pondělí 23. června 2014

Druhé skupinové zápasy MS a zápisy La Ligy

Španielski obhajcovia po druhom odohratom zápase na MS v Brazílii vypadli z hry o titul. To je jedna z najširšie rozoberaných futbalových tém, ktorú priniesol tohtoročný šampionát.  Španieli dostali facku, potom doma korunovali nového kráľa (ani vláda zatiaľ nepadla) a teraz musia vymyslieť, ako ďalej. To by už aj bolo, možno aj niekoľko miliónkrát, a zo sveta prichádzajú ďalšie milióny teórií, ale treba počkať, čo vymyslia kompetentní. Niektorým hráčom zastupujúcim španielsku ligovú súťaž sa však darilo viac.

Už sme spomenuli, že ešte pred ukončením prvého kola skupinových zápasov sa k slovu už po druhý krát dostali domáci Brazílci Mexičania. V ich vzájomnom súboji však ostalo iba pri 0:0 na ukazovateli.

Austrálčania podali aj vo svojom druhom vystúpení v skupine B sympatický výkon, ale rovnako ako prvý (proti Čile) im nestačil ani bod. Druhú výhru si pripísali Holanďania.

A potom už vybehli na to Španieli. Teda vybehli ako vybehli. Ešte tak, keby bolo keby... ale nebolo, takže gólový zápis žiadny a druhá prehrala (s Čile 0:2) znamená koniec pôsobenia na turnaji už po základnej skupine. Gólová čiarka pre La Ligu napriek tomu v tomto zápase prišla. Zabezpečil ju Čiľan Eduardo Vargas hájaci v minulej sezóne farby Valencie. A veľký podiel na výsledku má aj bez gólu útočník Barcelony Alexis Sánchez. Ako veľa pre La Roju znamenala v posledných rokoch katalánska Barça, taká pikantná je táto stopka pre výber (aj) od jej forvarda.

Samozrejme, aj na príčiny španielskeho zlyhania je množstvo názorov. V komentári počas zápasu s Čile mohli diváci okrem iného od Laca Borbélyho počuť, že „tento moment (asi prvý alebo druhý gólový) mal veľkú karmickú hodnotu...“ a tak.

A naspäť do A-skupiny, kde kamerunská „idylická ekipa“, v ktorej sa hráči tlčú medzi sebou a barcelonský Song uštedrí aj súperovi, dostala štvorku (po prvej trojke, hoci oficiálne prehral Kamerun s Mexikom len 0:1) od Chorvátov. Tým už rozhodcovia dovolili rozstrieľať sa. Žiaden zo strelcov gólov nehrá v Španielsku. Aspoň zatiaľ.

Nasledovali dva pekné zaujímavé zápasy skupín C a D, so zhodným výsledkom 2:1, hoci opäť bez gólu à la La Liga.

Najskôr si to v hlavnom meste rozdali dvaja víťazi z premiérových vystúpení v C-éčku: Kolumbia Pobrežie Slonoviny. Juhoameričania viedli už dvojgólovým rozdielom, potom zapli Afričania, ale stihli len znížiť.

Ešte dramatickejšie to bolo v São Paolo, kde hrali, naopak, dva porazené celky, a preto s väčším imperatívom výhry a bodov. Na oboch stranách strieľali hráči Premier League, ale z hľadiska reprezentácií naprázdno prekvapivo vyšla kolíska futbalu. Anglický reprezentant Rooney síce konečne pretrhol streleckú smolu na MS a z viac šancí sa jedna ujala, ale pred ním a po ňom zabezpečil fanúšikom Uruguaja ošiaľ Luis Suárez. Kanonier Liverpoolu dostal repre Uruguaja, prezentujúcu sa oveľa lepším výkonom ako v prvom vystúpení proti Kostarike, do vedenia a na konci zabezpečil hodnotné víťazstvo. Lepšie, ako to končilo v klubovej sezóne – to si mohol povedať Suárez, ale nie jeho spoluhráč z Liverpoolu Gerrard. Ten mal tak, rovnako ako v klube, prsty v rozhodujúcom zásahu do brány svojich. Anglicko na pokraji vypadnutie, ale v D-éčku ešte pekná zápletka...

Kto o polnoci vstal na zápas C-skupiny Japonsko Grécko, tak mu treba. Gól nevidel a pred druhou hodinou nočnou mohol opäť zaľahnúť.

V piatok podvečer mala ďalšiu časť tá D-éčková zápletka. Opäť až dychvyrážajúcu. Zo zápasu Taliansko Kostarika – 0:1 vyšiel prvý osemfinalista skupiny, jej jediný účastník, ktorý ešte nikdy nezískal titul majstra sveta a aj do osemfinále postúpil doteraz len raz. Teší sa Kostarika a spolu s ňou aj jej brankár Keylor Navas, ktorý v tejto ligovej sezóne žiaril v drese Levante. Toto stretnutie zároveň definitívne rozhodlo o tom, že ďalším, kto môže začať baliť, je Anglicko.

