pátek 28. března 2014

O jednogólových a ostatných hrdinoch – Zhrnutie 30. kola Primera División


 Ďalšie sklamanie pre Real Madrid

Cez pracovný týždeň sa počas troch dní odohralo ďalšie kolo Primera División. V stredu sa nám opäť premiešalo poradie v rámci vedúcej trojky. Real sa totiž neotriasol z prehry v El Clásicu, ale pridal ďalšiu – v Seville. Atlético a Barcelona nezaváhali, takže madridský sused od Realu odskočil a aj Barça sa predrala pred neho.


11. kolo Primery patrilo hosťom. Vyjadrené číslami: na body -10:16, 2-4-4, skóre - 16:17.

V 30. kole sa zrodili 4 jednogólových víťazstvá. Celkovo sa bilancia v odvetách prehupla v prospech domácich -17:11, 5-2-3, s nie príliš bohatým skóre 12:9.

V utorok boli na programe dva zápasy. Odštartovalo sa v Málage.

Málaga – Espanyol 1:2 (Espanyol – Málaga 0:0)

Espanyol si na Rosalede prakticky zabezpečil zotrvanie v najvyššej súťaži aj pre budúcu sezónu.

V domácej bráne síce stál výborný Caballero, ktorý zabránil viacerým gólom, ale dve lopty prekĺzli za jeho chrbát.

V drese hostí z Barcelony behal aj opäť výborný kapitán Sergio García, ktorý prvý gól dal a na druhý víťazný a rovnako pekný prihral Pizzimu. Sergio García bol hlavným hrdinom duelu.

Svojimi chybami sa zviditeľnil aj rozhodca, tentoraz jeho meno znie Delgado Fereiro, ale to už je v Španielsku také - bežné.

Espanyol si poradil s Málagou.

Elche – Athletic Bilbao 0:0 (Athletic Bilbao – Elche 2:2)

Kým Málaga a Espanyol sa „polepšili“ a v odvetnom ligovom súboji už strieľali góly, Athletic a Elche naopak. Aj ich druhý vzájomný zápas skončil remízou, ale tento raz bez gólov.

Za hlavný činiteľ, ktorý ovplyvňoval 90-minútové dianie na ihrisku môžeme označiť silný vietor. Znepríjemňoval život futbalistom, kazil hru a prenesene je teda hlavnou postavou tohto stretnutia.

Obidve mužstvá inak boli s bodom vcelku spokojné.

Manu del Moral musel v druhom polčase striedať kvôli zraneniu.

V stredu sa do akcie dostali všetci traja ligoví favoriti.

Barcelona – Celta Vigo 3:0 (Celta Vigo – Barcelona 0:3)

Barcelona sa vzchopila. Proti Celte síce opäť pozahadzovala dosť šancí, sám Neymar viacero, ale napokon bol strelcom dvoch. Najlepší liek proti kritike snáď bude účinkovať dlhšie. Vďaka jeho dvom gólom ho môžeme označiť za muža zápasu. Gólom sa pridal aj Messi. Jeho a Iniestov výkon akoby symbolizoval barcelonské naberanie dychu.

Jeden veľmi zlý bod však zápas pre Barcelonu mal. Tým je zranenie brankára Valdésa.

Hostia boli až príliš odovzdaní.

Konečne to padlo.

Rayo Vallecano – Osasuna 1:0 (Osasuna – Rayo Vallecano 3:1)

Strelec víťazného gólu v poslednej minúte. Kto iný by mohol byť hviezdou duelu? Argentínsky snajper Larrivey vsietil už piaty gól v posledných piatich zápasoch. Treba však pripomenúť, že k tomuto mu veľmi pomohol spoluhráč José Carlos. Za faul na neho sa totiž pískala jedenástka, ktorú Larrivey premenil na jediný gól stretnutia.

Vďaka výhre v priamom súboji o záchranu sa Rayo vyšvihlo už na 13. miesto. Porazená Osasuna sa opäť nebezpečne priblížila k pásmu zostupu, kde si už istý čas pobudla.

Ťažko hľadať vo futbale väčšie sklamanie ako dostať v poslednej minúte gól, ktorý znamená prehru.

Atlético – Granada 1:0 (Granada – Atlético 1:2)

Diego Costa – zvyčajná istota Atlétov to zariadila aj teraz. V stredu sa v Madride odohral aj druhý zápas o jednom góle. Dala ho tohtosezónna hviezda Atlética a udržala tým mužstvo na vrchole tabuľky.

Hru domácich opäť dobre oživil striedajúci Sosa.

Granada napriek prehra ostala na 11. pozícii.

Villa si osedlal strelca Diega Costu.

Sevilla – Real Madrid 2:1 (Real Madrid – Sevilla 7:3)

Mnohí fanúšikovia Barcelony sa pri súčasnej forme Sevilly nádejali, že by snáď mohla nejaký bod uchmatnúť aj Realu. A ona to naozaj dokázala. Dokázala to však pre seba a svojich fanúšikov, napr. aj pre Nerviho, fedexa... pozdravujeme aj Carliho.

Skóre zápasu síce otvoril Ronaldo, ale už o 4 minúty vyrovnala postava stretnutia – Carlos Bacca. V druhom polčase pridala sevillská devina aj víťazný zásah.

Sevilla prežíva radostné časy, zatiaľ čo Real prehral za tri dni dva kľúčové zápasy. Od tých, čo radi trocha preháňajú, sa ozýva, že si prehral Ligu. Ale to ani nie. Není všem dnům konec.

Znova nezastaviteľný Bacca.

Štvrtkový večer priniesol posledné štyri súboje kola.

Od ôsmej hrali tímy, ktoré sa dlho medzi sebou doťahovali na 5. a 6. mieste, až kým ich nepreskočila Sevilla. Ide o Villarreal a Real Sociedad. Nehrali však proti sebe. Obidva celky svoje zápasy zvládli a obidva mali svojich jednogólových hrdinov.

Getafe – Villarreal 0:1 (Villarreal – Getafe 0:2)

Na Coliseum Alfonso Pérez sa tento hrdina zrodil už v 5. minúte. Gól Perbeta z úvodu duelu ostal jedinou zmenou na ukazovateli skóre až do konca. Pri jednej situácii sa zdalo, že Getafe má dostať výhodu pokutového kopu, ale rozhodca nepískal.

Villarreal oplatil madridskému tímu prehru z domáceho štadióna a predĺžil agóniu Getafe o ďalší nevyhratý súboj.

Vyšlo to hosťom.

Real Sociedad – Valladolid 1:0 (Valladolid – Real Sociedad 2:2)

Erreala si tri body postrážila v domácom prostredí. Jej gól zaznamenal v 23. minúte po geniálnom pase Rubéna Parda Carlos Vela.

Pucela mala v druhom polčase aj viacero gólových šancí, nedokázala však skórovať.

Baskický tím ostáva v tabuľke na 6. pozícii, bod za Sevillou a bod pred Villarrealom.

Aj v zápasoch hraných od desiatej padli góly veľmi skoro. Ale v obidvoch prišiel po prestávke zápasový zvrat. Keďže v týchto dueloch to bolo o nezlomnosti tímov, za kolektívnych hrdinov zápasov menujeme mužstvá Almeríe a Betisu.

Vela to zariadil.

Almería – Valencia 2:2 (Valencia – Almería 1:2)

Po rozprávkovom pondelkovom triumfe nad Realom Sociedad začal pre Almeríu ďalší zápas na domácom Estadio de los Juegos Mediterráneos ako zo zlého sna. Hneď po rozohrávke, po 8 sekundách hry, urobil fatálnu chybu obranca Almeríe Torsiglieri. Po jeho nevydarenej prihrávke vlastnému gólmanovi sa pred Estebanom zjavil Keita a nekompromisne trestal. Po šťastnej chvíli prišla pre Keitu aj smolná, keď musel už v prvom polčase pre zranenie striedaš. Už predtým stihol na 0:2 upraviť Vargas.

Almería v prvej štyridsaťpäťminútovke neútočila zle, ale zle bránila. Jej hráči však opäť demonštrovali nezlomnú vieru vo vlastné schopnosti. Nevzdali sa a v priebehu minúty sa im gólmi Óscara Díaza a Coronu podarilo vyrovnať na konečných 2:2.

Seydou Keita opustil ihrisko nedobrovoľne.

Levante – Betis 1:3 (Betis – Levante 0:0)

O desať minút neskôr padol prvý gól v Levante, a takisto do domácej siete. Posledný Betis začal o tri body bojovať gólom Salvu Sevillu. Domáci sa však hneď začali snažiť o kontraúder. Barralovo zakončenie skončilo na žrdi, ale Diopova pekná strela už v bráne Betisu.

Aj toto stretnutie sa v druhom polčase otočilo proti mužstvu z Valencie, ani tu sa outsider nevzdal a skóre zmenil vo svoj prospech. Skórovali Jorge Molina a Rubén Castro.

Betis je v tabuľke sedem bodov od prvého zachraňujúceho sa tímu.

Betis to nevzdáva, ani Salva Sevilla.

Aj inde sa hralo ligové kolo aj cez týždeň. Napr. z Bayernu už máme nemeckého majstra.

A ešte predtým v pondelkovej dohrávke 28. kola zase zlyhal Manchester, a to Manchester United, ktorý podľahol mestskému rivalovi Manchestru City. O víťazstvo rozdielom triedy sa postaral dvomi gólmi Džeko a jedným Yaya Touré.

V Taliansku vyhral Neapol na pôde Catanie, ale za tú sa aspoň premiérovo trafila slovenská futbalová nádej, ktorá zaujala hneď pri prvom reprezentačnom štarte, Norbert Gyömbér. Vyhral aj prvý Juventus a gólom z nadstavenia

Žádné komentáře:

Okomentovat