pondělí 18. května 2015

O barcelonskom majstrovi – Zhrnutie 37. kola Primera División

En la Liga vuelve a mandar el Barça. Vuelve a mandar Messi. – La Lige opäť kraľuje Barça. Opäť kraľuje Messi. – uznal denník Marca. Blaugranas vyhrali v Madride na štadióne Atlética a ligový titul tak už majú vo vrecku.

V 18. kole ešte musela Barcelona dokazovať, že nie je definitívne na lopatkách. Dokázala to domácou výhrou nad Atléticom (3:1). Suverénnejšie však vyhral Real Madrid (nad Espanyolom 3:0). To síce aj v odvetnom 37. kole, Barcelona je už však na tróne, z ktorého ju nezosadí. 18. kolo bolo medzi domácimi a hosťami vzácne vyrovnané. Bilancia: 13 bodov:13 bodov, 3 výhry – 4 remízy – 3 prehry, 12 gólov:10 gólov. Odvety dopadli lepšie pre hostí: 11:17, 3-2-5, 12:17.

Všetky zápasy predposledného kola Primera División sa hrali v rovnakom čase. Výkop bol v nedeľu o 19:00.

Atlético – Barcelona 0:1, 18. kolo: Barcelona – Atlético 3:1


O titule sa definitívne mohlo rozhodnúť v Madride. A aj sa rozhodlo. Nie však o triumfe Realu Madrid, ani posledného majstra Atlética. Zomlelo sa to síce na štadióne Atlétov Vicente Calderón, ale o ligový primát na diaľku bojovali Barça a merengues.

Barcelone stačilo spoľahnúť sa na seba a hoci to nebolo nijak ľahké a pohodlné, rozhodol ten, na ktorého je opäť najväčší spoľah – Messi. Jeho genialita gólovo udrela v 65. minúte. Mohlo sa ujať ešte niečo, ale neujalo. Leda tak Neymarove opičky pri zdržiavaní v posledných sekundách súboja, ktoré futbalistov Altética vytočili až do biela. Keby sa bol k Neymarovi dostal Godín, ktorého odtláčali spoluhráči aj protihráči, ešte je asi sranda...

Barcelona má vo vrecku 23. španielsky titul a Atléticu stačí v poslednom kole uhrať bod, aby ostal tretí pred Valenciou. Alebo postačí aj ďalšie zakopnutie netopierov.

Oslavovať sa začalo v Madride...

pokračovalo sa už v Barcelone, ale aj všelikde inde. Aj v rôznych bratislavských bytoch.

Espanyol - Real Madrid 1:4, 18. kolo: Real Madrid – Espanyol 3:0

Ronaldov hattrick. To je to, čo sa oslavovalo na Cornellá El-Prat. Teda aspoň niektorí ho oslavovali, keďže najlepšiemu futbalistovi sveta prakticky zabezpečil titul Pichichi. S La Ligou a kolektívnymi trofejami je to už horšie, resp. najhoršie, keďže nulové.

Espanyol odolával do 58. minúty a v 72. dokonca dokázal vyrovnať Stuanim, hoci to určite nerobil z lásky k mestskému susedovi. Víťazný gól dal Marcelo a potom dokončoval hattrick Cristiano.

Iker sa na zápas díval z lavičky.

Valencia - Celta Vigo 1:1, 18. kolo: Celta Vigo – Valencia 1:1

Netopieri ratovali na Mestalle aspoň bod. S Celtou prehrávali už od 7. minúty po góle Pabla Hernándeza. Vyrovnal v 71. minúte Otamendi. Pred posledným kolom stráca Valencia 3 body na tretie Atlético a je 1 bod pred Sevillou. Na koniec La Ligy si zmeria sily s Almeríou.

Celok z Viga sa definitívne rozlúčil s možnosťou hrať o 7. pozíciu.

Pred duelom sa odovzdávala cena pre najlepšieho fanúšika.

Sevilla – Almería 2:1, 18. kolo: Almería – Sevilla 0:2

Sevilla zabojovala a otočila nepriaznivý prvopolčasový výsledok s Almeríou. Za hostí v ňom skóroval Thievy. Za Adalúzanov v druhom polčase dva razy Iborra. Domáci klub bude vďaka tomu až do posledného kola bojovať o štvrté miesto a s ňou spojenú LM. Pred zápasom s Málagou stráca na Valenciu 1 bod.

S Ameríou a jej prvoligovou príslušnosťou to vyzerá zle-nedobre.

Iborra slávil dvakrát presný zásah.

Deportivo – Levante 2:0, 18. kolo: Levante – Deportivo 0:0

Deportivo statočne bojovalo o zotrvanie v Primere pred svojim výborným publikom. Odmenou mu bol gól Lopa v prvom polčase a Juanfrana v tom druhom a tri životne dôležité body.

Na záver čaká Depor na Camp Nou čerstvý majster.

Prešťastný Lopo.

Real Sociedad – Granada 0:3, 18. kolo: Granada – Real Sociedad 1:1


Takto sa tvorí zázrak. Diel tretí. Protagonisti: hráči Granady.

V posledných troch kolách futbalisti Granady zvíťazili a razom sa Sandovalovi zverenci ocitli medzi tými, ktorí ostanú v elitnej spoločnosti aj v budúcej sezóne.

Na Erreale načal skóre v 72. minúte El Arabi, pridal sa Robert Ibáñez a v 87. minúte ešte strelou zo 40 metrov aj Rochina.

Zabojovať však ešte treba s Atléticom...

Už pri pozdrave s Moyesom vyzeral Sandoval potmehúdsky.

Villarreal – Málaga 2:1, 18. kolo: Málaga – Villarreal 1:1

Ponorka, neohrozene okupujúca 6. priečku, nič nedarovala Málage snažiacej sa o obsadenia miesta číslo 7 a uštedrila jej prehru. Najväčšiu zásluhu na tom má dvojgólový Gerard Moreno. Málaga stihla už len znížiť, konkrétne Darder. Všetky góly padli až v poslednej desaťminútovke.

Gólman Villarrealu Juan Carlos hovorí, že aj keď nie je o čo, jeho tím bude bojovať až do poslednej minúty sezóny.

Elche – Athletic 2:3, 18. kolo: Athletic – Elche 1:2

Athletic dovolil, aby mu za 12 záverečných minút prvého polčasu domáci odskočili o dva góly. Úspešným strelcom bol Jonathas. Za 12 záverečných minút stretnutia však dokázal zápas otočiť vo svoj prospech. Góly dali Aketxe, San José a Williams a Baskovia vďaka tomu preskočili v tabuľke siedmu Málagu.

Na lavičke Athleticu bude aj v ďalšom roku sedieť tešiaci sa Valverde.

Getafe – Eibar 1:1, 18. kolo: Eibar – Getafe 2:1

Remízou na Coliseum Alfonso Pérez si Getafe zabezpečilo príslušnosť v Primere aj do ďalšej sezóny a Eibar horúce chvíle v poslednom kole s Córdobou.

Viedli domáci gólom Freddyho Hinestrozu; ale len 2 minúty, kým vyrovnal Borja.

Pre Getafe vybojované.

Córdoba  - Rayo 1:2, 18. kolo: Rayo – Córdoba 0:1

Vypadávajúca Córdoba síce v posledných kolách ukázala lepšiu hernú tvár, už jej to však naveľa nie je. Nestačilo to ani na bod ani v domácom súboji proti Rayu. Hostia otvorili skóre gólom Baenu. Vyrovnal Luso, ale posledný, a teda víťazný gól, patri opäť hosťom. Dal ho Embarba.

Z troch bodov sa tešilo Rayo.

1 komentář: