čtvrtek 8. května 2014

O čakaní na madridskú bodku - Zhrnutie 34. kola Primer División


Ešte to „umí“ aj Barcelona.

34. kolo sa odohralo počas Veľkonočných sviatkov - od piatka do nedele. Nie však celé. Od laligového futbalu si oddýchli Valladolid a Real Madrid. Ich vzájomný súboj sa bude hrať 7.5. Atlético už v piatok zariadilo, že sused bude mať čo doháňať, ba dokonca aj zlyhávajúca Barcelona ho aspoň na chvíľu trhla. Tú môže pohodlne preskočiť, ale pri Atléticu musí čakať už len na zakopnutie. A na to už veľa času neostáva... A časom sa všetko ešte viac zamotáva... Aj očakávaná májová madridská bodka 34. kola skončila neočakávane.

Na prelome novembra a decembra 2013 sa v 15. kole Primera División domáci vystrieľali 17 gólmi 17 bodov. 10 presných zásahov hostí stačilo na 11 bodov. 5-krát všetky body ostali doma, 2- krát sa delili a 3 razy si plný zásah odniesli hostia. Z tohtosezónnej vedúcej trojky vtedy zlyhala Barcelona, keď na San Mamés podľahla 0:1. Teraz máme barcelonské zlyhania na programe akosi furt. Ale v tomto kole Barça zdvihla hlavu. 

34. kolo prinieslo len jednu výhru hostí - Celta to trojbodovo zvládla v Almeríi. Ani Real nedokázal pridať druhý plný zásah hostí. Vo Valladolide len remizoval. Celkovo sa v kole odohrali 4 remízy. 5-krát vyhrali domáci, takže na body dominovali 19:7, podobne aj na skóre - 19:9.

Cholo Simeone minulé kolo vyhlásil pre svojich ešte 5 finále do konca La Ligy. Prvé sa konalo už na Veľký piatok:

Atlético – Elche 2:0 (Elche – Atlético 0:2)

Víťazné, ale ťažké...

(Pri štvrťfinále LM s Barçou nám síce Milan s Lubom ukazovali, ako sa túto sezónu fandí Atléticu – tŕpnutie a napätie až do konca, ale akože díky... Keď si už človek povie, že Barcelona túto sezónu asi fakt nič, tak to doprajeme Atlétom, tak...)

tŕpnutie a čakanie na gól do 71. minúty aj s kultúrnou infarktovou vložkou Davida Villu, ktorý dostal možnosť, aby pre zmenu nepremenil penaltu niekto iný.

Potom konečne poriadne vyskočil a hlavičkoval do siete špecialista na dôležité góly: Miranda. Ale aj Courtois sa musel pár krát vytiahnuť pri šanciach sympatického Elche. V nadstavenom čase dostali los colchoneros jedenástkový reparát a tento raz Diego Costa dal.

Aimar a Txapeldun si pohotovo všimli, aký válec je Sapunaru: “Sapunaru letos hral jen 8 zapasu a zavinil v nich proti Elche 4 penalty.“

Tréner Elche Fran Escribá je ďalší, čo sa pridal k myšlienke, že Atlético môže tento rok vyhrať Primeru aj Ligu majstrov. Milé. To bolo aj vyhlásenie Chola, že Barcelona vyhrá Copu del Rey... (bez hľadania spojitostí, samozrejme)

Koniec dobrý (zatiaľ len ten zápasový), všetko dobré.

Atlético už stihlo (v utorok) odohrať aj prvý semifinálový zápas v LM proti Chelsea. Doma remizovalo 0:0. Dosť nudne (žeby aj vďaka súperovi? J), ale s partiou sme statočne až do konca sledovali a držali palce pod heslom: Bez Atlétov za Atlétov.

Osasuna – Valencia 1:1 (Valencia – Osasuna 3:0)

V Pamplone sa body rozdelili. V zápase s málo príležitosťami o tom rozhodlo pár kľúčových momentov: po chybe brankára Guaitu gól Oriola Rieru, ktorý domácich svojimi gólmi ťahá za záchranou v Primere. Tento bol už jeho dvanástym v sezóne. Ďalej bolo veľmi podstatné, že rozhodca nezapískal penaltu po ruku domáceho Marca Bertrána, že Robert Torres na začiatku druhého polčasu nezvýšil na 2:0, keď trafil len ľavú žrď a že striedajúci Jonas zariadil svojim gólom konečný výsledok.

Ďalší je tam.

Levante – Getafe 0:0 (Getafe – Levante 1:0)

Aj ďalšie valencijské mužstvo si pripísalo sobotný bod. Spolu s potápajúcim sa Getafe sa ale nezmohli ani na gól.

Za zmienku stojí snáď len to, že v bráne Getafe sa ocitol Brazílčan Julio César a desať minút pred koncom bol vylúčený obranca hostí Alexis.

