úterý 3. prosince 2013

Zajímavosti Primera Division po 15. kole


Karim Benzema se proti Valladolidu trefil v pátém ligovém utkání v řadě. To se před touto sezónou žádnému Francouzovi v historii španělské ligy nepodařilo. Benzema se ale z prvenství v této kategorii radovat nemůže, těsně ho předběhl Griezmann.

Proti Atleticu se v lize kopala penalta naposledy v dubnu 2012. Tato série (59 zápasů) bez pokutového kopu proti jednomu týmu je nejdelší ve španělské lize od roku 1972.


Trenér Getafe Luis García podruhé za sebou (a celkově počtvrté v této sezoně) poskládal základní jedenáctku čistě z hráčů španělské národnosti.

Moya vyrovnal Abbondanzieriho na čele žebříčku brankářů s nejvíce starty za Getafe v Primeře, oba jsou v tuto chvíli na 83 zápasech. Abbondanzieri v nich obdržel 94 branek, Moya 113.

Cani proti Malaze odehrál své 300. utkání v Primera Division. Tuto porci rozdělil mezi Zaragozu (98 zápasů) a Villarreal (202). Vstřelil 27 branek a na 40 přihrál. V historické tabulce hráčů z Aragonie s nejvíce starty v Primeře je momentálně na pátém místě. Vede Pablo Alfaro, který mezi lety 1989-2007 odehrál v nejvyšší soutěži 418 zápasů.

Branka Orellany proti Almerii byla prvním přesným zásahem Celty Vigo na domácím stadionu po 536 minutách střelecké nemohoucnosti. Athletic tak zůstává jediným týmem, který v historii Primera Division neskóroval minimálně 5 domácích zápasů v řadě. V sezoně 95-96 se fanoušci na San Mames nedočkali branky svého týmu dokonce 7 utkání po sobě.

Diego Lopez poprvé od svého zimního návratu do Realu (dohromady odchytal už 41 zápasů) udržel čisté konto ve dvou zápasech po sobě.

Jhon Cordoba se gólem do sítě Realu Sociedad stal prvním kolumbijským střelcem Espanyolu v jeho prvoligové historii. Celkem vstřelilo za barcelonský tým v Primeře branku už 371 různých hráčů, což je španělský rekord. Za Espanyolem jsou v této statistice Valencia (315 střelců), Barça (311), Atletico (309),  Real Madrid (306) a Sevilla (303).

Real Socied vyhrál v Barceloně poprvé od roku 2002, kdy na Estadi Olímpic de Montjuïc porazil Espanyol 1:3. Od té doby si v katalánské metropoli připsal 4 remízy a 12 porážek.

Dramatická remíza 2:2 znamenala pro Rayo 8. zápas s Betisem v řadě, ve kterém madridský tým neprohrál.

Sevilla výhrou v Granadě potvrdila, že se jí na hřištích ostatních týmů z Andalusie daří. Z posledních dvaceti zápasů na stadionech provinčních soupeřů prohrála pouze jeden (v únoru 2012 v Malaze)

Branka Brahimiho z Granady byla 100. gólem, který v první lize padl na stadionu Nuevo Los Carmenes. 50 jich vstřelila Granada, 50 hostující mužstva. Statistiku na konci zápasu vychýlil ve prospěch hostů Gameiro.

Patxi Puñal byl proti Valencii vyloučen pošesté ve své prvoligové kariéře. Potřetí viděl čevenou kartu bez předchozího žlutého napomínání.

Jonas vstřelil svůj první hattrick v dresu Valencie. Naposledy se ze tří branek v jednom utkání radoval v dresu Gremia v říjnu 2010. V Primera Division se více než rok nestalo, že by zápas s výsledkem 3:0 nebo 0:3 měl pouze jednoho střelce. Naposledy v březnu 2012 u toho také byla Valencia, venkovní výhru s Athleticem zajistil hattrickem Roberto Soldado.

Valencia si proti Osasuně připsala šestou výhru v sezoně, teprve podruhé ale zvítězila jiným výsledkem než 1:0.

Za posledních 7 zápasů na Mestalle viděli hráči Osasuny 6 červených karet. Celkově v těchto zápasech odehráli 254 minut v oslabení. Během této doby nevstřelili žádnou branku, naopak jich hned 13 inkasovali.

