sobota 6. září 2014

Duša Atlética


Mario, Koke, Gabi a Saúl. Štyria futbalisti, ktorí začali do lopty kopať v klube Atlético Madrid. Z malých špuntov, čo snívali, ako im budú za futbalové umenie tlieskať plné tribúny, postupne vyrástli muži a kvalitní hráči. Futbalovo ostali spätí s madridským klubom a dnes sú štvorkou odchovancov v šatni prvého tímu. Štvorkou s DNA Atlética Madrid.

Jeden z nich je kapitánom rojiblancos. Gabi hosťoval v Getafe a následne si futbalové ostrohy vybrúsil v Zaragoze. A to už dostatočne pre A-tím Atlética, hoci nie všetkým sa to spočiatku zdalo. Dnes je pre fanúšikov Colchoneros mužom na správnom mieste, predĺženou rukou trénera Simeoneho na ihrisku. Rovnako ako voľakedy Cholo nosí Gabi na chrbte červenobieleho dresu číslo 14, má podobný charakter i vodcovské schopnosti...

Pri Gabim v prvom tíme futbalovo rastú aj ďalší odchovanci. Priamo po jeho boku v strede poľa nastupuje Mario Suárez. Ten si z Madridu odskočil na hosťovania do Valladolidu a do Viga - do tamojšej Celty a "natvrdo" legionárčiť na dve sezóny na Mallorcu. Vedľa Gabiho naplno zažiaril vo finále Európskej ligy 2011/12 v Bukurešti. V deň, keď Atléti získali európsky triumf po výhre 3:0 nad druhým španielskym finalistom Athleticom, sa rozplynuli pochybnosti o schopnosti Suáreza byť plnohodnotným členom silnej futbalovej generácie zvyšujúcej kredit Atlética vo futbalovom svete.

V Bukurešti striedal v 90. minúte a v tomto období, t.j. v máji 2012, si začal získavať miesto v jedenástke rojiblancos Koke. Pred príchodom Chola to aj v prípade tohto stredopoliara vypadalo na zmenu klubu a nie pri každom odchode býva lístok spiatočný, takže kto vie, čo by bolo... No bol Cholo a pod jeho vedením úžasný vzrast Kokeho umenia a pozície. Radosť sledovať. Veď aj je čoraz žiadanejším tovarom futbalového trhu. Doteraz asi najviac dobiedzali Manchester United a Barcelona, čo bolo dôvodom, že Kokemu v klube vylepšovali zmluvu tri razy počas jedinej sezóny. Stále dôležitejším sa stáva aj pre reprezentačný výber.

O tri roky mladší ako 22-ročný Koke je Saúl Ñíguez. Ďalšia sila do stredu poľa, najnovšia akvizícia pre prvý tím z radov odchovancov. Práve Kokeho Saúl striedal, keď vybehol na svoj debut v La Lige. Bolo to 21. apríla 2013, keď si zahral dve minútky vo víťazno zápase proti Seville (1:0). Na minulú sezónu ho Colchoneros zapožičali do klubu Rayo Vallecano, kde sa rozohral a "rozkukal" v najvyššej súťaži. Teraz sa bude snažiť presadiť vo svojom materskom klube.

Táto štvorica už zažila historický zápas, v ktorom spolu nastúpila v drese Atlética v základnej jedenástke. Dejiskom súboja bolo Santiago Bernabéu a v hre bola trofej. Cholo Simeone postavil všetkých odchovancov od začiatku do stredu poľa v prvom stretnutí tohtoročnej Supercopy. Zrodila sa v ňom remíza 1:1. Po domácej výhre 1:0 v odvete slávilo Atlético triumf nad mestským rivalom Realom.

Medzi najstarším Gabim a najmladším Saúlom je rozdiel 12 rokov (31, resp. 19). Gabi odohral za Atlético 215 oficiálnych zápasov počas 7 sezón. Dal v nich 7 gólov. Koke ich zaznamenal toľko isto v 170 dueloch. Mario skóroval v 151 stretnutiach 3-krát. Saúl v doterajších 6 zápasoch ešte gól nevsietil. Dokopy ich štarty za seniorský tím "hodia" 542 čiarok. Toto číslo určite ešte veľmi narastie.

Zdroje: Marca, Wikipedia

Žádné komentáře:

Okomentovat