Ale zas nebuďme takí zlí; Getafe v prvej polovici zápasu nejaké šance malo a jeho tréner Cosmin Contra verí, že s hrou z tejto časti zápasu sa ešte môžu v tabuľke vyškriabať vyššie. Kormidelník Levante Caparrós zase vyjadril spokojnosť s počtom bodov (41) v tejto poslednej fáze súťaže.

V akcii brankár Levante Keylor Navas.

Real Sociedad – Espanyol 2:1 (Espanyol – Real Sociedad 1:2)

V zemi baskickej bola na spadnutie tretia sobotná remíza, ale zrušil ju Carlos Vela. Mexičan možno nehral svoj najlepší zápas, ale v nadstavenom čase to bol práve on, kto nekompromisne a definitívne rozlúskol tento súboj a tréner Arrasate ocenil jeho príspevok do boja o Európu.

Dovtedy na Erreale dávali góly len hostia. Vlastne v priebehu 10 minút prvého dejstva sa trafili do súperovej brány (Córdoba) aj tečoval do vlastnej (Lanzarote). Hlavný cieľ – zotrvanie v najvyššej súťaži už však má Espanyol prakticky zaistený. Nazbieral rovnako bodov ako Levante – 41.

Ďalší dobrý koniec.

Už pri pohľade na večerné Plkátko som tušila, že Chelsea to asi v sobotu prejela. A fakt. Prehrala so Sunderlandom. Žiaľ, aj Nitrička v Žiline padla. Aj predposledná Dunajská Streda v Trenčíne, ale aj tak to vyzerá na ... ho.no furt, jáááj. 

Z tenisu sme cez veľkonočný víkend doma stíhali len výsledky – že naše vo veľmi oklieštenej fedcupovej zostave prehrávajú (a nakoniec aj prehrali) s Kanadou a české reprezentantky vyhrávajú (a aj vyhrali) s Taliankami.

Almería – Celta Vigo 2:4 (Celta Vigo – Almería 3:1)

Obedňajší zápas veľkonočnej nedele patril Celte. S jasným víťazným cieľom, s ofenzívnou zostavou, s výborným Rafinhom, gólovým Nolitom, ďalšími strelcami – Charlesom a Orellanom a a dominanciou na štadióne de los Juegos Mediterréneos si pochvalu vyslúžil ešte aj jej tréner „Lucho“ Luis Enrique.

Almería síce dokázala vyrovnať vďaka gólu Rodriho na 1:1 a chvíľu aj držať krok s hosťami, v druhom polčase sa ale rozsypala a na konci zápasu Óscar Díaz už len znížil na 2:4. So záchranou to vyzerá veľmi komplikovane.

S Luisom Enriquem sa ráta aj ďalej.

V Anglicku to zatiaľ ďalej pokračovalo dobre pre Liverpool. Síce to Norwich gólmi dramatizoval a Liverpool sa trochu zapotil, ale výhru, tri body a najväčšiu šancu na titul si ustrážil. Ja som vtedy niekedy prišla na chuť čokoládovým vajíčkam s likérom, s ktorých jedením som nevedela tri dni prestať.
 
Rayo Vallecano – Betis Sevilla 3:1 (Betis Sevilla – Rayo Vallecano 2:2)

Rayo sa z dna vyškriabalo a pre toho, kto tam ostal, mu súcit nezostal. Pôsobenie Betisu v tejto sezóne La Ligy na Marce takto pri Veľkej noci prirovnali ku krížovej ceste. Tá cez víkend pokračovala vo Vallecas a už v budúcom kole sa môže skončiť, keď sa môže vypadnutie Betisu matematicky spečatiť.

Postavu umučeného Ježiša Krista si v nedeľu zahral stopér Betis Paulao. Najprv mu nevyšla prihrávka na vlastného gólmana Adána, čo využil na prvý gól Rochina, no a druhý si Paulao rovno sám šupol po centri hráča Raya - Arbillu. Viac už brazílsky bek trpieť nevládal a hneď žiadal o vystriedanie. Po polčasovej prestávke sa ešte presadil argentínsky kanonier Raya Larrivey a aspoň znížil Chica.

A Rayo ďalej tancuje s fanúšikmi.

Sevilla - Granada 4:0 (Granada – Sevilla 1:2)

Sevilla si na konto pripísala ďalšie 4 ligové góly a hráči Granady jej pri tom ešte aj pomohli. Prvý do vlastnej siete dopravil už v 14. minúte Mainz. Druhý polčas gólovo tiež otvoril v podstate vlastný, aj keď autorstvo nakoniec získal dokopávajúci Gameiro. To hlavné, čo teraz delí Sevilla a Granadu, je asi fakt, že za prvých má kto dávať góly (aj bez pomoci), kým za druhých nie. A ešte ich delí 22 bodov a deväť miest v tabuľke. V tomto stretnutí za Sevillu skóroval ešte M´Bia a po ďalšej asistencii hostí aj Vítolo. 

Marko Marin síce neskóroval, ale na radosť sevillských predviedol veľmi dobý, pre kolektív cenný výkon.

Oba celky do konca ligovej sezóny musia ešte poriadne zabrať. Domáci, aby sa prebojovali do európskych pohárov; hosťom postačí, ak sa udržia v národnej súťaži.

Hráči Seville spokojní, Granadu aby aj porazilo.

Potom už prišla na rad Barcelona, ktorá zas bola v akcii aj predtým cez týždeň...

Tak si Barcelona čierny týždeň ešte trošku predĺžila, no. Ale aspoň to bolo s náležitou pompou.

Keď som pol hodinu pred El Clásicom vo finále Copa del Rey vošla do podniku, kde zvykneme sledovať zápasy Barcelony, otvorila som ústa pri pohľade, ako je to celé narvaté fanúšikmi v dresoch Realu a Barcelony a chalani z bratislavskej barcelonskej party mi kývajú úplne spredu. Tak som sa pri nich usadila, no Peťo ma upozornil, že nás možno trocha posunú, lebo tam asi bude veľvyslanec. Tak aj bolo. Veľvyslanec vyzeral fajn so šálom Barcelony okolo krku, zato jeho žena, usadená vedľa mňa, fandila Realu. Spravilo sa pár rozhovorov, Effko mi pohotovo písal, že ma vidí v telke, čašníčka si vysvetlila s kameramanmi, že za ich stojany nebude pri každom východe z kuchyne zachraňovať taniere a začalo sa. Vo výbornej atmosfére, v ktorej sa aj pokračovalo, s prekvapivo krásnou reakciou Barcelony na madridský prvý gól, ale aj s následnou chybou strelca Bartru a s Baleovým parádnym gólom. Čo už, ale stálo to zato. Ešte som prehodila pár slov s nejakými známymi tvárami (pre mňa šokujúco aj z východu Slovenska), pozdravila sa s prezidentom Penyi a keďže decká nechceli zobrať taxík, že práve ide nočák a ja som mala spočítané, že trepanie sa do Petržky a z Petržky mi ukrojí veľa času, odcupkala som do práce na firemný gauč.

Pred El Clásicom

A až o pár dní, po skonštatovaní, že tak táto sezóna bude bez trofeje, no a čóóóóó? som si spomenula na láskyplné minuloročné napomenutie od fanúšikov Realu: Aj Supercopa sa ráta! Á jo!

Barcelona – Athletic 2:1 (Athletic – Barcelona 1:0)

Ligový súboj rozohrala Barça prekvapivo dobre. A to teda Athletic je Athletic, v tejto sezóne výborný a taký bol aj na Nou Campe. Barcelona kombinovala, dostávala sa do šancí... a houby z toho. Keby bola vo svojej voľakedajšej pohode... Ako keď zase stretnete niekoho, čo vám sedí, aj milý je... a houby z toho. No naspäť k futbalu.

Kým domáci sa márne snažili dať gól, dal ho Athletic. Krásne nožničky Aduriza ani následná strela sa ešte neujali, ale potom sa kanonier Athleticu presadil.

Barça to však nevzdala. Iraizoz v bráne Athleticu bol síce famózny, ale nakoniec to katalánsky tím predsa len zlomil. Ako prvý dokázal skórovať Pedro a krátko po tom sa presadil Messi. Pomohlo aj publikum, ktoré svojich podporovalo, a to sa cení. Na začiatku sa síce ozval piskot pri menách ako Pinto, Alves či Martino a najviac si to odniesol striedajúci Cesc (čo Martino nemohol pochopiť tak, ako predtým Carlo pri Ronaldovi), ale vlastne pohoda oproti madridskému hľadisku, pred ktoré sa postavili hráči Realu po oveľa menších a menej podstatných zlyhaniach a zlízli si to teda riadne. A ak sa bude oslavovať, tak sa bude miesto pískania proste riadne oslavovať... to vo futbale nie je problém.

Tak pome konečne.

No a Barcelona v lete kupovať môže....

V slovenskej Corgoň lige ma potešila výhra Banskej Bystrice v Zlatých Moravciach.

V Anglicku sa ešte rozhodlo, že Manchester United si od sezóny 1995/96 nezahrá LM. O túto súťaž definitívne prišli prehrou 0:2 na štadióne FC Everton. A už prišla aj odpoveď na to, či bude alebo nebude odvolaný tréner Moyes. Bude. Teda už je. Ku kormidlu bol dočasne postavený Ryan Giggs.

