úterý 2. prosince 2014

(Aj) O tom, čo k futbalu nepatrí - Zhrnutie 13. kola Primera División

 Nepatrí, ale bohužiaľ je s ním spojené – potýčky ľudí, ktorí sa zakrývajú za futbal a označenie „fanúšikovia“ a ich vyčíňanie má niekedy tragické následky. Ako to pred zápasom Atlética s Deporom, ktoré neprežil jeden fanúšik Deportiva.

V športovom dianí trinástka priniesla viac šťastia hosťom. Vyhrali 6-krát. 4 razy to dokázali domáci. Remízu sme v tomto kole nemali. Gólmi sa hráči veľmi nepochlapili. Len Sevilla dala päťku a Real Sociedad prvý raz v sezóne trojku. Teda až na ten výnimočný zápas proti Realu (4:2), ktorý žiari na konte Errealy. V spomenutých zápasoch sa zrodili aj najúspešnejší strelci: Bacca s 2 gólmi a za Real Sociedad dal hattrick Carlos Vela. Celkovo domáci – hostia 14:11.

Úvod minulého kola bol úspešný pre Baskov z Bilbaa. Tentoraz bolo dopriate Erreale.

Real Sociedad porazil na Anoete 3:0 Elche. O všetky góly stretnutia sa postaral Carlos Vela. Mexičan oprášil svoje úspešné vystúpenia v drese Errealy a zabezpečil tým vydarenú domácu premiéru pre Davida Moyesa. Tréner sa tak pred svojim novým publikom prezentoval ako prísľub úspešnejších výsledkov.

Žiarila Anoeta

a žiaril Carlos Vela.

Baskickým úspech mal pokračovanie na druhý deň hneď v prvom zápase. Athletic si sobotné ligové tri body odniesol z madridskej pôdy štadióna Getafe. Podobne ako v zápase Európskej ligy, ktoré Bilbao zohralo vonku so Šachťarom Doneck, boli jeho ústrednými postavami San José a Beñat.

Prvý menovaný skóroval v 36. minúte ligového súboja. Keď sa už zdalo, že jeho gól ostane jediným presným zásahom, trafil sa aj Beñat. Po ňom sa to ešte podarilo presnou hlavičkou aj domácemu Lafitovi, ale to už bolo po funuse. Viac Getafe nestihlo.

Pre Athletic teda 13 z posledných 15 bodov v hre, a hneď to preň vyzerá oveľa krajšie.

Spokojní boli opäť aj baskickí levi.

Na Cornellá El-Prat sa hralo v riadnom lejaku. Prvý gól zápasu Espanyol - Levante strelili v 12. minúte hostia, konkrétne Morales. Z vedenia sa však tešili len 7 minút. Vyrovnal Caicedo. Víťazný gól domácich padol už v 35. minúte. Výhru zabezpečil umiestnenou strelou domáci kapitán Sergio García.

No a v lejaku a na stále otrasnejšom trávniku sa to nejako dohralo...

Pršalo husto, no domácim napršalo aj šťastie.

V Málage prišla prvá rana od Realu v 18. minúte z kopačky Benzemu. Stopercentnú príležitosť mal aj Cristiano a v druhom polčase aj ďalšiu, ale na Rosalede sa mu nezadarilo, takže k oslave ala dokonalý grécky Boh neprišlo. Musela stačiť len "ukrivdená popoluška." O zábavný moment sa postaral Casillas. No keďže loptu si zrazil "len" do žrde, gólovú radosť Málage to neprinieslo. Ako ani krásna ďalekonosná strela Dudu z priameho kopu, ktorá skončila na brvne.

Pred donedávna svojim publikum mal výbornú šancu Isco. Tiež však nedal. A napokon ani nedohral. Porúčal sa po druhej žltej.

Na druhý gól mal šance Real, ale aj Málage sa mohlo niečo ujať... V poslednej desaťminútovke udrel peknou strelou Bale, a tak gól Santa Cruza v nadstavení už len upravil skóre.

Odkaz pre Isca, ktorý vraj mení futbal na poéziu.

Proti hlavičke Santa Cruza bol Iker bezmocný.

Vo Vigu vyhral prvý polčas Eibar vďaka gólu Manu del Morala. A tak ostalo až do konca. Celta sa zasekla po výhre na Nou Campe v 10. kole. Odvtedy jej hráči neskórovali.

Ani Krohn-Delhi neskóroval, hoci mal k tomu blízko.

Atlético hostilo Deportivo a tri body si ustrážilo po góloch krátko pred a po polčasovej prestávke. Najprv po štandardke na správnom mieste dobre nastavil hlavu Saúl. V druhom polčase si hostia tečovali do brány strelu Ardu Turana, ktorý tak ďalej prežíva pekné futbalové časy.

Horšie znejú správy o strete medzi „fanúšikmi“ Atlética a Deportiva a o jednom zhasnutom živote. Konflikt sa odohral už pred zápasom. Štyridsaťtriročného fanúšika Deporu so zraneniami hlavy vytiahli z rieky Manzanares a previezli do nemocnice, kde však zomrel. Zranených bolo ďalších jedenásť ľudí. Tréner La Coruñe  Víctor Fernández reagoval na udalosť slovami:  "Dnes je jeden z najtragickejších dní španielskeho futbalu."

Ardovi to ide.

V uliciach pri Calderóne však vládli aj iné emócie.

Sevilla sa rozhodla rehabilitovať sa po výprasku v minulom kola na Camp Nou, a tak rovnako – 5:1 nadelila Granade. Prvý polčas skončil pre hostí prijateľnou remízou, keď na gól Baccu odpovedal El Arabi premenenou penaltou za ruku domácich. V druhom dejstve sa však domáci rozbehli. Skóroval Banega, po ňom druhýkrát v zápase Bacca, tesne pred koncom Mbia a v nadstavenom čase Granadu dorazil Gameiro.


V Seville sa už objavil transparent s odkazom „Odpočívaj v pokoji“ pre fanúšika Deporu.

Tréner Granady Caparrós sa zase raz vrátil domov.

Čakateľa na prvé ligové víťazstvo – Córdobu odsúdil na jej štadióne na ďalšie čakanie Villarreal.
Prvý gól ponorky dal Vietto. Kým domáci sa zúfalo snažili vyrovnať, ponorku upokojil druhým gól Nigérijčan Uche. Po rohu prestrčil loptu pri prvej žrdi do brány gólmana Juana Carlosa.

To už divákom na štadióne Arcángel začala dochádzať trpezlivosť a svojich hráčov z ihriska odprevádzali piskotom.

V dobrej forme je brankár Villarrealu Sergio Asenjo, ktorý už oslávil 7 rokov od svojho debutu v Primere.

Teraz sa už presuňme na Mestallu:

Tak už dal Suárez gól za Barcelonu aj v La Lige. Len mu ho neuznali pre neexistujúci ofsajd. A tak barcelonskí fanúšikovia trpeli až do konca, aby pri góle z poslednej akcie zápasu vo Valencii skoro zinfarktovali. My s Jožkom a so Sunny sme k tomu rozhodne nemali ďaleko. Ešte, že sme pozerali spolu, lebo každý sám pred telkou by sme možno naozaj skončili v infarktovom stave. Takto sme spolu ocenili kvality Brava, ktorý je tiež výrazne podpísaný pod výhrou na Mestalle, spolu sa rozčuľovali nad neuznaným regulárnym gólom Suáreza a spolu nemohli uveriť tomu, že nakoniec Barcelona ten víťazný gól predsa len dala, a jeho autorom bol dokonca Busquets.

Nálada po góle

Almería nevie dávať góly. Alebo ich aspoň vie dávať najmenej dobre spomedzi všetkých celkov Primery. Doposiaľ sa jej podarilo len 9. V pondelok zase ani jeden. Bez výhry je už 7 zápasov.

Rayu stačil na tri body jediný gól – tak ako v minulom kole. Vtedy skóroval Bueno. Teraz tento hráč prihral na gól Kakutovi. Bolo to ž v závere stretnutia, ale čo na tom.

Zase zlyhanie v gólovej šanci. Tentoraz Hemedovo.

Tá Chelsea nie a nie prehrať, aj keď v 13. kole Premier League iba remizovala na ihrisku Sunderlandu 0:0. V šlágri mužstiev za ňou vyhral Manchester City u Southamptonu 3:0. Rozdielom triedy vyhral aj druhý manchesterský tím – United. Doma nad Hull City.

Ďalšia osoba „na infarkt“ alebo aspoň na prášky je asi tréner nemeckého Dortmundu. Borussia po prehre v 13. kole s Eintrachtom Frankfurt klesla až na samučké dno Bundesligy. Jürgen Klopp však vraj nemieni odstúpiť. Tak asi tie prášky... V Nemecku je stále bez starostí aj bez prehry Guardiolov Bayern. V Berlíne vyhral 1:0 nad Herthou.

Bielsova Marseille má síce vo francúzskej Ligue 1 na konte už 3 prehry, ale stále sa drží na čele, o bod pred PSG. V 14. kole obe mužstvá doma vyhrali. Marseille 2:0 nad Nantes a Paríž 1:0 nad OGC Nice gólom Ibrahimoviča z penalty. Je to šieste ligové víťazstvo PSG v rade.

Juventus v Serii A zaznamenal túto sezónu zatiaľ 1 prehru. Cez víkend však výhru 2:1 nad FC Turín. Druhý celok tabuľky – AS Rím vyhral 4:2 nad Interom Miláno a tretí Neapol vďaka gólu v pridanom čase remizoval 1:1 u štvrtej Sampdorii.

Českým jesenným majstrom je Plzeň (v tabuľke o bod pred Spartou), slovenským Žilina (v poslednom kole odskočila Trenčínu na tri body).

1 komentář: