úterý 25. listopadu 2014

O novom streleckom kráľovi La Ligy – Zhrnutie 12. kola Primera División

Na rozdiel od Marcy si na titulke uctíme legendu.

V poslednom kole La Ligy ako jediný vyhral na cudzom ihrisku Real Madrid a ten je v súčasnosti aj lídrom súťaže. Prepisovala sa však aj celá história. Udalosťou kola bolo, že Messi sa dostal do čela všetkých mužov, ktorí doteraz strieľali góly v Primere.

Bilancia 12. kola: domáci – hostia 21:6, 6-3-1, 18:11.

12. kolo bolo napr. pre Helixa úspešné už v piatok po prvom zápase, v ktorom vyhral Athletic 3:1 nad Espanyolom. Autorom prvého gólu bol Aduriz. Druhý vsietil Viguera, hoci podľa Helixa aj vtedy musel pomôcť Aduriz a potešil ho aj tretí pekný od Iturraspeho. Pá minút pred koncom znížil Víctor Sánchez, ale to už som sa nebála zagratulovať Helixovi k výhre.

Baskovia konečne môžu hovoriť o zlepšení. Veď z posledných 12 bodov v hre získali 10.

Začalo to radosťou na San Mamés.

V sobotu sme s ocinom vyrazili do Nitry, ktorá smoliarsky prehrala s Pohroním 2:3. Škoda no. Veď šancí mali Nitrania plno. A taký krásny gól dali! Ale aspoň sa tam o mňa starajú. Od známeho som dostala čajík z termosky a ujo, čo sedel vedľa mňa, mi doň hneď ochotne prilial na zohriatie z domácej.

Doma sme ešte stihli v telke časť zápasu z Calderónu, keď domáce Atlético definitívne dorazilo Málagu. Atléti vyhrávali po góloch Tiaga (hlavičkou po rohu) a Griezmanna. Znížil Santa Cruz pekným gólom zblízka. Potom sa červenalo. Vylúčený bol hráč hostí Samuel. Godín hlavičkou skóroval na konečných 3:1, ale aj domáci ešte prišli o jedného hráča. Porúčal sa Gabi.

No a chvály sa opäť raz vzniesli na adresu Ardu Turana. Turecký futbalista je vo výbornej forme.

Posledný gól zápasu zavesil Godín.

Následne vyhral aj druhý madridský zástupca. Real Madrid si tentoraz zastrieľal v Eibare, hoci... Prvý gól dal James z ofsajdu ako prasa, potom Iker super zákrokom zachránil pred vyrovnaním (ešte aj také sa mu občas podarí) a opäť nechýbala jedenástka s neodmysliteľným prevedením Ronalda. Ten však dal ešte predtým jeden gól z hry (dvadsiaty v jedenástich zápasoch) a do zoznamu strelcov sa zmestil aj Benzema. Domáci hrali sympaticky, ale pred štvorkou ich to nezachránilo.


Irureta mal čo robiť.

Ale Casillas tiež.

Potom sme už zaostrili na Barcelonu a jej súboj so Sevillou, ktorá odštartovala sezónu veľmi dobre. Po 20 minútach sa dostal ku gólovému slovu Messi. Vyrovnal ním historický strelecký rekord La Ligy Telma Zarru. A nielen to...

Ale najprv prišlo vyrovnanie z kopačky Jordiho Albu, keďže trafil do vlastnej siete. Zakrátko síce opäť vedúci gól Neymara, ale ja som zaúpela, že to sa podarilo aj Nitričke a nakoniec prehrala. „Áno, lebo to sú úplne podobné mužstvá,“ ironicky zareagoval ocino. No ani až tak nie, takže na 3:1 zvýšil Rakitič. Potom sa ešte dva razy presadil Leo. Za krásny hattrick a prekonanie rekordu sme mu odpustili, že jeden gólik ukradol Luisovi Suárezovi. Ale Uruguajčan hrá dobre a snáď už aj tie góly padnú.

Konečne aspoň chvíľu Barça hrala s ľahkosťou, nebolo treba tŕpnuť, len sa tešiť z vysokej výhry 5:1. Ja som ale tŕpla, či sa zas voľačo nezomelie a v Plkátku nenastúpi nas.atý Nervi. Mysleli na to aj aimar s Makakom, ale nič sa nestalo a Nervi sa neobjavil.

Oslavoval sa aj Neymarov gól.

V sobotu ešte na scénu Primery vybehli Deportivo Real Sociedad. Ich vystúpenie však ostalo bez gólu, s najväčším vzrušením na lavičke, kde sa hádali tréneri a s konštatovaním, že nový tréner Errealy – David Moyes má pred sebou veľa práce. A že mu praskli gate.

Oba celky majú v tabuľke po desať bodov.

