pondělí 1. září 2014

O jednom 6-bodovom, jednom 2- bodovom a jednom tíme bez bodu - Zhrnutie 2. kola Primera División

"Zmŕtvychvstanie" kola na Anoete

V druhom kole La Ligy dokázala len Barcelona zaznamenať aj druhýkrát plný bodový zisk. Iba Rayo v oboch kolách remizovalo a jediné Levante ostalo po dvoch úvodných kolách bez bodu na konte.

Domáci boli menej úspešní ako v úvodnom kole. Vybojovali 18 bodov, oproti 9 pre hostí, za 5 výhier, 3 remízy a 2 prehry. Na "druhý pokus" strelili aj o pár viac gólov - 18, ale aj dostali viac - 10.

Druhé kolo štartovalo v piatok už dvomi stretnutiami.

Getafe dalo v prvom kole gól, no vo Vigu zaň nedostal ani na bod. Almería doma vďaka jednému zásahu do siete súpera remizovala s Espanyolom.

V Madride v piatok padol len jeden v celom zápase, aj to bolo "espaldarazo", t.j. gól chrbtom, konkrétne chrbtom Álvara Vázqueza v 29. minúte. Domácim stačil na tri body. Pred domácim publikom sa predstavili nové tváre: Míchel, Hinestroza, Sammir a Álvaro Vázquez a celkom potešili. Almería tiež nebola zlá, ale namiesto toho, aby skórovala, vynikol vďaka nej brankár Getafe Guaita. Na prvú výhru tohto ligového ročníka si tak Almería ešte musí počkať.

Guaita vyráža zakončenie Zonga.

V druhom zápase 2. kola bola do vylúčenia svojho hráča lepšia Málaga. To však bolo len do 26. minúty, keď dostal prísnu červenú Darder.

V zápase prvého kola, v ktorom Málaga porazila Athletic, sa rozhodca právom vinil z poškodenia Athleticu, ale aj Málage stihol na konci vylúčiť dvoch hráčov. V piatok pribudol ďalší s červenou. Uvidíme, či sa do tretice podarí Málage dohrať v plnom počte.

To Valencia napriek oslabeniu dokázala minulý víkend vyrovnať v zápase v Seville a teraz naplno využiť oslabenie Málagy. Okrem rozhodcu bol rozhodujúcim mužom zápasu čerstvý reprezentant Paco Alcácer. Strelil prvý gól a na tretí výborne nahral Piattimu. Medzitým ten asi najdôležitejší - druhý dal Parejo z jedenástky. Štýlom, ktorý sa ujal v úvode Primery: brankár vyráža presne na nohu strelca, a ten druhú ponúknutú šancu zužitkuje.

Kľúčový moment pre priebeh stretnutia - vylúčenie Dardera

Levante sa v 1. kole ako jediné stalo bezbodovou obeťou na vlastnom štadióne, keď podľahlo Villarrealu. Odčiniť to v Bilbau nebola zrovna ľahká úloha, hoci ten začal nový ročník tiež prehrou. V Málage to však bolo aj o inom ako o zlom výkone.

Sobotný reparát vyšiel podľa očakávaní Athleticu, vo vrecku s vybojovanou účasťou v skupine Ligy majstrov, a hoci Levante nevyzeralo byť o triedu horšie, presne tak prehralo - o tri góly. V prvom polčase sa hlavou trafil Aduriz. V druhom sa gólová hlavička podarila Iturraspemu a tretí gól doklepol do siete nohou Muniain.

Na San Mamés bola, ako vždy, úžasná atmosféra.

Prvý ligový bod tejto sezóny má už na konte aj nováčik z Córdoby. Po krste ohňom a v ňom, aj napriek nie zlému výkonu, prehre na Santiago Bernabéu, získal svoj prvý laligový po 42 rokoch na domácom štadióne Nuevo Arcángel v súboji s Celtou Vigo. Tá si po troch bodoch z úvodného domáceho zápasu s Getafe pripísala jednobodový zisk vonku. Pár minút na začiatku druhého polčasu Celta aj viedla vďaka gólu asi najlepšieho hráča zápasu Orellanu a hoci bola lepším tímom zápasu, domáci dokázali vyrovnať Cartabiom.

Štadión v Córdobe sa po 42 rokoch opäť dočkal Primery.

