středa 11. června 2014

Casillasov lov na rekordy



 

Španielska reprezentačná jednotka v bráne môže v Brazílii vytvoriť niekoľko nových brankárskych rekordov.

Casillas je jednotkou výberu La Furia Roja aj úradujúcou jednotkou sveta. Kapitán Španielska totiž ukončil posledný svetový šampionát v JAR s trofejou pre víťaza v rukách. Vo finále zneškodnil Holanďanovi Robbenovi stopercentnú šancu, pred kamerami od neho dostala pusu jeho priateľka v role televíznej reportérky, po lícach mu stekali slzy šťastia...

O 4 roky neskôr legenda v španielskej bráne, gólman, ktorý už viackrát dokázal svoje meno posunúť pred také pojmy, akými sú Zamora, Iribar či Arconada, stojí pred viacerými výzvami na prekonanie rekordných zápisov. V Brazílii to budú Casillasove štvrté majstrovstvá sveta.

Už je to dávno, keď bol v roku 2002 do brány La Rojy povolaný mladý chlapec, poznajúci zo sezóny pocit nervov na striedačke. Ubehlo 12 rokov a jeho štvrtá účasť na Mundiale prichádza tiež po sezóne, kedy bol zväčša náhradníkom. V dvoch súťažiach však chytal za svoj Real pravidelne a obidve skončili triumfom kráľovského madridského klubu: Liga majstrov a Copa del Rey.

V piatok sa pred Ikerom otvoria dvere k novým métam, ktoré môže dosiahnuť ako prvý od počiatku dejín futbalových majstrovstiev sveta. Tie sa začali písať 13. júla 1930 v uruguajskom Montevideu. Prvý zápas odohrali Francúzsko a Mexiko a prvými mužmi v bránach boli Thepot a Bonfiglio.

Prvú šancu na prepísanie futbalových dejín bude mať San Iker ohľadne minút bez inkasovaného gólu. Z Južnej Afriky si ich doniesol 433. Tam ho naposledy prekonal Čiľan Rodrigo Millar. Bolo to v Pretórii, ešte v skupinovej fáze, na začiatku druhého polčasu stretnutia s konečným výsledkom 2:1 pre Španielskom. La Roja potom výsledkami 1:0 dokráčala až k titulu. Casillas je vzdialený už len 84 minút od rekordu Waltera Zengu. Taliansky brankár na domácom šampionáte chránil bránu 517 minút bez toho, aby lovil loptu zo siete. Vydržal celú prvú fázu, osemfinále, štvrťfinále a 67 minút zo semifinálového súboja, kým ho neprekonal Argentínec Caniggia. Ak Španielsko neinkasuje od Holanďanov 85 minút, Iker sa dostane v tejto štatistike na čelo.

Ak La Roja nedostane gól v celom zápase, vyrovná počin Talianska z roku 1990 a Švajčiarska z obdobia 2006-2010, a to 5 zápasov v rade s čistým kontom na MS. V tomto aspekte sú na tom momentálne najlepšie ako tím Švajčiari. 4 zápasy (a tým vlastne celý turnaj) s čistým štítom si pripísali v roku 2006 v Nemecku (v ich bráne bol Zuberbühler a v osemfinále vypadli až po penaltovom rozstrele). V roku 2010 (kde už chytal Benaglio) pribudla ďalšia deväťdesiatminútovka z vyhratého zápasu v Durbane proti Španielsku a 75 minút zo zápasu proti Čile, keď minútovú šnúru preťal na cifre 555 Mark González. Prirátať ešte môžeme 4 minútky zo šampionátu z roku 1994. V USA, v 86. minúte osemfinále, poslal loptu do brány tímu z krajiny helvétskeho kríža zo značky pokutového kopu španielsky reprezentant Begiristain. Španielska selección vtedy vo Washingtone slávila výhru 3:0.

Od svojho prvého odchytaného stretnutia na MS, v roku 2002, ostal Iker neprekonaný v 7 prípadoch: v Kórei v stretnutí s Írskom, v 2006 v Nemecku v súboji s Hondurasom a pred štyrmi rokmi v zápasoch s Portugalskom, Paraguajom, Nemeckom a Holandskom. Počas predchádzajúcich 19 turnajov najviac zápasov s nulou na konte inkasovaných gólov nazbierali Angličan Shilton (1982-1990) a Francúz Barthez (1998-2006), a to okrúhlych 10.

Aj ak by sa mu nepodarilo dostatočne zabodovať v tejto kategórii, Casillas má možnosť stať sa prvým kapitánom, ktorý zodvihne nad hlavu pohár pre majstra sveta dvakrát či prvým brankárom s dvojnásobným ocenením Zlatá rukavica. Len 3 stretnutia mu chýbajú na vyrovnanie 18 odchytaných na MS, čo je rekord držaný Maierom. Za Nemcom sa v rebríčku nachádzajú 17-zápasoví Shilton (Anglicko), Zoff (Taliansko) a Barthez (Francúzsko). Casillas so súčasnými 15 už v prvom súboji Španielov na tohtoročných MS proti Holandsku vyrovná Zubiho zápis španielskeho gólmana s najviac zápasmi na svetových šampionátoch a ak všetko pôjde dobre, môže Iker za sebou nechať aj spomínaného nemeckého majstra sveta z Mníchova 1974.

San Iker zneškodňuje penalty aj mimo rozstrelov, v riadnom hracom čase. Podarilo sa mu to v roku 2002 v osemfinále proti Írsku, hoci práve z jedenástky Írsko vyrovnalo Keanom v 90. minúte a napokon došlo k rozstrelu. Úspešní boli Španieli v pomere 3:2. V 2010 chytil Casillas jedenástku, ktorú kopal Paraguajčan Cardozo v štvrťfinále za stavu 0:0. Vtedy dramatickú zápletku zabezpečilo to, že Španieli kopali penaltu hneď po následnom protiútoku, ale Xabi Alonso v, rozhodcom nariadenom, opakovaní zlyhal. V 83. minúte rozhodol gólom z hry Villa. Ak španielska jednotka zabráni nejakému gólu z pokutového kopu v Brazílii, stane sa prvým mužom v histórii s tromi takýmito úspechmi na MS. Už teraz je jediným brankárom, ktorému sa to podarilo na dvoch rôznych finálových turnajoch o majstra sveta. Poliak Tomaszewski (Nemecko 1974) a gólman USA Friedle (Južná Kórea a Japonsko 2002) boli proti strelcom z bieleho bodu úspešní dva razy na jednom šampionáte.

Z Južnej Afriky prichádza na majstrovské pokračovanie v Brazílii La Roja ako tím, čo nedostal žiadny gól vo vyraďovacej časti a celkovo len 2 počas celého turnaja. To sa predtým podarilo len dvom krajinám a obidve sa stali svetovým šampiónom: v roku 1998 (1 gól v skupine a jeden v semifinále) s Barthezom v bráne a v roku 2006 Taliansko. Jeho svätyňu strážil Buffon a dostal takisto len jeden gól v skupine a jeden vo finále – z penalty od Zidana. Taliani sa napokon radovali z titulu po penaltovom rozstrele (5:3).

Napriek týmto príležitostiam na osobné rekordy a zápisy v histórii svojho športu a reprezentácie svojej krajiny, Ikerov pohľad sa sústreďuje na štadión Maracaná, kde by chcel 13. júla dvíhať nad hlavu trofej pre majstrov sveta a zapísať sa tak opäť do futbalových dejín s výberom svojej krajiny, ktorému robí kapitána.

Zdroj: Marca, Wikipedia

3 komentáře: