úterý 26. srpna 2014

O úvode v znamení domácich - Zhrnutie 1. kola Primera División

Fiesta Eibaru

Cez víkend sa v Španielskeu rozbehli ligové zápolenia novej sezóny. Jediným tímom, ktorý dobyl súperov štadión, bol Villarreal. Bodovať vonku naplno nedokázal ani obhajca titulu - Atlético Madrid.

Valencia a Espanyol zachraňovali vonku aspoň bod až gólmi v závere stretnutí.

Minulú sezónu Villarreal odštartoval takisto víťazne. V prvom kole v nováčikovskom súboji vyhral v Almeríi 3:2. Tretí nováčik - Elche prehral na ihrisku Raya Vallecano. Aj tento rok začali dvaja nováčikovia prehrou - Córdoba aj Deportivo. Zato ten tretí dosiahol pri svojej premiére v najvyššej súťaži historicý úspech. Eibar doma zdolal Real Sociedad.

Domáci získali v 1. kole 21 bodov za 6 výhier a 3 remízy. Hostia obišli len so 6 bodmi, keď k 3 remízam pridal spomenutú výhru Villarreal. Skóre 14:6.

Smutnými hrdinami úvodného ligového súboja sezóny 2013/14 medzi Málagou a Athleticom sa stali brankár hostí Gorka Iraizoz a (epicky španielsky) tragický rozhodca hneď na úvod - Mateu Lahoz. Ktovie, ktorý horšie spáva. Domáci išli do vedenia v 35. minúte, keď síce Iraizoz vyrazil penaltu, ale priamo na nohu jej neúspešného exekútora Luisa Alberta a ten druhú šancu využil. V úplnom závere ale gólman Athleticu dokázal skórovať nádhernou hlavičkou. Hlavný rozhodca ju neuznal. Nikto netušil prečo. Ja som čítala vysvetlenie (po pátraní), že odpískal ofsajd tuším Aduriza, ktorý bránil vo výhľade brankárovi Málagy Kamenimu. Ten ešte po inkrimonovanom momente stihol faulovať Aduriza, ale v očiach Lahoza to bol vlastne útočný faul. Málaga síce v závere dohrávala bez dvoch vylúčených, ale výhru udržala.

Obdivovať úvodný rozhodcovský prúser dobehol do plkátka aj Carli.

No tak nám porozprávaj tvoju rozprávku.

O 2 hodinky mali výkop ďalšie dva zápasy.

V jednom z nich staronový nováčik Deportivo prehralo v Granade, hoci prvý polčas vyhralo. V 20. minúte vsietil gól Cavaleiro.

Domáci pod vedením Caparrósa však výsledok otočil vo svoj prospech.

Kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie.

V Seville bol ďalší smutný brankár. Domáci Beto sa zranil už v 17. minúte a musel ho striedať Barbosa. Na konci prvej časti stretnutia skóroval debutant v sevillskom drese Aleix Vidal. Valencia napokon v 88. minúte vyrovnala, hoci od polovice druhého polčasu hrala v oslabení po červenej pre De Paula, pre ktorého prišlo vylúčenie po necelej minútke pobytu na ihrisku.

A štyri týždne bude oddych.

Hodinu pred polnocou sa ešte hral súboj medzi Almeríou a Espanyolom. Ráno sa mi pri pohľade na výsledok ťažko chápalo, že Sergio García dal vyrovnávajúci gól hostí v 103. minúte. Pochopila som, keď som si prečítala komentár v Plkátku od Helixa: "Jesteze se ty zapasy hrajou tak pozde, kdyz jim zhasnou svetla nemusi dlouho cekat na svitani." Proste Španielsko.

Rodinné striebro Espanyolu Sergio García

Na druhý deň u Effka nám bolo s partiou super, perfektná atmosféra; len ako sa blížil zápas Barçy, začalo nás znepokojovať, že nejde telka ani internet. Effko sa to snažil hodiť na mňa, lebo deň predtým im ešte s chalanmi všetko išlo, a keď som prišla ja, zopakovala sa situácia predošlej akcie, keď tiež s mojím príchodom tiež vypadla telka. Hostitelia nám ale po zhodnotení možností zaistili sledovanie zápasu v bare v neďalekej dedine, kde tvrdili, že Sport 1 so španielskou La Ligou majú. Práve ide "Ejb a RSO". Prebiehali však ešte aj snahy spojazdniť telku a net v dome a v momente, keď Effkovi padol televízor na nohu, z ničoho nič všetko nabehlo.

S prekvapením sme ešte mohli nasledovať, ako malý chudobný Eibar na svojom miništadióniku zdolal Real Sociedad najtesnejšie 1:0 vďaka gólu Javiho Laru. Zápas to bol historický a cenný aj kvôli tomu, že v obidvoch jedenástkach nastúpili samí španielski hráči.

Práve padol historický gól.

Potom sme sa už sústredili na Barcelonu. Naháňanie čiernej mačky v úvode súboja s Elche pobavilo, ale snáď sme pomaly začali veriť, že priniesa smolu, keď Barça dva razy trafila žrď, konkrétne Munir a Iniesta. Ešte pred prestávkou sa ale "vrátil" Messi a odišiel Mascherano. Skoré oslabenie po červenej, ale aj sme sa tešili, že Enrique predsa len musí postaviť Bartru. A ten sa ukázal. Tak, ako Munir, ktorý predsa len debutoval v La Lige gólom. Potom ešte raz udrel starý dobrý Messi a mohli sme byť spokojní. Asi tak ako pred rokom po výhre nad Levante 7:0 a potom sa to poondilo, ale všetko sa opakovať nemusí. Teraz sa stačilo tešiť z toho, že napriek obavám bola hra tímu naozaj dobrá.

Messi a jeho najlepšia verzia

Paralelne s týmto súbojom sa hralo stretnutie Celta Vigo - Getafe 3:1. Naraz teda vyhral Luchov súčasný aj bývalý mančaft. Za víťazov skórovali Nolito, Orellana a Larrivey, objavený minulú sezónu v klube Rayo Vallecano.

Tak ako Celta končila minulú sezónu, tak začína túto - sľubne. Na lavičke už s novým trénerom Berizzom.

Ani v nedeľu si Španieli neodpustili neskorý nočný zápas. Aspoň, že v ňom vyhral Villarreal. Druhopolčasovými gólmi Ucheho a Cherysheva porazil vo valencijskom derby domáce Levante.

Keď sa tréner môže usmievať.

Kvôli piatkovej odvete Supercopy hrali madrdské tímy Real a Atlético svoje zápasy až v pondelok. Z prvého tohtosezónneho titulu sa tešilo Atlético, ale v La Lige len Real, aj to len z výsledku, lebo herný prejav bol nepresvedčivý.

Nováčik Córdoba zanechal na Santiago Bernabéu sympatický dojem, ale na body to nestačilo. Na tie stačil gól domáceho Benzemu v 30. minúte a druhý potvrdzujúci až v 90. minúte od Cristiana Ronalda.

 Keď sa odpíše výborný hráč: Di Mária je už v Manchestri United.

Atléticu by určite bolo stačilo hocijaké víťazstvo, ale v madridskom derby vo Vallecasa sa muselo uspokojiť s bodíkom. Skórovať v dobrej šanci nedokázal ani hrdina Supercopy Mario Mandžukič. Predviesť sa napokom musel aj Moyá v bráne hostí.

Keď to nejde, tak to nejde.  

4 komentáře:

  1. neni Zurutuza spíš Francouz? i když Španěl je zřejmě taky, a ten Larův gól byl parádní, pokud to teda nebyl nepovedenej centr :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no z viac médií som počula, že to boli čisto španielske jedenástky

      Vymazat
  2. Francouzska matka, spanelskej otec...obcanstvi ma obe

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no právě, měl už by ho někdo povolat do reprezentace

      Vymazat