úterý 14. ledna 2014

Charles ako Aspas

Keby ste nevedeli


Vďaka dvom presným zásahom do siete Valencie v poslednom ligovom kole sa brazílsky útočník priblížil ku gólovým číslam svojho predchodcu v útoku Celty Vigo.


Charles Dias v lete dorazil do Viga, aby skúsil splniť ťažkú úlohu – nahradiť Iaga Aspasa, ktorý prestúpil do Liverpoolu. Porovnanie hráčov z futbalového hľadiska asi vynecháme, keďže ide o rozdielne typy útočníkov, ale čísla nám prezrádzajú, že prvú polovicu sezóny Charles ukončil s gólovým kontom, ktoré je len o jeden gólik chudobnejšie, ako bolo pred rokom to Aspasovo. Brazílčan tým dokázal, že jeho titul Pichichi získaný v sezóne 2012/13 v Segunda División, nebol náhodný.

To, čo týchto futbalistov spája, je, že obaja debutovali v najvyššej kategórii v drese Celty. Aspas v ročníku 2012/13 a Charles v nasledujúcom. Obidvaja vzali na svoje plecia zodpovednosť za strieľanie gólov v tíme, ktorý ich potrebuje, aby sa udržal medzi španielskou elitou.

Keď pred rokom Celta dohrala posledný zápas ligovej polsezóny, Iago Aspas sa mohol pochváliť ôsmymi gólmi. Charles dal v tohtosezónnych prvých 19. kolách sedem. Avšak tie Charlesove sú o niečo hodnotnejšie. Svojmu mužstvu nimi zabezpečil 13 bodov. Iba gól na San Mamés proti Athleticu tímu nič nepriniesol. To Iagovi Aspasovi sa nepodarilo zabezpečiť pre Celtu body ani dvomi strelenými gólmi vo Vallecas. Rayo vtedy vyhralo 3:2. Takisto nepomohol ani gól v Granade, kde domáci zvíťazili 2:1. Celkovo jeho góly v prvej polke minulého ročníka „vyniesli“ 12 bodov.

Nezdá sa, že by bol milión eur za Charlesa zlým obchodom Celty. Hlavne, keď za Aspasa zinkasoval klub 9 miliónov. Doteraz zaznamenalo č. 11 v drese celestes gól pri remíze s Espanyolom, výhrach nad Betisom, Málagou, Almeríou a dvomi gólmi zostrelil Charles Valenciu; plus ešte jedna gólová čiarka v spomenutom prehranom zápase v Bilbau (3:2).

Ak však hovoríme o závislosti od hráča a jeho gólov, tá bola väčšia pred rokom od Iaga Aspasa. Španielsky útočník dosahoval 42,1 % všetkých gólov Celty. Do roka percento najlepšieho strelca celku kleslo na súčasných 30,43 pre Charlesa. Góly totiž v mužstve z Viga strieľajú v súčasnosti aj iní. Alex López dal už 5 a Nolito 3.

To je pre Celtu potešujúce; už menej fakt, že jej traja ďalší útočníci (Mina, David Rodríguez a Bermejo) dali dokopy len jeden ligový gól, a to Santi Mina v Bilbau. Bolo by preto dobré získať do konca januára ešte jedného útočníka. Podobné problémy mal klub aj minulý rok. Mario Bermejo vtedy hral trochu viac vzadu, o čom rozhodol vtedajší tréner Paco Herrera. Park Chu-Young zasa nebol úplne spoľahlivou alternatívou k Aspasovi.

Zdroj: Marca

2 komentáře: