úterý 26. května 2015

O šťastných remízach a nešťastnej výhhre a o rozlúčkach – Zhrnutie 38. kola Primera División

Hráči Deportiva urobili pasillo a zatlieskali futbalistom Barçy a na konci zápasu mohli zatlieskať aj sebe a pridať sa k oslavám

Deportivo si remízou na Camp Nou v poslednom kole zabezpečilo záchranu v Primere, a to napriek tomu, že prehrávalo o dva góly. Granade stačila domáca bezgólová remíza a nechcená vstupenka do Segundy tak ostala sympatickému Eibaru, ktorý na konci svojho ročného pobytu medzi najsilnejšími Španielska vyhral jasne 3:0 nad poslednou Córdobou.

Bilancia posledného kola prvej polovice zápasov sezóny vyzerala nasledovne: domáci – hostia 19 bodov: 10 bodov, 6 výhier – 1 remíza – 3 prehry, skóre 12:11. V odvetách to celkovo vypálilo takto: domáci – hostia 15 bodov: 12 bodov, 4 výhry – 3 remízy – 3 prehry, skóre 25:17.

Väčšina zápasov záverečného tohtosezónneho kola sa hrala v sobotu o 18:30. Len jeden súboj začal skôr a jeden neskôr.

Levante - Elche 0:0, 19. kolo: Elche – Levante 1:0

Na Ciutat de València sa o pol piatej hralo v podstate o nič moc. Tak aby nebolo treba nič moc riešiť, skončilo sa to bez gólov. Nič moc na tom nezmenil ani Aarón Ñíguez, hoci mal možnosť prekonať najlepšieho hráča zápasu, gólmana Levante Mariña, z jedenástky. Neprekonal.

Levante sa už strojí do ďalšej sezóny.

Barcelona - Deportivo 2:2, 19. kolo: Deportivo – Barcelona 0:4

Barça sa nemusela veľmi namáhať, ale súboj Deportivu nevypustila a Messi jej za celú hodinku šupol dva góly, jeden z toho dokonca hlavou a ešte jedna jeho „trefa“ neplatila kvôli ofsajdu. Depor bol pasívny, hoci nemal čo stratiť, mohol sa len pokúsiť získať. Až keď mu začal zvoniť umieráčik, predsa sa len odhodlal niečo vyskúšať a znenazdajky sa strela Lucasa Péreza naozaj zatrepala v Masipovej sieti. Ba čo viac, zatiaľ čo šancičky Barcelony sa neujali a po zahratí štandardky hostí Katalánci loptu odvrátili, Depor ju ešte vrátil a Salomao dostal loptu do brány aj druhý raz. Potom by už snáď bolo Deporu ľúto všetkým....

Takto mohli na konci sláviť obaja. Jeden tím titul, druhý záchranu. A ako boli hostia dojatí z tohto neuveriteľného rozprávkového happy-endu, tak sa domáci dojato lúčili so svojou legendou – Xavim, ktorý ešte bude pokračovať vo futbalovej kariére, ale už inde.

Pocta Xavimu

Granada - Atlético 0:0, 19. kolo: Atlético – Granada 2:0

Menej sympaticky, aspoň podľa výsledku, výsledku vyzerala remíza v Granade. Domácim bod postačil na zotrvanie v Primere, hosťom na 3. priečku.

Fanúškovia Granady nepochybovali o záchrane svojich miláčikov.

Eibar - Córdoba 3:0, 19. kolo: Córdoba - Eibar 1:1

A chudáčik Eibar sa mohol aj potrhať. Po góloch Arruabarrenu, Raúla Navasa a Capu viedol už v 34. minúte 3:0. Vyhrávala aj Barcelona nad Deportivom, a keď pridal Messi do siete Deportiva aj druhý gól, vyzeralo to byť pre baskický klub už v suchu. Futbalové dejiny sa však zvrátili a malý klub Eibar poslali po roku späť do Segundy.

Radosť, ktorú vystriedal smútok

Almería - Valencia 2:3, 19. kolo: Valencia – Almería 3:2


Almería síce nad Valenciou dva razy vyhrávala – gólom Thomasa už z 9. minúty 1:0 a gólom Soriana 2:1, ale napokon prehrala, takže, či už s odpočtom troch bodov za dlhy či bez, ocitla sa medzi definitívne zostupujúcimi. Netopieri vyrovnávali najprv gólom Otamendiho, druhý raz Feghouliho a výhru im zabezpečil gól Paca Alcácera. Los ché napriek tomu nepredbehli Atlético, ale aspoň svoju priečku zaručujúcu predkolo LM ochránili pred Sevillou.

Aj Almería sa chvíľu radovala.

Málaga - Sevilla 2:3, 19. kolo: Sevilla – Málaga 2:0


Na Rosalede padali góly až v druhom polčase, ale nazbieralo sa ich dosť – 5. Za Sevillu skórovali Reyes, Banega a Aleix Vidal a Andalúzania vyhrávali už 3:0. Javi Guera síce dvomi gólmi znížil, ale ich víťazstvo už neohrozil. Víťazstvo, ktoré už k ničomu nepomohlo. Na Valenciu totiž Sevilla nedosiahla.

Už v 25. minúte videl červenú Weligton.

Athletic - Villarreal 4:0, 19. kolo: Villarreal – Athletic 2:0


Athletic si zo zápasu s ponorkou urobil vlastnú oslavu. Výhrou 4:0, nad súperom nachádzajúcim sa v ligovej tabuľke nad ním, si zabezpečil 7. miesto a štart v predkole EL. Aj na San Mamés sa lúčila jedna klubová legenda – Andoni Iraola. Svoju rozlúčku prikrášlil aj gólom. Dva zaznamenal Aduriz. Dokopy s 18 gólmi sa stal najlepším španielskym strelcom skončenej sezóny La Ligy. Jeden gól dal v zápase aj Beñat.

Pocta 12. hráčovi

Celta Vigo - Espanyol 3:2, 19. kolo: Espanyol – Celta Vigo 1:0

Na Balaídose bol zasa Espanyol tímom, ktorý dvakrát vyhrával a aj tak nevyhral. Prvý gól pericos dal z jedenástky Sergio García a na 1:2 skóroval Stuani. Domáci ale boli tými, čo dva razy prehrávali, ale vždy vyrovnali a napokon vsietili aj víťazný gól. A to hrali od 20. minúty bez vylúčeného Sergia Álvareza. Najprv vyrovnával Hugo Mallo, potom Cabral a na konečných 3:2 skóroval kanonier Celty Nolito. Na Európu to síce nestačilo, ale aj vo Vigu bolo nakoniec dojatie – rozlúčka s ďalším klubovým symbolom. Celý svoj futbalový život, okrem roku hosťovania v Birmingham City, strávil v klube defenzívny stredopoliar Borja Oubiña. S Celtou sa rozlúčil aj dánsky stredopoliar Krohn-Dehli.

Oubiña je jedným z tých, ktorých si fanúšikovia vážia a obdivujú

Rayo - Real Sociedad 2:4, 19. kolo: Real Sociedad – Rayo 0:1

Rayo nemá za sebou zlú sezónu, ale so svojimi divákmi sa nerozlúčilo výhrou. Domáci sa spamätali až po góloch Velu a Choryho Castra z tímu hostí. Pred prestávkou Bueno znížil a po nej Morcillo vyrovnal. Víťazstvo Realu Sociedad však zabezpečili góly Aguirretxeho a Elustonda. Erreala tak na konci sezóny vyhrala aj druhý vonkajší duel.

Napriek prehre na záver je Paco Jémez so sezónou spokojný.

Real Madrid - Getafe 7:3, 19. kolo: Getafe – Real Madrid 0:3


Madridské derby na záver kola aj celého ročníka prinieslo gólovú spŕšku. O hattrick a svoju neohrozenú pozíciu najlepšieho strelca tejto sezóny La Ligy sa postaral Cristiano, o prekonanie Messiho rekordu v počte gólov za sezónu už nie, lebo bol ho z ihriska stiahnutý. Pri jeho góloch sa Getafe ešte držalo. Na 1:1 vyrovnal Escudero. Diego Castro dal dokonca na 1:2 pre hostí. Na 3:3 vyrovnal Lacen. Z radov pusiniek sa však ešte presadili Chicharito, James, Jesé aj Marcelo a 7:3 bolo na svete.

Aká budúcnosť asi čaká Ikera? 

Žádné komentáře:

Okomentovat