sobota 30. srpna 2014

Cholova stovka


Zápas 2. kola La Ligy proti Eibaru bude pre Diega Simeoneho stým v pozícii trénera Atlética Madrid a nikto nepochybuje o tom, že Cholo už je natrvalo zapísaný v histórii madridského klubu.

Nepotreboval ani tri roky, aby tím, ktorý preberal v zúfalom stave, dostal medzi najlepšie mužstvá starého kontinentu a na úplný vrchol španielskej klubovej scény. Stal sa mužom, čo ukončil nadvládu dvoch kolosov - Realu a Barcelony, hoci to sám považoval za takmer nemožné.

Atlético v minulej sezóne kráčalo od zápasu k zápasu, pridávalo jedno víťazstvo k druhému a vďaka remíze v poslednom zápase - priamom súboji o titul získalo ligový titul. Od triumfu v Lige majstrov ho vo finálovom súboji s ďalším španielskym celkom - mestským rivalom Realom delili desiatky sekúnd.

Cholo sa stal prvým trénerom, ktorý ešte pred odohratím 100 duelov dosiahol až 61 výhier. Len v 17 prípadoch doteraz skláňal hlavu ako porazený. Famózna je gólová bilancia Atlética v doterajších zápasoch pod Simeonem: 172:76. Zaznamenal aj ďalšie obdivuhodné zápisy. V minulej sezóne s mužstvom ťahal sériu 9 vyhratých ligových súbojov. 15 zápasov v rade bez prehry sa mu s Atlétmi podarilo v minulej seóne, ale aj v tej predtým.

Štatistiky sú jedna vec a sú v Simeoneho prípade naozaj krásne, ale pri ňom sa nedá nehovoriť aj inak ako v číslach. Cholo totiž zmenil klub zhora nadol. Nainfikoval ho vierou vo vlastné sily a fanúšikom ponúkol pocit, že podporujú jeden z najrešpektovanejších tímov vo futbalovom svete.

Futbal je však aj svetom plným zvratov, a tak Cholo neoslávi túto stovku tam, kde sa najviac teší, kde najviac trpí - na lavičke. Bráni mu v tom plynúci trest. Musí si nájsť iné miesto na jeho milovanom Vicente Calderón; na štadióne, kde behával so 14 na chrbte a kde sa stal legendou v saku a kravate ako hlavný kouč.

A môžme očakávať ďalšie rekordné zápisy. Veď trénerská štácia argentínskeho trénera u Colchoneros by mala trvať ešte tri roky.

Jeho najbližšou úlohou však je vynahradiť 2 body, stratené vo Vallecas, v súboji s Eibarom. Majstrovský celok musí mať opäť tie najvyššie ambície, hoci po úspešnej sezóne prišiel o viacero svojich kľúčových hráčov ako boli Courtois, Filipe Luis, Diego Costa...

Chuť do ďalších ťažkých bojov a tvrdej práce mu určite dávajú okrem ligového aj ďalšie štyri tituly, čo už s Atléticom získal a na ktoré pri hodnotení jeho doterajšej práce nesmieme zabudnúť: Európska liga, Európsky Superpohár, Copa del Rey a španielska Supercopa.

Liga majstrov odolala. Zatiaľ...

Zdroj: Marca

Žádné komentáře:

Okomentovat