úterý 8. dubna 2014

O úspešnom a menej úspešnom liečení si európskych boľačiek – Zhrnutie 32. kola Primera División

Atlético je stále na čele.

Pomedzi európske štvrťfinálové pohárové dvojsúboje si v Španielsku cez víkend odkrútili už 32. ligové kolo.

Prvé tri celky opäť vyhrali, a tak sa nič nemení na ich poradí ani na bodových odstupoch. Lídrom ostalo Atlético, druhá je Barcelona a tretí Real Madrid. K víťazným tímom kola sa pridali aj štvrtý Athletic a piata Sevilla. Celky na 6.-10. mieste boli všetky neúspešné, len Valencia získala bod vo Valladolide. Druhá polovica ligového pelotónu pokračuje v neľútostnom súboji o záchranu a tam sa to trocha mieša. Trojku vypadávajúcich momentálne tvoria Getafe, Almería a Betis.

 
13. kolo bolo ďalším, v ktorom boli úspešnejší hostia: 12:15, 3-3-4, skóre: 16:17.

V 32. sa karta otočila. Domáci - hostia 19:10, 6-1-3, skóre: 18:11. Domáci teda dali o dva góly viac, ale celkovo ich padlo o čosi menej. Jedno stretnutie skončilo bez gólov. V oboch kolách boli trojbodoví: Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Athletic a aj Rayo Vallecano.

Na Slovensku cez týždeň robil radosť tenis, konkrétne, že sa Dominika Cibulková dostala do top 10 a Čepelová famózne zdolala v Charlstone Serenu Williamsovú. Medzi chlapmi zasa zažiaril debutant v Davis Cupe Gombos. A v ďalších dvoch úžasne dramatických zápasoch sme získali rozhodujúce body. To českí chlapci hrajúci o vyššie méty si v semifinále poradili s Japonskom. Aj bez Berdycha A tiež im stačili tri zápasy.

Víkendový futbal zaujímal u nás tradične trocha menej ľudí, to v Španielsku to opäť žilo, hoci zástupcovia v pohárovej Európe mali za sebou poväčšine zlý týždeň. Barcelona a Atlético po vzájomnej remíze 1:1 v prvom štvrťfinálovom zápase LM síce získali v la Lige tri, ale neoslnili. Pohodovejšie úspech zo súboja s Dortmundom potvrdil v Primere Real. Sevilla si spravila chuť po prehre v EL v Porte, Valencia po výbuch v Bazileji nedokázala vyhrať ani v ligovom súboji .

O ligové body sa začalo hrať opäť už v piatok večer.

Almería – Osasuna 1:2 (Osasuna – Almería 0:1)

Po dvoch vydarených zápasoch s mužstvami z vrchnej polovice tabuľky Almería druhý krát po sebe zlyhala s priamym súperom v boji o záchranu. Po prehre vo Valladolide stratila tri body aj doma s Osasunou.

Hostia už tiež veľmi potrebovali bodovať. Podarilo sa im to vďaka zásahom Oriola Rieru a Arribasa v prvom polčase. Na začiatku obidvoch gólových akcií bol mladý Roberto Torres, ktorý opäť raz predviedol výkon hodný povšimnutia. Za dobrú prácu svojich zverencov pochválil aj kouč Javi Gracia.

Domácim sa podarilo iba znížiť gólom Soriana a nepotvrdili tri body donesené v novembri z Pamplony.

Sympatické gesto hráčov Almeríe k Svetovému dňu povedomia o autizme.

V sobotu boli na programe zápasy tímov, ktoré spolu cez týždeň zohrali spomenutý prvý zápas štvrťfinále Ligy majstrov. Keďže remíza 1:1 sa zrodila na Nou Campe, spokojnejší sú hráči Atlética.

Atlético – Villarreal 1:0 (Villarreal – Atlético 1:1)

Krv, pot... a (namiesto sĺz) líderská pozícia pre Atlético, ako hlásali  na Marce.

Atlético bojovalo, čo mu sily stačili s dobiedzajúcim Villarrealom aj s vlastnou únavou a madridské tím podporovalo úžasné domáce hľadisko. Tréner ponorky Marcelino vyhlásil, že ak tímu Chola Simeoneho tie sily vydržia, je ašpirantom na... všetko.

Ani samotný argentínsky kouč si nevedel vynachváliť svojich zverencov, ich usilovnosť, zanietenie, pokoru...

Jediný gól stretnutia dal v 14. minúte po rohu hlavou Raúl García. Pred tým ako skóroval, však strčil do obrancu hostí, čo by pri niektorých tímoch zabralo 90 % hodnotení zápasu.







Aj Atlético venovalo deň zápasu deťom.

Milé, len keby to nebola taká nuda.

Barcelona – Betis 3:1 (Betis – Barcelona 1:4)

Barcelona si svojich 90 % zabezpečila už v 15. minúte, keď po (jasnom) faule na Alexisa kopal Messi penaltu. Ale potom sa zrodili aj ďalšie zaujímavé situácie, takže na nekonečné rozoberanie je toho viac.

Druhý gól padol až v 66. minúte. Vlastný. O všetkom tak vlastne rozhodol obranca Betisu Jordi Figueras. Prvý gól zariadil faulom a druhý zrazením lopty do vlastnej siete. Slovami Marcy: Barcelone pomohol San Jordi (=svätý Juraj – patrón Katalánska).

Betis ale zistil, že proti Barcelone, ktorá zas ide len akosi na pol plynu, môže skórovať aj do jej brány. Kanonieri Jorge Molina a Rubén Castro ale nastúpili až v druhom polčase a hoci druhý menovaný naozaj skóroval, nestačilo. Barcelona po ruke Amayu kopala aj druhú jedenástku. Messi dal, hoci až z dorážky, keď Adán jeho strelu vystihol, a tak Messi – Jordi 2:2, Barcelona – Betis 3:1.



Ty sa ešte vydržíš dívať na tú našu obranu?

Atléti teda nič moc, ale Barça s ďalšou kopu nevyužitých príležitostí a chabou domácou výhrou nad posledným tímom ich ešte tromfla. Ťažko aj pomyslieť, že sa má o pár dní pobiť o postup v LM. Iba že by sa objavil ďalší svätý.  

Toho by Barcelona potrebovala asi aj niekde vo FIFA. Určite by ho vymenila za viceprezidenta Realu. 

Real  Sociedad – Real Madrid 0:4 (Real Madrid – Real Sociedad 5:1)

Posledný do trojky nastúpil vonku a ani nie hocikde, ale na horúcej Anoete. A predsa to Real, ten Real, čo prednedávnom pobabral dva kľúčové súboje po sebe (El Clásico a zápas v Seville), na rozdiel od Atlética a Barcelony zvládol excelentne. Tak ako zvládol ako jediný španielsky zástupca na medzinárodnej scéne svoj duel cez týždeň. V LM to bola trojgólová pomsta Dortmundu za minuloročné vyradenie a na Anoete to napokon zvládli ešte o gól lepšie.

Prvý sa pred prestávkou presadil Illaramendi, ktorý pred sezónou prišiel práve z Errealy. V druhom polčase strelil gól Bale, ktorý žiari stále jasnejšie. V poslednej desaťminútovke to pre Real ešte prikrášlili Pepe a Morata. A ešte bonus: toto bol piaty zápas v La Lige bez Cristiana a všetky dokázal Real aj bez svojej hlavnej hviezdy vyhrať.

Snaha bola, ale ubrániť sa to nedalo,

preto mohla vypuknúť oranžová biela radosť.

Vo futbale, aj v celom športe sa všetko strašne rýchlo mení. To klišé som mala v hlave ešte viac ako pri španielskej Primere, pri sledovaní štvorhry našich v Davis Cupe (z 0:2 na sety a odvrátení brejku v treťom na 3:2) a pri reportážach z Corgoň ligy. Nitrička mi prehrala a Dunajská Streda remizovala – blbé, ale sú aj dôležitejšie veci – tešila som sa, že Banská Bystrica vyriešila kritickú finančnú situáciu a konečne aj vyhrala v Ružomberku. A sú aj horšie veci – otrasný zákerný faul dunajskostredského hráča na senického Kóňu. Skončilo to zlomenou ihlicou a odtrhnutými väzmi v členku a už na prvý pohľad to vyzeralo, ako že Pepe sa má čo učiť.

Španieli hrali tradične ešte aj vtedy, keď sa u nás ľuďom o futbale nanajvýš tak sníva.

Rayo Vallecano – Celta Vigo 3:0 (Celta Vigo – Rayo Vallecano 0:2)

Rayo sa otriaslo z manity od Realu, udelilo trojku Celte a bodovo sa na ňu dotiahlo.

Domáci vyhrávali od 25. minúty, keď skóroval Rochina. Po prestávke sa to dvakrát podarilo Buenovi, hoci zisk troch bodov ohrozil ľavý obranca Raya Rat, ktorý bol vylúčený v 18. minúte druhého dejstva. No Celta nemala svoj deň, a tak  domáci ešte jeden pridali a pohodlne doviedli súboj do víťazstva a tréner Paco Jémez, ktorý v úvode sezóny prehlásil svoj tím za najväčšie s.ačky La Ligy, zrazu prezentuje zámer skončiť medzi prvými desiatimi mužstvami.

Predsa len prišli už v priebehu zle začatej sezóny lepšie časy, keď sa Rayo môže so svojimi fanúšikmi tešiť z výhry a z miesta v tabuľke mimo kritických miest..

Rayo a Celta s 36 bodmi sú momentálne na 12., resp. 13. mieste, lebo v nedeľu poobede ich predbehla Málaga.

Málaga – Granada 4:1 (Granada – Málaga 3:1)

Schusterovi chlapci síce v ligovej súťaži trocha váhali, ale v poslednej dobre zvládli súboje s tímami z druhej časti tabuľky (27. kolo: v Pamplone 2:0, rovnako v 29. kole vo Vigu a v 31. V Seville nad Betisom triumf 2:1) a vyšvihli sa do jej čela.

Naopak, Granada momentálne akosi nedokáže reagovať na zlú situáciu. V predchádzajúcich dvoch kolách prehrala a nedala ani gól (doma s Levante 0:2 a v Madride s Atléticom 0:1). V nedeľu dostala prvé dva góly po rohoch zahrávaných Samuelom a zakončených hlavou Camacha. Pred prestávkou dostala možnosť znížiť z penalty. Caballero ale strelu El Arabiho kryl.

Krátko po začiatku druhej časti stretnutia dostala rovnakú šancu Málaga a tá ju aj využila. Do tretice bol v góle zamotaný Camacho. Jedenástka sa kopala za faul Murilla na neho. Ambarat premenil. Štvrtý gól domácich pridal striedajúci Juanmi a hostia už len znížili vďaka neúspešnému exekútorovi penalty – El Arabimu. 

Konečne to zase vyšlo aj doma.

Elche – Getafe 1:0 (Getafe – Elche 1:1)

V ďalšom súboji slabšej časti tabuľky sa predstavili sa na štadióne Martínez Valero predstavili domáci a Getafe. Hostia v minulom kole na Mestalle konečne pretrhli svoju hrôzostrašnú sériu bez výhry, aby teraz načali ďalšiu. 

Rozhodla o tom „miliónová“ hlavička Boakyeho z poslednej akcie zápasu. Nováčik Elche sa tak stále udržuje nad pásmom zostupu a kým kormidelník hostí Cosmin Contra lamentoval, že takto sa nemôže prehrávať, domáci tréner Fran Escribá sa vyjadril, že futbal jeho tímu dlhuje oveľa viac ako tento jeden gól, takže aspoň niečo splatil.

Nevyzeralo to tak,
                       
                                              ale napokon predsa len vypukla domáca radosť.

My s ocinom sme si zatiaľ boli pozrieť u krstných na telke Liverpool. Nebol to proti West Hamu zrovna jeho najlepší výkon. Ani Suárezovi to nestrieľalo, hoci dvakrát trafil brvno. Gerard ale premenil obidve oprávnené jedenástky a nakoniec to Liverpoolu neskomplikoval ani gól West Hamu tesne pred prestávkou, pri ktorom rozhodcovia nezaregistrovali faul Carrolla na brankára Mignoleta. Už deň predtým zvládli svoje zápasy Chelsea a Manchester City. Naopak, Arsenal je už vyzerá byť z hry von. Vyškolil ho Everton pod vedením španielskeho trénera Roberta Martíneza, ktorý sa už na Arsenal z 5. priečky nepríjemne tlačí.

