úterý 9. září 2014

Kauza Pedro León


Španielsky futbal v týchto dňoch zamestnáva aj prípad stredopoliara Getafe Pedra Leóna. LFP (Liga profesionálneho futbalu), orgán riadiaci Primera División, odmietol hráča pre tento ročník zaregistrovať, keďže by sa tým porušili nové pravidlá o platovom strope.

CSD (Consejo Superior de Deportes - Najvyššia rada pre šport), vládna organizácia, ktorá kontroluje a usmerňuje športové dianie v rámci Španielska najmä z hľadiska dodržiavania zákonov, dostala v pondelok vyjadrenie od španielskej hráčskej únie AFE (Asociación de Futbolistas Españoles - Asociácia španielskych futbalistov). Tá žiada zrušenie rozhodnutia LFP nezaregistrovať Pedra Leóna.

CSD potvrdila, že si od zainteresovaných strán vyžiada všetky príslušné dokumenty súvisiace s týmto prípadom a na vyrieknutie svojho stanoviska bude potrebovať minimálne 15 dní.   

Krok od AFE prišiel tri dni po tom, ako o systéme kontroly finančných pravidiel a ich dôsledkoch pre hráčsky pracovný trh diskutovali prezident CSD Miguel Cardenal a prezident AFE Luis Rubiales.

Podľa nových pravidiel finančného fair-play môžu tímy na platy hráčov vydať maximálne 70 percent svojho rozpočtu. Klub z predmestia Madridu môže na platy hráčov vydať v tejto sezóne 17 miliónov eur. Pedro León, posledný na súpiske, ktorú na túto sezónu predložilo Getafe, by však už bol "navyše", keďže v lete odmietol rokovať s klubom o znížení platu a nevyšiel jeho prestup do Sevilly, Hannoveru či inam. Hráč a prezident Getafe Ángel Torres sa nevedeli dohodnúť ani na žiadnom inom "alternatívnom" riešení.

2 komentáře: