pátek 27. června 2014

Tretie zápasy na MS a španielske čiarky v štatistikách


La Roja sa lúčila s MS, David Villa sa lúčil s La Rojou.

Pre polovicu mužstiev boli záverečné zápasy v skupinách zároveň poslednými odohranými na brazílskom šampionáte. Medzi lúčiacimi sa je aj španielska reprezentácia. To bolo jasné už pred ich začiatkom. O osudoch viacerých tímov však rozhodovali.

23.6.2014 o 18:00 mali výkop tretie stretnutia skupiny B. Už predtým bolo rozhodnuté o postupujúcich aj končiacich. Smutnejšiu dvojicu tvorili Austrália a Španielsko. "Socceroos" zanechali na svetovej scéne sympatický dojem, hoci sa im nepodarilo získať ani bod. V poslednom zápase zachraňovali a zachránili svoju česť futbalisti La Rojy. Gólovo a dojato sa s repre lúčil jej najlepší strelec David Villa. V druhom polčase sa gólmi pridali anglickí legionári Torres a Mata.

V priamom súboji o skupinové prvenstvo alebo inak povedané – o to, kto sa vyhne Brazílii, porazili Holanďania Čile. Za chrbát čilského brankára Realu Sociedad (resp. už Barcelony) sa dostali dva góly, jeho spoluhráči neskórovali, a tak si „oranjes“ udržali turnajovú stopercentnosť.

V Á-čku mala postup vo vrecku už pred večernými súbojmi domáca Brazília. Z Kamerunu potom urobila ďalší tím končiaci MS na nule. Do čela tabuľky strelcov majstrovského turnaja sa vďaka dvom gólom dostala brazílska hviezdička Barcelony – Neymar. Nakoniec to bolo 4:1 pre favorita, ktorý sa v osemfinále stretne v juhoamerickom súboji s Čile.

V druhom polčase bitky o druhého postupujúceho prekvapivo hladko dominovalo Mexiko nad Chorvátskom a chvíľku dokonca ohrozovalo prvú pozíciu Brazílie. Prvé dva góly vsietili Mexičania, ktorí v minulosti pobehovali po španielskych ligových trávnikoch. Prvým bol ex-barcelonský Márquez a druhým Guardado. Ten strávil 5 rokov v klube Deportiva La Coruña a potom obliekal aj dres Valencie.

Aj v D-éčku bola zdemolovaná Európa. Angličania už skôr a v utorok zvyšok, čiže Taliani. Uruguaj sa totiž zahral na Slovensko. V Južnej Afrike to síce bolo s viac gólmi a bez vymyslenej červenej pre Talianov, ale tak, Slováci sa ťažko napodobňujú.:-) V Natale sa okrem toho aj hrýzlo. To zas dokáže málokto okrem Suáreza. Rozhodol ale Godínov hlavochrbát. Stopér Atlética sa stal uruguajským hrdinom.

Suárezov kútik výživy.




Prekvapenie turnaja, prvý juhoamerický postupujúci z tejto skupiny – Kostarika vyprevadil Angličanov remízou 0:0.

V C-skupine mala pred poslednými zápasmi zabezpečený postup Kolumbia. Ďalší juhoamerický osemfinalista nedal šancu Japonsku a po výhre 4:1 ho priklincoval na poslednom mieste s celkovým ziskom bodu.

V sobotu nás teda čakajú hneď dve juhoamerické osemfinále: okrem Brazília – Čile aj Kolumbia – Uruguaj.

V nedeľu sa nepredstaví ani jeden reprezentant únie CONMEBOL a aj keď to vyzeralo veľmi nádejne, zástupcu nebude mať ani Afrika. Európu okrem Holandska udržalo ako druhé v hre aj Grécko. V súboji s Pobrežím Slonoviny skóroval ako prvý pred koncom prvého polčasu Samaris, potom však zdvihol zástavu Afriky Bony Wilfried. Grékov posunul ďalej gól Samarasa z 93. minúty.

Nedeľné osemfinálové dvojice budú preto obe zložené z jednej reprezentácie Európy a jedného člena zóny CONCACAF: Holandsko – Mexiko, Kostarika – Grécko.

Štvrtok opäť patril hviezde Barcelony. Ak doteraz obstáli tvrdenia, že pre reprezentáciu Messi nie je kľúčový a vlastne ani moc dôležitý, dnes to budú tie, čo hovoria, že Argentínu dostal zo skupiny F do osemfinále v podstate sám. V zápase proti Nigérii (3:2 pre Argentínu) vsietil ďalšie dva góly. Statočne vzdorujúci súper, ktorý dva razy dokázal vyrovnať, nemusí byť napokon smutný. Aj africký zástupca z tejto skupiny postupuje ďalej. Bosna a Hercegovina si výhrou 2:1 nad Iránom aspoň trocha napravila reputáciu a ázijského zástupcu odsunula na spodok tabuľky s jedným bodom na konte. V drese víťazov sa gólovo presadil aj bývalý hráč corgoňligového Tatrana Prešov Vršajevič.

Potom sme sa konečne dočkali dvoch európskych postupujúcich zo skupiny. Európe zasnúbenou sa stala skupina E. Francúzom na postup aj na udržanie si prvej priečky stačila bezgólová remíza s Ekvádorom. V druhom súboji tejto grupy Švajčiari po vzore Francúzov nadelili trojku Hondurasu a tiež sa tešili z postupu. Hattrickom sa blysol Shaqiri, klubový zverenec trénera Guardiolu v Bayerne. Honduras ostal na MS bez bodu.

V pondelok sa v osemfinále stretnú tvárou v tvár Francúzi a prvý známy africký osemfinalista Nigéria a v utorok Argentínčania so Švajčiarmi.

Skupinu G ovládli Nemci. V poslednom stretnutí porazili výber USA 1:0. Neoslavuje však len tréner Löw, ale aj jeho bývalý nadriadený pri Nationalelf, v súčasnosti kormidelník americkej reprezentácie, Jürgen Klinsmann. Vďaka nakladačke od Nemcov už totiž Portugalcom nestačila ani výhra 2:1 nad Ghanou, bojujúcou s internými problémami. Víťazný gól strelila hviezda Realu a celého sveta, ktorá opäť raz ostane smutná, ale chlapsky priznala, že na vypadnutí nebolo nič nespravodlivé. Cristiano Ronaldo sa do štatistík MS zapísal jedným (dôležitým) gólom (a prihrávkou na jeden veľmi dôležitý), ale viac už nepridá. 

V zápase H-áčka sa asi rozhodilo rozostavenie Alžírcov pri ošetrovaní valencijského Feghouliho. Následne Rusi skórovali. V druhom polčase ale padla gólová hlavička aj do opačnej brány. A to stačilo na to, že miesto európskeho tímu sa do ďalšej fázy kvalifikoval druhý africký.  Jedno európske mužstvo však z tejto skupiny postúpilo. Belgičania vyhrali 1:0 nad Južnou Kóreou a ostali bodovo stopercentní.

Na pondelok sa tak do druhého osemfinále k Nemcom pridali Alžírci a v utorok sa bude hrať okrem juhoamericko-európskeho súboja aj európsko-severoamerické: Belgicko – USA.

V neprospech teórie, že Európa dostáva (hlavne od Južnej Ameriky) na frak hovorí fakt, že v osemfinále je 6 európskych tímov a 5 zástupcov Latinskej Ameriky. V jej prospech naopak počet vypadnutých v skupinovej fáze: 7 európskych verzus 1 juhoamerické mužstvo.


A pekne zosumarizovane:

Postupujúci do osemfinále:

Európa - UEFA (6): Holandsko, Belgicko, Grécko, Francúzsko, Švajčiarsko, Nemecko

Severná, Stredná Amerika a Karibik – CONCACAF (3): Kostarika, Mexiko, USA

Južná Amerika - CONMEBOL (5): Čile, Kolumbia, Argentína, Brazília, Uruguaj

Afrika - CAF (2): Nigéria, Alžírsko

Ázia - AFC (0)

Vyradení:

Európa (7): Bosna a Hercegovina, Anglicko, Portugalsko, Španielsko, Chorvátsko, Taliansko, Rusko

Severná, Stredná Amerika a Karibik (1): Honduras

Južná Amerika (1): Ekvádor

Afrika (3): Kamerun, Pobrežie Slonoviny, Ghana

Ázia (4): Austrália, Japonsko, Irán, Kórejská republika

Žádné komentáře:

Okomentovat