čtvrtek 18. září 2014

Debuty v Lige majstrov

 Nový baskický lev Ager Aketxe

Španielske tímy využili prvé zápasy v skupinách európskej pohárovej súťaže č. 1 aj na prezentovanie nových tvárí vo svojich kádroch.

Real Madrid sa po ligových kotrmelcoch hneď na začiatok sezóny "vyřádil" na švajčiarskom Bazileji. Aj s nechceným prispením českého reprezentačného stopéra Suchého dopravil do siete ďalšieho českého reprezentanta Vaclíka 5 kúskov.

Chicharito debutoval v La Lige za Real pri minulovíkendovej domácej porážke merengues od Atlética, keď v polovici druhého polčasu striedal v útoku Benzemu. Vďaka takému istému striedaniu, len o pár minút neskôr, sa v madridskom drese prezentoval už aj na európskej scéne. Nič moc naviac sa k tomu nedá napísať. Zatiaľ sa mexickému forvardovi zarátavajú len odohraté minúty a neopätované mrknutie na Ancelottiho.

Ligový premožiteľ Realu, naopak, po sladkom víťazstve na španielskej pôde v Európe padol. Na gréckej pôde sa Colchoneros museli skloniť pred Olympiakosom, s ktorým prehrali 2:3.

Krajní obrancovia Siqueira a Ansaldi si debut za Atlético odbili v prvom zápase španielskej Supercopy s Realom. Argentínčan Ansaldi v 64. minte striedal práve spoludebutanta - Brazílčana Siqueiru. V Primere ako prvý vybehol na ihrisko v drese Atlética Ansaldi, keď nastúpil od začiatku ako obranca do súboja proti Rayu a odohral celý zápas. Siqueira bol pre zmenu na tejto pozícii v 2. kole, pri domácej výhre 2:1 nad Eibarom a takisto na Santiago Bernabéu. V Grécku sa zase vymenili. V Európe Atlético prvýkrát predstavilo na svojej ľavej strane Ansaldiho.

Pre brankára Oblaka bol súboj Ligy majstrov vôbec prvým oficiálnym v bráne Atlétov. S veľkou radosťou na svoju premiéru spomínať nebude. 21-ročný Slovinec prišiel do Madridu z Benficy sprevádzaný očakávaniami, že hneď naskočí ako Courtois II. Keďže však bol zranený, v bráne stál v úvodných súbojoch Moy? a počínal si dobre. V utorok sa Cholo rozhodol dať už šancu 21-ročnému nádejnému gólmanovi. Ten na uvítanie dostal dva góly v prvej polhodine a potom ešte jeden. Snáď po zlom začiatku príde úspešnejšie pokračovanie.

V to isté dúfa talianska posila z FC Turín Alessio Cerci. V ofenzívnej rade Atlética nahradil debutant Cerci na 25 minút Raúla Garcíu. Nepodarilo sa mu však pomôcť tímu otočiť výsledok, len sa pár krát ocitol v postavení mimo hru.

V stredu vstúpil do bojov LM Athletic. Na novom San Mamés bezgólovo remizoval s ukrajinským Šachťarom Doneck. V 74. minúte poslal domáci tréner na ihrisko miesto Muniaína Agera Aketxeho a 20-ročný ľavonohý stredopoliar niekoľkými šikovnými ťahmi zaujal hľadisko. Mladík, ktorému sa tým splnil detský sen nastúpiť za prvý tím Athleticu, tak nasledoval Unaia Lópeza. Tento odchovanec debutoval v prvom mužstve takisto v zápase Lige majstrov, keď do Katedrály zavítal Neapol. Aketxe si však svoju premiéru dobre zapamätá aj preto, že si pri nej privodil zranenie. Zlomený prst na pravej nohe ho vyradí z hry pravdepodobne do novembra.

Pri pohľade na barcelonskú jedenástku vybiehajúcu v stredu na Camp Nou na súboj proti Apoelu Nikózia bolo jasné, že Lucho má gule. Jeho risk našťastie stačil na výhru 1:0. Vystrelil ju služobne starý Piqué, ale okolo bolo veľa nového. V bráne stál prvý raz uzdravený nádejný mladý nemecký gólman Ter Stegen a na konci nečakane musel predviesť parádyn zákrok proti gólovke. Vyšiel.

Odvážne bol zostavený hlavne stred poľa: Xavi, Sergi Samper, Sergi Roberto, starnúca a vyhasínajúca hviezda, nádej, od ktorej sa veľa čaká a nádej, od ktorej sa už toľko nečaká, v uvedenom poradí. A vlastne všetci debutovali. Xavi sa v tejto sezóne prvý raz ukázal v oficiálnom zápase vlastnému publiku a prvý raz nastúpil od úvodu. Sergi Roberto bol taktiež prvý krát v základe a napriek tomu, že predĺžil s klbom zmluvu, klesá počet fanúšikov, čo ho vidia v tom základe Barçy natrvalo usadeného. To do absolútneho debutanta, ďalšieho odchovanca - Sergiho Sampera, sa v súčasnosti vkladajú veľké nádeje. Uvidíme. V stretnutí bol veľmi aktívny.

Munirovi a Sandrovi Ramírezovi už Luis Enrique doprial prvé zápasové príležitosti. Obidvaja sa mu už aj stihli odvďačiť gólmi, a to nielen v prípravnom zápase - Trofeo Gamper, ale aj v La Lige. V LM ešte nie, ale premiéru majú odkrútenú. Munir nastúpil v stredu od začiatku, Sandro "Sionko" ho striedal v 22. minúte druhého polčasu. 

2 komentáře:

  1. Aketxe to docela oživil, škoda toho zlomenýho prstu, ani jsem si nevšiml, jak k tomu přišel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veď o tom ani najskôr nepísali, až neskôr som to zachytila

      Vymazat