pondělí 12. ledna 2015

Zlatá lopta tretíkrát pre Cristiana Ronalda


Cristiano Ronaldo naplnil prognózy a na dnešnom gala večere v Zürichu si prevzal tretiu Zlatú loptu v kariére.

Po prvej, ktorú získal ešte ako hráč Manchestru United, si za dva posledné roky vybojoval trofej ako hráč Realu Madrid.

Portugalský hráč získal 37,66 % hlasov. Messi a Neuer skončili veľmi podobne. Argentínsky útočník Barcelony dostal 15,76 % hlasov a nemecký brankár Bayernu Mníchov Neuer 15,72 %.

Cristiano má z roku 2014 s Realom titul v Copa del Rey, décimu v Lige majstrov, triumf v európskom Superpohári i na Majstrovstvách sveta klubov. Len na najväčšej udalosti roka - svetovom šampionáte v Brazílii bol so svojou reprezentáciou stratený. Očaril však svojou gólovou produktivitou. A na samotnom odovzdávaní cien zaujal víťazným pokrikom. Alebo čo to bolo.

S tromi pohármi je už v spoločnosti veľkých mien, ktorými sú: Johan Cruyff, Michel Platini a Marco Van Basten.

Na Lea Messiho 1 trofej stráca.

Futbalistkou roka 2014 sa stala Nemka hrajúca za Wolfsburg Nadine Kesslerová. Vystriedala tak minuloročnú (taktiež) nemeckú víťazku Nadine Angererovú. Nominované boli aj Abby Wambachová z USA a päťnásobná víťazka ankety Marta z Brazílie.

Za trénera roka vyhlásili kormidelníka nemeckých majstrov sveta Joachima Löwa. Aj tu jeden nemecký víťaz striedal minuloročného: Juppa Heynckesa. V trojke nominovaných boli aj dvaja zástupcovia madridských klubov - taliansky tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti a argentínsky kouč Atlética Diego Simeone.

Nemec podľa hlasujúcich v minulom roku najlepšie viedol aj ženský výber. Stal sa ním Ralf Kellermann, ktorý s Wolfsburgom vyhral ženskú Ligu majstrov. V hlasovaní za ním zaostali trénerka nemeckej juniorskej reprezentácie do 20 rokov (majsteriek sveta) Maren Meinertová, a kouč japonskej ženskej reprezentácie Norio Sasaki.

V Jedenástke roka FIFPro, sa ocitli: Manuel Neuer (Bayern Mníchov) - Philipp Lahm (Bayern Mníchov), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva (Paríž St. Germain), David Luiz (Paríž St. Germain) - Andrés Iniesta (Barcelona), Toni Kroos (Real Madrid/Bayern Mníchov), Angel Di Maria (Manchester United/Real Madrid) - Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Arjen Robben (Bayern Mníchov), Lionel Messi (Barcelona).

Cena prezidenta FIFA Josepha Blattera za celoživotný prínos pre šport bola určená 90-ročnému japonskému novinárovi Hirošimu Kagawovi. Futbal propagoval po celej Ázii. 

Cenu Fair Play získalo vyše 14.000 dobrovoľníkov, ktorí pomáhali pri organizácii MS 2014 v Brazílii. Tie tisíce, čo protestovali, nespomínali.

Najkrajší gól roka 2014 - cena Ferenca Puskása patrí Jamesovi Rodriguezovi z Kolumbie za jeho exportnú strelu na svetovom šampionáte do siete Uruguaja. Fanúšikovia z celého sveta mohli hlasovať aj za gólový kúsok Robina van Persie a i za ten, čo vymyslela a zrealizovala Írka Stephanie Rocheová.

Žádné komentáře:

Okomentovat