úterý 17. prosince 2013

Statistické zajímavosti po 16. kole


V Seville skončila éra prezidentství Jose Marii Del Nida. Klub pod jeho vedením odehrál ve všech soutěžích 597 zápasů s bilancí 296 výher, 120 remíz a 181 proher při celkovém skóre 960:675. Pod Del Nidem měli první tým na starost postupně tito trenéři: Caparrós (144 zápasů na lavičce), Juande Ramos (133), Jiménez (136), Álvarez (21), Manzano (48), Marcelino (27), Míchel (40) a Emery (48).

Real Madrid letos vstřelil v základní skupině Ligy mistrů 20 branek. Vyrovnal tak rekord Manchesteru United (1998/99) a Barcelony (2011/12)


Real Madrid nastoupil k pohárovému zápasu v Xativě s devíti Španěly v základní sestavě. Tolik jich v soutěžním utkání v úvodní jedenáctce měl naposledy v listopadu 2004 proti Tenerife (cizinci v základu tehdy byli Owen a Solari). 

Real Madrid remízou 0-0 přerušil sérii, kdy v Copa del Rey skóroval ve dvaceti zápasech v řadě (od ledna 2011). 

Valencia v Copa del Rey remizovala s Nasticem 0-0. Tímto výsledkem skončil její zápas poprvé od 8. dubna 2012 (dohromady 81 utkání).

První zápasy tohoto kola domácího poháru se hráli o víkendu a vidělo je dohromady 126 000 lidí. Loni to ve stejné fázi bylo 165 000, i když se hrálo uprostřed týdne.

Real Madrid v Lize mistrů v Kodani zaznamenal už 31. evropské utkání v řadě, ve kterém vstřelil alespoň jednu branku. O jeden zápas tak překonal dosavadní rekord Barcelony.

Cristiano Ronaldo vstřelil v Kodani 800. gól Realu v Lize mistrů. To je jasně nejvíce ze všech týmů. Další pořadí: Bayern (542), Barça (493), Manchester United (463), AC Milán (415).

Real Sociedad vstřelil v šesti zápasech základní skupiny LM dohromady jediný gól. Smutný rekord španělských týmů ovšem nepřekonal: Deportivo v sezoně 2004/05 nerozvlnilo síť soupeře v Lize mistrů ani jednou.

V Lize mistrů se po 2371 zápasech poprvé stalo, že by rozhodčí proti jednomu týmu nařídil tři penalty a zároveň mu vyloučil tři hráče. Ve španělské lize tato situace za 22938 utkání nikdy nenastala.

Neymar nastřilel v úterý v LM hattrick. To se v dresu Barcelony povedlo kromě něj jen těmto hráčům: Rivaldo, Ronaldinho, Eto'o a Messi. 

David Barral se za Levante proti Elche prosadil dvakrát, v obou případech hlavou. Dva góly hlavou v jednom utkání Primery se hráči Levante povedlo vstřelit poprvé ve 21. století. 

Výhrou nad Elche si Joaquin Caparros připsal v nejvyšší soutěži výhru již nad 34. klubem. Rekordmanem je v tomto směru Irureta, který v Primera Division porazil 43 různých klubů.

Oriol Riera se stal teprve druhým hráčem Osasuny, který v domácím zápase s Realem Madrid zaznamenal dva góly. 

Sergio Ramos si upevnil prvenství v tabulce vyloučených hráčů v historii Realu. Červená karta proti Osasuně byla již jeho 18. v dresu královského klubu. Za ním jsou Hierro (12 vyloučení) a Guti (10).

Real Madrid z posledních šesti utkání v Pamploně zvítězil pouze jednou. Ve víkendovém zápase skončila nejlepší série v kariéře Cristiana Ronalda, který předtím skóroval v osmi zápasech v řadě. Messimu se hned dvakrát podařilo vstřelit branku v deseti po sobě jdoucích zápasech.

Pro Ronalda to byl 150. ligový zápas v dresu Realu. Zaznamenal v nich 163 gólů. To je nejvíce v historii La Ligy. Další pořadí v tabulce branek v prvních ligových 150 zápasech: Mundo (140 gólů), Puskás (137), Zarra (136) a Di Stéfano (127).

Granada zvítězila na hřišti Raya. Oba týmy tak potvrdili, že patří k úzké skupině týmů, které v letošní lize vybojovaly více bodů na půdě soupeře než na domácím stadionu. Rayo poprvé ve své historii prohrálo 4 domácí zápasy v Primeře v řadě. Pro Granadu to bylo první prvoligové vítězství v Madridu od roku 1974, kdy zvítězila na Bernabeu.

Nacho z Raya byl 100. hráčem, kterého v Primeře vyloučil Muñiz Fernandez (který vedl svůj 241. zápas). Historické pořadí rozhodčích, kteří vyloučili v La Lize nejvíce hráčů: Megía Dávila 125, Daudén Ibáñez 123, Iturralde Gonzalez 118, Pérez Lasa 102 a Muñiz Fernandez 100.

Barcelona zahrávala v této sezoně 4 penalty, každou z nich proměnil jiný hráč (Messi, Cesc, Iniesta a Neymar).

Neymar si ve 22 zápasech za Barcu připsal 10 branek a 10 asistencí.

Xavi zaznamenal proti Villarrealu svou 287 výhru v Primera Division a posunul se na 5. místo historické statistiky. Před ním jsou již pouze Zubizarreta (333 výher), Raúl (327), Sanchis (312) a Casillas (309).

Almeria se nedaří ve druhých poločasech: vstřelila v nich nejméně (5) a inkasovala nejvíce (22) branek ze všech týmů Primery.

Bezgólová remíza Almerie s Espanyolem je první remízou 0-0 v La Lize po měsíci a půl. Nejčastěji (3x) tímto výsledkem v letošní sezoně skončily zápasy Betisu, Espanyolu a Levante. Historické pořadí: Espanyol (184 bezbrankových remíz), Athletic (178), Sevilla (172) a Real Sociedad (172).

Juan Carlos Garrido se stal 46. trenérem Betisu v první lize, 10. v tomto století. Prohrou 5-1 však zaznamenal nejhorší premiéru na lavičce andaluzského celku od roku 1965, kdy Martim Francisco prohrál se svým Betisem v Bilbau 6-1.

Betis nevyhrál na hřišti soupeře již 12 ligových zápasů. Naposledy se tak stalo v dubnu v Granadě.

Real Sociedad vyrovnal svou historickou statistiku v nejvyšší soutěži - v tuto chvíli má na kontě 812 výher a 812 porážek.

Athletic v této sezoně zahrával dva pokutové kopy, neproměnil ani jeden. Od roku 2004 jich zahrával v Primeře 61, brankou neskončilo hned 26 (42,6%) u nich. Při jejich zahrávání selhalo 13 různých hráčů.

Tým Ernesta Valverdeho se popáté v La Lize utkal s týmem vedeným Unaiem Emerym, poprvé neprohrál.

Emery si o víkendu připsal své 50. utkání na lavičce Sevilly. Zaznamenal 23 výher, 14 remíz a 13 proher, 100 vstřelených a 64 obdržených branek.

Valencia (3. v historické tabulce) a Atletico (4.) sehrály v Primeře již 146 zápasů - 56 skončilo výhrou pro Valencii, Atletico se radovalo 52x.

Diego Costa proti Valencii zahodil již třetí penaltu v právě probíhajícím ročníku. V neděli mu pokutový kop chytil Diego Alves, pro kterého to byl již 11. chycená penalta v La Lize v jeho kariéře. Osamostatnil se tak před Casillasem (10 zneškodněných penalt) na čele této statistiky mezi aktivními brankáři.

Atletico oslavilo svoji 700. výhru na Calderonu (ve všech soutěžích). Stačilo mu k tomu 1124 utkání. 

Valencia se proti Atleticu gólově neprosadila, přisla tak o svou sérii 26 ligových utkání v řadě, kdy vstřelila alespoň jednu branku. V letošním ročníku Primery tak již není ani jeden tým, který by skóroval v každém svém zápase.

Diego Costa se trefil v deseti po sobě jdoucích utkáních na domácím stadionu. Celkem se v La Lize letos prosadil ve 13 ze 16 zápasů. 

Atletico pod Simeonem udrželo čisté konto přesně v polovině zápasů: 56x ve 112 utkáních.

Valladolid se na domácím stadionu od prvního kola nedokázal prosadit v prvních poločasech. 

Javi Guerra zaznamenal proti Celtě hattrick. To se v první lize povedlo v dresu Valladolidu naposledy Llorentemu v lednu 2008.

Dva hráči vstřelili letos v Primera Division přes polovinu branek svých celků: Javi Guerra (10 z 19 gólů Valladolidu) a Oriol Riera (7 ze 13 branek Osasuny).

6 komentářů:

  1. Toto človek ani dočítať nevie... Dva góly hlavou v jednom utkání Primery se hráči Levante povedlo vstřelit poprvé ve 21. století. :-) Dobré.

    OdpovědětVymazat
  2. - střelecká dominance Realu v pohárech je překvapivá
    - Debil Ramos utočí na nejvyšší příčky v počtu ČK.
    - Iker chytil deset penalt? :D
    - Costa by mohl být soudný a nechat pentle někomu jinému. Na jaře to může opravdu bolet.
    - Komu ale nechá penalty Athletic...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle R_M.cz je rekordmanem Davids a Ramosovi chybí jedna rudá k vyrovnání rekordu.

      Vymazat
    2. pořád má Costa větší úspěšnost než Athletic, ale taky měl víc pokusů :D

      Vymazat
  3. Jó, Edgar Davids, to byla legenda ... tomu když by se Ramos vyrovnal, tak to už má svoji váhu \m/

    Mimochodem jak si na tom v historické tabulce vylučovaných Baletek stojí Pepe?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odhaduji, že nijak výrazně. Zjistím. Ale je to bezvýznamné. Velikost Pepeho neurčují žebříčky....

      Vymazat