čtvrtek 6. února 2014

Statistické zajímavosti po 22. kole


Tentokrát nás čeká ohlédnutí za posledními dvěma koly Primera Division, čtvrtfinále Copa del Rey a malá vzpomínka na Luise Aragonese.

Luis Aragones opustil španělský fotbal, na čele mnoha statistik ale zůstane ještě hodně dlouho: v Primera Division odtrénoval 757 utkání, v součtu se svojí hráčskou kariérou zasáhl do 1117 zápasů nejvyšší španělské soutěže. Takovými čísly se nikdo jiný pochlubit nemůže. Za svou aktivní kariéru vstřelil v dresu Atletica ve všech soutěžích 172 branek a je tak nejlepším střelcem historie madridského celku. V říjnu 1966 vstřelil vůbec první gól Atletica na jeho současném stadionu. Je také nejlepším střelcem historie Primery mezi záložníky (160 gólů).
Jako hlavní  trenér zažil neuvěřitelných 1152 soutěžních zápasů. Ke 612 utkáním vedl svoje Atletico, jeho další trenérské štace: 49 zápasů Betis, 50 Barcelona, 46 Espanyol, 90 Sevilla, 70 Valencia, 44 Oviedo, 84 Mallorca, 54 reprezentace Španělska, 53 Fenerbahçe.

Z posledních 9 zápasů na stadionu Levanta udržela Barcelona čisté konto pouze jednou, během této série ale utrpěla jedinou porážku (1:0 v Copě v roce 2004).

Tello proti Levante zaznamenal svůj první hattrick v profesionální kariéře. Na všechny branky mu přihrál Messi, pro kterého to byl první zápas, ve kterém si připsal tři asistence.

Sandro Rosell rezignoval na post prezidenta FC Barcelona. Výsledky týmu za dobu jeho působení: 219 zápasů, 160 výher (73%), 39 remíz a 20 porážek (9%). Skóre 588:178, 9 titulů. Pro srovnání výsledky z období, kdy byl prezidentem Laporta: 394 zápasů, 247 výher (62%), 86 remíz a 61 porážek (15%). Skóre 814:339, 12 titulů.

Celta porazila v posledních dvou kolech Betis a Granadu a potvrdila, že se jí proti soupeřům z Andalusie daří: letos proti nim v lize uhrála hned 19 z celkových 25 (76%) bodů, kterými momentálně disponuje. Skvostnou bilanci má zejména ve venkovních zápasech: ze čtyř letošních zápasů v Andalusii si Celta odvezla všech 12 bodů.

Útočník Jonas Gonçalves si proti Espanyolu připsal svůj 100. ligový start v dresu Valencie. Zároveň v tomto utkání zaznamenal svůj 50. gól v dresu netopýrů (ve všech soutěžích).

Levante porazilo Sevillu 3:2, poprvé ve své prvoligové historii tak získalo na jejím stadionu všechny 3 body (v roce 1998 vyhrálo Levante v Seville 4:0, tento zápas se ale odehrál v rámci Segunda Division). Teprve počtvrté dokázalo Levante v nejvyšší soutěži zvítězit ve venkovním utkání poté, co inkasovalo první branku.

Jairo viděl proti Levante červenou kartu a potvrdil prvenství Sevilly v historické tabulce červených karet: bylo to již 279. vyloučení hráče andaluzského klubu v La Lize. Druhá v pořadí je Zaragoza (265 červených karet).

Aritz Aduriz se prosadil proti Osasuně hlavou. Mezi aktivními hráči Primery je v tomto zakončení nejlepší: hlavou zaznamenal už 31 gólů, druhý v pořadí Sergio Ramos 22.

David Villa zaznamenal v letošní ligové sezóně zatím 11 branek. Už po desáté tak dokázal v jednom ročníku La Ligy vstřelil 10 a více branek. To se za posledních 50 let podařilo kromě něj jen těmto borcům: Quini, Santillana, Hugo Sánchez a Raúl.

Barcelona porazila Malagu 3:0, proti tomuto soupeři vyhrála všech posledních 12 ligových zápasů (vyrovnala tím klubový rekord, mezi lety 1990 a 1996 porazila 12x v řadě Valladolid).

Elche sehrálo v rámci první ligy v Baskicku 35 utkání, vyhrát však nedokázalo ani jednou.

Griezmann se stal teprve třetím Francouzem, který ve španělské nejvyšší soutěži vstřelil hattrick. Před ním se to povedlo Zidanemu a dvakrát Henrymu.

Diego Costa vstřelil v pohárové odvetě v Bilbau ve svém osmém letošním zápase svůj první gól. V roce 2013 na první zásah čekal 6 zápasů, branek loni dohromady nasázel nakonec 36.