Bundesligový majster Bayern už druhé kolo po sebe nevyhral, dokonca po 53 kolách prehral – v Augsburgu 0:1. Prehra Leverkusenu odpálila z trénerskej lavičky Hyypiäho. Druhý Dortmund aj tretie Schalke bodovali naplno.

A v Španielsku prišli na rad neúspešní z bojov Európskej ligy.

Sevilla – Espanyol 4:1 (Espanyol – Sevilla 1:3)

Po prehre v Porte 0:1 si Sevilla napravila chuť ligovou výhrou na svojom štadióne.

Ďalší ašpirant na pohárové priečky Espanyol jej to uľahčil nedôsledným pokrývaním hráčov vo vlastnej šestnástke. Prvý sa pohodlne presadil M´Bia a po ňom si loptu ideálne spracoval a zakončil Gameiro. Druhý gól dal francúzsky útočník po krásnej narážačke s Marinom. To už bolo po tom, ako Espanyol znížil. Na začiatku druhého polčasu totiž Fazio fauloval Stuaniho a Sergio García sa z bieleho bodu nemýlil. Na konci zápasu sa k peknému úspešnému zakončeniu dostal aj Rakitič, ktorý tentoraz vybehol na trávnik len ako striedajúci hráč.

Debutant v bráne Espanyolu Germán Parreño toho mal na konci plné zuby.

Keďže Real Sociedad a Villarreal prehrali, Sevilla si upevnila piatu priečku a s vervou sa môže pustiť do otáčania polčasovej pohárovej prehry v EL. 

Ďalší šťastný koniec. Čo vo štvrtok?

Valladolid – Valencia 0:0 (Valencia – Valladolid 2:2)

Valencia utrpela v prvom štvrťfinálovom zápase EL ešte krutejšiu porážku v Bazileji. Zo Švajčiarska odchádzala s trojkou a aspoň trocha odčiniť sa ju vybrala v nedeľu k Pucele. Veľmi sa jej to ale nepodarilo, hoci príležitostí na to mala dosť.

Čisté gólovky spálili Alcácer, Vargas aj Piatti.

Domácim hrdinom bol brankár Jaime. Svoj tím udržal po tomto kole tesne nad zostupovou priepasťou.

Valencia momentálne vyzerá byť mimo – aktuálnej aj nasledujúcej edície Európskej ligy.

Na ihrisku sa bojovalo, ale tak ako sa začalo, tak sa aj skončilo bez gólov.

No a aby sa nezabudlo na Čechy. V centre plkátkového záujmu bolo stretnutie Znojmo – Zbrojovka Brno, a keby neskončilo remízou 1:1, tak je možno ešte pikantnejšia zábava. A inak, Sparta ešte stále v tejto ligovej sezóne nenašla premožiteľa.

Vo Francúzsku potvrdil svoje suverénne vedúce postavenie PSG, v Taliansku zasa vládne Juventus. V pondelkovej dohrávke vystrieľal dvomi gólmi výhru nad Livornom Fernando Llorente. Neapolu sa po prehre 0:1 asi definitívne vzdialila druhá priečka, na ktorej je usadený AS Rím.

V pondelok sa už tradične dohrávalo kolo aj v Španielsku:

Levante – Athletic 1:2 (Athletic – Levante 2:1)

V Ciutat de Valencia vybavili Baskovia zápas už v prvom polčase, a to San José už v 12. minúte nepremenil penaltu. Loptu poslal po ľavej strane brány Keylora Navasa. Dva razy však v prvej časti hry skóroval útočník Aritz Aduriz.

Čo sa nepodarilo stopérovi San Josému do súperovej brány, to sa mu podarilo do vlastnej. V 66. minúte bolo po jeho vlastencovi 1:2, ale Levante sa na gól nezmohlo.

Po 4. priečke Sevilly dlhšie pokukovali Villarreal a Real Sociedad. Nový bezprostredný záujemca je Sevilla, ktorá vyhrala aj v tomto kole, Athletic však zareagoval rovnako výhrou a udržala si 6-bodový náskok.

San José neodohral veľmi šťastný zápas.

1 komentář:

  1. Slovensky zpravodaj 32. kola :p

    Chvalim za Zbrojovku zlatko, ale zapomnelas na Kometu :(

    OdpovědětVymazat