Atlético malo jasnú úlohu: po remíze v prvom kole vo Vallecas doma povinne bodovať naplno. Gólovými hlavičkami nadviazalo na predchádzajúci zápas v Bilbau. Pri góloch Mirandu a tohtosezónnej posily Mandžukiča vybuchla obrana nováčika Eibaru. Lenže... Eibar to nezabalil. Najprv sa zo štandardky zastreľoval Lara (ktorý zabezpečil krásnym gólom v 1. kole historickú výhru Eibaru v Primere), a potom sa už perfektne trafil Abraham, ľavý obranca - na hosťovaní zo Zaragozy. Eibar ožil a možno keby mal rozhodca odvahu vylúčiť v druhom polčase Maria Suáreza... Takto to Atlético, s „činorodým“ Monom pred lavičkou, na tribúne s nervóznym Cholom, ktorého štúdia tváre sa poctivo pravidelne objavovala na TV obrazovke a takisto nervóznym ovievajúcim sa prezidentom Cerezom, udržalo. Baskický Eibar je ale zatiaľ určite sympatickým oživením La Ligy.

Miranda sa práve oprel do hlavičky.

A Španieli zas bláznia so zápasmi v hlbokej noci, tak ešte o jedenástej: Espanyol – Sevilla. V 1. kole obe mužstvá remizovali 1:1. Sevilla doma s Valenciou a Espanyol v Almeríi. Cennejší bod teda vybojovali barcelonskí, ale na Cornellà-El Prat boli dominantnejší Andalúzania. Ich najlepšími mužmi boli Iborra a sľubne sa ukazujúci Denis Suárez. Prvý menovaný bol strelcom víťaznej gólovej hlavičky. Pred ním skóroval útočník Bacca a po ňom domáci Stuani, ktorý sa tiež presadil hlavou. Inak, Seville sa na štadióne barcelonského Espanyolu tradične darí. Bodovala tam už 5 sezón v rade.

Opäť sa spomínalo aj na zomrelých mladých hráčov - Puertu zo Sevilly a Dani Jarqueho obliekajúceho dres Espanyolu.

V nedeľu prišla prvá na rad Barcelona spolu s Villarrealom na Madrigale a ja doma pod dekou... som mala možnosť vychutnať si komentáre môjho ocina. „Piqué zaskakuje za vylúčeného Mascherana?!“ zaujala nás poznámka komentátora k zostave. „No veď Slovan ho zoberie, keď ho nechcú,“ skonštatoval ocino. Potom trocha „pofrflával“ nad stiahnutou ponorkou a jednotlivými hráčmi Barcelony, ktorým sa nedarilo poradiť si s tým: „No neni to tĺk?“ Messi to dobre skúšal z priameho kopu, ale jeho strela skončila za prispenia domáceho Triguerosa aj brankára Asenja na žrdi. Pedrova aktivita viedla len k žltej. Cherysev na druhej strane bol zase zbrklý. Rozhodca zápasu, ako je to v Španielsku zvykom, tomu tiež moc nepridával. Jedine tak nervozitu.

V druhom polčase vyrovnal na „domáce žrde“ Mathieu. Nastúpil Neymar a hneď prvá akcia, do ktorej sa zapojil, vyzerala veľmi sľubne. Tak aspoň tá prvá... Ďalšiu Messiho strelu z priameho kopu vyrazil Asenjo. Ani po jeho následnom centri na Neymara neskončila lopta v sieti. Neymar nevyužil ani ďalšiu šancu. A zrazu lopta lízala barcelonské žrde, ale sieť nie. Konečne však zápas nabral obrátky. Keď už priháralo, lebo Barcelona napriek tlaku a šanciam, nevedela dať gól, nastúpil Sandro. Rasťo na stránke Penyi hneď písal, že ten rozhodne. Rozhodol a slovenskí fanúšikovia Barcelony tak donekonečna oslavovali meno „Sionko“.

Horko-ťažko vybojované víťazstvo, ale vďaka nemu sa Barcelona stala prvým tímom, čo si k trom bodom z prvého kola pridal aj druhé tri. Villarreal po výhre na štadióne Levante doma padol.

