neděle 18. května 2014

Záchranářské počty před posledním kolem


Španělskou ligu čeká během nadcházejícího víkendu poslední kolo ročníku 2013/14. Kromě sobotního přímého souboje Barcelony s Atleticem o mistrovský titul je nutné vyřešit ještě jednu, mnohem zamotanější hádanku: které dva týmy doprovodí Betis do druhé nejvyšší soutěže?

V ohrožení jsou celky na 15. až 19. místě tabulky, tedy Almeria, Getafe, Granada, Osasuna a Valladolid. Jejich bodová situace je před posledními zápasy následující:

15. Almeria ...... 39 bodů
16. Getafe ........ 39 bodů
17. Granada ..... 38 bodů
18. Osasuna ..... 36 bodů
19. Valladolid ... 36 bodů

Elche na 14. místě má se 40 body díky nedělní remíze s Barcelonou již účast v příštím ročníku Primera Division zajištěnou. O tom, které dva týmy z pětice ohrožených tuto soutěž naopak opustí se rozhodne v neděli od 18:00 v těchto zápasech:

Valladolid - Granada
Osasuna - Betis
Rayo - Getafe
Almería - Athletic

Pojďme se nyní podívat na záchranářskou matematiku jednotlivých týmů:

Almeria, 39 bodů:
Má záchranu ve vlastních rukou. K jistotě záchrany potřebuje bodovat proti Athleticu, ale velmi blízko k záchraně má již nyní. Sestoupila by pouze při naplnění následujícího scénáře: Almeria prohraje s Athleticem, Granada zvítězí, Getafe bude jakkoliv bodovat a Osasuna zvítězí takovým rozdílem, že bude mít lepší celkové skóre než Almeria (v tuto chvíli má Osasuna skóre 30:61 a Almeria 43:71).

Getafe, 39 bodů:
Má záchranu ve vlastních rukou. K jistotě záchrany potřebuje alespoň bod z Vallecas. V případě rovnosti několika týmů na 39 bodech ovšem moc dobrou pozici nemá - všechny ohrožené týmy s výjimkou Granady skončí při případné rovnosti bodů před Getafe. Tým z Madridu tedy sestoupí pokud sám prohraje, zároveň zvítězí Osasuna a duel Valladolidu s Granadou neskončí remízou.

Granada, 38 bodů:
Má záchranu ve vlastních rukou. K jistotě potřebuje zvítězit v zápase o všechno s podobně ohroženým Valladolidem, měla by ji ale stačit i remíza. Pokud ovšem v případě remízy Granady vznikne v tabulce situace, kdy Granada, Osasuna, Getafe i Almeria budou mít shodně 39 bodů, doprovodí 19. Valladolid do Segundy z 18. místa právě Granada. Pokud andaluzský tým ve Valladolidu prohraje, sestupu se nevyhne v žádném případě.

Osasuna, 36 bodů:
Nemá záchranu ve vlastních rukou. Nutnou podmínkou je vlastní výhra nad Betisem. K tomu se ovšem musí přidat ještě jeden z následujících výsledků: 1) Granada prohraje. 2) Granada zvítězí a Getafe prohraje. 3) Granada bude remizovat, Getafe a Almeria prohrají. 4) Ameria prohraje, Getafe bude bodovat, Granada zvítězí a Osasuna bude mít lepší celkové skóre než Almeria.

Valladolid, 36 bodů:
Nemá záchranu ve vlastních rukou. Musí porazit Granadu, kterou by tak odsoudil k sestupu. Kromě toho ovšem pod sebe potřebuje v tabulce dostat ještě jednoho soupeře - to se mu podaří, pokud Osasuna neporazí Betis (v případě rovnosti bodů skončí Osasuna před Valladolidem) nebo Getafe prohraje (v případě rovnosti bodů skončí Valladolid před Getafe).


Pozice týmů v tabulce při konečné bodové shodě na 39 bodech:

Bodová shoda čtyř týmů:
Almeria > Osasuna > Valladolid > Getafe
Almeria > Getafe > Osasuna > Granada

Bodová shoda tří týmů:
Osasuna > Valladolid > Getafe
Getafe > Granada > Osasuna
Osasuna > Almeria > Valladolid
Almeria > Granada > Osasuna
Almeria > Osasuna > Getafe

Bodová shoda dvou týmů:
Osasuna > Getafe
Osasuna > Valladolid
Granada > Osasuna
Almeria = Osasuna (rozhodne celkové skóre)


Ještě pro zajímavost dodejme matematickou pravděpodobnost sestupu ohrožených celků:

Osasuna 82,72%
Valladolid 74,07% 
Granada 34,57%
Getafe 7,41%
Almería 1,23%

4 komentáře:

  1. dobrá práca Aimare :tup rád by som bol, keby rachli Almería s Getafe, ale to sa zrejme nestane :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja bych tam poslal granadu a getafe, ale to proti rayu neco urve podle me. tak hlavne at vyhraje pucela, pak ta matematika bude hned veselejsi

      Vymazat
    2. no, Rayito sa s Getafe moc nemajú radi, podľa mňa by ich vo Vallecas veľmi radi poslali do Segundy :)

      Vymazat
  2. škoda, Granada s Almerií už se nepovede :/

    OdpovědětVymazat