úterý 13. května 2014

O menších a väčších zlyhaniach – Zhrnutie 37. kola Primera División


V Španielsku vládnu emócie. Peknou ilustráciou je tréner Atlética Cholo Simeone.

Tak to v Španielsku vyšlo – vzrušenie do posledného kola, o titule sa v ňom rozhodne v priamom súboji. Zainteresovaná (v 37. kole ešte) trojka si veľmi dobre uvedomovala, o čo sa hrá, ako veľmi záleží na bodoch z tohto kola... a všetci zlyhali. Atlético zvládlo aspoň vyrovnať, Barcelona aspoň neinkasovať a Real nezvládol nič, takže ten je z boja o ligový titul vonku. V boji o záchranu je to komplikovanejšie vzrúšo, o možných konečných variantách vyčerpávajúco informoval aimar.


V 18. ligovom kole – prvom tohtoročnom, vonku zvíťazili len Villarreal a Atlético, a tiež ako jediní vonku skórovali. Atléti v Málage len raz, zato Villarreal vo Vallecas 5-krát. Bod si od Pucely doniesol aj Betis a už aj vieme, na čo mu bol...

18. kolo štatisticky – domáci: hostia 22 bodov: 7 bodov, 7-1-2, skóre: 20:6.

Štatistické výsledky 37. kola sú celkovo dosť podobné: 20:7, 5-4-1, skóre: 16:8. Viacero tímov skórovalo aj vonku, ale na výhru to stačilo len jednému – Almeríi v Granade (0:2). Valladolid dal síce v Seville Betisu až 3 góly, ale dostal 4.

Finiš La Ligy sa priblížil a s ním aj jednotné časy zápasov.

Ešte pred začatím bojov 37. kola sa v Bielorusku rozbehli Majstrovstvá sveta v hokeji. Česi naň zamierili s kvalitne zostaveným tímom, Slováci s neskúseným mužstvom, ale v čele s ostrieľaným Šatanom aj skúseným Nagyom a od začiatku bolo počuť, že aj s veľa fanúšikmi, čo robili super atmošku. Hneď úvodný zápas týchto tímov bol ich vzájomný, Slováci v ňom príjemne prekvapili, ale Česi sa úplne zaskočiť nenechali a Jágr v predĺžení rozhodol. (Teda houby, čo píšem, nerozhodol, ako ma upozornil acík. On len vyrovnal. Len v hlave to mám ako rozhodujúci moment. Klepiš to bol v predĺžení, keď už v riadnom čase si český tím so slovenským neporadil. Ale aci je nejaký podráždený. Ste naňho v Plkátku tvrdí :-)) So spolubývajúcimi sme po závere ešte dopili vínko a dojedli čipsy a zhodli sa, že Ružička by sa so svojím účesom veľmi hodil do takého 20 rokov starého filmu o družstevníkoch. V Plkátku sa rozoberajú boje aj vo Fante a jej rebríček a ace si tradične, bez konkurencie, ide aj ten svoj - o najtrápnejšie hodnotenie hokejového diania (tady ty cinty © aimar).

No a ďalej pokračujú naše hokejové repre – jedna zle a druhá ešte horšie.

Dva z troch zápasov vyňatých z hlavného pelotónu 37. kola Primery sa odohrali v sobotu, obidva vo Valencii. V oboch boli víťazní domáci.

Villarreal – Rayo Vallecano 4:0 (Rayo Vallecano – Villarreal 2:5)

Rayo docestovalo z Madridu do Valencie zahrať si o tri body, ktoré preň v podstate nič neznamenali. To ponorka mala pred sebou ešte stále možnosť zabojovať o 6. priečku a vyhnúť sa tak predkolu EL.

Na ihrisku odlišnú motiváciu aj bolo poznať. Villarreal sa do hostí zahryzol a odprevadil ich 4 kúskami v ich sieti. V prvom polčase skórovali Uche a Bruno. V druhom Pereira a Jaume Costa.