Na trénerskej lavičke Lucho, Xavi medzi náhradníkmi - nové "maniere" v Barcelone

Hneď po Barcelone nastúpil ďalší horúci adept na druhý plný bodový zisk. Real. Real v ružovom. Bez Cristiana. Nooo... poďme radšej na súpera. Erreala v prvom kole výsledkovo buchla u nováčika Eibaru a okamžite jej boli pripísané prívlastky pre túto sezónu: oslabená, zdecimovaná... Doma na Anoete pusinky neboli najpríjemnejším súperom, aby dokázala neprajníkom opak a hlavne vybojovala prvé body. Hostia otvorili skóre už v 5. minúte. Opäť raz gólovo hlavičkoval Sergio Ramos. O chvíľu Baskom Bale lupol druhý. Suverénny vstup do zápasu. Potom sa však pozbieral aj Real Sociedad. Viac ako hráči Errealy síce najprv „zažiaril“ rozhodca Munuera, keď nechal pokračovať v hre, hoci na zemi boli po súboji „polomŕtvi“ Carvajal a Zurutuza, ale ešte v prvom polčase prišlo aj športové zmŕtvychvstanie domácich. Znížil Iñigo Martínez. A vyrovnal Zurutuza. Hneď som si to (o tom zmŕtvychvstaní) pekne zapísala do pc a do plkátka napísala len, že zírám. Tam mi moje zapísané myšlienky potvrdil tunak: jo, romi, erreala nějak vstala z mrtvých.

Hneď na začiatku druhého polčasu mohla ísť Erreala do vedenia, ale hlavičku Agirretxeho Casillas nohou vyrazil. Real tápal a na lavičke v podstate žiadna možnosť pre Ancelottiho do ofenzívy. A bylo hůř. V 65. minúte Zurutuza pridal svoj druhý gól. Na marce stále svietil titulok, ktorý asi zo šoku neaktualizovali: Exhibición del Madrid y golazo de Bale. A zázrak ďalej naberal na veľkosti. Vela – 4:2. Tunakov záver: hotovo... eibar > real Madrid. Madridčania sa to ešte úporne snažili zmeniť, ale nepodarilo sa, hoci domáci nemali v bráne v podobe Zubikaraia veľkú istotu.

Okrem Sionka sa v ten večer stal na stránke Penyi slávny aj Priceless. Ak si nepamätáte, tak sa predtým „volal“ Mindrot a ja ho tak stále mám v mobile. Inak som už videla menej otrepané vtipy, ale tak kvôli nemu:
Bale = €101m
James = €80m
Modrić = €35m
Benzema = €35m
Kroos = €25m
Total of: €276m
Losing 4-2 to Sociedad = Priceless

No veď madridskí a barcelonskí fanúšikovia si to ešte veľa krát navzájom vrátia aj s využitím tretích strán. To je futbal.

Asi tam je ďalší.

V tej istej dobe hralo Deportivo s Rayom a rovnako ako Córdoba si pripísalo prvý tohtosezónny nováčikovský bod a tiež to bolo na domácej pôde po prehre u súpera v 1. kole. Remízu 2:2 však zariadil až v nadstavenom čase Cuenca z pokutového kopu. Depor už v 7. minúte viedol. Jeho „pomocníkom“ z radov hostí bol stopér Raya Abdoulaye Ba. „Daroval“ domácim prvý gól, keď zahral nezmyselnú slabú malú domov a spôsobil aj jedenástku, z ktorej padol vyrovnávajúci zásah. Jeho tím pritom dokázal vedenie domácich zvrátiť dvomi gólmi Buena. Na tri body napokon nestačili, a tak si Vallecano pripísalo v druhom zápase ligovej sezóny druhú remízu.

Ten Cuenca tuším opeknel.

Remízou skončilo aj posledné stretnutie kola. Elche po prehre v 1. kole s Barcelonou a Granada po výhre nad Deportivom vo vzájomnom zápase remizovali 1:1. Aj na štadióne Martínez Valero o tom rozhodol až gól domácich v nadstavení. Hostia išli do vedenia až v poslednej desaťminútovke gólom Frana Rica a za domácich vyrovnával Lombán. Gólových šancí bolo predtým v stretnutí dosť, ale aj to, čo sa dostalo do brány, nebolo uznané.

Caparrós robí z lavičky poriadky v radoch svojej Granady.

Žádné komentáře:

Okomentovat