Athletic poznal proti Atleticu poprvé hořkost domácí porážky od otevření nového stadionu. Neporazitelnost držel 12 utkání (10 výher a 2 remízy). Překonal tak například neporazitelnost Barcelony při otevírání Camp Nou, na absolutní prvenství v této kategorii ale Baskové nedosáhli: v roce 1946 nepoznal domácí prohru v prvních 13 utkáních na novém stadionu (tehdy prvoligový) Castellon.

Levante v této sezoně obdrželo napříč soutěžemi 40 branek (za 27 zápasů). Hned 17 z nich vstřelila Barcelona (za 4 zápasy).

Pablo Piatti měří sice jen 162 cm, přesto v probíhajícím ligovém ročníku vstřelil gól hlavou Realu Madrid i Barceloně.  

Lionel Messi se proměněnou penaltou proti Valencii gólově prosadil v La Lize poprvé od loňského září, kdy se trefil do sítě Almerie.

Domácí prohra Barcelony s Valencií ukončila hned několik zajímavých sérií na obou stranách:

Barcelona prohrála s celkem z Comunidad Valenciana poprvé od podzimu 2010, kdy na Camp Nou zvítězil v ligovém utkání Hercules. Od té doby ve 26 zápasech v řadě proti soupeřům z tohoto regionu bodovala.

Valencia porazila Barcelonu po dlouhých 14 zápasech (naposledy v  roce 2008 zvítězila doma v lize 3:2).

Barcelona prohrála domácí ligový zápas, ve kterém vstřelila první branku, poprvé od prohry s Mallorcou v roce 2008.

Barcelona také přišla s svou sérii domácích výher: na Camp Nou vyhrála do zápasu s Valencií 25 ligových utkání v řadě (což byla nejdelší šňůra od roku 1960).

Nedělní výhra Atletica znamenala pro Barcelonu ukončení ještě jedné série: poprvé po 59 kolech není na prvním místě tabulky (i toto číslo ale stačí na absolutní rekord La Ligy).

Valencie potvrdila, že se jí na hřištích lídrů Primera Division daří: od roku 1998 navštívila stadion průběžně vedoucího celku La Ligy v 16 případech, bez bodu ale odjížděla málokdy - zaznamenala 8 výher, 4 remízy a 4 porážky. 

V historické tabulce výher na půdě vedoucího týmu je Valencie první s 12 výhrami, Real Madrid a Barcelona mají na druhém místě těchto vítězství shodně 10. Následuje Athletic (8 výher), Atletico (7) a Betis (6).

Levante se bezbrankovou remízou proti Rayu dotáhlo na v tomto ohledu na vedoucí Betis: oba tyto týmy nabídly letos v lize divákům už 4 zápasy, ve kterých nepadl gól.

Fanoušci Malagy si na první branku svého týmu v roce 2014 museli počkat až do února: proti Seville se o ni postaral z pokutového kopu Duda.

David Villa vstřelil proti La Realu první branku utkání ve 3. ligovém zápase v řadě. Celkově zaznamenal prvních branek letos již 6 a společně s Diegem Costou a Cristianem Ronaldem je na čele této statistiky.

Atletico se dostalo na první místo La Ligy poprvé po 18 letech (naposledy v květnu 1996). Ligovou výhrou nad Realem Sociedad navíc vyrovnalo svůj rekord neporazitelnosti - 23 zápasů v řadě.

Real Madrid v zápase v Bilbau poprvé v roce 2014 inkasoval (ve všech soutěžích). Neprůstřelnost jeho brankářů se zastavila na 821 minutách, což je klubový rekord. Na překonání rekordů Barcelony (896 minut) a Atletica (924) to však nestačí.

Nejlepšími ligovými střelci kalendářního roku 2014 jsou zatím Ibai Gomez a Ikechukwu Uche (oba vstřelili 6 branek).

V dresu Athleticu se proti Realu opět dokázal gólově prosadit střídající hráč. Týmy, za které letos vstřelili nejvíce branek hráči z lavičky: Athletic (13 branek, z toho 6 Ibai), Rayo (8), Levante (7), Real Madrid (5), Atletico (5) a Málaga (5).

Villarreal je se 40 body po 22. kolech historicky nejlepším týmem Primera Division, který byl v této fázi soutěže na 5. místě tabulky. V sezónách 1999/2000 a 2001/2002 by mu takovýto výsledek stačil na průběžné první místo.

2 komentáře:

  1. Piatti šikulo, a Davíííííd!
    Sevilla dobré prvenstvo - historicky najviac červených :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Teda jestli si aimar necucal ty čísla z prstu, tak měl možná i pravdu, že prohrát s Valencií neni žádná ostuda =O

    OdpovědětVymazat