Ernesto Valverde jako trenér i jako hráč zažil (na obou stranách) 8 zápasů Athleticu proti Barceloně, v neděli se však dočkal prvního vítězství v souboji těchto dvou týmů. Zároveň si prodloužil jinou sérii: jako trenér s Barcelonou již 7 zápasů v řadě neprohrál (4x s Espanyolem, 1x s Villarrealem, Valencií a nyní s Athleticem).

Barcelona se i přes prohru udržela v čele tabulky a vyrovnala historický rekord Realu Madrid z let 86-87: 53 kol v řadě na prvním místě Primery.

Athletic porazil lídra tabulky poprvé od roku 2006. Od té doby až do neděle sehrál s vedoucími týmy La Ligy 14 zápasů s bilancí 12 proher a 2 remízy.

Ander Herrera odehrál svůj 100. zápas za Athletic (72 v lize, 11 v Copě a 17 v EL). Připsal si 6 gólů a 12 asistencí; 42 výher, 26 remíz a 32 proher.

Barcelona poprvé od února 2010 prohrála v neděli. Všech 7 ligových porážek od té doby se odehrálo v sobotu. Zároveň je to pro Katalánce první prosincová prohra napříč všemi soutěžemi od roku 2008, kdy prohráli se Šachtarem.

První čtyři týmy v historickém počtu titulů v Primera Division tvoří vedoucí čtveřici ligové tabulky poprvé od 17. kola sezony 86-87.

Pepe Mel by podruhé ve své prvoligové trenérské kariéře odvolán z funkce. V obou případech se tak stalo po zápase s Rayem. Jeho konečná bilance v Betisu: 156 zápasů, 67 výher, 33 remíz a 56 proher při celkovém skóre 235:210.

17 komentářů:

  1. Atletico noticky?

    Valencia slusnej beton :D

    Statistika Lopeze prekvapila..

    OdpovědětVymazat
  2. Jesteze to SF umrelo, i ty nejvetsi nemakacenka zacli neco delat :p

    OdpovědětVymazat
  3. Při pohledu na počet odchytaných zápasů u Diega Lopeze opět marně přemýšlím, jak se do nominace nejlepších brankářů světa dostal Iker Casillas :-( A když už jsme u Realu, tak Benzema koukám střílí pravidelně góly, ale Gatova vděku se chudák ne a ne dočkat :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to dřevák a lempl. Ale takový Agüero... :k

      Vymazat
    2. Bys chtěl do vašeho madridského kurníku nasadit Kunu? :o

      Vymazat
    3. ten ***** by se do realu hodil jak malokdo. charakterove by zapadl naprosto skvele...

      Vymazat
    4. Sebyk: Pokud by za těch pět hvězdiček mělo přijít neslušné až sprosté slovo, tak tak jsem ho častoval už v dobách, kdy hrával za Atletico, ale fanoušci tohoto madridského klubu se mnou tehdy nechtěli moc souhlasit :-D

      Vymazat
  4. pro zajemce a maniaky je tady vsechno pohromade. a daleko daleko vic...
    https://twitter.com/pedritonumeros

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je masakr. Ten borec musí 24/7 ležet ve statistikách Primery... :d :d

      Vymazat
    2. ma obrovsky spreadsheety excelu, kde ma statistiky z vetsiny rocniku primery, ktery byly dohledatelny. furt je doplnuje a behem utkani hazi aktualni veci...

      Vymazat
    3. Proti němu jsou i mé nejtěžší záchvaty úplné nic. Borec trošku cvok. :D

      Vymazat
  5. Real a Barca tak málo střelců?! :o
    Valverde respekt! :d

    OdpovědětVymazat
  6. parádní :) takový zajímavosti mě hrozně baví, ale sám bych si to asi nedokázal neustále dohledávat, ten člověk musí bejt trochu magor :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musí to být hodně magor. A něco takového zabere spoustu času. Takže magor na pracáku. :D

      Vymazat
    2. tak to ve španělsku není takovej problém bejt na pracáku :D

      Vymazat
  7. Neuveriteľné, čo všetko sa dá sledovať :-) ale super

    OdpovědětVymazat