čtvrtek 22. května 2014

Budovanie novej Barcelony pod vedením Luisa Enriqueho

Hlavne s optimizmom, aspoň kým sa dá.


Luis Enrique, Marc-André ter Stegen, Gerard Deulofeu a Rafinha. To sú základné kamene novej Barcelony.

PPočas nedávno skončenej sezóny sa oveľa viac a horlivejšie, ako sme boli posledné roky zvyknutí, diskutovalo o tom, ako sa v lete zmení Barcelona. Kvôli trestu od FIFA chvíľu hrozilo, že nakoniec aj nijak. Napokon však naskočila pre prestupy zelená. Napriek tomu bolo počuť názory, že sa aj tak nič (prevratné) nezmení. Hlavne, ak sa napokon podarí vyhrať La Ligu. La Liga sa prehrala a najsilnejšie šumy sa rýchlo zmenili na realitu. Kormidla sa ujal Luis Enrique. Muž, ktorý ako hráč obliekal dres Barcelony, no predtým aj Realu Madrid. Muž, ktorý ako tréner po 11 rokoch absencie vytiahol  barcelonské B-éčko do Segunda División a hneď s ňou „teoreticky postúpil“ aj do najvyššej súťaže. To však v praxi samozrejme nebolo možné. Následne ako kouč pohorel v talianskom AS Rím, ale po návrate do Španielska opäť prezentoval svoje kvality, keď obdivuhodne skonsolidoval mužstvo Celty Vigo. Nebolo by veľkým prekvapením, keby tento tím vypadol. On však skončil v prvej polke tabuľky, na peknom 9. mieste.

Ostáva tak iba zistiť, či prichádza nový Guardiola alebo tréner, ktorý na barcelonské á-čko ešte nedorástol. Čaká sa od neho veľa. Ale od koho na lavičke Barcelony nie? Teraz by však niektorí najradšej vymenili celý káder.

Brankár bol kvôli odchádzajúcemu Valdésovi nutnosťou. Prichádza mladý Nemec z Borussie Mönchengladbach – Marc-André ter Stegen. Hneď pri jeho príchode prišla informácia, že odchádza Pinto. O návrate úspešných odchovancov z hosťovaní sa tiež popísali nekonečné state. Vracia sa teda Deulofeu z Evertonu i Rafinha z Celty.

A čo ďalej?  Z Cety ešte Fontás? Alebo do obrany (aj) David Luiz (Chelsea), Marquinhos (PSG), Elachim Mangala (FC Porto) či Aymerick (Athletic)? Alebo je už naozaj za obrancu Mehdiho Benatiu z AS Rím pripravených 35 miliónov? Kolumbijčan Juan Guillermo Cuadrado z Fiorentiny bude novým Danim Alvesom? Keď nie Pogba, tak príde zkádra starej dámy Arturo Vidal? Opustí kvôli Barcelone Chorvát Mandžukič Bayern alebo Nemec Mario Gómez Fiorentinu alebo do útoku príde, asi favorit z Juventusu, Fernando Llorente? Opačným smerom zamieri Alexis? Do Liverpoolu Pedro? Z Anglicka sa zase na Camp Nou vráti Yaya Touré? Kam až zájde Barça?

Začalo sa zhurta, na pokračovanie čakáme.

Lucho si zatiaľ okolo seba zhromažďuje pomocníkov v trénerskom tíme; vypočul si, aký šťastný a optimistický je vďaka jeho príchodu prezident Bartomeu; ako mu športový riaditeľ Andoni Zubizarreta verí vďaka jeho dokonalému poznaniu klubu. Luis Enrique vyhlásil, že si je vedomý obrovského tlaku, čo ho čaká v novej pozícii, že obdivuje Messiho, aj Xaviho a Mascherana a ešte pár ľudí, ktorých mu pripomenuli, že on sám je „pekný, vysoký, sympatický a... Astúrijčan, aby sa to až tak nepodobalo. A sľúbil ofenzívnu hru.

Žádné komentáře:

Okomentovat