úterý 13. ledna 2015

O barcelonskom zmŕtvychvstaní, rozhodcovských lapsusoch a tak - Zhrnutie 18. kola Primera División


Barcelona tentoraz zvládla stúpajúci tlak a veľkú zaostrenú pozornosť verejnosti a svoj zápas jednoznačne zvládla. Aspoň na chvíľu tak oddialila svoj mediálny pohreb. Verdiktmi snáď ešte viac ako obyčajne privádzali k smiechu a k plaču zároveň rozhodcovia. Neuznané či odvolané góly, uznané neregulárne... aj to cez víkend ponúkli futbalovým divákom arbitri v Španielsku.

18. kolo bolo medzi domácimi a hosťami veľmi vyrovnané. Domáci boli lepší len o 2 góliky: 13:13, 3-4-3, 12:10.

Ako keby sa na javisku objavili tri rozličné charaktery hercov.

Real Madrid: bezstarostný úspešný tím, so svalnatými útočníkmi a tučnou šekovou knižkou.

FC Barcelona: citliví estéti so sklonom k umeniu, ale aj k melanchólii.

Atlético Madrid: nesmierne tvrdý defenzívny tím, s nevyčerpateľnými rezervami energie a vôľou predvádzať epické činy.

Takáto poetická charakteristika sa v sobotu objavila v slovenskom denníku Šport.

18. kolo ale načali ešte v piatok iní.

Ale len bezgólovo. Na štadióne Ciutat de Valencia nedokázali skórovať ani hráči domáceho Levante ani ho hostia - Deportivo. Tých môže nedotknuté skóre mrzieť viac, keďže na rozdiel od Levante mali dobré šance zmeniť ho, t.j. skórovať a vyhrať.

Gólman Levante Mariño v (úspešnej) akcii.

Gólové otvorenie kola zabezpečil až Real Madrid. Bezstarostne, úspešne poslal Espanyol domov do Barcelony s trojkou, napriek tomu, že na začiatku druhého polčasu mu rozhodca vylúčil Coentraa.
Len ten jeden, čo najradšej ukazuje svoje svaly, ostal bez gólovej radosti. Miesto neho sa presadili James Rodríguez, Bale a striedajúci obranca Nacho.

Casilla už len pozoruje, ako sa lopta z Baleovej kopačky trepoce v jeho sieti.

Villarreal mal v prvom polčase v Málage šťastie: že nedostal gól priamo z rohu, že rozhodca prižmúril oko a nevylúčil mu Čeryševa a že v úplnom závere Kameniho krásne prestrelil Jonathan Dos Santos. Šťastie pre Villarreal, smola pre Málagu, ktorá mala predsa len trocha viac z hry. A jej smola pokračovala aj v druhom polčase, keď je rozhodca najskôr uznal, ale po porade s postranným odvolal vyrovnávajúci gól. Ono to vyzeralo ako ofsajd, ale nebol. Či... v médiách sa objavila napr. aj teória, že gól Dardera správne neplatil, lebo Amrabat zavadzal brankárovi Asenjovi vo výhľade. Hneď po ukončení diskusií, keď ešte za protesty dostal žltú kapitán domácich Duda, sa však Málage podarilo blesková akcia, ktorú pohotovo gólovou strelou ponad Asenja zakončil Amrabat. Po vyrovnaní sa obraz hry zmenil, keď sa práve ponorka viac snažila strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Ostalo však pri 1:1 a v tabuľke sa Villarreal udržal bod pred Málagou.

Presviedčali a aj presvedčili. Ale nie. Rozhodca dal samozrejme viac, ako na názor hráčov ponorky, na slová svojho asistenta.

Celte akoby v poslednej dobe nebolo súdené. Svoje šance nepremení, jej chyby naopak súperi ľahko trestajú. Proti Valencii pokračovala v tomto trende, keď Orellana nepremenil jedenástku, zatiaľ čo Valencia na konci polčasu z ojedinelej šance skórovala. Sergio Álvarez pustil za chrbát strelu Rodriga. V 61. minúte smolu konečne zlomil práve neúspešný exekútor jedenástky Orellana.
Nekompromisnou prízemnou strelou vyrovnal. Ale smola zas neodišla definitívne. Motala sa stále aj pri Orellanovi. Napr. keď vo veľkej šanci lopta z jeho kopačky nezamierila do brány a nedokázal ju do nej usmerniť ani Charles. Aj na štadióne Balaídos skončil zápas remízou 1:1.

Alves zneškodňuje penaltu Orellanu.

V sobotu v noci sa dostalo aj na tímy z nižších poschodí tabuľky. V zápase na Ipurúe zvíťazil domáci Eibar 2:1 nad Getafe. Novému trénerovi hostí Quiquemu Sánchezovi Floresovi teda premiéra nevyšla. Naopak, nováčik, s Gaizkom Garitanom pri trénerskom kormidle, môže byť veľmi spokojný. Nazbieral už 26 bodov, o čom sa mu pred sezónou snáď ani nesnívalo. Skóre stretnutia (v prospech Eibaru) paradoxne otvoril Manu del Moral, historicky najlepší strelec Getafe v Primere. Na začiatku druhého polčasu poistil vedenie domácich Capa. Za Getafe už len znížil Diego Castro.

Quiquemu návrat do La Ligy nevyšiel.

Kým na Slovensku sa stále oslavuje 3. miesto našich mladých hokejistov na MS, český mladík David Pastrňák už hviezdi v NHL. Za Boston strelil svoj premiérový gól; hneď k nemu pridal aj druhý a ako prvá hviezda zápasu sa mohol so spoluhráčmi tešiť z triumfu na ľade Philadelphie 3:1.

