úterý 7. dubna 2015

O madridskom uragáne v réžii Cristiana Ronalda - Zhrnutie 29. kola Primera División

Ronaldo je opäť aktuálnym Pichichim.

Veľkonočné kolo prišlo po kvalifikačnom víkende.

Počas reprezentačných bojov Španielsko po góle Moratu vybojovalo tri body s Ukrajinou a Slovensko zažilo ďalší historický moment. Po slávnom víťazstve nad Španielskom to bol z určitého pohľadu ešte vzácnejší jav – vypredané hľadisko proti Luxembursku.  Fanúšikovia tentoraz naozaj prišli na Slovensko. A hoci sú niektorí určite len „fanúšikmi úspechu“, vytlieskavanie hráčov postojačky počas celého nadstaveného času bolo vďakou našim hráčom. Českí futbalisti len remizovali s Lotyšskom, ale nateraz ich to v boji o Francúzsko tiež neohrozilo.

Cez týždeň prišiel priateľský súboj Česka so Slovenskom, hoci viac prestížny ako priateľský, s víťazstvom slovenskej ekipy, v kádri aj s mladými nádejami; so vzájomnými komplimentmi, aj od sympaťáka Vrbu so slovenskou klubovou minulosťou, ktoré aj keby mali byť len povrchnými blábolmi, v porovnaní s acovými mindrákovinami boli pohladením pre dušu.

Nuž a Španieli zase odhalili svoje slabé stránky, keď „priateľsky“ prehrali v Holandsku.

Potom už sa rozohrali ligové kolá. V Španielsku tentoraz neprišlo žiadne madridské zaváhanie. Hneď v piatok vyhralo Rayo v Eibare, v sobotu Atlético v Córdobe a v nedeľu Getafe nad Deportivom a Real vyškolil Granadu ako malého školáčika. Ronaldo piatimi gólmi poslal odkaz o svojich futbalových kvalitách.

To Barcelona si vytrpela svoje, ale tri body vybojovala a ostáva na vrchole tabuľky, 4 body pred Realom.

Celkovo boli úspešnejší hostia, ktorí 4 zápasy vyhrali, v 3 remizovali a len 3-krát domácim podľahli. Bodovo boli hostia lepší pomerom 15:12. Zo 17 gólov domácich dal viac ako polovicu Real Madrid. Tímy hostí skórovali spolu 13-krát. 10. kolo bolo pre hostí ešte úspešnejšie: domáci - hostia 12:24, 4-0-8, 13:18.

Eibar - Rayo Vallecano 1:2, 10. kolo: Rayo Valecano – Eibar 2:3

Na Veľký piatok zverenci Paca Jémeza predĺžili kalváriu Eibaru. Nováčik neokúsil chuť víťazstva už 11 zápasov. Skóre stretnutia síce otvoril z jedenástky domáci Arruabarrena, ale Rayo sa o 5 minút nadýchlo k dvojminútovému obratu. V 40. minúte dal gól Bueno a v 42. Manucho. V druhom polčase mohli prísť aj ďalšie údery hostí, napokon ale aj vyrovnávajúci zásah domácich, no na ukazovateli sa už nič nezmenilo.

Rayo zareagovalo na gól domácich najlepšie, ako mohlo.

Sevilla – Athletic 2:0, 10. kolo: Athletic – Sevilla 1:0

Sevilla začala na svojom domovskom Pizjuáne sebavedomo a tak aj pokračovala, hoci proti nej stáli Baskovia s dobrou formou a dobrou sériou výsledkov (5 vyhratých posledných kôl). Už v tretej minúte skóroval Vítolo, keď sa (v ofsajde sa pohybujúci) Bacca rozumne nezapájal do hry. V 21. minúte Bacca skóroval sám. Aj Athletic mohol a mal dosiahnuť gól. Aduriz však miesto nasmerovania lopty do brány hlavou tvrdo zasiahol Pareju. Pred prestávkou prišli hostia ešte aj o zraneného Muniaina. A jeho odnesenie z trávnika nevyzeralo dvakrát dobre a optimisticky a už vôbec neznejú dobre a optimisticky Muniainove vyhliadky – 7-mesačný výpadok.

Ach jo.

Sevilla teda prerušila víťaznú sériu súpera a sama si pripísala už 31. domáce stretnutie v rade, v ktorom neprehrala. Je to už viac ako rok...

Takisto, ako tomu bolo v úvodnom zápase kola, aj v druhom bolo skóre prvého polčasu aj konečným a v odvete sa podarilo vyhrať porazenému z 10. kola.

Córdoba – Atlético 0:2, 10. kolo: Atlético – Córdoba 4:2

Dvojgólovým víťazstvom bez inkasovaného gólu to skončilo aj pre Atlétov. Opäť padol rýchly gól. V 5. minúte si ho po chybe Zuculiniho pripísal na konto Griezmann. Ten druhý má zapísaný Saúl z 39. minúty.

V druhej štyridsaťpäťminútovke sa ani tu už nič na výsledku nezmenilo.

Griezmannovi stačilo 5 minút na zápis do streleckej listiny.

Almería – Levante 1:4, 10. kolo: Levante – Almería 2:1

Historicky prvým hráčom Levante, ktorý zaznamenal dva hattricky v jedenej sezóne Primery, sa stal David Barral. Jeho druhou obeťou sa stala v sobotu Almería, a to na vlastnom ihrisku. Pri skórovaní ho doplnili ešte dvaja hráči. Na 2:0 pre hostí zvyšoval Casadesús a na 1:3 znížil   Hemed.

Oslavujúci Barral

Málaga - Real Sociedad 1:1, 10. kolo: Real Sociedad – Málaga 0:1

Málaga začala na domácej Rosalede veľmi dobre. Zverenci Javiho Graciu sa však nevedeli presadiť gólovo. Podarilo sa to až v 55. minúte Reciovi a hostia stihli Rubénom Pardom vyrovnať, a tak si ukoristiť bod.

Juanmimu gól uznaný nebol - kvôli ofsajdu.

Real Madrid – Granada 9:1, 10. kolo: Granada – Real Madrid 0:4

V nedeľu na obed sa už spustila madridská kanonáda. Cristiano s ľahkosťou nastrieľal poker, sparinga v bráne Granady mu robil Oier a spoločnosť pri gólovom ničení hostí mu robili kolegovia z útoku Bale a Benzema (dva góly). Vlastným gólom sa pridal aj obranca hostí Mainz a čestný gól Granady dosiahol Robert Ibáñez.

Tak aby sa nezabudlo, že aj po el Clásicu je Real tu a ešte všeličo dokáže a hviezda Ronaldo tiež ešte svieti.

Aj Bale mohol oslavovať gól.

Valencia – Villarreal 0:0, 10. kolo: Villarreal – Valencia 1:3


Na Mestalle sa zdali byť futbalovejší hostia. Ku koncu sa ale o gól vehementnejšie snažili netopieri, aby sa v tabuľke opäť dostali pred Atlético. Nepodarilo sa, takže po tomto kole na treťom mieste ostali Colchoneros (o bod pred Valenciou) a zozadu sa k Valencii na tri body priblížila Sevilla.

Nie nie, dnes tam nepadne.

Getafe – Deportivo 2:1, 10. kolo: Deportivo – Getafe 1:2

Hráči Getafe postrčili bod nad zostupovú priepasť Deportivo. Na Coliseum Alfonso Pérez totiž tím z La Coruňe porazilo rovnako ako u neho – 2:1. V prvom polčase využili defenzívne chyby Deportiva na gól Alexis a Escudero. Gól Tochého a zlepšená hra Deporu v druhom polčase už nič nezmenila.

Alexis venoval gól Valerovi.

Celta Vigo – Barcelona 0:1, 10. kolo: Barcelona – Celta Vigo 0:1

Barcelona podľahla na Camp Nou Celte 0:1. Vo Vigu dokázala Celte prehru vrátiť, no bola za to naozaj prešťastná. Snaživému Messimu chýbalo viac šťastia v zakončení, Neymar nebol dosť presný (hoci jeden gól dal a nebol mu uznaný kvôli neexistujúcemu ofsajdu), Suárez dôrazný, a tak sa stal gólovým spasiteľom stopér Mathieu. Tak ako v el Clásicu zaúradovala jeho hlava a zavesil to naozaj ukážkovo, dôrazne pod brvno.

Domáci naozaj neboli ľahkým sústom. Takisto mohli skórovať a zdramatizovať zápas.
Trpkosmiešny kúsok na záver predstavoval kus trávy, ktorým Orellana z riadnej diaľky presne trafil zdržiavajúceho Busquetsa. Barcelončan dostal za zdržiavanie žltú, Orellana za svoju umeleckú vložku červenú. Asi oľutoval, že bol taký presný...

Domáci sa dožadovali aj penalty.

Espanyol – Elche 1:1, 10. kolo: Elche – Espanyol 2:1

Na záver kola trocha nuda. Hoci domáci by to tak asi necharakterizovali. Asi im nebolo jedno, že im na výhru napokon nestačil gól kapitána Segia Garcíu zo 17. minúty. V 77. minúte totiž dostali vyrovnávajúci od Cristiana Herreru a naviac mu asi predchádzal ofsajd.

Sergio García – kapitán Espanyolu bol ako vždy veľmi dôležitým článkom svojho tímu.

Žádné komentáře:

Okomentovat