pondělí 1. prosince 2014

Cristiano Ronaldo, Messi a Neuer

Jeden z troch menovaných získa ocenenie Zlatá lopta FIFA 2014.

Portugalský útočník Realu Madrid je obhajcom z minulého roka. Trofej získal aj v roku 2008 ešte ako hráč Manchestru United. Tento rok sa mu s Realom podarila Décima - desiaty triumf v Lige majstrov a sám v nej vytvoril strelecký rekord so 17 presnými zásahmi. Získal aj Zlatú kopačku, ako spolu s Luisom Suárezom najúspešnejší európsky strelec sezóny.

Argentínčan Leo Messi obsadil trón na nepretržité 4-ročné obdobie, a to v rokoch 2009-2012. Na tohtoročných Majstrovstvách sveta v Brazílii bol finalistom a vyhlásili ho za najlepšieho hráča šampionátu. Nedávno si vystrieľal historické zápisy ako najúspešnejší strelec dejín španielskej La Ligy i Ligy majstrov.

Brankár Manuel Neuer stál v lete v bráne nemeckých majstrov sveta a bol určený za najlepšieho gólmana, aký sa predstavil v Brazílii. S Bayernom Mníchov kraľoval Bundeslige.

Meno víťaza sa dozvieme 12. januára 2015 v Zürichu. Budú o ňom svojimi hlasmi rozhodovať tréneri a kapitáni reprezentačných tímov a takisto novinári.

Bojovať sa bude aj o ďalšie triumfy. Brazílčanka Marta, Abby Wambachová z USA a Nemka Nadine Kesslerová sú na výber v kategórii najlepšej futbalistky sveta.

Tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti, kormidelník majstrov sveta Joachim Löw a Diego Simeone, ktorý vybojoval španielsky titul s Atlétikom Madrid, sa uchádzajú o titul pre najlepšieho trénra mužského tímu.

Ženský futbal nominoval Ralfa Kellermanna z Wolfsburgu, nemeckú koučku národnej reprezentácie do 20 rokov Maren Meinertovú; a Norio Sasaki trénuje Japonsko.

Cena Ferenca Puskása, t.j. cena pre strelca najkrajšieho gólu končiaceho sa roka poputuje buď do rúk jedného z autorov gólov na MS, konkrétne ide o Kolumbijčana Jamesa Rodrigueza a Holanďana Robina van Persieho alebo ho získa írska útočníčka Stephanie Rocheová za svoj gól dosiahnutý v súboji medzi Peamount United a Wexford Youths.

Žádné komentáře:

Okomentovat