úterý 25. února 2014

O čakaní na prvý gól - Zhrnutie 25. kola Primera División

Hráči Errealy právom spokojní. V Barcelone to takto asi nepôjde...

Kým na konci minulého týždňa oneskorenci úvodné góly ligových zápasov zmeškali, lebo tie začali padať veľmi skoro, počas posledného februárového víkendu si bolo treba počkať, minimálne 20 minút. Aj keď výnimka sa našla. A naše výnimky zvyknú zamiešať karty na súčasnej španielskej ligovej scéne.
Vráťme sa ale ešte do septembra 2013, kedy sa súperi posledného víkendu stretli v 6. kole. Body sa delili pomerom 22:7 pre domácich; 7 výhier – 1 remíza – 2 prehry, skóre 20:9.

A kým v Soči vrcholila zimná olympiáda, v Španielsku sa futbalisti potili v bojoch 25. ligového kola. Domáci v ňom boli oproti jesennému kolu menej úspešní. Získali 15 bodov a hostia len „o zápas“ menej – 12. Šesťbodovými tímami zo spomenutých dvoch kôl boli Real Madrid, Sevilla, Athletic Bilbao, Valencia aj Villarreal. Hlavne preto sa tento bodový pomer zmenil. Na stranu hostí sa neprevážil prekvapujúco kvôli zaváhaniam Barcelony a Atlética. Domáci vyhrali 4 razy, 3-krát bolo nerozhodne a v 3 prípadoch naplno bodovali hostia, skóre 14:9.

Valladolid – Levante 1:1 (Levante – Valladolid 1:1)

Valladolid a Levante si v piatok zopakovali deľbu bodov z prvého vzájomného zápasu, aj s rovnakým skóre. Levante opäť vyhrávalo, a tento krát gólom z 25. minúty, ktorého autorom bol Víctor Casadesús, a opäť vyrovnal Javi Guerra. Bodík z nie príliš vzrušujúceho zápasu si môžu viac pochvaľovať hostia. Ich tréner Caparrós s uspokojením skonštatoval: „Už sedem kôl sme neprehrali a máme ďalší bod.“ Určite ho potešil aj dobrý výkon stopéra Juanfrana. Hráči Juana Ignacia Martíneza boli v zápase dosť zbrklí a bodík z domáceho ihriska je pre nich do boja o záchranu dosť málo.

Nič moc zápas, ale JIM chce rozhodne pokračovať pri kormidle pucely. Uvidíme, ako dlho mu bude dovolené.

Real Madrid – Elche 3:0 (Elche – Real Madrid 1:2)

V 6. kole to bolo iné „pozdvižení“, ak si pamätáte. Na gól Cristiana Ronalda domáci odpovedali v nadstavenom čase, ale Real predsa len vyhral gólom z penalty zo 7. minúty nadstaveného času. Strelil ho opäť Cristiano. V tomto zápase aktuálny držiteľ Zlatej lopty nehral. Stojí kvôli trestu za červenú, keď naivne vyraplil. Len Carlovi to stále nejde do hlavy.

Elche nepredviedlo zlý výkon, ale, žiaľ preň, Ronalda gólovo zastúpili mladé pušky – Illarramendi a Isco a medzi ich gólmi sa presadil aj Bale. Hoci... prvý gól padol v 34. Minúte po rohu, ktorý sa nemal pískať... Elche teda nemôže mať z tohtosezónnych gólov bohvieaký pocti.

Illarramendi páli na 1:0.

Celta Vigo – Getafe 1:1 (Getafe – Celta Vigo 2:0)

Hostí dostal v 20. minúte do vedenia Lafita krásnym gólom zdiaľky. A ako povedal ich tréner Luis García Plaza, do vylúčenia Lisandra Lópeza jeho tím kontroloval zápas. Červená však prišla už na začiatku druhého polčasu a Rafinhovi to trvalo len chvíľku, kým vyrovnal. Na konci mohla Celta streliť aj víťazný gól, ale Nolitovu strelu zastavila žrď. Luis Enrique vyhlásil, že vyhrať si zaslúžilo jeho mužstvo.

Getafe napriek zlepšenej hre predĺžilo svoju sériu bez výhry na desať ligových kôl.

Rafinha bol pre Celtu zase jedným z najdôležitejších hráčov.

Real Sociedad – Barcelona 3:1 (Barcelona – Real Sociedad 4:1)

Na Camp Nou bolo 4:1, v odvete na Anoete „len“ 3:1. To však Erreale iste nevadí a jedno to môže byť aj Barcelone. Tešiť ju môže akurát to, že svojho súpera, ktorého zdolala v semifinále Copa del Rey, vyhecovala k najlepšiemu výkonu sezóny a mrzieť by mali vlastní fanúšikovia. Po dvoch sľubných zápasoch im opäť nepredviedla nič, čo by sa dalo oceniť. Song sa nechytil, pripísal si len vlastný gól, po ktorom vyrovnával Messi, ale to bolo všetko. Leo dal gól aj v pohárovej odvete, no sám to ťahať nemôže, nevládze ani nesmie.

Barcelona sa kvôli tomuto výsledku zosunula z prvej priečky tabuľky, ale ona gólovou výnimkou nebola. Song si vrazil do brány vlastenca „až“ v 32. minúte.

Raz

a tri razy

Almería – Málaga 0:0 (Málaga – Almería 2:0)

Aj v Almeríi čakali na gól, ale tu sa ani nedočkali. A ani nie je veľmi o čom. Snáď len o tom, že domáci sa tešia z návratu Rodriho na trávnik po zranení, že Schuster ukázal nešportové chovanie pri potýčke so Zongom a že Almería a Málaga ostávajú po remíze tesne nad zostupovým pásmom s 26, resp. 25 bodmi.

Zdá sa vám, že lopta je v bráne? Nie je, Willy práve Trujillovu hlavičku zneškodnil.

Rayo Vallecano – Sevilla 0:1 (Sevilla – Rayo Vallecano 4:1)

„Vďaka podpore fanúšikov sa cítime silní,“ povedal Paco Jeméz. Aspoň to... Inak sa Rayo stále viac potápa. Sevilla po domácej štvorgólovej nádielka udelila len jeden, no aj ten stačí a aj za ten môže byť veľmi rada. Udržala sa vďaka nemu na 7. mieste. Gól padol tri minútky pred zavŕšením hodinky hry z hlavy Cokeho po Rakitičovej nahrávke. Emery pochválil svojich zverencov za defenzívnu hru, na ktorú sa Sevilla zamerala.

A je tam.


Po tomto obedňajšom súboji sme si mnohí pozreli olympijské hokejové finále. Kanaďania v ňom v každej tretine strelili Švédom jeden gól a vyhrali tak futbalovým výsledkom „o triedu.“ Zažiaril Crosby, nehral Nicklas Bäckström, ako onedlho vyšlo najavo, kvôli pozitívnemu dopingu.

Takú kauzu majú Švédi. My rozoberáme, či Šatan nemal v dobe nominácie dostatočnú formu, nesedel do koncepcie, alebo si nedokázal vysvetliť starú kauzu s Chárom. A veď vlastne všetko, nie? To Hadamczik sa s tým nepáral. Do rádiového éteru vyhlásil, že končí a bolo.

V Španielsku ešte bolo:

Betis – Athletic Bilbao 0:2 (Athletic Bilbao – Betis 2:1)

Athletic už v tomto ročníku obral o body Barcelonu aj Real, tak čo posledné mužstvo tabuľky. No, body má ale malina to nebola. Skóre otvoril v 31. minúte gólom z jedenástky, ktorá nemala byť odpískaná, keď že faul Perquisa prišiel pred šestnástkou. Po druhej žltej sa poľský obranca porúčal už v druhom polčase. Hlavný rozhodca Gil Manzano zato mal pískať na druhej strane. Balenziaga dvakrát „penaltovo“ zakročil v šestnástke - raz fauloval Rubéna Castra a raz zachraňoval situáciu rukou, ale ani raz sa nepískalo a nekopalo. Na Betis sa proste sype. Ako sa u nás povie: Na pos.aného aj hajzel padne. V poslednej desaťminútovke dostal ešte jeden gól, prišiel ešte o jedného hráča – červenú videl Lorenzo Reyes a mieri rovnou cestou do Segundy.

Balenziagova ruka

Valencia – Granada 2:1 (Granada – Valencia 0:1)

Na Mestalle začali hráči skórovať až v druhom polčase, ale stihli to trikrát. Prekvapivo začali hostia. Domáci pri tom ale pomáhali. Chybu (či darček, ako to nazvali na Marce) Javiho Fuega využil Piti. Trénerovi Valencie, Pizzimu, však vyšli striedania a vyrovnanie zabezpečil jeden z nových mužov na ihrisku – Paco Alcácer. Pochlapila sa obrana netopierov. Krajní obrancovia Barragán a Bernat podnikali nebezpečné ofenzívne výpady a v 90. minúte dal víťazný gól nový portugalský stopér Rubén Vezo.

Valencia sa tak spolu so Sevillou po tomto kole v tabuľke mierne oddelili od Levante a Espanyolu.

Nakoniec mohol Pizzi na lavičke oslavovať.

Osasuna – Atlético Madrid 3:0 (Atlético Madrid - Osasuna 2:1)

Na rad prišla výnimka. Na El Sadar sa začala gólová streľba už v 6. minúte, a to do siete Atlética. Ešte v prvom polčase dopravilo najhoršie strieľajúce mužstvo súťaže do siete tímu s najlepšou obranou (ako pripomenuli Mindrot, noir a kopu iných) ďalšie dva utešené kúsky.
Do streleckej listiny sa zapísala celá domáca ofenzívna trojka záložnej rady. Cholovi to tento krát nevyšlo so striedaniami, a tak štadión v Pamplone ostal nedobytý tohtosezónnou veľkou trojkou.

Atléti spolu s Barcelonou ostali o tri body pozadu za Realom. Už v nasledujúcom kole si to ale majú možnosť vybaviť s mestským rivalom napriamo.

Ani raz (toto bolo v Miláne)

a tri razy

a Atlético si mohlo podať ruku s Barcelonou.

Espanyol – Villarreal 1:2 (Villarreal – Espanyol 2:1)

Ponorke sa na barcelonskej pôde štadiónu Cornellá-El Prat podarilo dostať do dvojgólového vedenia a nakoniec víťazstvo aj udržala. Hlavne vďaka svojmu brankárovi, keďže na konci zápasu Espanyol na Villarreal spustil oheň a síru, no Sergio Asenjo odolal. V nadstavenom čase ako zlatý klinec svojho výkonu vyrazil penaltu z kopačky kapitána hostí Sergia Garcíu.

Villarrealu sa vďaka víťazstvu podarilo v tabuľke udržať krok s Realom Sociedad. Naopak Espanyol ho neudržal s Valenciou a Sevillou, ani s Levante, ktoré získalo v 25. kole bod.

Hrdina záverečných minút Sergio Asenjo.

2 komentáře:

  1. athletic sel tomu stesticku hodne naproti :D

    OdpovědětVymazat
  2. Betisu holt nestačilo koupit jenom pomezního, na rozdíl od Valencie :)

    OdpovědětVymazat