Jedným zo súbojov víťazov prvých zápasov bol aj ten v skupine E: Švajčiarsko – Francúzsko. Didier Deschampes v ňom ale tento krát do základu nepostavil útočníka Realu Sociedad Griezmanna. Naopak, jeho spoluhráč z útoku baskického tímu, Seferovič, autor víťazného gólu v zápase Švajčiarska proti Ekvádoru, si miesto v otváracej jedenástke vybojoval. Gólovo sa ale presadil Griezmanov náhradník Giroud a kratúčko po ňom ďalší francúzsky hráč. Madridský Benzema mohol Švajčiarov doraziť po polhodine hry, ale nepremenil jedenástku a do brány loptu nedorazil ani Cabaye. Nič to. Gól prišiel z hry. A po prestávke predsa len jeden aj od Benzemu a potom ešte jeden a dva aj na švajčiarskej strane, až skóre postálo na 2:5.

V noci si v E- skupine vybojovali prvé tri body futbalisti Ekvádora. Zdolali 2:1 Honduras, ktorý tak ostáva bez bodu.

V sobotu o šiestej v Belo Horizonte vyviedli na ihrisko svoje tímy skupiny F argentínsky kapitán Messi a iránsky Javad Nekounam. Ten dnes hrá v Kuvajte, ale španielskym fanúšikom je známy z dresu Osasuny. S Messim bol v zostave opäť aj jeho spoluhráč z Barcelony Mascherano, klubový rival z Realu Di María a viacero ďalších hráčov, ktorí si už vyskúšali futbal v španielskej ligovej súťaži: Garay v Racingu Santander aj v Reale Madrid, Zabaleta v Espanyole; Fernando Gago to tiež skúšal v Reale aj vo Valencii; Higuaín nedávno útočil za Real Madrid... môžete si vybrať. Len v zápase moc neboli na výber pekné momenty. Ale kto čaká, ten sa dočká! Nejaké šance prišli, prekvapujúco aj od Iráncov a tí trpezliví si napokon vychutnali Messiho majstrovstvo a víťazný gól. Len to zas nebolo zrovna najspravodlivejšie vzhľadom na obraz hry a neodpískanú jedenástku proti Argentíne.

Lepšia reklama na futbal sa točila od deviatej vo Fortaleze, kde o body do tabuľky skupiny G bojovali Nemecko Ghana, a to bez fronty s laligovými skúsenosťami. Nuž a Európu už neničia iba Juhoameričania, ale aj Afričania. V prvom zápase famózni Nemci s Ghanou prehrávali 1:2. Na konečných 2:2 vyrovnal Klose, čím sa zároveň s 15 gólmi vyrovnal doteraz najlepšiemu strelcovi majstrovstiev sveta – Brazílčanovi Ronaldovi.

V nasledovnom zápase F-ka obrali Afričania Európanov o všetky tri body. Nigéria zdolala 1:0 Bosnu a Hercegovinu a nechala ju (v spolupráci s Argentínou, rozhodcami a smolou) v tabuľke na nule.

V H-áčku Belgičania aj vo svojom druhom vystúpení zaostávali za očakávaniami, aby včas zapli, vybojovali si aj druhé tri body a zaistili postup zo skupiny. Porazili 1:0 Rusko, kde už niekdajší útočník Sevilly Keržakov nemá ktovieakú pozíciu. Kórejčanom síce ako striedajúci hráč dal vyrovnávajúci gól, ale proti Belgičanom aj tak nenastúpil v základe a na hraciu plochu sa dostal až v 90. minúte. To Alderweireld je teraz v belgickej zostave lepšie ukotvený. Lepšie ako v Atléticu.

V ďalšom zápase tejto skupiny to padalo viac. Alžírčania skórovali do siete Južnej Kórey dvakrát rýchlo po sebe. A ešte do polčasu aj tretí raz. Nakoniec vydarené futbalové predstavenie skončilo 4:2 pre Alžírsko, čo je rekordne vysoké víťazstvo pre africký tím. Valencijský  Feghouli však tentoraz úspešným strelcom nebol.

„Posledný druhý“ zápas odohrali v Manause USA Portugalsko zo skupiny G. Američanom ušla istota postupu do osemfinále pomedzi prsty, keď sa v nadstavenom čase vzchopil najlepší futbalista sveta – madridský Cristiano Ronaldo a nacentroval na vyrovnávajúci gól Varelovi.  Napriek dvom gólom v sieti portugalského Beta, ktorý si futbalom zarába v Seville, tak po remíze ostali aké také šance aj Portugalcom.

1 komentář: