středa 10. září 2014

Večné derby


V období rokov 2010 - 2012 zaplavili španielsku futbalovú scénu "El Clásicá", t.j. derby stretnutia Real Madrid - Barcelona. Stále častejšie sa však v posledných rokoch hrajú aj madridské derby. Od novembra 2010 (čiže za necelé 4 roky) sa odohralo 16 derbi madrileños. Narastá počet, zaujímavosť aj podoba výsledkov. Výhru už nemá "predplatenú" Real. Dnes sa už nikto nečuduje, keď bitku o madridského kráľa vybojuje Atlético a pred každým nasledovným derby stúpa vzrušenie. Najbližšie vygraduje v sobotu o ôsmej večer na Santiago Bernabéu. 


Spomínaná "rely" derby súbojov odštartovala v dvetisícdesiatom, keď Real v La Lige zaznamenal výhru 2:0. Skórovali Carvalho a Özil. Išlo o prvé zo 4 stretov madridských stretov v tú sezónu. Okrem dvoch v Primere sa odohrali aj dva v Copa del Rey. Všetky sa stali korisťou Realu.

Po "normálnom" ročníku 2011/12 len s dvomi ligovými zápasmi, ktorých víťazom bol v oboch prípadoch Real, sa Atléti vzbúrili. Prišla prelomová sezóna 2012/13 a na jej konci finálový súboj Copa del Rey. Hralo sa na Santiago Bernabéu, a práve na pôde súpera dokázalo dominovať Atlético. Po víťazstve 2:1 v predĺžení získalo pohárový titul. Dve ligové výhry Realu nepomohli v podstate k ničomu, keďže z titulu sa tešila Barcelona.

Sezóna 2013/14 ponúkla 5 excelentných madridských derby, naplnených všetkými emóciami. Rojiblancos dominovali v La Lige, keď opäť dobyli Santiago Bernabéu a na domácom Vicente Calderón remizovali. Tieto výsledky im výrazne pomohli k celkovému ligovému triumfu.  Madridským pohárovým kráľom bol Real. Po dvoch výhrach vyradili blancos Atlético v Copa del Rey a po infarktovom závere španielskeho európskeho finále v Lisabone získali aj trofej Ligy majstrov.

V dvojsúboji Supercopy, ktorý odštartoval túto sezónu, však madridské žezlo znova prevzali Colchoneros. Gól novej posily Maria Mandžukiča potvrdil dominanciu Atlética v roku 2014 v španielskom klubovom futbale, keď získal druhý z troch triumfov "v hre".

V posledných 16 vzájomných zápasoch 11-krát vyhral Real, 3-krát Atlético a 2 razy bol výsledok nerozhodný. Nasleduje duel číslo 17.

Zdroj: Marca

1 komentář: