úterý 21. ledna 2014

O dvoch mužoch a jednom góle – Zhrnutie 20. kola Primera División





Aspoň v zápase Betis – Real Madrid videli diváci 5 gólov, ale inak sa v sobotu v Španielsku dalo na futbale aj zaspať. Napr. na Cornellá-El Prat. 


La Liga sa prehupla do svojej druhej polovice. V prvom kole odvetnej časti sa zrodili tri druhy remíz: 0:0, 1:1 a 2:2. Tú prostrednú nečakane zaknihovali ako výsledok doterajší dvaja lídri ligovej tabuľky – Barcelona a Atlético a keďže Real bez problémov zvíťazil na ihrisku posledného Betisu, chtiac-nechtiac ho, len o jeden bodík chudobnejšieho, museli pribrať do vedúcej skupinky.
 

Len Villarrealu, Atléticu a Athleticu sa podarilo zopakovať výhru nad súperom z 1. kola a len Elche oplatilo Rayu prehru zo začiatku ročníka. V úvodnom kole tohtosezónnej Primery sa medzi domácich a hostí delili body v pomere: 16:13, domáci 5–krát vyhrali, zrodila sa len jedna remíza (Celta-Espanyol)  a 4 razy zvíťazili hostia. Skóre z pohľadu domácich vyzeralo 22:13.

V 20. kole bodovali 17:8. Domáci vyhrali v 4 prípadoch, urodilo sa až 5 nerozhodných výsledkov a iba raz slávili triumf hostia (Real). Skóre bolo chudobnejšie – 13:11.

My si teraz v každom zápase posledného kola nájdeme dvoch hlavných protagonistov a jeden rozhodujúci gól; aj keby nepadol. :-)

Odštartovalo sa v piatok.

Málaga – Valencia 0:0 (Valencia – Málaga 1:0)

V Málage boli mužmi zápasu tí v bránach. Willy Caballero a Diego Alves predvádzali na Rosalede výborné zákroky a obidvaja si udržali čisté konto, takže gólom stretnutia je len ten neuznaný, a to sporne. Obrancovi Valencie Ricardovi Costovi bol pri ňom (pravdepodobne nesprávne) odpískaný ofsajd.

Betis – Real Madrid 0:5 (Real Madrid – Betis 2:1)

V sobotu prišiel do Sevilly Real Madrid. Keďže mužstvo zo štadióna Benito Villamarín je posledné, čakalo sa vraždenie jahniatok. Niečo také prišlo, režírovali to hlavne stredopoliari Luka Modric a Xabi Alonso, ale autorom najkrajšieho prvého gólu bol čerstvý držiteľ Zlatej lopty Cristiano Ronaldo.

Elche – Rayo Vallecano 2:0 (Rayo – Elche 3:0)

Na štadióne Elche sa zápas zlomil po strete Baenu s Corom v šestnástke hostí. Dôležitejšími postavami ako Baena a Coro však boli muži z predošlej a následnej akcie. Momentu totiž predchádzal nepodarený zákrok obrancu hostí Nacha a nasledovalo nesprávne odpískanie jedenástky a vylúčenie Baenu hlavným rozhodcom Pérezom Monterom. A po ňom rozhodujúci gól zápasu z penalty, ktorú premenil obranca Edu Albácar.

A kým škôlkári Miško a Maťko, synčekovia môjho bratranca Peťa, verného fanúšika Liverpoolu, tancovali na hymnu Aston Villy a spievali Villa, Villa, Aston Villa, na čo ich po zápase Liverpool – Aston Villa 2:2 naviedol Peťov brat Martin, verný fanúšik každého tímu, ktorý hrá momentálne proti Liverpoolu, v Španielsku sa hralo bez gólov v Granade a pomaly sa chystali zaspávať diváci v Barcelone.

Granada – Osasuna 0:0 (Osasuna – Granada 1:2)

Kým v 1. kole v Pamplone Granada dvakrát skórovala a raz sa to podarilo aj Osasune, v odvete boli suchoty. Domáci stred poľa v zložení: Iturra-Fran Rico-Recio spoľahlivo zastavoval útočné snahy hostí a na strane Osasuny sa k defenzívnym stredopoliarom Lolovi a Franciscovi Silvovi zase stiahol aj De las Cuevas, aby sa to vyvážilo a ubránili sa aktívnejším domácim. Ako postavy súboja teda nechajme prehovoriť trénerov: Domáci Alcaraz, ktorý svojich zverencov dobre pripravil, ale tí to úplne nedotiahli, povedal: „Keď máte čisté šance a nepremeníte ich, nemôžte vyhrať.” Javi Gracia mohol deľbu bodov z pohľadu Osasuny zhodnotiť spokojnejšie: „Táto remíza je dôsledkom toho, že sa veľa vecí urobilo dobre.” A rozhodujúci gól? No ten, čo chýbal.

Espanyol – Celta Vigo 1:0 (Celta Vigo – Espanyol 2:2)

Podľa trénera Celty Vigo, Luisa Enriqueho, v súboji jeho tímu v Barcelone s Espanyolom, nebol lepší ani jeden. V držaní lopty aj v aktivite dominovala práve jeho ekipa. Napriek tomu barcelonský útočník Sergio Sánchez zariadil tri body pre domácich jediným (a krásnym, lišiackym) gólom, krátko pred záverečným hvizdom. Gól a hrdina zápasu sú teda jasný. A keď už má asistent trénera Espanyolu Alfredo Tena, momentálne tú česť stáť na čele tímu, keďže Aguirre si odpykáva trest, pridajme ho ako druhú postavu tohto ligového súboja. Tena si na jeho konci pochvaľoval, že mužstvo po dvoch prehrách tri body veľmi potrebovalo a nakoniec si ich podľa neho aj zaslúžilo.

Getafe – Real Sociedad 2:2 (Real Sociedad – Getafe 2:0)
Niektorí sme sa ešte ani nepustili do nedeľného obeda a na Coliseum Alfonso Pérez bolo (v 16. minúte) 0:2. Dvojnásobným strelcom bol Agirretxe, dvojnásobným asistentom Vela, ale… potom prišli dva góly domácich a dve situácie, ktoré rozhodli, že remíza 2:2 bude konečným výsledkom. Jedna z dvoch hlavných postáv v týchto dvoch „osudových” chvíľach už bola spomenutá - Mexičan v službách Realu Sociedad Carlos Vela. Za stavu 1:2 mu rozhodca neuznal regulárny gól a keď už bolo vyrovnané, neodpískal po faule naňho penaltu. Meno druhej postavy, ktorá figurovala v týchto situáciách, znie Fernández Borbalán a napriek výsledku 2:2 bude aj tu rozhodujúcim gólom ten, ktorý v ňom nefiguruje, lebo ho naša rozhodcovská postava neuznala.
A keď sme si už po obede aj oddýchli, keď majster Európy v krasokorčuľovaní Javier Fernández zabával divákov počas exhibície na budapeštianskom štadióne, Villarreal sa pripravoval uloviť ďalšie tri nováčikovské body v Primere.
Villarreal – Almería 2:0 (Almería – Villarreal 2:3)

Zlomový moment stretnutia medzi Villarrealom a Almeríou prišiel už v tretej minúte. Ikechukwu Uche vtedy dostal do vedenia domácu ponorku a týmto gólom dokonca predbehol v počte presných zásahov v La Lige svojho brata Kalua. Dal ich už 34, kým Kalu 33. Za postavu stretnutia môžeme označiť aj Pinu. Ten vystriedal až v druhom polčase Triguerosa, ale do hry Villarrealu priniesol potrebný pokoj pri kontrole zápasu a ako bonus prišiel na konci ešte gól Bruna Soriana.

Levante – Barcelona 1:1 (Barcelona – Levante 7:0)

Ako sa fanúšikom Barcelony dobre dívalo na zápas 1. kola, keď Barcelona na Nou Campe rozobrala Levante na súčiastky, tak trpeli pri pohľade na to, ako si v odvete na Ciutat de Valencia Katalánci nijako nevedia poradiť s úporným bránením domácich. Ešte mi ani nestihli uschnúť pred zápasom nalakované nechty a už lovil Víctor loptu zo svojej siete. Piqué síce dosiahol vyrovnávajúci gól hlavičkou po rohu, čo je pre barcelonských vždy veľká udalosť (gól dosiahnutý po rozohraní rohového kopu, dostať z rohu - to vedia, veď tak padol aj gól Levante v tomto súboji), ale tou je i strata bodov, hoci nepríjemnou. A preto boli hrdinami zápasu domáci strelec „bodového“ gólu Vyntra a brankár Keylor Navas, ktorý „bez straty kytičky“ prežil aj ostreľovanie Messim a Xavim z bezprostrednej blízkosti. A keby ešte aspoň jednu zo svojich šancí premenil Ivanschitz... Ale „keby bolo, keby,“ sú už iné príbehy.

Atlético – Sevilla 1:1 (Sevilla – Atlético 1:3)

Teraz pozdravujem našich Atlétov pri premýšľaní, kam predať Villu. A už viem, ktorý zápas vám to vyhral – v Granade. A kým ho predáte, ešte ho rýchlo dám za hviezdu. Veď dal krásny vedúci gól, skoro taký ako Barcelone v Supercope. A keďže ja som po polčase zaľahla do postele, až po prespanej noci, po milom rannom príhovore z mikrofónu v rýchliku: „Dámy a páni, dobré ráno sa praje,“ a po rýchlom naskočení do pracovného tempa a jeho prekvapujúcich problémov, som sa konečne na nete dozvedela, že napokon tento jeho gól bol rovnako ako v Supercope len remízový. Do deja totiž stihol prehovoriť  ďalší hrdina. Dáme Juanfrana? Ale nie, Nerviho hviezdu – Rakitiča, muža, ktorý v tejto sezóne skóroval na Santiago Bérnabeu, na Nou Campe a v nedeľu premenil jedenástku (odpískanú za faul Juanfrana na Baccu) na Calderóne. To bol gól, ktorý rozhodol o deľbe bodov.