David Moyes v španielskych médiách

a v anglických

Vo Vallecas nastupovali domáce Rayo po troch ligových prehrách v rade a hostia z Viga, ktorí bodovali v predošlých 4 kolách. V nedeľu na obed sa karta otočila. Hoci aj teraz mala Celta dostatok gólových šancí a dva razy jej hráči trafili žrď, ostala na nule. Domácim stačil na tri body gól Buena z 20. minúty.

Úspešní domáci

Stretnutie valencijských susedov na Ciutat de Valencia potvrdilo starú futbalovú pravdu, že derby nemá favorita. Levante sa teraz darí oveľa menej, ako v minulej sezóne, zatiaľ čo Valencia vhupla do tejto sezóny rozprávkovo, a predsa vo vzájomnom súboji vyhral tím, ktorý mal na konte viac ako o polovicu menej bodov. Aj keď je pravda, že netopieri mali šance aj na lepší výsledok a tiež je pravda, že v poslednej dobre predsa len Levante naznačilo zlepšenie a Valencia sa zasa nevyhla zaváhaniam. Aj bod z minulého kola má pre obe mužstvá inú príchuť. Pre Levante chuť zisku v Seville, pre Valenciu chuť domácej straty s Athleticom.

Vo Valencii vsietil prvý gól zápasu až v druhom polčase hlavou Víctor Casadesús. Skóroval už v troch kolách po sebe. Po Negredovej prihrávke vyrovnal Dani Parejo, ale už o minútu rozhodol o výhre Levante Morales.

Casadesús je v laufe.

Córdoba v Elche siahala na svoje prvé tri nováčikovské ligové body sezóny, ale nedosiahla na ne. Hodinu hry sa to pritom vyvíjalo veľmi sľubne. V úvode zápasu zneškodnil brankár Córdoby Juan Carlos pokutový kop Jonathasa. Góly Fidela a Fedeho Cartabiu potom dostali Córdobu do dvojgólového vedenia.

Druhú penaltovú možnosť pre Córdbou už však využil Lombán a po ňom skóroval aj Jonathas. Jedenástka mu nevyšla, ale podaril sa pohotový volej, ktorý znamenal vyrovnanie na konečných 2:2.

Na začiatku to Jonathasovi nevyšlo.

Villarreal v poslednej dobe tiež nie je až taký presvedčivý, ale tri body z 12. kola určite potešia a pomôžu. Získal ich v domácom zápase s Getafe. Hostia z Madridu pritom začali lepšie, ale nedokázali dať gól. Chvíle ponorky prišli v závere prvého polčasu, keď dali v rozpätí 5 minút góly Mario a Gerard Moreno.

V druhom polčase znížil Lacen, ale viac sa hosťom nepodarilo.

Tak to dnes ponorke vyšlo.

12. kolo uzatváral pondelkový zápas na Los Cármenes medzi Granadou a Almeríou a ako druhý súboj tohto kola ostal bez gólov.

Granada je najslabšie strieľajúcim tímom La Ligy. Zatiaľ má na konte len 6 gólov. Na tom, že sa jej hráčom opäť nepodarilo skórovať, má veľký podiel aj brankár hostí Rubén. Ten ustrážil nulu aj napriek tomu, že jeho spoluhráč Azeez sa nechal hlúpo vylúčiť už v 53. minúte stretnutia.

Rozcvička Granady. Ešte nacvičiť góly.

V Anglicku stále kraľuje Chelsea a strieľa za ňu Diego Costa. Pri výhre 2:0 nad West Bromwichom dal prvý gól. Liverpool vyzerá stále zle alebo ešte horšie. Naposledy prehral na štadióne Crystal Palace 1:3. V Manchestri City vyzerajú, že síce už niekde počuli o Messim, ale to je všetko.
 

Bayern sa nechystá prestať kraľovať v Nemecku a Dortmund sa chystá zbierať body, len mu to moc nejde. Zato jeho hráči stále usilovne „zbierajú“ zranenia. Najnovšie Reus – out do konca roka.
14. kolo francúzskej Ligue 1 udržal na čele Marseille (Marseille – Bordeaux 3:1) o bod pred PSG (Metz – PSG 2:3).
 

Taliani idú reformovať Seriu A, aby v nej vyrastalo viac hráčov pre ich reprezentáciu. Od budúcej sezóny 4 hráči v kádri každého klubu musia vyrásť v Taliansku a ďalší 4 byť z mládežníckych systémov tímov. Po 12 kolách súčasného ročníka je na čele Juventus (Lazio Ríma – Juventus 0:3) a v trojbodovom závese za ním AS Rím (Atalanta Bergamo - AS Rím 1:2). V milánskom derby remizovalo AC s Interom 1:1.
 

Gambrinus liga má na vrchole Plzeň – o bod pred Spartou. Fortuna liga 37-bodovú Žilinu a Trenčín.

Žádné komentáře:

Okomentovat