úterý 4. listopadu 2014

O „premiešaní“ v prvej päťke a siedmich (a pol) dvojgólových strelcoch - Zhrnutie 10. kola Primera División

Šľak aby to...

Tak sa nám to na vrchole Primery pekne pomiešalo. Po 10. kole jav viac ako nevídaný. Na čele už máme valcujúci Real, na 2. pozícii Valenciu, na 3. madridské Atlético a na 4. a 5. mieste „spadnutých“ – Barcelonu a Sevillu.

10. kolo bolo dvakrát úspešnejšie pre hostí a v každom dueli to bolo: buď – alebo, ani jeden neskončil nerozhodne. Na body teda 12:24, 4-0-8. Na góly 13:18. V piatich stretnutiach zahviezdili dvojgóloví muži, v troch z toho boli strelci dvoch gólov na obidvoch stranách. Vlastne ešte v jednom. Manu Trigueros je ale špeciálny prípad, keďže vo valencijskom derby trafil do siete svojho Villarrealu aj do brány los ché.

V predvečer sviatku všetkých svätých v Španielsku otvoril 10. ligové kolo súboj medzi Deportivom La Coruña a madridským Getafe.

Domácim sa nepodarilo zabodovať v treťom zápase po sebe. Po výhre nad Valenciou a remíze na Cornellá El-Prat prišla domáca prehra s Getafe, ktorá pre súpera znamenala druhú výhru 2:1 v rade na cudzej pôde.

Krátko po odohratí polhodiny strieľal za hostí Yoda a jeho strelu si po odraze od tyče nešťastne vrazil do brány gólman Fabricio. Na začiatku druhého polčase už bol náskok Getafe dvojgólový, keď skóroval Lafita.

Snaha a gól Postigu už domácim neboli na nič, lebo viac sa už nepodarilo stihnúť.

Keď sa darí, tak sa darí :(

V sobotu už zase nadeľoval Real Madrid. Obeťou bola tentoraz Granada. Na vlastnom štadióne. Caparrósovi zverenci dostali štyri. Klasický od Cristiana mali za sebou už v 2. minúte. V 31. len tak ako by nič im šupol jeden exkluzívny James Rodríguez. V druhom polčase po pätičke od Cristiana ešte Benzema a ešte jeden James. A bolo (zas) vymaľované.

Tradičné objatie Sergia Ramosa a trénera Caparrósa, pod ktorým debutoval v Primere.

Do tretice aj ďalší madridský tím – Atlético zvládol ligovú misiu 10. kola trojbodovo. Rovnako ako Real zaznamenal 4 góly, hoci mu jedným vlastným pomohla Córdoba. Ale 2 razy sa Andalúzanom podarilo trafiť aj správne, konkrétne Ghilasovi – na 1:1 a potom už len korigujúci na 2:4.

Kľúčovými mužmi v radoch Colchoneros boli asistujúci Koke a skórujúci Griezmann. Francúz dal dva prvé góly. Tretí pridal Mandžukič a z radov hostí sa ku gólovej dávke do siete Juana Carlosa pridal hlavičkou Pinillos (hoci niekde ja ako autor gólu uvádzaný Raúl García).

Córdoba si na to prvé víťazstvo ešte musí počkať.

Keď sa darí, tak sa darí :)

Záver tohto zápasu sme už stihli aj my doma, usadení pred telkou po návšteve hrobov s prestávkami na štedré pohostenie u rodiny.

Načasované sme to mali, aby sme stihli Barçu. My sme mali načasovanie dobré, Barcelona, žiaľ, nie. Ale hnevať sa na hráčov veľmi nie je prečo. Snažili sa, vypracovali si šance... len smola no. Pri tých strelách do tyčí sa smola musí spomenúť. Messi, Neymar ani Suárez nedali, ale čo im vlastne vyčítať? Proste to nejde, ale musíme s nimi veriť, že pôjde...

Ale figu. Musíme len zomrieť. Každý to berieme inak.

Popri kope nezmyselnej kritiky sa zase ozývala aj kopa (podľa mňa už tiež trošku nezmyselnej) protikritiky: „rozmaznaní úspechmi, fandili ste aj vtedy, keď všetko nevyhrávali... ?“ Hej, vyzerá to niekedy ako úplný nevďak, ale „nemôžeš odsudzovať niekoho len pre jeho odlišný názor na hráča alebo systém, ktorým sa hrá. Predsa sme obyčajní ľudia, niekto je optimista iný pesimista a ostatní sú realisti. Podľa toho sa aj každý prejavuje v diskusiách. Niekto by nevymenil ani upratovačku v šatni, aj keby sa nevyhral za sezónu ani jeden zápas, iný by po zápase ako včera vymenil polku mužstva, ale to, že majú iný názor neznamená, že jeden je lepší fanúšik ako druhý.“ Mne sa páčil tento komentár, lebo heslo „nebuďte nevďační!“ sa tiež nemôže aplikovať absolútne na všetko.

No a Barcelona prehrala, ak ste nevideli. Celta sa ubránila, využila gólovú šancu a má tri body. Niekedy je šťastie proste také. Hrdinom je Larrivey. A jeho gól bol naozaj pekný. Urobil to šikovne.

Keď to nejde, tak to nejde.

Po zápase na Camp Nou ešte nasledoval súboj na Anoete. Real Sociedad hostil Málagu. Pred týmto zápasom ale už asi viacero fanúšikov Barcelony nemalo veľmi chuť na futbal. A po ňom zase dosť fanúšikov Errealy.

Real Sociedad opäť pustil doma body. Málaga ho o ne obrala gólom zo 72 . minúty. Juanminu na víťaznú strelu nahral najlepší hráč hostí Amrabat.

Niektoré médiá už mali vybratého nástupcu trénera Realu Sociedad Jacoba Arrasateho. Pomaly sa po ňom obzerá aj samotný klub. Mel, Moyes, Sabella, Tuchel (toho mali vybratého na Marce)...?

„Tréneri Realu Sociedad „B“, Asier Santana a Imanol Alguacil, od pondelka poverení prípravou prvého mužstva, budú tými, ktorí si podľa informácií z klubu zasadnú na lavičku Errealy budúcu nedeľu na Anoete počas súboja proti Atléticu Madrid.“

Andalúzania zažívajú úspešné obdobie – 4. ligovú výhru v rade.

Raz to možno prejde.

Nad vidinou Barcelony na piatom mieste sa zmilovala Sevilla, inými slovami: premrhala možnosť stať sa španielskym lídrom, či z ďalšieho pohľadu: Athletic sa vzchopil...

Baskovia v 10. kole (v nedeľu na obed) zaslúžene vyhrali. Jediný gól stretnutia dal už v 12. minúte Aduriz. Zblízka poslal bombu pod brvno.

Sevillu teda môže veľmi mrzieť strata týchto bodov, ale pre Athletic je nemenej dôležitý ich zisk.

A zas to pôjde.

Valencia o popredie tabuľky tentoraz zabojovala lepšie. Netopieri „berú“ súperov práve po Seville a Villarreal pustil body obidvom. V minulom kole v Seville a teraz doma na Madrigale.

Prvý gól si nešťastne zrazil do vlastnej siete Manu Trigueros. Potom sa v šestnástke ponorky dvakrát presadil obranca Valencie Mustafi. V 88. minúte Manu Trigueros skóroval aj do súperovej brány, ale už bolo neskoro na obrat v zápase.

Ale nie vždy (sa Pacovi zadarí).

Vo Valencii ešte ostaneme. Na Ciutat de Valencia sa odohral bojovný súboj medzi LevanteAlmeríou. Prvý polčas vyhrali domáci vďaka gólu Davida Barrala. Chlieb sa však lámal po 70 odohraných minútach. Najprv vyrovnal Jonathan, ale o 5 minút dal víťazný gól Víctor Casadesús. Levante získalo dôležité tri body, hoci ostalo na zostupovej priečke. Almería je o čosi vyššie, no na konte má len o bodík viac.

Toto boli prvé góly a body Levante na domácom štadióne.

Posledný nedeľný zápas skončil rovnako výhrou domácich 2:1. Tým úspešným tímom bolo Elche. Porazeným Espanyol.

Domáci naplno zabodovali len druhý raz v sezóne, ale v 6-člennej spoločnosti s 2 výhrami na konte je aj Espanyol. 

Dvojgólovým strelcom Elche v 10. kole bol Jonathas, Život si domáci skomplikovali v poslednej štvrťhodine súboja, keď prišli o dvoch vylúčených – Cismu a Rodriguesa. Stuani znížil z jedenástky, ale aj tento gól napokon ostal zbytočným.

Šťastní hráči Elche

V poslednom zápase kola Rayo - Eibar behali na ihrisku, rovnako ako na Calderóne, až dvaja dvojgóloví strelci.

Prvý gól strelil vo Vallecas Arruabarrena z Eibaru zo spornej penalty. V druhom polčase zvýšil na 2:0 pre hostí Piovaccari.

Potom prišla minútka Lea Baptistaa, počas ktorej dvomi gólmi vyrovnal. Napokon však zápas pre hostí rozhodol svojim druhým gólom Arruabarrena.

Rayo sa v posledných kolách zaseklo a vďaka pondelňajšej výhre ho v tabuľke predbehol aj Eibar.

Oslavuje sa Arruabarrenov gól z penalty. To bol len začiatok.

Ešte v sobotu sa hral zaujímavý bundesligový súboj Bayernu s Dortmundom. Dortmund je síce v Bundeslige vo veľkej výsledkovej kríze, ale bola nádej, že na Bayern sa vytiahne. A aj sa vyťahoval. Dlho v Mníchove vyhrával 1:0. Bayern ale otočil. A potom sme doma už len márne dúfali, že to isté sa podarí aj Barcelone.

Dortmund sa ocitol v pásme zostupu, čo znie až neuveriteľne.

Po Barcelone ocinovi zlepšila náladu Plzeň, ktorá v súboji o vrchol českej tabuľky zdolala 2:0 Spartu.

V Anglicku sa hralo manchesterské derby. Rozhodol ho gól Agüera, súčasného super dôležitého muža pre City. Za Arsenal dal pri výhre nad Burnley dva góly ďalší známy z La Ligy - Alexis Sánchez. Anglickej futbalovej spoločnosti stále kraľuje Chelsea. Porazila Queens Park Rangers.

Ďalší (pre mňa) výrazný čierny bod soboty bol, že Nitra prehrala 0:1.

Ale aspoň Lipová v nedeľu vyhrala. Keďže je u nás „hrisko“ hneď vedľa „cintora“, tak sme si išli s našimi po ďalšej obchôdzke po hroboch pozrieť druhý polčas a pokecať so známymi, čo je neodmysliteľná súčasť dedinského futbalu. Mňa s maminou hneď jeden veselo privítal - optimisticky naladený, keďže naši vyhrávali 2:0: „Ja nevím, jak to robíte, ale ždycky keď dójdete, naši vyhrajú.“ No naozaj neviem. Hlavne, keď mamina ešte túto sezónu u nás na futbale nebola a ja raz, a to sme remizovali. A v dušičkové nedeľné popoludnie bolo za pár minút po našom príchode z 2:0 2:2. Ale vyhrali sme! Z priameho kopu totiž padol utešený víťazný gól.

Ligue 1 má stále za lídra Marseille a druhým tímom je PSG, ktoré v 12. kole muselo otáčať na pôde Lorientu.

V talianskej Serii A vo víkendovom kole nezaváhal vedúci Juventus. Druhý gól dal ex-Madridčan Morata. Zato druhý AS Rím podľahol v Neapole 0:2. A tu dali obidva góly ex-Madridčania: Higuaín a Callejón.  Bomba Kucku za Janov (Udinese- Janov 2:4) pripomenula žilinskú rozprávku.

V slovenskej Fortuna lige po večných vekoch vyhral Slovan, ale v zápase s bláznivým koncom aj prvý Trenčín (4:3 nad Ružomberkom).

A pomaly sú tu MS v hokeji v ČR. Lístky už máte? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat