čtvrtek 20. února 2014

O výhrach „na nulu“ – Zhrnutie 24. kola Primera División

Slzný plyn na Madrigale „po druhé“

Minulé ligové kolo v Španielsku  prinieslo víťazstvá troch prvých tímov, prehry troch posledných, a len minimálne pohyby vo vnútri tabuľkového poľa. Víťazi svojim súperom nedovolili ani skórovať. Jedinou výnimkou bol Athletic, ktorý pri prehre na svojom, dlho nedobytnom novom San Mamés, dal gól, ale aj tak prehral.
V 5. kole domáci vybojovali 16 bodov, hostia 10. Takto sa to delilo vďaka 4 výhram, 4 remízam a 2 prehrám z pohľadu domácich.  

24. kolo sa odkopalo počas pokračujúcich ZOH v Soči. Českí športovci pokračovali v medailovom zbere, na Slovensku sme sa po tej jednej od Nasti, čo už bolo samo o sebe nad plán, tešili napr. z piateho miesta Adama Žampu v superkombinácii, keďže ten mal podľa predpokladu skončiť tak na 41. mieste, a trpeli pri hokeji. V prvých dvoch prepadákoch symbolicky skórovali len dve naše mladé „detroitské“ nádeje Tatar s Jurčinom, naše plamienky v hokejovej tme. Ále, netreba to brať tragicky a aspoň, že od Rusov sme nedostali. Ani českým hokejistom to zrovna nešlo, no ako poznamenal môj ocino, keď sme sa na výlete dozvedeli, že o postup ďalej sa stretnú práve s našimi: „Česi si už pripíjajú.“ Pri info 0:3 z tohto zápasu som bola trocha nervózna, pri 3:4 už spokojná, nech idú, keď si zaslúžia. Aj by som Čechom fandila - podľa môjho vzorca: fandiť tým, čo porazia „mojich“, nech ukážu, že to môžu len tí najlepší, len som teraz takých mala na výber viac... A aj tak všetci vypadli. Rusi s Fínmi, Slovinci so Švédmi a Česi s Rusmi – od chalanov v autobuse som vedela priebežný stav 1:5 a na českej benzínke som sa dozvedela, že je už 2:5, ako mi prezradil jeden český fanúšik: „Teď padl gól.“ A to už bol konečný výsledok.  

Ale trocha naspäť v čase a do Španielska, na 24. kolo La Ligy. Domáci v nich získali o 2 body menej ako v 5. kole, keď boli terajší domáci a hostia v opačných úlohách. Presunutie týchto dvoch bodov na stranu hostí zabezpečilo celkovú remízu medzi mužstvami, ktoré hrali doma, a tými, čo vycestovali k súperom - 14:14. Výhry – remízy - prehry: 4-2-4. Výhru v odvetách potvrdili Real, Atlético, Barcelona a trocha prekvapivo aj Espanyol and Athleticom Bilbao.

Odštartovalo sa už v piatok, hoci góly sa ešte odložili.

Elche – Osasuna 0:0 (Osasuna – Elche 2:1)

A to dostal domáci Corominas tú najčistejšiu šancu na skórovanie. Penaltu ale poslal do neba. Odpískaná bola za minimálny kontakt stopéra Arribasa a domáceho útočníka Manu del Morala v šestnástke hostí a Hernández Hernández za ňu asi pochvalu nedostane. Tréner Osasuny Javi Gracia si neodpustil poznámku: „Nám sa takéto penalty nepískajú.“ Pozitívom pre mužstvo Pamplony bolo, že po zranení z júla na trávnik na chvíľu konečne naskočil Nino.

Corominas si pred penaltou pýta loptu od Manu del Morala. Nešťastné rozhodnutie.

Atlético Madrid – Valladolid 3:0 (Valladolid – Atlético Madrid 0:2)

Atlético hodilo za hlavu nevydarený pohárový dvojsúboj s Realom a ligovú prehru na ihrisku Almeríe a za 5 minút zlikvidovalo pucelu. V 3. minúte skóre otvoril výbornú sezónu hrajúci Raúl García; góly zase dáva Diego Costa a spoľahlivú obranu opäť raz aj gólom zareprezentoval Godín. Keď to všetko zapadne do seba, súper nemá nárok, ani ten milánsky.

Atlético opäť oslavuje. Na Calderóne aj na San Sire.

Barcelona – Rayo Vallecano 6:0 (Rayo Vallecano – Barcelona 0:4)

Aj Barça musela hodiť za hlavu – nemastné-neslané výkony a zdemolovala ďalšieho z najväčších tabuľkových outsiderov – Rayito. Tomu sa to rozsypalo už v 2. minúte, keď dal prvý gól Adriano. Potom Barcelona pridala ešte päť kúskov, nejaké žrde a kopu ďalších šancí. Dva krát skóroval Messi a zadarilo sa aj ďalším útočníkom. Svoj gól oslávil aj Alexis Sánchez, Pedro aj po zranení sa vracajúci Neymar. Okrem gólov culés potešili aj excelentné akcie Cesca a Iniestu. Výborný výkon Barçu dostatočne nabudil aj do Manchestru, kde to ukázala City.

Či si loptu postavil Messi, či Dani Alves, bolo to pre Barcelonu dobré. Na Nou Campe aj na Etihade.

Levante – Almería 1:0 (Almería – Levante 2:2)

Naďalej udivuje kostarický brankár v drese Levante Keylor Navas. Už v treťom zápase nedostal gól a rozhodne to nebolo vďaka tomu, že by nemal dosť práce. Španielske médiá píšu, že okrem gólu Davida Barrala by mal na ukazovateli skóre svietiť aj ten, čo v poslednej minúte chytil Keylor Navas Óscarovi Díazovi. Rozdiel siedmich bodov medzi tímami ani nie je veľký, ale v súčasnosti to Almeríu zaradilo do skupinky balansujúcej nad zostupovou priepasťou, zatiaľ čo Levante v prvej polovici tabuľky robia medzi 32-bodovými spoločnosť Espanyol aj Sevilla s Valenciou.

A je tam. Barralov ďalší gól.

Villarreal – Celta Vigo 0:2 (Celta Vigo – Villarreal 0:0)

Villarreal bol v zápase lepším tímom, prekonať výborného Yoela v bráne hostí sa mu však nepodarilo. Hráči ponorky si mohli len poplakať – keď v 83. minúte dostali gól od Orellanu, ešte viac, keď na ihrisko nejaký hlupák hodil plechovku so slzným plynom, o čom písal aimar a tí, ktorým ešte nejaké slzy ostali, aj po nútenej prestávke a druhom góle hostí, ktorý zaznamenal Nolito.

Naopak, vysmiati môžu byť futbalisti Celty Vigo. Bodovali v 4. ligovom zápase po sebe a ostávajú na čele druhej polovice tabuľky.

A už všetci plačú.

Getafe – Real Madrid 0:3 (Real Madrid – Getafe 4:1)

Real sa nenaplašil výborných výkonov Atlética a Barcelony zo soboty, s pokojom sa pridal a tiež to vybavil rýchlo. Už v 5. minúte to opäť padlo mladému Jesému. Do polhodiny sa gólom pridal aj Benzema a v druhom polčase Modrič. A do tabuľky pribudol tretí 60-bodový. To Getafe zas obišlo nasucho. Bodík sa ešte občas podarí, ale tri už mužstvo z predmestia Madridu nebralo 9 ligových kôl.

Jesé. To meno si už bude treba pamätať.

Athletic Bilbao – Espanyol 1:2 (Espanyol – Athletic Bilbao 3:2)

Athetic zase doma prehrával, ale o to nič – to on dokáže obrátiť. Tentoraz sa však nepodarilo, a tak ostal len jediným porazeným mužstvom 24. kola, ktoré skórovalo. To Espanyolu určite veľmi nevadilo. Tak ako doma, dokázal poraziť Baskov aj u nich. Ako prvé mužstvo v La Lige. Na pripomenutie - pri rozlúčke so starou Katedrálou dal Athleticu štvorku. Proste sa v Baskicku nespráva ako príjemný hosť.

Aj v tomto súboji padol skorý gól. V 6. minúte ho strelil výborne hrajúci kapitán hostí Sergio García. Skóroval aj v prvom tohtosezónnom vzájomnom zápase a takisto vtedy predviedol veľmi dobrý výkon. Gólový bol vtedy aj Ibai Gómez. Ten sa tentokrát prezentoval výbornými finálnymi prihrávkami. Jedna skončila na žrdi, druhú už Gurpegi dopravil do siete. Nakoniec však hostia dali aj víťazný. Menovite Colotto v 65. minúte.

Tak sa to snáď ešte zvládne. Nezvládlo.

Granada – Betis Sevilla 1:0 (Betis Sevilla – Granada 0:0)

Šance Betisu na záchranu sa opäť o niečo zmenšili v Granade. Ani domáci nepredviedli svetoborný výkon, ale gól Pitiho a dobré zákroky Roberta im stačili na zisk troch bodov. Betis sa síce nevzdával, ale opäť to nestačilo. Dvaja hráči zápas nedohrali, po jednom na každej strane. V 79. minúte videl červenú Dani Benítez a v úplnom závere obranca Betisu Amaya.

Pred vylúčením ešte Benítez spálil výbornú šancu.

Sevilla – Valencia 0:0 (Valencia – Sevilla 3:1)

Aj v druhom bezgólovom zápase nestačila na strelenie gólu ani odpískaná jedenástka. Nepremenil ju domáci Rakitič. Síce bola tiež dosť polemická... ale to už je v Španielsku bežné. V prvom polčase bola lepším mužstvom Valencia, ale pribrzdilo ju vylúčenie stopéra Ricarda Costu na začiatku druhého polčasu. Jej najrozhodujúcejším mužom bol Diego Alves v bráne. Okrem toho, že zlikvidoval penaltu, mužstvo zachránil od gólu aj pri hlavičke Sevillčana Iborru.

Rakitič neúspešne.

Málaga – Real Sociedad 0:1 (Real Sociedad – Málaga 0:0)

Čo sa Erreale nepodarilo doma, to dokázala vonku. Na La Rosalede porazila Málagu. Rozhodol o tom ďalší zo skorých gólov tohto kola. Ešte v prvej desaťminútovke zakončil krásnu akciu hostí Carlos Vela. Málage sa nepodarilo gólovo zareagovať. Drží sa len tesne nad pásmom zostupu. To Real Sociedad sa v 24. kole so 40 bodmi dotiahol na Villarreal a je už len 4 body za 4. Athleticom. A zopakovanie 4. miesta by asi bral aj na konci sezóny.

Prvá a posledná gólová oslava posledného zápasu 24. kola.

1 komentář: