úterý 20. ledna 2015

O nevzpieraní sa porazených - Zhrnutie 19. kola Primera División

Nový trénerský úsmev v Primere. Joseba Aguado sa posadil na lavičku Granady na Calderóne.

Cez víkend sa odohralo posledné kolo prvej polovice ligovej súťaže ročníka 2014/15. Polovičným majstrom je Real Madrid, a to aj bez prípadných bodov zo stretnutia so Sevillou, ktoré je ešte restom v porcii odohratých zápasov 19 kôl. Na miestach, z ktorých sa padá do Segundy, sú 16-bodová Almería a Levante a posledná Granada s najmenej bodmi - 14. Len 17 bodov majú ďalšie tri tímy a ani ďalšie nie sú vôbec nedostihnuteľné.

Svoje zápasy 19. kola zvládla víťazne top trojka aj štvrtá Sevilla, ktorá by pri víťazstve v dohrávanom zápase nad Realom vymenila na treťom mieste Atlético. A hoci to nebolo také jednoznačné, ako ukazujú výsledky, všetky tieto tímy porazili svojich súperov „na nulu.“ Vyhrala aj piata Valencia, no tá bola zároveň jediným tímom kola, ktorý pri svojej výhre dostal gól. Almeríi sa na Mestalle podarili hneď dva. Jediný zápas, hneď ten úvodný, skončil remízou. Takže domáci – hostia 19 bodov: 10 bodov, 6 výhier – 1 remíza – 3 prehry, skóre 12:11.

Kolo zahájili piatkovým súbojom nováčikovia. Córdoba aj Eibar by si boli radi pripísali tretie víťazstvo v rade. Domáci ich síce mali na konte iba tri celkovo, ale odštartovali raketovo. Gólom Florina Andoneho po úvodných 10 sekundách. Córdobu oslabil v 10. minúte druhého polčasu Campadal, ktorý dostal druhú žltú. Už  o chvíľu sa však sily vyrovnali, keď sa po priamej červenej porúčal z ihriska útočník Eibaru Piovaccari. A vyrovnalo sa aj skóre. Zhruba 20 minút pred koncom sa trafil Arruabarrena.

Lopta na kopačkách domáceho Fedeho Cartabiu.

Rayo to vie lepšie vonku ako doma. Demonštrovalo aj na Anoete a jediným a zároveň víťazným gólom spečatil výhru nad Realom Sociedad v 80. minúte hlavou Manucho.

Úspešný strelec Manucho

Valencia sa snažila splniť úlohu favorita v zápase s Almeríou. Skóre otvoril Parejo, po ňom skóroval aj Rodrigo. Ale na obidva góly dokázal onedlho rovnakou mincou odpovedať kanonier hostí Hemed. Potom nastúpil Negredo. Najskôr sa zastreľoval a v 83. minúte gólom rozhodol o výsledku duelu, t.j. výhre domácich.

Negredovi sa napokon zadarilo.

Villarreal neprehral už 9 ligových stretnutí v rade a po dvoch remízach zase zabodoval naplno v zápase s Athleticom. Baskovia sa budú musieť pozbierať po 6 nevyhratých zápasoch, z ktorých posledné štyri prehrali. Na Madrigale hral svoj zápas odchovanec Realu - Rus Čeryšev. K jeho gólu pridal druhý v poslednej desaťminútovke z jedenástky Bruno a poistil tak výhru domácich.

Oprávnene sa teší Čeryšev.

Na barcelonskom Cornellá El-Prat skompletizoval svoj výborný týždeň Ekvádorčan Caicedo. Po tom, ako cez týždeň jeho dvomi gólmi vyradil Espanyol z Copa del Rey Valenciu, v sobotu jeho gól rozhodol o výhre nad „šedou“ Celtou Vigo. Aj v pohárovom zápase sa Caicedo dostal ku skórovaniu dosť neskoro, no v ligovom dueli si jediný zásah stretnutia nechal až na 90. minútu.

Kapitán Sergio García tentoraz neskóroval, ale smutný byť nemusel.

Getafe podalo na Coliseum Alfonso Pérez proti Realu Madrid veľmi sympatický výkon, ale kto si na to spomenie pri pohľade na výsledok 0:3? Málokto. V zabudnutí ostane aj sympatická záverečná snaha domácich v madridskom derby zhmotnená do série rohov. Za kráľovský madridský klub strieľal tradične dva razy Ronaldo a stredný gól pridal Bale. Za hru si zaslúži pochvalu Benzema.

Carlo Ancelotti mohol ostať pokojný.

Následne sa dostal do hry aj tretí madridský klub – Atlético.

Cez týždeň sme boli v „barcelonsko-atlétickom“ mixe v Bratislave sledovať pohárovú odvetu medzi Realom a Atléticom. Na našu radosť vďaka dvom gólom Torresa z úvodov polčasov a remíze 2:2 postúpili Los Colchoneros. Hoci... Real počas zápasu tlačil aj spôsobom, ktorý Atlét Miško charakterizoval slovami: „ako my, keď sme hrali ako piataci proti ôsmakom... odkopávať, sem-tam sa dokonca podarí vystreliť...“ Ja som to spomenula doma a za víkend (ako väčšinou - plný sledovania futbalu) tento výrok stihol u nás zľudovieť.

Real ani Atlético sa počas ligového víkendu až tak nepredvádzali v pozícii mocných ôsmakov, hoci Atléti doma hrali proti poslednému celku tabuľky La Ligy. Proti Granade im dlho musel stačiť aj jeden gól Mandžukiča z jedenástky. Naveľa, pár minút pred koncom pridal hlavou (či chrbtom) ešte jeden striedajúci Raúl García. A stačilo. Na výhru a ďalšie tri ligové body.

Hostí usmerňoval z lavičky nový tréner po odvolanom Caparrósovi Joseba Aguado.

 
Mandžukič po premenenej penalte

Zo spoločnosti najsilnejších zvládla svoj zápas najviac v pohode Barcelona. Po výkone v minulom kole sme sa viacerí na jej zápas konečne tešili. A vyšlo to, lebo neudržateľný argentínsky futbalový fenomén sa vracia a v tomto zápase predviedol ozaj úžasný návrat. Messi strelil hattrick a bola to zase pasia dívať sa naňho. Menej to v nedeľu išlo Suárezovi. Po dlhšom čase zase raz potešil stredopoliar Rakitič.

Nuž a že Dani Alves nevie centrovať? Nooo, spoluhráči možno jeho centre veľmi nedokážu zužitkovať, ale hráčom Deporu sa tentoraz jeden podarilo premeniť na gól Barcelony.

A práve cez týždeň som čítala vraj vlastné Alvesovo vyjadrenie, že je najúspešnejším nahrávačom na Messiho góly.

Opäť prišlo aj na radostnú oslavu útočnej trojice.

Elche vďaka gólu Jonathasa z 12. minúty porazilo doma Levante, a v rámci postupnosti je zase vďaka tomu po polovici súťaže nad pásmom zostupu. Zato minulý rok solídne Levante, ktoré skončilo napokon 10., sa zrazu ocitlo na predposlednom fleku. Už od 5. minúty hostia hrali bez vylúčeného stopéra Davida Navarra. Po faule sa mu pred očami rovno začervenalo.

Skorý koniec Davida Navarra

Sevilla v andalúzskom derby zabránila Málage, aby sa k nej bodovo priblížila. Naopak, na štadióne Ramón Sánchez Pizjuán dominovala, čo gólmi potvrdili Bacca a Denis Suárez. Sevilla na 4. mieste zaznamenala svoju historicky najlepšiu prvú polovicu sezóny.

Radosť hráčov Sevilly

V Anglicku už majú polovicu sezóny dávnejšie za sebou. Na čele je stále Chelsea. Opäť za ňu pálil ostrými aj Diego Costa. Náskok na čele zvýšila na 5 bodov, keďže druhý Manchester City prehral s Arsenalom. Za týchto Londýnčanov tentoraz neskóroval ex-Barcelončan Alexis Sánchez, ale jeden gól dal Španiel Santi Cazorla. Stoke City vyhralo na pôde Leicesteru jediným gólom barcelonského odchovanca Bojana Krkiča.
 

V Nemecku sa nehrá, len Dortmund ďalej počíta nových zranených. Tentoraz pribudli Grosskreutz a Kehl. Zranili sa na tréningovom kempe v Španielsku.
 

Na vrchole francúzskej Ligue 1 sa udržal Lyon. Druhá je Marseille. Tretí PSG vyhral po troch neúspešných kolách.
 

Juventus potvrdil najvyššiu priečku v talianskej Serii A vysokou výhrou 4:0 nad Veronou.

Žádné komentáře:

Okomentovat