napokon vyhrala nad svojím madridským rivalom 2:1 a na vrchole tabuľky Primery zvýšila pred ním náskok na 4 body.

Elche – Valencia 0:4, 9. kolo: Valencia – Elche 3:1


Valencia sa s tým na štadióne Martínez Valero nepárala a domácim nadelila štyri kúsky. V prvom polčase síce skóroval iba raz na konci André Gomes. V druhom ale prišli ešte góly Alcácera, vlastný Rocu a na záver gólová hlavička Otamendiho. Los ché potvrdili aktuálnu tretiu priečku a úspešnú sezónu.


 
Roco zakončil do vlastnej brány.

Atlético – Getafe 2:0, 9. kolo: Getafe – Atlético 0:1

V tomto kole však nezaváhalo ani Atlético a ostalo len bodík za Valenciou. Ďalší gólový úvod, po pohárových ligový, predviedol Fenando Torres. Gól dal už v 3. minúte. V 44. pridal druhý Tiago a domáci madridské derby s pokojom odkontrolovali. Getafe je trináste, ale od prvého zostupujúceho ho delia iba 4 body.

Pri gólovej hlavičke Torresa nemal Guaita veľké šance.

Rayo – Málaga 1:0, 9. kolo: Málaga – Rayo 4:0

Rayo doma vyhralo 4. zápas po sebe. Jeho štadión ostala nedobytný aj pre Málagu. Andalúzania síce v druhom polčase pridalo na intenzite, ale jediným gólom ostal zásah Kakutu z 22. minúty.

Rayu sa v zápase zranil Baptistao.

Levante - Celta Vigo 0:1, 9. kolo: Celta Vigo – Levante 3:0


Celta na štadióne Ciutat de Valencia spálila viacero dobrých góloviek. Smola sa lepila hlavne na Orellanu. Rozhodnúť tak musel až striedajúci Charles v 87. minúte.

Tréner hostí Berrizo povzbudzuje svojich zverencov.

Athletic – Almería 2:1, 9. kolo: Almería – Athletic 0:1

Athletic prežíva dobré obdobie. Hlavne v prvom polčase nočného sobotného duelu predvádzali Baskovia na San Mamés priam exhibíciu. Gólmi ju ozdobili Etxeita a Mikel Rico už v prvej polhodine. Almeríu nenaštartoval ani vlastenec Balenziagu na začiatku druhej časti stretnutia.

Valverde môže byť so svojím tímom spokojný.

Granada – Eibar 0:0, 9. kolo: Eibar – Granada 1:1

V rovnakej hodine sa hralo aj v Granade. Ostalo to bez gólov. Eibar bodoval prvý raz po 16. januári, v tabuľke je však na tom horšie Granada. Pod ňou sa nachádza už iba Córdoba.

Snažili sa aj Colunga a Manu del Moral.

Deportivo – Espanyol 0:0, 9. kolo: Espanyol – Deportivo 0:0

A ako sa to v sobotu skončilo, tak sa v nedeľu začalo. Espanyol a Deportivo nedokázali skórovať vo vzájomných súbojoch tejto sezóny La Ligy ani raz. Zdalo sa, že v zápase sa viac snažia domáci, ale lepšie príležitosti mali barcelonskí hostia.

Tréner Deporu Víctor Fernández ostal sklamaný.

Villarreal – Sevilla 0:2, 9. kolo: Sevilla – Villarreal 2:1

V ďalšom nedeľnom súboji mali zase väčšie šance domáci, ale ponorka nielenže ani jeden gól nedala, ale v druhom polčase dva dostala. Pre Sevillu to v 28. kole gólovo zariadili Coke a Vítolo.

Nervionenses na 5. mieste tak zvýšili svoj náskok pred Villarrealom na 6 bodov.

Emery aj Marcelino si za svoju prácu zaslúžia uznanie.

Real Sociedad – Córdoba 3:1, 9. kolo: Córdoba – Real Sociedad 1:1


Córdoba nezabodovala, tak isto dlho, ako Eibar, od 16.1. Vtedy si tieto dva celky rozdelili po bode vo vzájomnom súboji (a kolo predtým vyhrali).

Posledná Córdoba, na ktorej trénerskej lavičke už sedí José Antonio Romero, však v neúspešnej sérii pokračuje. Na Erreale už v 6. minúte prišla o vylúčeného stopéra Pantica. Napriek tomu sa v 12. minúte gólom Florina Andoneho ujala vedenia. A hoci krátko po odohranej polhodine dostala gól od Agirretxeho, až do 75. minúty držala sľubnú remízu. Potom sa však na ňu zosypalo: gól Choryho Castra, vylúčenie druhého stopéra Iñiga Lópeza, a v nadstavenom čase ešte gól od Finnbogasona a vylúčenie tretieho obrancu – Pinillosa.

Pantic sa ani nemal kedy spotiť.

Barcelona - Real Madrid 2:1, 9. kolo: Real Madrid – Barcelona 3:1


Na koniec kola bol pripravený bonbónik v podobe El Clásica na Camp Nou. Výkony blaugranas vyzerali v poslednej dobe sľubne, kým Real si prežil nepríjemné chvíle a na to sú derby, aby sa to bez varovania otočilo.

Na rozdiel od pohodovej soboty, s výhrou Nitričky 1:0 v Šali, kde sme si s ocinom urobili výlet, som bola z celého dňa vynervovaná a ako som sedela hneď pri prednom stole natrieskaného podniku a čakala s ostatnými nedočkavými futbalovými fanúšikmi ma úvodný výkop, bolo mi až zle. A viacerými culés sme boli nejaký moc nervózni.
Počas elektrizujúceho úvodu naskakovali zimomriavky, stačili na to obrázky z telky a vedomie, že v hľadisku máme aj kamarátov. V 18. minúte nám vliala nádej krásna gólová hlavička, ktorú zavesil Mathieu. V barcelonských pomeroch málo vídaný kúsok. Potom však začal valcovať Real. Už dlhú dobu neradostne vyzerajúca hra barcelonskej zálohy bola priam tragická a chyby sa na ihrisku neuveriteľne kopili. Katalánci mohli byť poriadne šťastní, že do polčasovej prestávky prežili len s jedným obdržaným gólom od pohotového Cristiana.

Aktuálny Real sa však zase musí zamyslieť, ako taký špičkový tím môže po hodine hry úplne fyzicky odísť. Aj v nedeľu sa v druhom polčase pomaly vytratil a dovolil sa pozbierať a vrátiť Barcelone. Už v 55. minúte sa presadil Luis Suárez a ako to znie z každej strany, ukázal, prečo ho Barcelona kupovala. Potom si už Messi s Neymarom a ostatnými mohli dovoliť zhadzovať šance až do konca...

Tak pre toto...

Žádné komentáře:

Okomentovat