čtvrtek 28. května 2015

Eindhoven, Glasgow, Turín a... Varšava


V bielom v Eindhovene. V červenom v Glasgowe. V bielom v Turíne. A v červenom vo Varšave. Štyri dátumy: 11., 16., 14. a 27. Jeden mesiac: máj. Štyri finále, ktoré píšu dejiny Sevilly a samotnej Európskej ligy. Mužstvo Unaia Emeryho vybojovalo v máji 2015 štvrtý titul v tejto súťaži.

Začalo sa to v sezóne 2006/2007, keď súťaž ešte niesla názov Pohár UEFA. Sevilla sa stala v Eindhovene jej víťazom pod vedením Juandeho Ramosa a ukončila tak 58-ročné čakanie na trofej do klubovej vitríny. Už o rok do nej pridala ďalšiu. Vybojovala ju v Glasgowe, keď v španielskom finále v Hampden Parku mohla oslavovať triumf nad Espanyolom až po penaltách.

Na ďalšie finále si andalúzsky klub musel počkať 7 rokov. Už pod vedením Unaia Emeryho išiel bojovať o ďalší titul v súťaži s novým názvom - Európska liga do Turína. 

Cestou doň boli zaznamenané mnohé pozoruhodné momenty (nielen) pre španielsku futbalovú históriu. Odohralo sa prvé sevillské finále na európskej scéne a v semifinále zviedla Sevilla urputný boj s Valenciou, ktorej fanúšikovia už oslavovali postup do finále, keď netopierom smrteľný úder zasadil gólom z úplného záveru súboja Mbia.

Záverečný duel európskeho pohára v Taliansku bol nemenej napínavý. Rojiblancos v ňom bojovali proti prekliatej, ale veľmi húževnatej Benfice. Rozhodovalo sa, tak ako v Glasgowe, až v penaltovom rozstrele. Beto v bráne sa stal šťastným nástupcom Palopa. Rozhodujúcu jedenástku premenil francúzsky útočník Gameiro.

Minulé leto opustili klub viacerí dôležití hráči: Rakitič, Fazio či Alberto Moreno. Ale nejakí aj prišli: Banega, Aleix Vidal, Kolo, Denis Suárez, Trémoulinas a tím dokazoval, že to myslí s obhajobou minuloročného titulu vážne. Hoci v skupine skončil druhý, vo vyraďovacej časti ostali ne jeho štíte Borussia Mönchengladbach, Villarreal, Zenit i Fiorentina. V poľskej metropole už čakal len ukrajinský Dnipro Dnipropetrovsk.

No posledný krok bol ťažký. V 7. minúte sa ujali vedenia Ukrajinci gólom Kaliniča. Vďaka Krychowiakovi a Baccovi Sevilla zápas otočila, ale Rotaň vyrovnal na 2:2. Rozhodol kolumbijský snajper Bacca.

A oslavovalo sa. Aj fedex v Plkátku či Nervi vo Varšave. Tak nazdravie, chlapci!

Budúci rok Sevilla titul pravdepodobne neobháji, hoci EL už bola v médiách premenovaná aj na Sevillskú ligu. Kým totiž vo FIFE povolili niektoré nitky v sieti korupcia a jej hlava sa ďalej chystá zachraňovať futbal pred zlým svetom, UEFA sa venuje inováciám ako napr. odstavenie zdolaných finalistov národných pohárov z EL či nasadenie víťaza EL do Ligy majstrov.

Na budúci rok teda bude mať Španielsko ako jediná krajina v LM až 5 tímov.
De blanco en Eindhoven. De rojo en Glasgow. De blanco en Turín. Y de rojo en Varsovia. Cuatro fechas: 11, 16, 14 y 27. Un mes: mayo. Cuatro finales que forman parte ya de la historia del Sevilla y de la propia Europa League. El equipo de Unai Emery se proclamó en la noche del miércoles tetracampeón de su torneo fetiche.


Leer más: Final Europa League: Eindhoven, Glasgow, Turín y... Varsovia - MARCA.com
De blanco en Eindhoven. De rojo en Glasgow. De blanco en Turín. Y de rojo en Varsovia. Cuatro fechas: 11, 16, 14 y 27. Un mes: mayo. Cuatro finales que forman parte ya de la historia del Sevilla y de la propia Europa League. El equipo de Unai Emery se proclamó en la noche del miércoles tetracampeón de su torneo fetiche.

Žádné komentáře:

Okomentovat