Stretnutie sa, žiaľ neobišlo ani bez vynútených zranení kvôli zraneniam. Na strane domácich museli byť vystriedaní Cani a Bruno a z celku Raya Borja López.

Tréner Raya Paco Jémez akoby rozmýšľal, či teraz ešte má zmysel robiť cirkus.

Levante – Valencia 2:0 (Valencia – Levante 2:0)

Vo valencijskom derby sa karta oproti prvému vzájomnému zápasu obrátila a Levante po výhre nad Atléticom potvrdilo vydarenú sezónu aj porážkou mestského rivala.

Ako bonus Levante preskočilo v tabuľke práve Valenciu. Doteraz v La Lige granotas nikdy neskončili pred netopiermi. Teraz to majú pred posledným kolom vo svojich rukách.

Na prvý gól sa ale muselo dosť dlho počkať a následne aj na jeho uznanie. Cca. 20 minút pred koncom lopta skončila v sieti Valencie, ale postranný odmával ofsajd. Okamžite sa k nemu zhŕkli hráči, aj hlavný rozhodca Velasco Carballo a diskutovalo sa. Aj tréner hostí Pizzi a domáci kapitán Juanfran si to chceli vydiskutovať, keby sa dalo, asi aj ručne stručne. Nakoniec bol gól Ángela uznaný „vďaka“ tomu, že loptu zasiahol aj Ricardo Costa. O desať minút ešte jeden zásah do siete pridal ľavačkou Rakúšan Ivanschitz.

Výbornú sezónu uzatvára aj kostarický brankár Levante Keylor Navas, zatiaľ čo tréner Valencie Pizzi berie na seba zodpovednosť za zlú sezónu Valencie. Ale tak, boli už aj horšie.

Spokojné posezónne lúčenie sa s domácimi divákmi na Ciutat de Valencia.

V nedeľu mal ešte jeden súboj výnimku z hlavného hracieho času. Baskovia zohrali svoje derby o 17:00, t.j. dve hodiny pred ostatnými 7 stretnutiami kola.

Athletic – Real Sociedad 1:1 (Real Sociedad – Athletic 2:0)

A na novom San Mamés sa lúčilo po bratsky. Za remízu 1:1 sa delilo po bode. Prvý gól dal Munian, snáď najlepší hráč zápasu. Vyrovnal Agirretxe, krátko po naskočení do zápasu, po centri od Velu.

V poslednom kole sa zvedie priamy boj o priamy postup do EL, a to medzi Errealou a Villarrealom.

Muniainovi to v nedeľu šlo.

Ale niektorí sme miesto toho vynervovane sledovali, či Liverpool otočí zápas s Newcastlom. Už to bolo aj tak jedno, už aj v minulom kole, keď plakali ako najatí, už to bolo v rukách Manchestru... ale Pane Bože, prosím, nech to neskončí zápasom prehratým vlastným gólom Škrtela... prosím, nie! Neskončilo, fuuh. Liverpool otočil, ale Manchester City už nezaváhal, a tak Moua pokoril Pelle. Šak to neznie tak zle.

Slovenskú ligu vyhral Slovan. Nitra mi stále na spodku tabuľky zaostáva, u predposlednej Dunajskej Stredy remizovala 1:1, ale pán tréner Hudec ešte verí. Tak si nebudeme robiť veľké nádeje, ale ešte nejaké sú, minimálne je odhodlanie sympatické. Inak v tej Dunajskej v otrasnom počasí, v daždi, bolo skoro 7 000 divákov, na domácom zápase Slovana, kde sa oslavoval titul, niečo cez 1 200. Je to u nás sranda. Stačí, keď si prečítate titulky článkov: “Galis vie, že slovanisti sa opíjajú, ale nič s tým nenarobí.“

Atlético – Málaga 1:1 (Málaga – Atlético 0:1)

Ale poďme už my pekne na samý vrchol tabuľky, k ohromne fandiacej mase na Vicente Calderón, kde to už mal Adrián na kopačke, ale Willyho ruka osudovo zasiahla...

Ale pekne po poriadku: Atléticu chýbal kanonier Costa. Aspoň hráčom na ihrisku. Televízni diváci ho videli na obrazovke každú chvíľu – ako niečo je, zadumane pozerá na ihrisko, teraz je niečo iné...

Mirandovi zase robil stopérskeho parťáka miesto Godína Alderweireld. Práve ten však bol nešťastne zamotaný v prvom góle, ktorý dosiahol Samuel. Atlético v miernom kŕči nie a nie skórovať. A David sa tak snažil, jaj, Hneď na začiatku brvno... Nakoniec to prelomil a svoju chybu odčinil Alderweireld. Myslím, že svojím premiérovým gólom. Blízko bol aj celkový triumf, v závere prišla šikovná strela striedajúceho Adriána, ale Caballero ju vytlačil spod brvna. Na Nou Campe už mohli pripravovať len pasillo... Ale zaujímavejšie bude.

Podpory tu bola,

ale oslavy sa ešte nekonali.

Elche – Barcelona 0:0 (Barcelona – Elche 4:0)

Barcelona už túto sezónu všeličo pokašlala, ale vďaka (ani nie tak úprimnej) dobroprajnosti iných stále dostáva novú šancu. V Elche nedokázala skórovať. Ani Messiho strelecké pokusy sa neujali. A niežeby pri troche (ne)šťastia nemali z čoho aj nejaký gólik dostať.

No a Pinto tiež dobre dokáže zvyšovať adrenalín, keď sa hrá na obrancu s kopou hráčov za chrbtom – pred svojou nechránenou bránou.

Elche je zachránené a Barça má pred sebou ešte jednu šancu... a ťažko si tipnúť. No Mascherano tipuje, že „pre niektorých z nás to bude asi posledný zápas v drese Barcelony.“

Ostane Barcelona na kolenách alebo predsa len vzlietne? Iniesta verí v schopnosti Bsarcelony.

Celta – Real Madrid 2:0 (Real Madrid – Celta 3:0)

Na európskej scéne to Real dotiahol už do finále LM, posledný krok pred ním bol priam triumfálny, zato v La Lige... tu sa s Barcelonou hrá hru o väčší trapas a celkom sa mu v nej darí. Cez týždeň zlyhal vo Valladolide, v nedeľu išiel potešiť divákov do Viga.

Zverenci nádejného trénerského kandidáta na post v Barcelone, Luisa Enriqueho, zvýšili svojmu koučovi kredit porážkou Realu. Realu, ktorý nastúpil s jediným útočníkom, a tým bol Morata, čím sa neznižujú jeho kvality, ale poukazuje sa na jeho aktuálne miesto v základe – výnimočné. Chyby pri góloch divákom predviedli dvaja elitní madridskí hráči – Sergio Ramos a Xabi Alonso a góly zasa Charles. Celta končí sezónu skonsolidovaná, spokojná... len uvidíme, čo bude ďalej.

Real má pred sebou tiež ešte jednu velikánsku šancu, ale nie v La Lige.

Ako sa dávajú góly Realu? Ále, ľahko.

Getafe – Sevilla 1:0 (Sevilla – Getafe 3:0)

Ďalší súboj, v ktorom slávila úspech túžba po záchrane. Vystrelil ju Escudero. Tri body majú cenu zlata, hoci neboli dosiahnuté proti tej najsilnejšej Seville a aj to nie ľahko.

„V žiadnom prípade sme nenechali La Ligu bokom, ani sme nepreukázali nedostatok rešpektu voči ostatným ligovým tímom,“ povedal Unay Emery. No čo už mal povedať. A čo už mal robiť, keď chce, aby boli jeho hráči čo najlepšie pripravení na finále EL, ktoré sa hrá v Turíne už v stredu – 14.5. Tak tých kľúčových nepostavil no.