Athletic – Valladolid 4:2 (Valladolid – Athletic 1:2)

V pondelok sa ešte hralo na San Mamés, a práve vďaka tomuto zápasu sa skóre kola prehuplo cez 10-gólovú hranicu, z 9:9 na 13:11 a zlepšila sa bodová bilancia domácich. Domáci udivovali svojou fyzičkou a hoci prvý polčas prehrali 0:1, už po štvrtý krát v tejto sezóne na San Mamés zápas otočili. Môžeme teda urobiť výnimku a za „postavu“ tohto zápasu určiť práve domovský štadión Athleticu. Gólov tiež padlo výnimočne veľa, najviac z celého kola – 6 a 2 góly Valladolidu ostali v 20. kole jediné, ktoré nepriniesli žiadny bodík, lebo dva góly si pripísal aj Ibai Gómez, a tie naozaj stáli za to a po jednom pridali jeho spoluhráči De Marcos a Ander Herrera.




18 komentářů:

  1. sorry za prípadné chyby a za nerovnaké písmo, neviem preč. keď budem stíhať a dokážem, opravím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale načo, že?:-) no dobre, ale kým to aspoň nevadí, tak si občas budem písať :-)

      Vymazat
    2. Že písáš je pěkný a chvályhodný, ale obránce Valencie, kterému v Malaze neuznali gól, rozhodně není Rui Costa. Nevím jestli jsi při psaní zamířila myšlenkami do fotbalové historie nebo do cyklistiky, ale každopádně za Valencii hraje (teď už jenom) Ricardo Costa.

      Vymazat
    3. No to si mi dal teda, normálne som ostala ako zgezovaná učiteľkou.
      Prepáč ruty, ja proste niekedy iné myslím a iné napíšem. otrasná nesústredenosť no.

      Vymazat
    4. Tak to se omlouvám, že jsem na tebe až tak zaútočil. To jsem v úmyslu rozhodně neměl :angel

      Vymazat
    5. Ale čosi! to ja len tak z voleja vyhŕknem, čo mi napadne:-) To len ten prvý pocit, vieš - ohučaná z roboty, niečo od teba chce kolegyňa, niečo iné šéf a niečo iné klient, všetko rýchlo-rýchlo a vtedy otvoríš web a tu ťa zdžubú, že aj tak zle... :-) ale s úsmevom, to je v pohodičke, štvú ma takéto somariny, čo spravím, lebo mám furt v hlave sto vecí (to ma štve najviac), ale veď je to len zábava

      Vymazat
  2. Pěkně Romi ! Rakitic je opravdu nepostradatelnej a po zápase to řekl krásně: "Estoy muy agradecido, y por eso quiero jugar en el Sevilla hoy, mañana y también en un futuro"

    Prostě pravý kapitán, co chtít víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nu jo, uvidíme, čo bude hovoriť v lete :angel niečo v štýle "Sevillu a jej fanúšikov budem navždy nosiť v srdci [blá-blá-blá] no nastal čas posunúť sa ďalej" :D

      Vymazat
    2. až za něj někdo nabídne dost peněz, tak ho vedení požene, i kdyby chtěl zůstat :P

      Vymazat
    3. [img]http://i.imgur.com/vYioweN.gif[/img]

      Vymazat
    4. Si pletete Sevilla s Valencií, tohle se tam nedělá klucíííí :P

      Vymazat
    5. "Manchester City představuje vzrušující projekt a pro mě přišel pravý okamžik učinit další krok v kariéře. Jsem šťastný za tuto příležitost," citoval Navase web anglického týmu.

      "Řekl mi, že se chce dál zlepšovat a že chce hrát Ligu mistrů," uvedl Del Nido o Negredovi.

      Vymazat
    6. A oni dva řekli že chtějí v Seville dohrát kariéru?

      Vymazat
    7. Takže ty Rakiticovo vyjádření bereš jako prohlášení o tom, že chce v Seville ukončit kariéru? :-D Já bych to viděl spíš na to, že řekl, že tam teda ještě chvilku zůstane ;-)

      Vymazat
    8. Mimochodem kdo teda řekl, že chce ve Valencii ukončit kariéru a pak byl vedením zákeřně prodán proti své vůli?

      Vymazat