Keď Federer v nedeľu na obed vyhral turnaj v Brisbane a dosiahol tak 1 000. víťazstvo vo svojej profesionálnej tenisovej kariére, v Španielsku hrali o ligové body Almería Sevilla.

A vybojovala ich Sevilla. Po troch úspešných stretnutiach Almeríe zbavila kúzla jej nového trénera JIM-a a odviezla si domov tri body. Almeríu dorazila 2 gólmi v priebehu 5 minút okolo 60. minúty. Podelili sa o ne Iborra a Coke. Andalúzania si hovejú na 4. mieste tabuľky Primery.

Aj v Almeríi sa pred stretnutím držala minúta ticha za obete atentátu v Paríži.

Athletic začal na San Mamés aktívne bojovať o domáce ligové body. V 16. minúte však prišlo chladenie z kopačky hráča Elche Víctora Rodrígueza, síce po dvoch rukách, ale to si hlavný rozhodca Villanueva nedal vysvetliť. Dočkali sme sa len žltej za dôrazné vysvetľovanie (svojej) pravdy. Athletic sa však snažil aj ďalej a prišli aj gólové šance... a schladenie č. 2 po chybe Balenziagu, keďže hostia ju využili na strelenie druhého gólu. Menovite Fajr. Valverdemu noir odkázal už pred zápasom: „Vete ya,“ ak s touto zostavou nevyhrá. Tréner sa to ešte snažil zmeniť striedaniami. San José vyšiel, keďže práve on znížil. Ale viac sa Athleticu nepodarilo ani počas 5 minút, nadstavených hlavne za prihrávanie faulov hráčmi Elche. A tak Athletic doma prehral s posledným.

Na San Mamés ostali sklamané domáce tváre.

Na Los Cármenes to medzi Granadou Realom Sociedad skončilo remízou 1:1. Oba góly padli z jedenástky. Najprv penaltu úspešne premenil Carlos Vela a po ňom Fran Rico. Erreala ako jediná ostáva celkom, ktorý ešte v ligovej sezóne nevyhral vonku. Granada už 14 kôl nevyhrala.

Úsmevy a slzy. Potom sa to vymenilo.

No a potom umelci vyhrali nad bojovníkmi, lebo konečne aj oni bojovali ako diví, zatiaľ čo tí druhí hrali zle ako už dávno nie.

To bol zápasík! Zápas na Nou Campe medzi Barçou Atléticom priniesol divákom vzrušujúce divadlo. Fanúšikovia Barcelony sa mohli tešiť z priam hmatateľného odhodlania a bojovnosti svojich hráčov, z toho, ako sa hneď od začiatku nebývalo aktívne snažili dať gól a prvý s vypätím síl snaživo doklepol do siete Neymar; poľutovať ho pri pohľade na jeho krvavý členok a rozčuľovať sa nad neodpískaným faulom; velebiť Messiho ako za starých dobrých čias; no fanúšikovia Atlétov sa mohli cítiť poškodený po Leovom góle, ktorý vsietil po spracovaní rukou; poľutovať svojho Gámeza, že si s ním Messi robí, čo chce, ale aj za to, že ho okrem herného ničenia knokautoval lakťom; potom ale mohli oceniť jeho lišiacke prifilmovanie jemnučkého Argentíncovho dotyku jeho nohy a byť veľmi povďačný Undianovi Mallencovi za odpískanú penaltu; a barcelonskí mohli žasnúť, že Messi zapríčinil prvú penaltu v kariére, hoci vlastne nič nespravil; zanadávať si mali možnosť aj o chvíľu, keď po spacifikovaní Rakitiča v šestnástke Madridčanov ostala rozhodcovská píšťalka ticho... hráči predviedli mnoho iných (aj) vynervovaných reakcií, ku ktorým sa fanúšikovia pridávajú, ako keby boli priamo na trávniku. (Ešte, že sú partičky, v ktorých sa hodnotí triezvo a so srandou, aspoň až tak nehrozí infarkt). V realite na trávniku však Barcelona dosiahla aj tretí gól. Pri úprimnej veľkej radosti útočného tria Neymar, Messi, Suárez, ktoré sa celé gólovo presadilo, snáď aj slzičky dojatia padali. Pri tých oprávnených i neoprávnených, pravdivých i vymyslených rečiach, personálnych problémoch a všetkom tlaku okolo klubu to bolo ako závan strateného raja...

Neymarova krvavá ponožka.

Ale Lucho si konečne mohol povyskočiť šťastím.

Nováčik z Córdoby vyhral svoj tretí ligový súboj sezóny, druhý za sebou. A druhý vonku. Po San Mamés si body odniesol aj z Vallecas. Rayo mu výrazne pomohlo vlastným gólom stopéra Abdoulayé Ba, ktorý si zrazil do vlastnej siete center Andoneho. Naopak, gól, ktoré Rayo dosiahlo do siete hostí, konkrétne Bueno, rozhodca neuznal pre sporný ofsajd. Domáci však nepredviedli bohvieaký výkon.

V Madride už bolo večer chladno.

V Anglicku zase pomohli Sánchezove góly k výhre Arsenalu; (Messiho zatiaľ nie, ale) ako obyčajne Costov k výhre Chelsea, ktorá na vrchole tabuľky opäť trošku odskočila Manchestru City, lebo ten len remizoval. V súboji o tretie miesto sa skončila úspešná séria Manchestru United - 10 zápasov bez prehry. Body a tretí flek bral Southampton.

Vo Francúzsku mali živo. Doteraz vedúci tím Ligue 1 z Marseille prehral v Montpellieri a na čele ho vystriedal Lyon. Toto mužstvo tam malo roky predplatené miesto, ale už na ten pocit spolu s fanúšikmi snáď aj zabudlo.

Seria A lídra nemení. Stále ním je Juventus.

Žádné komentáře:

Okomentovat