Oslavy víťazstva v podaní Diega Castra.

Granada – Almería 0:2 (Almería – Granada 3:0)

Almería si v poslednej dobe poriadne pomohla. Tri výhry v posledných troch zápasoch jej pred posledným kolom zabezpečili trojbodový náskok pred prvým vypadávajúcim. Vďaka výhre v tomto poslednom na Los Cármenes stlačila Granadu o bod pod seba.

Hostia sa dostali do pohody hlavne po góle z jedenástky. Zákrok Frana Rica potrestal gólom Verza. Pár minút pred koncom padol aj druhý gól z pokutového kopu. Tentoraz bol úspešným exekútorom  Aleix Vidal.

Veľa pokoja nedeľný zápas na Los Cármenes nepriniesol.

Betis – Valladolid 4:3 (Valladolid – Betis 0:0)

Remizujete s Realom a v nasledujúcom zápase prehráte u posledného, jasne vypadávajúceho. Gólový hrdina zo záveru posledného súboja v závere tohto existenčného, za stavu 3:3, spáli dve šance. Vyhrávate už v 1. minúte 1:0, potom 2:1, 3:2 a nakoniec prehráte gólom z nadstaveného času 3:4. To bola smutná sonda do života súčasnej Pucely.

Vypadávajúci Betis sa k tomuto súboju postavil zodpovedne a trénerovi hostí JIM-ovi neostávalo iné, len apelovať na profesionalitu hráčov Betisu v poslednom kole proti Osasune. Jeho tím bude zatiaľ bojovať o ligový život s Granadou. Jeden z nich určite vypadne, možno obaja.

Toto snáď ani nie je možné.

Espanyol – Osasuna 1:1 (Osasuna – Espanyol 1:0)

Ďalší bezprostredne ohrozený tím, momentálne tretí od konca, čiže vypadávajúci, je Osasuna.
Espanyol už môže byť pokojný. V zápase na Cornellá El-Prat vyhrával od 21. minúty, kedy skóroval Colotto. Osasuna dokázala reagovať vďaka Acuñovi, ale viac gólov už nedala. Má to na konci veľmi ťažké, ako vlastne skoro každý rok.

Hráči Osasuny ďakujú svojim výborným fanúšikom ktorí ich prišli podporiť do Barcelony.

V Čechách si zastrieľal majster Sparta v zápase s (teraz už) posledným Olomoucom (5:0). Brno vyhralo 2:0 nad Slaviou... ja som tuším dobre nesledovala Plkátko.

Aj vo Francúzsku už majú majstra. Titul obhájil PSG a najlepším strelcom súťaže sa stal druhý raz po sebe Ibrahimovič z parížskeho majstrovského kádra.

V Nemecku majú ligového šampióna v podobe Bayernu už od marca. Z Bundesligy rekordný ôsmy raz zostupuje Norimberg. Spolu s ním vypadáva Braunschweig. Hamburg má ešte šancu zachrániť sa v baráži.

V Taliansku je prvá trojka už dlhšie jasná:1. Juventus – 2. AS Rím – 3. Neapol. Zostupujúcu trojicu vytvorili Bologna, Catania a Livorno.


Nuž ale najnapínavejšie to futbalový osud tento rok vymyslel v Španielsku...

3 komentáře:

  1. škoda no, tá Málaga sa mala zvládnuť, vôbec sme si nepriali drámu na koniec :/

    OdpovědětVymazat
  2. Jagr nerozhodl, ten vyrovnal, ale je to jedno, dulezita informace je ta, ze CR si se Slovenskem opet vytrelo zadek :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale musíš priznať, že tentoraz sme neboli zrovna najjemnejší toaleťák :D

      Vymazat