úterý 25. března 2014

O El Clásicu a ešte jednom sedemgólovom zápase a o rovnakých výsledkoch v odvetách - Zhrnutie 29. kola Primera División




Jedným z hlavných bodov víkendového kola La Ligy bolo El Clásico a mimo ihriska bude aktuálne ešte asi dlho. Ale aj to hlavné z hlavného bodu – hra, stála za pozretia. Z víťazstva vo vzrušujúcom zápase sa napokon tešila Barça a jej fanúšikovia, čo znamená, že La Liga ostáva napínavá ako trenky. Tri body si na pôde posledného Betisu ustrážilo Atlético, a tak je v tabuľke po boku Realu bod pred Barcelonou.



V troch prípadoch sa v tomto kole zopakovali presne také isté výsledky aj s tými istými víťazmi, ako tomu bolo pri ich prvom tohtosezónnom ligovom strete – v 10. kole. Granada si doma zopakovala jednogólovú výhru z Elche. Athletic takú istú zo štadióna Getafe. Sevilla vyhrala v Pamplone 2:1 – takisto, ako nad Osasunou zvíťazila predtým doma.

V 10. kole diváci nevideli ani jednu remízu. Domáci vyhrali 6 zápasov, hostia štyri, čo dáva pomer bodov 18:12 a len o „jeden kúsok“ bolo vyššie skóre stretnutí: 19:13.

V odvetnom kole sme mali dve remízy a remízovo skončilo aj celé kolo:14:14, 4-2-4. Skóre vylepšili posledné dve stretnutia kola. Celkovo sa o čosi lepšie zakončovali hostia: 13:15 

Celta – Málaga 0:2 (Málaga – Celta 0:5)

Na jeseň sa nečakalo, že na Rosalede domáci puknú a dostanú päťku. A predpovede na odvetu zase až tak nefavorizovali hostí. Ale stalo sa.

Mužom piatkového zápasu – v dobrom aj v zlom bol portugalský stredopoliar Málagy Duda. V prvom polčase centroval na obidva góly Camachovi. V 19. minúte druhého dejstva bol vylúčený za škaredý faul na Rafinhu. Na výsledku sa už do konca stretnutia napriek tomu nič nezmenilo. Málaga celkovo zlepšila obrannú hru a vonku už tri zápasy po sebe neinkasovala.

Domáci tréner Luis Enrique neskrýval po zápase sklamanie. Neostávalo mu iné, ako uznať, že proti súperom ako je Málaga sa platí aj za malé zaváhania. Tými bolo neubránenie dvoch štandardných situácií, po ktorých prišli góly.

Málaga sa vďaka výhre dotiahla v tabuľke na bod za Celtu.

Samu strieľa do brvna. Ako 2 minúty predtým domáci Krohn-Delhi.

Granada – Elche 1:0 (Elche – Granada 0:1)

Prvý sobotný zápas bol takisto súbojom tímov z druhej polovice tabuľky. Body ostali na Los Cármenes a vďaka nim Granada vymenila Celtu na čele druhej polovice ligového pelotónu. Javi Márquez síce skoro nachytal Roberta priamym kopom zo strany, po faule odpískanom naľavo od domácej brány, ale gólman ju chytil. Otázne je, či sa pri tomto zákroku lopta nedostala celým objemom za bránkovú čiaru.

Jediný gól zápasu strelil po rýchlej akcii Brahimi. Domáci ešte nevyužili penaltu odpískanú po faule Sapunaru na El-Arabiho (Fran Rico nastrelil žrď) ani následnú hru v početnej výhode.

V Granade rozhodol jediný gól.

Espanyol – Levante 0:0 (Levante – Espanyol 3:0)

Prvý (a posledný) zápas kola, čo ostal bez gólov, sa hral v Barcelone. Defenzíva mužstiev bola solídna, ale smerom k bráne súpera sa toho veľa nedialo. Levante neskórovalo už v treťom zápase po sebe.

Tímy si rozdelili po bode a v tabuľke sa bok po boku s 37 bodmi ocitli v „zemi nikoho“ - medzi pohárovými priečkami a druhou polovicou ligových mužstiev, ktoré v podstate všetky bojujú o záchranu.

Navarro protestuje, ale červená pre Casadesúsa po ostrom zákroku na Cordobu platí. Odohralo sa až v závere stretnutia.

Valladolid – Rayo Vallecano 1:1 (Rayo Vallecano – Valladolid 0:3)

Na rad prišiel ďalší remízový zápas, ale aspoň s gólikom na každej strane, hoci skórovali len hostia.

Už v 7. minúte si pripísal vlastný Ze Castro, hoci to bola ďalšia polemická situácia, pri ktorej opäť nebolo úplne jasné, či sa lopta ocitla celým objemom za čiarou. Tentoraz bol gól uznaný. 

Na konci prvého polčasu však vyrovnal Bueno, a to krásnym volejom „z prvej“. Taká sladká pomstička za to, že tento hráč odišiel (nijako slávne) v lete práve z tímu Valladolidu.

A zrazu je bod pre Rayo cennejší ako pre jeho súpera – tím v zostupovom pásme.

Valladolid na tom nie je najlepšie.

Athletic – Getafe 1:0 (Getafe – Athletic 0:1)

Aj na novom San Mamés sa o výsledku  rozhodlo už v prvom polčase.

Krásny gól strelil Susaeta po tom, ako naňho spoluhráči rozohrali po štandardke.

Athletic sa stále pohodlnejšie usádza na 4. mieste. V sobotu v noci dobro hrou zaujali hlavne Mikel Rico a Ander Herrera. 

Pri Getafe je to už obohratá pesnička – od novembra ďalšie kolo bez výhry. Opäť nedokázalo poriadne zabojovať. Jeho najlepším hráčom bol v 29. kole bankár Codina. Nemilou novinkou pre Getafe je, že po odohratí posledného zápasu tohto kola, sa v tabuľke ocitlo medzi tromi vypadávajúcimi.

Aj 1:0 chutí sladko. Ako každé víťazstvo.

Naša skupinka barcelonských (aj iných zapojených) fanúšikov však sobotné zápasy sledovala len vďaka internetovým informáciám na mobiloch. Prebiehala už totiž „elclásicovská“ víkendová akcia. Najskôr sa odohral aktívny futbalový súboj v telocvični. Neviem presne výsledok, lebo niektorí sme nielen nehrali, ale ani nestíhali počítať góly.

Ale stíhali sme registrovať a podávať informácie o tom, že Chelsea zničila Arsenal šiestimi kúskami, že opäť vyhral aj Liverpool (ako sa písalo v správe, ktorú som dostala od bratranca: Škrtel dva, Suárez tri, móóóoóže byyyyyť), za Manchester pálil Yaya Touré (3 góly, z toho dva z jedenástky – niečo mi to pripomína), Fernandinho a dokonca aj Demichelis. V Nemecku vyhralo Schalke, Dortmund, ale tradične aj Bayern. Na oslavu titulu si ale ešte chvíľku počká. Takú chvíľku by si radi počkali mnohí.

Ako obyčajne, len ja som mala starosť aj  slovenskú ligu, tak mi Sunny našla, že Nitra remizovala u silného Trenčína 1:1, Banská Bystrica prehrala 1:2 v Myjave a Slovan doma porazil Dunajskú Stredu 1:0, čo bolo dosť zvláštne, lebo ako mi potom rozprávala spolubývajúca, ktorá bola prvý raz v živote na ligovom futbale s kamoškou – priateľkou jedného dunajskostredského futbalistu, Slovan síce vyhral, ale 2:1.

Po futbale sme sa porozdeľovali a spravili si program – dobrýýýýý, napr. pitie skvelého čokoládového Yogiho a šíšu v čajovni či oslavu narodiek a súkromnú disku na byte... do pol štvrtej rána.  



















Osasuna – Sevilla 1:2 (Sevilla – Osasuna 2:1)

Kým v nedeľu na obed sme niektorí ešte sladko búvali, v Španielsku sa odohral prvý nedeľný zápas 29. kola, v ktorom padli tri góly. Keďže dva z toho do siete domácej Osasuny, Sevilla pokračovala v úspešnom týždni. Po postupe v Európskej lige cez Betis sa v ligovej tabuľke po svojom zápase dostala pred Real Sociedad a Villarreal, a tak to ostalo aj po ich súbojoch.

Sevilla získala na sebavedomí, v La Lige má ne konte 5 víťazstiev po sebe a uznania sa dočkal aj jej kouč Emery.

V Pamlone pred koncom prvej polhodiny hry šikovne skóroval Jairo. Druhý gól Sevilly padol na El Sadare na konci prvého polčasu z kopačky Baccu po diskutabilnej jedenástke zapískanej za ruku domáceho ľavého obrancu Damiá. Kým však Sevilla pozahadzovala čisté šance, Osasuna bola dosť nevýrazná.

Ono to celkom dobre ide.

Betis – Atlético 0:2 (Atlético – Betis 5:0)

Atlético sa rozstrieľalo až po tom, čo bol po druhej žltej karte vylúčený uruguajský útočník Betisu Braian Rodríguez. Madridskému celku stačili dve minútky v presile a kapitán Gabi strelil z hranice šestnástky prvý gól. Bežala 57. minúta. O 6 minút sa do streleckej listiny pridal aj kanonier Diego Costa.

To bol gólový koniec, no s Atléticom asi túto sezónu naozaj treba rátať až do konca.

Opäť sa podarilo.

Valencia – Villarreal 2:1 (Villarreal – Valencia 4:1)

Prvé valencijské derby sezóny famózne vyšlo dravému nováčikovi Villarrealu. Na Mestalle to nezvládol. Domáci boli lepší – podľa vyjadrenia trénera hostí Marcelina  po celých 90 minút a zaslúžene vyhrali. Domáci kouč Pizzi si mohol s uspokojením povedať: „Prvý polčas bol náš najlepší, odkedy som tu.“

Nečakaným strelcom bol pohotovo zakončujúci Javi Fuego. Hrou potešil hlavne mladý Fede Cartabia.

Villarreal toho tentoraz veľa neukázal, hoci znižujúci gól Giovanniho dos Santosa tiež nebol zlý, podobne pohotový ako Fuegove kúsky.

Siedmy Villarreal má pred Valenciou v tabuľke po tomto kole náskok 6 bodov.

Strelec Javi Fuego.

Real Madrid – Barcelona 3:4 (Barcelona – Real Madrid 2:1)

Pomaly, ale isto sme sa prepracovali k najočakávanejšiemu súboju kola – k El Clásicu, ktoré malo všetko – pohľadné akcie, vzrušenie, kontroverzné situácie, napätie... a sedem gólov.

My v podniku sme k tomu mali aj super atmošku, ktorú tvorili fanúšikovia Barcelony aj Realu Madrid, a kopa z nich hovorila španielsky.

Začalo to pre Barcelonu nad očakávanie dobre a krásne vďaka skvelej Leovej prihrávke a krásnemu Iniestovmu gólu. Potom Benzema zahodil tutovku, ktorou mohol vyrovnať, Messi nepochopiteľne zaváhal sám pred brankárom, Neymar pokašľal šancu a faul na neho v šestnástke sa nepískal, ako sa konštatovalo pri opakovaných záberoch a ako to zaniklo pri humbuko okolo troch odpískaných penált.

A prišli Benzemove chvíle. Druhú šancu už nekompromisne premenil a takisto tretiu na svoj druhý gól. Dík, Masch. Hattrickovú strelu mu z bránkovej čiary vykopol Piqué. Teraz naozaj dík, ale tá barcelonská obrana teda zas bola väčšinou na... Real bol v laufe, vyzeralo to, že ideme piť na koniec jedného barcelonského cyklu, s čím rátal Miro. Keď už však Messi nezvládol situáciu zoči-voči brankárovi, tak loptu dostal do brány cez troch súperových hráčov. A vôbec to nevyzeralo ťažko.

V druhom polčase sa teda mohlo začať od nuly, hoci pekné 4 góly už boli tam. Jedenástkový polčas odštartoval Cristiano, a dvakrát nadviazal Messi; pri prvej jedenástkovej situácii v prospech Barçy išiel z ihriska Sergio Ramos a... všetci sme videli, čo sme chceli a takisto vieme, čo chceme a niektorí to aj vyjadrujeme; niektorí (vrátane hráčov) väčšinou aj so sprievodnými sprostosťami.

Pre tabuľku je dôležitým len fakt, že Barcelona síce zabodovala naplno, ale o bod vpred ostáva Real spolu s Atléticom.

A pre históriu ostáva nová séria Messiho rekordov: s 21 gólmi najlepší strelec El Clásica pred 18-gólovou legendou Realu Madrid – Alfredom Di Stéfanom; s 236 gólmi v 268 zápasoch v tabuľke strelcov La Ligy už pred Mexičanom Hugom Sánchezom (234 gólov v 347  zápasoch) a za legendárnym útočníkom Athleticu Telmom Zarrom (251 gólov v 277 zápasoch); prvý futbalista Barcelony, čo strelil Realu v El Clásicu hattrick na Santiago Bernabéu a zároveň prvý, ktorý v madridsko-barcelonských súbojoch dosiahol hattrick dva krát (prvý raz sa mu to podarilo v ročníku 2006/07 pri remíze 3:3 na Camp Nou). No a pár iných.











Bolo to pestré.

Pred pondelkovou španielskou dohrávkou si ešte môžeme krátko zhrnúť dianie inde. 

Anglické výsledky sme už spomínali. Tak na doplnenie: Tréneri v Premier League zvolili Álvara Negreda za najlepší prestup tejto sezóny, Škrtel je najlepšie strieľajúcim obrancom anglickej súťaže a má aj najlepšie štatistiky v defenzívnych činnostiach (410 zákrokov, 48 z toho: prerušenie akcie, 29 zblokovaných striel a 333 odkopnutí).

Vo francúzskom šlágri kola sa zrodila remíza 1:1 medzi Monakom a Lille. Prvý PSG si vďaka výhre 1:0 nad Lorientom udržuje pohodlný náskok na čele tabuľky.

Nemecko sme už tiež spomínali, tak ešte doplňme, že štvrtý Leverkusen prehral doma s Hoffenheimom 2:3.

V Taliansku zaváhal tretí Neapol, ktorý prehral so štvrtou Fiorentinou 0:1, a to vďaka gólu Španiela Joaquína. Druhý AS Rím v 29. kole vyhral na ihrisku Chieva 2:0. Líder Juventus remizoval bez gólov v Catanii, ktorá bojuje o záchranu.

No a v českej Gambrinus lige vedúca Sparta len remizovala u momentálne poslednej Ostravy, za ktorú skóroval Škutka, ale aj tak má dosť veľký náskok pred Plzňou. Tá vyhrala v Olomouci 2:1. V ďalšom súboji z horných poschodí tabuľky vyhrala Mladá Boleslav 1:0 v Tepliciach.

Almería – Real Sociedad 4:3 (Real Sociedad – Almería 3:0)

Pre úspech El Clásica išla v Španielsku reklama na vzrušujúci futbal ešte raz. Opäť sa (zatiaľ len pomyselné) body počas stretnutia prelievali zo strany na stranu, hráči predvádzali pekné akcie, padlo rovnako sedem gólov, pískali sa zase tri jedenástky. A rozhodca Ayza Gámez si to zlízol ešte viac ako Undiano (ktorý mal problémy isté vlastne už pred zápasom), lebo naozaj narobil veľké chyby.

V zápase sa vďaka viere vo vlastné sily presadil domáci outsider. Almería dva razy prehrávala, 5 minút pred koncom dostala vyrovnávajúci gól, ale v nadstavenom čase prišla sladká odmena za vytrvalosť v zápase. Rozhodol debutant Hicham. Ďalším darčekom je, že vďaka výhre sa Almería vymanila zóny vypadávajúcich.

Real Sociedad prehral tri z posledných štyroch stretnutí a na 4. miesto stráca už deväť bodov.













Hrdina Hicham

                                                                           
                                            a vo futbale všadeprítomná radosť spolu so smútkom.


6 komentářů:

  1. Elclasicovsky vikend :D Pseudaci zas meli pre koukam :D ja se bavim

    OdpovědětVymazat
  2. "Tréneri v Premier League zvolili Álvara Negreda za najlepší prestup tejto sezóny"

    pro 19 z nich to nejlepsi prestup fakt byl, jen chudak pellegrini to odnes :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha že se ozývá zrovna netopýr :D mega střelec Soldado není schopnej na nic víc než dat par golu z penalt :D neztrapnuj se zbytečně Zikmunde :P

      Vymazat
    2. o to lepsi prestup to byl pro valencii, ne? :P

      Vymazat