PSG síce pred týždňom vo francúzskej Ligue 1 s Lyonom prehral, ale vo finále Ligového pohára mu teraz prehru oplatil. Do ligovej tabuľky získalo tri body druhé Monako, ktoré vyhralo vďaka gólu Berbatova už v 5. minúte 1:0 nad Nice. No aj tak má o 10 bodov menej ako parížsky klub. 3. a 4. v tabuľke – Lille a St. Etienne len remizovali a na druhých menovaných sa už doťahuje práve spomínaný Lyon.

Talianske ligové líderstvo si pohodlne udržuje Juventus, druhú priečku AS Rím a tretia asi ostane pre Neapol. Prví dvaja naposledy vyhrali 1:0. Neapol remizoval 1:1 na pôde Udinese. V tabuľke ako štvrtú nájdeme Fiorentinu a potom už nasledujú milánske tímy – Inter a AC. 

V Portugalsku už majú majstra – Benficu.

Ace sa zatiaľ venoval hokeju a Komete, ktorá mu postúpila do finále so Zlínom a tam ešte bojuje a ja (aj) hokejovej Nitre. Tá sa vo fantastickej atmosfére po úžasnej sezóne rozlúčila na svojom štadióne so svojimi výbornými divákmi výhrou nad Košicami a odcestovala na rozhodujúci finálový súboj do Košíc. S ňou ale aj 13 oficiálnych autobusov s fanúšikmi a určite aj ďalšie neoficiálne výpravy. Veľmi sympatické, ále na viac nevydalo. Po obojstranne výbornej prvej tretine siedmeho zápasu to Košice rozbili.

Lev som už nejako vypustila z hlavy, až vďaka plkátku som si naň spomenula. Tak tiež finále.

Málaga – Villarreal 2:0 (Villarreal – Málaga 1:1)

Málaga si v hektickej sezóne môže konečne vydýchnuť, Villarrealu došiel dych.

To sa dá vyvodiť z výsledku zápasu na La Rosalede. Domáci v ňom vyhrávali už od 6. minúty po góle Santa Cruza. Poistku dal v 53. minúte Darder. Schuster sa svojimi zverencami v sezóne, v ktorej sa mužstvo nevyhlo ani pobytu v pásem zostupu, zrazu ocitol v prvej polke tabuľky a môže sa prestať strachovať o Primeru.

Ponorka v nováčikovskej eufórii dlho pokukovala aj po štvrtom mieste so vstupenkou v LM, ale postupne stráca sily. Marcelinovi chlapci sú momentálne siedmy a tréner musel uznať, že v pondelkovom súboji súper jeho mužstvo vo všetkom predčil.

Snáď najlepším mužom na ihrisku bol domáci Amrabat. Až kým si to sám nepokazil. Rozhodcovi poradil, že si má dať okuliare a ten ho za to bez milosti vylúčil.

Zápas si nenechal ujsť ani fanúšik Málagy - Antonio Banderas.

A na posledných treba čakať. Keby to boli tabuľkovo poslední, tak to až tak nevzrušuje, ale zápas odložili Realu:

Valladolid – Real Madrid 1:1 (Real Madrid – Valladolid 4:0) – 7.5.2014



A aby tá bodka stála za to, tak sa diali veci...



Spočiatku také normálne, predpokladané. V 35. minúte potvrdil obranca Sergio Ramos svoju aktuálnu famóznu streleckú formu a hostia viedli. Šťastný strelec mohol venovať krásny gól pod brvno z priameho kopu svojmu nedávno narodenému synovi. A tiež Cristianovi Ronaldovi, ktorý kvôli zraneniu musel striedať už v 8. minúte zápasu.

5 minút pred koncom riadnej hracej doby však uvoľnenému Realu hlavou zasadil gólový úder Osorio. A tak tréner Ancelotti mohol povedať, že jeho zverenci zápas nezvládli v hlavách, Xabi Alonso, že je na tím nahnevaný, Pucela so sebavedomím narasteným do neba mohla oslavovať neočakávaný „výstup“ zo zóny vypadnutia a Marca cca. piaty krát napísať, že Real dáva „Adiós a la Liga.“

Pre lisabonské finále LM proti Atléticu mu zase ostávajú problémy v podobe zranenia Cristiana Ronalda a ďalších zdravotných problémov hráčov, po tomto zápase Pepeho a Di Maríu.

Čo to zas vyvádzate?

No hádaj!
 

2 komentáře:

  1. Romi musim se priznat, ze zacinam byt pravidelne ctenar tehle rubriky :p Ctu teda jenom to co je v kurzivou, protoze pata nejelpsi liga an svete asi tezko muze zajimat slusnyho cloveka, ale ten zbytek je fajn :-)

    A styd se fandit Atletum jetse po tom co vas vymrdali, ty pseudacko :P

    OdpovědětVymazat
  2. s Romi už pseuďačí i velvyslanec s manželkou, to jsou věci :D

    OdpovědětVymazat